Βουλή

36η Συνεδρίαση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

36η Συνεδρίαση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

Παρεμβάσεις Ν. Μηταράκη στην 36η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014 για το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ και την εξέταση της μάρτυρος κας. Αθηνάς Οικονομάκου.

Εξέταση Μάρτυρα

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κατ’ αρχήν, να ευχαριστήσω τον συνάδελφο, τον κ. Λάππα, που αυτοπεριορίστηκε στα σαράντα πέντε λεπτά. Περίπου τον ίδιο χρόνο θα χρειαστώ και εγώ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Ήταν δεκαπέντε λεπτά συν πέντε λεπτά, συν τρία λεπτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ξεκινήσατε11.35’, 12.20’ τελειώσατε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ας μην αντιδικούμε τώρα για αυτό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Απλά το αναφέρω, κύριε Πρόεδρε, για να δείξετε την ίδια ανοχή. Το αναφέρω απλώς για λόγους τάξης.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και παραπάνω από 45 λεπτά να χρειαστείτε, δεν θα σας εμποδίσει κανείς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Αντιπρόεδρε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Από σήμερα έχω και κουδούνι μπροστά μου. Να το ξέρετε!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Την ίδια πολιτική έχω και εγώ. Είναι πολύ θετικό να μιλάνε όλοι.

Επίσης, να πω ένα-δυο σχόλια πριν ξεκινήσω τις ερωτήσεις -κυρία μάρτυς, την ανοχή σας, παρακαλώ- ως προς το θέμα των μονιμοποιήσεων συμβασιούχων που έθεσε ο κ. Λάππας. Να συμφωνήσω μαζί του ότι πράγματι είναι μια παθογένεια της Μεταπολίτευσης οι θεσμοί των συμβασιούχων, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με δυσκολία σε διάφορες εποχές.

Βέβαια, να θυμίσω ότι στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο ψηφίσαμε βουλευτική τροπολογία Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις κτιριακές υποδομές που αφορούσε διακόσιους είκοσι εργαζόμενους, συμβασιούχους, οι οποίοι είχαν χάσει τελεσίδικα στον Άρειο Πάγο την προσφυγή τους, αμετάκλητα, και η τροπολογία που κατατέθηκε έλεγε «κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης και κάθε δικαστικής απόφασης».

Αυτό το λέω αναφορικά με τη συζήτηση που έγινε πριν για τους συμβασιούχους.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:...(Δεν ακούστηκε)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Είναι για μελέτη αυτό για ανάλυση της νομικής…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη απόφαση της Βουλής που να λέει «κατά παρέκκλιση κάθε δικαστικής απόφασης».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Απόφασης σκέτο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αποφάσεις παίρνουν τα δικαστήρια.

Επίσης, να πω ότι δεν καταχράστηκα τον χρόνο στην αρχή, κύριε Πρόεδρε, διαδικαστικά, γιατί μια-δυο μικροπαρατηρήσεις θα τις κάνω στον χρόνο μου. Πρώτον, να πω και τα θετικά. Είχατε στείλει στον Εισαγγελέα την κατάθεση της κυρίας Θεοφύλακτου, το οποίο είναι σωστό, και πληροφορηθήκαμε ότι ήδη εκλήθησαν από την Εισαγγελία αναφερόμενα πρόσωπα από την καταγγελία της ότι δέχτηκε πιέσεις για να αλλάξει έγγραφα τα οποία έστειλε.

Αναμένουμε, επίσης, να σταλούν με τον ίδιο τρόπο και οι καταγγελίες του κ. Πουλή. Φαντάζομαι ότι θα μας έρθουν και στη Βουλή ως δικογραφία βάσει του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.

Επίσης, να σας πληροφορήσω απλώς για τα Πρακτικά ότι με την υπ’ αριθμόν 2870/165…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής):Κύριε Μηταράκη, νομίζω ότι έχει σπεύσει κι έχει κάνει ήδη μηνύσεις ο κ. Πουλής. Υπάρχει καταγγελθέν δηλαδή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Οπότε θα συσχετιστούν οι δικογραφίες. Θαυμάσια.

Επίσης, να σας πληροφορήσω ότι με την υπ’ αριθμόν 2870/165 κοινοβουλευτική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Υγείας ζητάμε να διευκρινιστούν θέματα τα οποία προέκυψαν κατά την προηγούμενη διαδικασία ως προς το θέμα των διαγωνισμών για τη φύλαξη και για την απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που είχε ληφθεί εις βάρος της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ μετά από προσφυγή υπαλλήλων.

Επίσης, να πούμε ένα από τα θετικά. Προχθές Παρασκευή -κι ήθελα να σας ρωτήσω, κυρία μάρτυς, αν το γνωρίζετε αυτό, αν υπήρχε αυτή η διαδικασία- έμαθα ότι αναρτήθηκαν προσωρινοί πίνακες αποτελεσμάτων για πρόσληψη τριάντα ατόμων με ατομικές συμβάσεις για φύλαξη κτιρίων. Φαίνεται ότι το Υπουργείο μετά τις καταγγελίες που γίναν εδώ, σε κάποιον μικρό βαθμό κινείται στην πλήρωση αυτών των αναγκών με οργανικό προσωπικό. Γνωρίζετε ότι υπήρχε τέτοιος διαγωνισμός;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς): Όχι, δεν το γνωρίζω. Σας είπα και στην αρχή ότι όλη η διοίκηση της τελευταίας διετίας γινόταν ερήμην της νομικής υπηρεσίας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ένα δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω, το οποίο απορρέει από την προηγούμενη συζήτηση: Υπάρχει μια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η 5456/2017 πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, με την οποία διατάσσει το ΚΕΕΛΠΝΟ να ζητήσει τη διάθεση προσωπικού ασφαλείας από το Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Γνωρίζετε –και είναι πολύ συγκεκριμένη η ερώτησή μου- αν κατά τη διάρκεια της παραμονής στο ΚΕΕΛΠΝΟ αιτήθηκε βάσει της απόφασης του δικαστηρίου, αναφέροντας δηλαδή την απόφαση του δικαστηρίου, επισυνάπτοντας την απόφαση του δικαστηρίου, η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ προς το Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αντικατασταθούν οι φύλακες που πληρώνονται με αστυνομικούς, όπως ο κ. Σπίρτζης έκανε για το μετρό;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς): Την έχω δει αυτή την απόφαση γιατί αυτή είχε έρθει στη νομική υπηρεσία. Κατά τα λοιπά, αν έκανε κάποια αίτηση ο Πρόεδρος δεν μας ενημέρωσε ούτε μας ζήτησε τη γνώμη. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι προσπάθησε να γνωστοποιήσει τα στοιχεία αυτά ο Σύλλογος Εργαζομένων στο κλιμάκιο αυτό που κάνει τον έλεγχο. Αυτοί αρνήθηκαν να τα παραλάβουν και το αποτέλεσμα είναι ότι τους έχει ασκηθεί δίωξη κι έχουν κληθεί ανωμοτί για έγγραφες εξηγήσεις.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής):Ξέρετε αν ειδοποιήθηκε η Αστυνομία;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς): Δεν το γνωρίζω αυτό.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής):Θα το γνωρίζατε αν είχε ειδοποιηθεί;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς): Δεν το γνωρίζω αυτό. Γι’ αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Ρόζενμπεργκ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Να ρωτήσω πάνω σε αυτό, που με βοηθά ο κύριος Πρόεδρος και τον ευχαριστώ.

Για να συντάξετε εσείς ένα αίτημα προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για την παροχή αστυνομικής προστασίας του κτιρίου, δυνάμει απόφασης του δικαστηρίου, η νομική υπηρεσία δεν θα το συνέτασσε;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς): Ο κ. Ρόζενμπεργκ από όταν ανέλαβε τη θητεία του, δεν θυμάμαι αν ήταν στην αρχή ή κάποια στιγμή μετά, μας έστειλε ένα έγγραφο και μας είπε ότι «Διαπιστώσαμε ότι παρέχετε νομική συνδρομή κατά παράκαμψη του Γραφείου Προέδρου», ενώ έτρεχαν εκατό πράγματα.

Και μας είπε: «Μόνο εγώ θα σας λέω αν θα κάνετε κάτι ή δεν θα κάνετε»

Μετά από αυτό, κατά κάποιον τρόπο, μας έβαλε πάγο. Δεν κάναμε τίποτα. Περιμέναμε να έλθει ένα έγγραφο, παραδείγματος χάριν, από τη δικηγόρο, την κυρία τάδε. Η κυρία τάδε θα το γράψει. Κανείς άλλος δεν ασχολείτο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Ένσταση επί της διαδικασίας και νομίζω και σ’ εσάς.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Παρακαλώ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Ακούμε τώρα ερωτήματα, τα οποία αφορούν περίοδο μη εξεταζόμενη. Νομίζω ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Είναι ευθύνη δική σας.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Με συγχωρείτε. Εγώ το είχα επισημάνει.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ:Μη δείχνετε ότι φοβάστε, κύριε Παπαδόπουλε. Τι φοβάστε;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Προς Θεού!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ:Άρα, τι σας πειράζει; Δείχνετε ότι φοβάστε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Μιλάμε για τα αρχεία του 2013-2014. Γι’ αυτά μιλάμε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ναι, για τα αρχεία και ενέργειες που έγιναν πρόσφατα, τον Αύγουστο, τον Ιούλιο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Υπάρχει δικαστική απόφαση που μιλάει για προσπάθεια παραβίασης των αρχείων του 2013-2014 και θα την παραβλέψουμε;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Όχι, αλλά ενέργειες που αφορούν τον μη εξεταζόμενο χρόνο… Η αλήθεια είναι ότι και η κυρία μάρτυς, επειδή είναι νομικός, το αντιλαμβάνεται αυτό, ότι είστε εκτός ορίων.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ:Ναι, αλλά, κύριε Πρόεδρε, και στις αρθροσκοπήσεις βγήκαμε εκτός ορίων, διότι τα αποτελέσματα μιας νομικής πράξης, μιας απόφασης Υπουργού, ελέγχονται ως προς την απιστία και κατά την υπογραφή της συμβάσεως. Έτσι είχαμε πει τότε στις αρθροσκοπήσεις. Κατ’ επέκταση, εφόσον υπάρχει εδώ το ζήτημα της συμμόρφωσης με τη δικαστική απόφαση, πρέπει να δούμε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Η οποία εξεδόθη το 2017, το καλοκαίρι.

Εν πάση περιπτώσει, επειδή συνεμορφώθη η διοίκηση, απ’ ό,τι πληροφορούμαι κι εγώ, και θα το δείτε στη συνέχεια…

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς): Η απόφαση αυτή…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Να έλθει ο Πρόεδρος να μας το πει.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Όχι ο Πρόεδρος. Υπάρχουν έγγραφα, αλλά, εν πάση περιπτώσει, στην ώρα τους.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Δεν θα εξετάσουμε αυτήν την περίοδο. Είναι εκτός διαδικασίας.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Εντάξει.

Προχωρήστε, κυρία μάρτυς.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς): Γιακάτι που με ρωτήσατε, για να ολοκληρώσω την απάντησή μου, κύριε Μηταράκη.

Η απόφαση αυτή δεν προέβλεπε μόνο να στείλει έγγραφο να ζητήσει τη συνδρομή της Αστυνομίας το ΚΕΕΛΠΝΟ. Προέβλεπε ότι πρέπει να αποβληθεί η συγκεκριμένη εταιρεία, γιατί προέκυψαν στοιχεία ότι είχαν χαθεί αρχεία του πρωτοκόλλου του 2013 και του 2014 και η συγκεκριμένη εταιρεία δεν τηρούσε τα εχέγγυα της ορθής και νομίμου παροχής υπηρεσιών.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ξέρετε τι λέει το διατακτικό; Θυμάστε;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς): Δεν το έχω μπροστά μου αυτήν τη στιγμή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Το έχω εγώ.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Να το διαβάσετε, κύριε Μηταράκη, γιατί δεν λέει αυτό που λέτε εσείς. Να είμαστε ακριβείς. Δεν λέει αυτό που λέτε εσείς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Να σας το διαβάσω, λοιπόν. Είναι δύο σελίδες.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Το διατακτικό. Το διά ταύτα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Το διά ταύτα είναι απλό. Δέχεται την αίτηση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Γιατί ζητούσαν να απομακρυνθούν αυτοί. Η αίτηση ζητούσε να απομακρυνθεί η συγκεκριμένη εταιρεία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Και διατάσσει το ΚΕΕΛΠΝΟ να αναθέσει την ασφάλεια στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Αυτό έγινε, λοιπόν.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Το διατακτικό δεν έχει εκτελεστεί. Κανείς δεν συμμορφώθηκε με αυτήν την απόφαση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Μην το λέτε, κύριε Γεωργαντά. Μη βιάζεστε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Ξέρω τι θέλετε να πείτε, κύριε Πρόεδρε. Δεν βιάζομαι καθόλου. Εδώ πέρα υπάρχει καραμπινάτη απιστία και παράβαση καθήκοντος και εγώ θέλω ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ο τωρινός να έλθει και να πει γιατί κρατάει αυτήν την εταιρεία φύλαξης ακόμα, ενώ υπάρχει δικαστική απόφαση που του λέει να την αλλάξει.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Έχει λυθεί η σχέση τους.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Να δούμε. Να έλθει να τα πει. Θα τα πει στον Εισαγγελέα ούτως ή άλλως.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ο λόγος είναι αυτός που διάβασε ο κ. Μηταράκης, η πρόσληψη, λοιπόν, με ατομικές συμβάσεις όπως γίνεται πάντα. Δηλαδή, φεύγουν οι εργολάβοι, φεύγουν οι μεσάζοντες…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Στις ατομικές συμβάσεις είναι οι ίδιοι υπηρετούντες οι υπάλληλοι της εταιρείας security. Βάζουμε ένα στοίχημα;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Δεν εξετάζουμε αυτήν την περίοδο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Να βγάλουν τους εαυτούς τους απ’ έξω.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Αν οι συνάδελφοι θέλουν να ελέγξουν την παρούσα διοίκηση του Υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, μπορούν να το κάνουν με επερώτηση. Όμως, στην εξεταστική επιτροπή δεν εξετάζουμε αυτήν την περίοδο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Θα σας στεναχωρήσω πάρα πολύ και αντιλαμβάνομαι τον πανικό της Πλειοψηφίας για τα θέματα που προκύπτουν….

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε πάθει ταχυκαρδία!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Φαίνεται. Δεν βλέπετε ο κ. Παπαδόπουλος πώς αγχώθηκε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Πάντως, στην απόφαση του δικαστηρίου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή θέλω να ελπίζω ότι όλοι έχουμε έλθει εδώ για να βρούμε την αλήθεια και όχι να υπηρετήσουμε κομματικές εντολές, τίθεται ένα θέμα, το οποίο αφορά το σήμερα, δηλαδή την προστασία των αρχείων της επίμαχης περιόδου, γιατί η Εξεταστική Επιτροπή καλείται να αξιολογήσει στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από το αρχείο του ΚΕΕΛΠΝΟ –και θα σας κάνω και μια ερώτηση, κυρία μάρτυς, σχετικά- τα οποία, σύμφωνα με το δικαστήριο, υπάρχει κίνδυνος να έχουν αλλοιωθεί.

Ρώτησα, λοιπόν, πολύ συγκεκριμένα και η κυρία μάρτυς δεν ήταν σε γνώση να μου απαντήσει, αν συγκεκριμένα η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη λέγοντας ότι «δυνάμει της 5456/2017 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών παρακαλούμε όπως παράσχετε άμεσα εντός είκοσι τεσσάρων ωρών ασφάλεια για τα κτίριά μας».

Τέτοιο έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο αναφέρεται συγκεκριμένα, θα ήθελα να το διαβάσω.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Τρεις φορές ειδοποιήθηκε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Έχετε να μας καταθέσετε το έγγραφο;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Στη ώρα του θα γίνει αυτό.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Αφού λέτε ότι το έχετε εσείς!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όχι, εγώ έχω την απόφαση του δικαστηρίου.

Και γι’ αυτό ρωτάω τη μάρτυρα που είναι εδώ, η οποία ήταν μέχρι πριν λίγο νομική σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, εάν το συνέταξε. Γιατί έχω την εντύπωση, κύριε Λάππα, ότι σε έναν οργανισμό αυτά τα νομικά έγγραφα κατά κανόνα γράφονται από τη νομική υπηρεσία, ελέγχονται και υπογράφονται από τον Πρόεδρο.

Εσείς εκπροσωπήσατε το Δημόσιο σε αυτή την υπόθεση;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ:Όχι. Το εκπροσώπησε άλλος. Και αυτή είναι προφανώς η απάντηση στο ερώτημά σας, κύριε συνάδελφε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ποιος το εκπροσώπησε;  

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ:Το λέει η απόφαση ποιος το εκπροσώπησε. Πάντως δεν το εκπροσώπησε η μάρτυρας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εάν θέλετε, καθίστε από εκεί και ορκιστείτε. Έχουμε μάρτυρα!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ρωτήσατε πριν τον κ. Λάππα.Εκεί αναφέρεται η απάντηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν είστε ο κ. Λάππας!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Είναι συνάδελφός μου.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Το εκπροσώπησε προσωπικός δικηγόρος του κ. Ρόζενμπεργκ, τον οποίο είχε πάρει με σύμβαση έργου στο γραφείο του.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πέραν της νομικής υπηρεσίας;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Ναι. Παράλληλα με τη νομική υπηρεσία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, είχατε επτά δικηγόρους;  

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Αυτός ο δικηγόρος τώρα έχει πάει στο Υπουργείο Υγείας με ΦΕΚ, αλλά εξακολουθεί και παρέχει υπηρεσίες. Πάει και έρχεται.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όταν ανέλαβε ότι ο κ. Ρόζενμπεργκ το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε έξι δικηγόρους και ο κ. Ρόζενμπεργκ τους έκανε επτά, δηλαδή;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Είχε έναν, τον κ. Χαμτζούδη, στο γραφείο του, έδιωξε τρεις, πήρε άλλες δύο κυρίες, η μία παραιτήθηκε γιατί δεν συναινούσε να υπογράψει παρανομίες. Τώρα επικρατεί μια κατάσταση… Μετρήστε τους εσείς πόσοι είναι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, ως προς την ερώτηση του κ. Μπαλωμενάκη εάν υπάρχουν ανάγκες για δικηγόρους, απ’ ό,τι φαίνεται παραμένουν οι ανάγκες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όποιος δεν αντέχει την αλήθεια, μπορεί να αποχωρήσει.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Κύριε συνάδελφε, κάνετε πολιτικό σόου σε διατεταγμένη κομματική υπηρεσία!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Καθόλου! Έγγραφα ζητάω.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Αυτό το οποίο γνωρίζω εγώ είναι ότι προχθές αυτή η εταιρεία σεκιούριτι, όχι απλώς δεν αναχώρησε, αλλά πήρε και το κλειδί του serverroomαπό το γραφείο του Προέδρου, που έχει όλα τα αρχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, όλα τα mailκλπ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αυτό έγινε με πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Έχω μία επιστολή.   

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Αυτά πώς τα ξέρετε, κυρία μάρτυς;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ωραία ερώτηση. Από πού τα ξέρετε αυτά, κυρία μάρτυς;

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Από πού τα μαθαίνετε αυτά;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Τα μαθαίνω!

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Πώς τα μαθαίνετε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Τα καταθέτει ενόρκως!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ:Πρέπει να μας πει τις πηγές της. Τα αρχεία αυτά αφορούν την περίοδο που εξετάζουμε. Άρα, η μάρτυς πρέπει να μας δώσει τις πηγές της.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Πρέπει να μας πείτε τις πηγές σας. Καλά τα λέτε και καλά κάνετε και τα λέτε, αλλά πείτε μας και τις πηγές σας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ:Αλλιώς η μαρτυρία, όπως ξέρετε πολύ καλύτερα, δεν είναι έγκυρη, δεν έχει καμία βάση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να καλέσουμε τον κ. Ρόζενμπεργκ κατ’ αντιπαράσταση, να μας απαντήσει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Θα προλάβει ο Εισαγγελέας!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο επί της διαδικασίας.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχετε τον λόγο, κύριε Λάππα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Ως προς την αξίωση του κ. Μηταράκη σχετικά με το εάν απέστειλε το ΚΕΕΛΠΝΟ μετά την έκδοση της υπ’ αριθμόν 5456/2017 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου, προσκομίζω στην Επιτροπή μας adhocέγγραφο του Υπουργείου Υγείας προς τον Αξιότιμο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Γενικό Διευθυντή Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Υποστράτηγο κ. Ασημακόπουλο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Από πού το έχετε αυτό;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Από το Υπουργείο Υγείας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Το Υπουργείο Υγείας σας το έδωσε;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Ναι. Είναι το δεύτερο έγγραφο.

Σας διαβάζω: «Επανέρχομαι, υπενθυμίζω και παρακαλώ για την άμεση διάθεση προσωπικού για τη φύλαξη των χώρων του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως ορίστηκε σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 5456/2017 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, χάριν απομάκρυνσης της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, νόμιμα γνωστοποιηθείσας σε εσάς εκ μέρους μας.

Υπενθυμίζω ότι η μη μέχρι σήμερα συμμόρφωσή σας –συμμόρφωσή μας εννοεί- στο διατακτικό της άνω απόφασης, θα επιφέρει ενδεχομένως εις βάρος μας, ως νομίμου εκπροσώπου, τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις για τη μη συμμόρφωσή μας προς την εν λόγω απόφαση, άλλως για παραποίηση δικαστικής απόφασης. Αλλά και εκ της μη συμμόρφωσής μας πλήττεται κυρίως το κύρος του Οργανισμού». Σας καταθέτω το έγγραφο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είναι πολύ θετικό.

Πού πηγαίνει αυτό το έγγραφο;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στον Γενικό Διευθυντή Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Υποστράτηγο κ. Ασημακόπουλο και είναι ένα έγγραφο, το οποίο αποστέλλεται αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Τι ημερομηνία έχει;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Είναι στις 4-9-2017.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θαυμάσια!

Να μας κατατεθούν αυτά.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Επίσης, κύριε Πρόεδρε, υπάρχει ίδιο έγγραφο με ημερομηνία 25-7-2017, ταυτόχρονα με την έκδοση της απόφασης, προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Γενικό Διευθυντή Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής υποστράτηγο κ. Ασημακόπουλο, πάλι από τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο επισημαίνει ότι «πρέπει να πάρετε τα μέτρα, όπως ορίζει η δικαστική απόφαση».

Άρα, ό,τι είχε υποχρέωση εκ του νόμου να κάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ και ο Πρόεδρός του το έκαναν με συνέπεια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, πάνω σε αυτό, κύριε Λάππα –και ευχαριστώ που το καταθέσατε- θέλουμε να κάνουμε μία ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, γιατί στην περίπτωση του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν συμμορφώθηκε με τη δικαστική απόφαση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως παραδείγματος χάριν είναι το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, μπόρεσε αμέσως να… Είναι πολύ ενδιαφέρον.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Επίσης, ρωτάμε γιατί μετά από οκτώ μήνες δεν αλλάζει η εταιρεία, που λειτουργεί με προφορική σύμβαση, με προφορική εντολή. Από τον Ιούλιο και μετά γιατί δεν έχει αλλάξει η εταιρεία;

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Θα κάνετε ερώτηση στον Υπουργό Υγείας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Οκτώ μήνες!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Έχει αλλάξει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Πότε άλλαξε, κύριε Λάππα, που τα ξέρετε εσείς; Έχετε εσωτερική ενημέρωση για το πότε άλλαξε;

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Ασκήστε κοινοβουλευτικό έλεγχο, κύριε Γεωργαντά!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Καταγγέλθηκε η προηγούμενη σύμβαση και έγινε διαγωνισμός και ανέλαβε άλλη; Έτσι λέτε, κύριε Λάππα; Πείτε μας.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Ασκήστε κοινοβουλευτικό έλεγχο! Μπορείτε να κάνετε ερώτηση.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Να σας πω; Υπήρχε πολιτική επιλογή…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Αφήστε μας λίγο να ρωτήσουμε. Μην εκτίθεστε! Νομικοί είστε, μην εκτίθεστε! Εδώ ξέρουμε πολύ καλά ποια θα είναι η ποινική διαδρομή αυτού του θέματος.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Αφήστε το αυτό! Μην εικάζετε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Αυτό το χαρτί του Ρόζενμπεργκ είναι απλά για να προασπίσει μελλοντικά τα όποια δικά του συμφέροντα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Έτσι λέτε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Μπορούσε να αλλάξει την εταιρεία αμέσως και υποχρεούταν να το κάνει και δεν το έκανε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Πρώτη φορά…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Τους έδωσε και τα κλειδιά. Ξέρουμε πολύ καλά ποια θα είναι η εξέλιξη. Την ξέρετε πολύ καλά και εσείς και εγώ. Οκτώ μήνες…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Τώρα αυτό που κάνετε είναι μαντεία και προφητεία και προφητεία στη νομική επιστήμη δεν υπάρχει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Όσον αφορά την εταιρεία φύλαξης, αυτό μπορείτε να μας το πείτε;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει εταιρεία φύλαξης σας λέμε, διότι έχει κυριαρχήσει μια πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης να μην υπάρχουν εταιρείες φύλαξης, αλλά ατομικές συμβάσεις εργασίας για προστασία όλων των εργασιακών δικαιωμάτων.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Οκτώ μήνες!

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Κύριε Λάππα, έχω τον λόγο επί της διαδικασίας.

 ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Τζαμακλής έχει τον λόγο επί της διαδικασίας.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Παρακαλώ τους κυρίους συναδέλφους να ακούσουν. Η απόφαση για την οποία μιλάμε, δηλαδή αυτή η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Η απόφαση με αριθμό 5456.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: …για τα ασφαλιστικά μέτρα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Είχε δύο διατακτικά.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Έχω τον λόγο.

Το διατακτικό, λοιπόν, λέει τα εξής: Δέχεται την αίτηση, διατάζει τον δεύτερο τον καθ’ ων, δηλαδή τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Ρόζενμπεργκ που είναι διάδικος σε αυτή τη δίκη, να ζητήσει τη διάθεση προσωπικού ασφαλείας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτή η απόφαση δεν διατάζει τον κ. Ρόζενμπεργκ να λύσει τη σύμβαση φύλαξης που έχει με την όποια εταιρεία. Τον διατάσσει, λοιπόν, να ζητήσει τη διάθεση προσωπικού ασφαλείας από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Και ο κ. Ρόζενμπεργκ αμέσως -στις 18-7 είναι η έκδοση της αποφάσεως- στις 25-7-2017 αποστέλλει έγγραφο –αυτό που διάβασε πριν ο κ. Λάππας- και ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Τόσκα και από τον Αττικάρχη της Αστυνομίας να διαθέσει προσωπικό προς φύλαξη. Άρα, ο κ. Ρόζενμπεργκ εκτέλεσε αμέσως την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων. Και όλα τα άλλα είναι για δημιουργία εντυπώσεων.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο για ένα λεπτό.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Η απόφαση, λοιπόν, δεν διατάσσει λύση των συμβάσεων φύλαξης. Διατάσσει τη διάθεση προσωπικού ασφαλείας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Έχω ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε;

Επειδή μας ακούν χιλιάδες νομικοί στη χώρα –ευτυχώς- και επειδή εγώ δεν θέλω να αυτοεξευτελίζομαι, διαβάζω από την απόφαση που έχουμε στα χέρια μας όλοι.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Όχι το σκεπτικό, κύριε συνάδελφε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Κύριε συνάδελφε, αφήστε να μας κρίνουν και τους δύο.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Κύριε συνάδελφε, αφήστε τα αυτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Αφήστε να μας κρίνουν και τους δύο.

Το αιτητικό, κύριε Πρόεδρε, δεν έλεγε ποιος να έρθει να φυλάξει. Το αιτητικό έλεγε ένα πράγμα, να απαγορευθεί προσωρινά στην καθ’ ης εταιρεία…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Με συγχωρείτε, δεν μπορεί ο Πρόεδρος να αποφασίσει άλλα;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ σημαντικό.

Η αίτηση είχε ένα αιτητικό.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Το οποίο δεν γίνεται δεκτό.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Το αιτητικό έλεγε να απαγορευθεί προσωρινά στην καθ’ ης εταιρεία να ασκεί καθήκοντα φύλαξης στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτό ήταν το αίτημα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι, εντάξει, ωραία. Αν δεν γινόταν αυτό…

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Και αυτό δεν έγινε δεκτό, λοιπόν.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Έρχεται το διατακτικό και δέχεται την αίτηση. Άρα, τι δέχεται;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Πού το λέει αυτό;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Να απαγορευθεί η συνέχιση της φύλαξης της εταιρείας και διατάσσει την αντικατάσταση από την Αστυνομία. Το να έρθει η Αστυνομία δεν ήταν στο αιτητικό. Μην εκτίθεστε, συνάδελφοι!

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μπορεί ο Πρόεδρος να είχε αποφασίσει άλλα πράγματα.

Το αιτητικό ζητούσε τα ασφαλιστικά μέτρα…

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Τι είναι αυτά, κύριε συνάδελφε; Τι λέτε, κύριε συνάδελφε;       

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Αφήστε με να ακουστώ.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Νέους όρους εισάγετε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Θα πείτε ό,τι θέλετε να πείτε και εσείς μετά.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Το αιτητικό έλεγε, κύριε Πρόεδρε, να σταματήσει αυτή η εταιρεία να φυλάττει, γιατί δεν φύλαττε όπως έπρεπε. Αυτό έπρεπε, λοιπόν, να πάψει αμέσως και ένας τρόπος ήταν να έρθει η Αστυνομία να συνδράμει και ένας δεύτερος εύκολος τρόπος ήταν να έρθει μια άλλη εταιρεία αμέσως με κατεπείγουσα διαδικασία. Αυτό και δεν έγινε και συνέχισε για πολλούς μήνες η ίδια εταιρεία.

Δεν συνεμορφώθη, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ με το διατακτικό της αποφάσεως, που ήταν διττό.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ας το λύσουμε τώρα αυτό το θέμα.

Τον λόγο έχει ο κ. Λάππας.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Επειδή ο κ. Γεωργαντάς δεν θέλει να αυτοεξευτελίζεται, εγώ ήδη αισθάνθηκα αυτοεξευτελιζόμενος.

Κύριε Πρόεδρε, στη δίκη ασφαλιστικών μέτρων ανεξαρτήτως του αιτητικού της αίτησης, το δικαστήριο έχει δικαίωμα από τον νόμο να διατάξει παν πρόσφορο μέτρο. Είναι αδιάφορο αν το ζητάει η αίτηση.

Δεύτερον, τα ασφαλιστικά μέτρα δεν αποδέχονται την αίτηση…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Λέτε ότι έχετε την αίτηση. Ποιο αίτημα ικανοποίησε;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Το διατακτικό το διαβάσατε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Ποιο είναι το αίτημα;

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ:Γι’ αυτό ρωτήστε τον δικαστή.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Ποιο είναι το αίτημα της απόφασης;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Μάλλον πάσχετε και από νομική και από πολιτική κώφωση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Όταν λέτε δεν αποδέχονται την αίτηση, τι εννοείτε, συνάδελφε; Να απομακρυνθεί η εταιρεία. Ποιους προστατεύετε;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Αυτά δεν είναι νομικά, κύριε Πρόεδρε…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ:Οι χαρακτηρισμοί σήμερα του κ. Γεωργαντά ξεπερνούν κάθε ανεκτό μέτρο. Στην αρχή κατά του Προέδρου για απιστίες και σήμερα στρέφεται εναντίον ημών με ύφος και ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς. Του επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς, οι οποίοι προφανώς τον χαρακτηρίζουν σήμερα. Λυπάμαι για τη στάση του κυρίου συναδέλφου σήμερα. Άμα θέλει να πει επιχειρήματα, να τα πει. Όχι, όμως, ουρλιάζοντας και με ανοίκειους χαρακτηρισμούς σε βάρος μας. Σε ποιον νομίζει ότι απευθύνεται; Ας πει τα επιχειρήματά του. Ήδη αναφέρθηκε ο κ. Τζαμακλής στα επιχειρήματα της δικής μας πλευράς. Ας μιλήσουμε, επιτέλους, με επιχειρήματα, όχι με ουρλιαχτά. Πού βρισκόμαστε;

Οπότε αφού ο κύριος πρόεδρος ο σημερινός υλοποίησε στο μέτρο του εφικτού,  νομίζω ότι πρέπει να ανακαλέσει αυτά που ανέφερε για σίγουρη απιστία. Με μεγάλη ευκολία τα είπε ο κύριος συνάδελφος.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εδώ ακούγονται πολλά.

Κύριε Τζαμακλή, έχετε τον λόγο. Και να κλείσουμε αυτό το θέμα.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ:Εγώ δεν θα μπω σε αυτά που είπε ο κ. Γεωργαντάς. Είμαστε δικηγόροι –και εμείς και αυτός- εδώ αρκετοί, αλλά ξέρει καλά -και απορώ γιατί τα λέει αυτά, γιατί όντως μας ακούν και συνάδελφοι και δικαστές ενδεχομένως και η κυρία συνάδελφος, που είναι σήμερα εξεταζόμενη μάρτυρας- ότι -το είπε και ο κ. Λάππας- ανεξαρτήτως του αιτητικού ή του σκεπτικού μιας απόφασης -και μάλιστα ασφαλιστικών μέτρων, που αρκείται σε πιθανολόγηση- εκείνο που έχει σημασία και εκείνο το οποίο καλείται ο καθ’ ου διάδικος να εκτελέσει είναι το διατακτικό.

 Το διατακτικό, λοιπόν, είτε λέει ότι δέχεται την αίτηση εν συνόλω είτε λέει ότι δέχεται την αίτηση εν μέρει –εδώ λέει απλώς ότι δέχεται την αίτηση- διατάσσει να ζητηθεί διάθεση προσωπικού ασφαλείας. Αυτό είναι το διατακτικό. Τι να κάνουμε τώρα, κύριε Γεωργαντά; Άλλο τι λέει το αιτητικό. Αν έλεγε, δηλαδή, ότι δέχεται εν μέρει την αίτηση θα ήσασταν ικανοποιημένος; Και αυτό που αιτιάσθε να το αιτιάσθε για τον δικαστή που έγραψε ότι δέχεται την αίτηση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:…έχει τις ευθύνες του... όποιοι κατάλαβαν, κατάλαβαν.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ:Να το αιτιάσθε για τον δικαστή που έγραψε ότι δέχεται την αίτηση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Εσείς εκτίθεστε!

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ:Μην με διακόπτετε. Θα ακουστώ. Κάποια στιγμή θα σταματήσετε.

Το σόου που έγινε προσπάθεια να δοθεί από την προηγούμενη συνεδρίαση και συνεχίζεται από τον κύριο εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει πλέον «δράκο».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Πείτε το όνομά μου για τα Πρακτικά.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ:Με τα δύο έγγραφα που διάβασε πριν ο κ. Λάππας αποδεικνύεται ότι μέσα σε μία εβδομάδα από την έκδοση αυτής της απόφασης, ο κ. Ρόζενμπεργκ ως πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΟ δέχθηκε την απόφαση και την εξετέλεσε. Έκανε αυτό που τον διατάζει η απόφαση να κάνει. Έστειλε έγγραφο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριοι συνάδελφοι, κλείνει η παρένθεση εδώ, υπό την τεράστια αφαίρεση και την αναγκαία επισήμανση ότι μιλούσαμε τόση ώρα εκτός αντικειμένου και καταχρηστικώς. Επειδή στην εισήγησή μας στην Ολομέλεια είπαμε ότι λογοκρισία δεν κάνουμε, γι’ αυτόν τον λόγο ακουγόμαστε. Όλα αυτά τα πράγματα εκφεύγουν από την εντολή μας. Το επισημαίνω ακόμη μία φορά και σε εσάς και στην κυρία μάρτυρα που αντιλαμβάνεται πολύ καλά. Να περιοριστούμε, παρακαλώ, στο διάστημα που έχουμε εντολή να ερευνήσουμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Μπορώ να συνεχίσω;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Μηταράκη, έχετε τον λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Επί όλου αυτού του θέματος που έγινε και τα έγγραφα που ήρθαν -μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση που ασχολήθηκαν οι εισηγητές της Πλειοψηφίας να μαζέψουν έγγραφα για μία περίοδο που οι ίδιοι δεν θέλουν να συζητείται, αλλά μπράβο τους- προκύπτει ότι η Κυβέρνηση, δηλαδή το αρμόδιο Υπουργείο δεν συμμορφώθηκε με την εντολή του δικαστηρίου, παρότι απ’ ό,τι φαίνεται το ΚΕΕΛΠΝΟ νομίμως το ζήτησε. Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι συνολική. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν εκτέλεσε την απόφαση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι ζήτημα κοινοβουλευτικού ελέγχου ή κάνω λάθος;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Μπαλωμενάκη, έχω ένα θέμα να με διακόπτετε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι. Σημειώνω ότι είναι ζήτημα κοινοβουλευτικού ελέγχου αυτό. Δεν είναι θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεύτερον, επειδή τέθηκαν διάφορες ερμηνείες εδώ πέρα από όλους τους δικηγόρους για το τι εστί και το τι δεν εστί αίτηση και επειδή εγώ δεν είμαι δικηγόρος, πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι να ρωτήσουμε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής να μας διευκρινίσει.

Θυμάμαι, όμως, για να πούμε και τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, πώς φωνάζετε όλοι εσείς νομικά για το θέμα του ανοίγματος των λογαριασμών του ΝΤΥΝΑΝ και θυμάμαι τον κ. Γεωργαντά που εξέθεσε μια νομική άποψη. Διαψεύστε με, αν κάνω λάθος, αλλά αίτημα στις τράπεζες για άνοιγμα λογαριασμών δεν έχετε στείλει. Διότι είχε δίκιο ο κ. Γεωργαντάς σε αυτά που σας είπε. Αν έχετε στείλει αίτημα, παρακαλώ, αντίγραφο των αιτημάτων, γιατί νομίζω ότι δεν έχουν πάει.

Άρα, έχω μέχρι στιγμής μεγάλη εμπιστοσύνη στις νομικές ικανότητες του κ. Γεωργαντά.

Συνεχίζω: Υπάρχει μια ανακοίνωση εδώ, κυρία μάρτυς, η οποία μας προκαλεί τεράστια εντύπωση, γιατί αναφέρεται στα αρχεία της επίμαχης περιόδου. Λέει ο Υπουργός, ο κ. Πολάκης, σε μια ανακοίνωση που έβγαλε προχθές, στις 19 Ιανουαρίου, σχετικά με όσα στοιχεία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συνέλεξε ως όφειλε για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτό τώρα εγώ το συνδυάζω με την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων.

Παρενέβη το Υπουργείο, επικουρώντας τα κλιμάκια των ελεγκτών; Παρενέβη το Υπουργείο στη διαδικασία ή τα κλιμάκια των ελεγκτών ανεξάρτητα επέλεξαν τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ:Είναι ερώτηση τώρα αυτή για την κυρία μάρτυρα για τις δηλώσεις Πολάκη τον Γενάρη;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Όχι. Η ερώτηση, κυρία μάρτυς           -επειδή, κύριε Μιχαηλίδη, δεν παρακολουθούσατε- είναι αν κατά τη διάρκεια της θητείας σας είδατε παρέμβαση του Υπουργείου στα αρχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ που αφορούσαν την περίοδο 1997-2014, περίοδο που αυτή η Εξεταστική Επιτροπή εξετάζει. Διότι η δήλωση του κ. Πολάκη μάς έδωσε αυτή την εντύπωση.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Αυτό που θέλω να πω εγώ στην Επιτροπή είναι ότι ο κ. Πολάκης επανειλημμένως ερχόταν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ήταν μέσα στα διοικητικά συμβούλια, παρενέβη ευθέως στη διαδικασία προσλήψεων που σας προανέφερα. Βεβαίως, στις όποιες συνομιλίες του με τον Πρόεδρο δεν ήμουν παρούσα, αλλά…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Στη διαδικασία ελέγχου σάς ρώτησε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ:Για τη συγκεκριμένη περίοδο σας ρώτησε. Δεν σας ρώτησε για την περίοδο…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν χρειάζομαι βοηθούς, κύριε Μιχαηλίδη. Ξέρω ότι μπορούμε να το πάμε δύο-δύο, αλλά δεν χρειάζομαι βοήθεια.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Με ρώτησε αν υπέπεσε στην αντίληψή μου κάτι σε σχέση με τα αρχεία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ:Για τη συγκεκριμένη περίοδο σας ρώτησε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αν υπάρχει παρέμβαση του κ. Πολάκη στη διαδικασία της συλλογής στοιχείων και ελέγχου των δεδομένων που αφορούν την επίμαχη περίοδο. Και επειδή αναφέρατε ότι ο κ. Πολάκης είχε μπει στο ΔΣ, έχω μια ερώτηση: Επειδή ήσασταν παλιά στο ΔΣ, ποιοι άλλοι Υπουργοί από το 1997 μέχρι το 2014 έρχονταν στο ΔΣ;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Κανείς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κανείς; Πρώτη φορά ήρθε Υπουργός σε ΔΣ;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού; Πάντως, με τη συχνότητα που ερχόταν ο κ. Πολάκης στο ΚΕΕΛΠΝΟ δεν ερχόταν κανένας άλλος Υπουργός.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Είχε πιο έντονο ενδιαφέρον. Αυτό δεν είναι κακό υποχρεωτικά.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Καλό είναι αυτό ή κακό;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν είναι κακό υποχρεωτικά το ενδιαφέρον ενός Υπουργού.

Θέλω να σας πω, μια που μιλάμε, ότι εμένα μου είχε κάνει πολύ κακή εντύπωση ότι η κ. Σκοπούλη είπε ότι δεν ήξερε καν που είναι το κτήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Όταν είσαι ο επιβλέπων Υπουργός, δεν μπορεί να μην έχεις πάει ούτε μια φορά.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Όχι, στο ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχε έρθει η κ. Σκοπούλη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ναι και μου έκανε εντύπωση.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Δεν την θυμάμαι, εγώ τουλάχιστον.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Διότι γνωρίζω από όλους τους Υπουργούς όλων των κυβερνήσεων ότι τους εποπτευόμενους φορείς τουλάχιστον μια φορά εθιμοτυπικά θα τους επισκεφτούν. Και νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό.

Πίσω στην ερώτησή μου.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Απαντώ στην ερώτησή σας: Επειδή όλα γίνονταν αυτή την περίοδο εν κρυπτώ, ερήμην της Νομικής Υπηρεσίας, δεν μπορώ να ξέρω εγώ όλες αυτές τις φορές που ερχόταν ο κ. Πολάκης τι συνεννοήσεις μπορεί να έκανε. Αυτό που με ρωτάτε δεν μπορώ να το ξέρω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αυτή τη στιγμή ποιοι διενεργούν διαχειριστικό έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ και για ποια περίοδο;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Από τις 3 Ιουλίου του 2017 έχει έρθει ένα μικτό κλιμάκιο που το έχει συστήσει η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Υγείας, που είναι επιθεωρητές από το ΣΕΕΔΔ, από το ΣΕΥΠ, από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το ξέρω, γιατί επανειλημμένως με είχαν καλέσει να τους δώσω κάποιες διευκρινίσεις για κάποια θέματα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ξέρετε από πού ξεκίνησε αυτή η διαδικασία; Ποιος έδωσε την εντολή για να συσταθεί;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Εγώ στο έγγραφο που είδα, είδα ότι είναι με εντολή της κ. Παπασπύρου που έχει συσταθεί αυτό το κλιμάκιο. Είναι κάποια έγγραφα που είδαμε, όταν έφεραν την εντολή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Σας έχουν σταλεί, φαντάζομαι.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Αυτή τη στιγμή σήμερα…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ξέρετε τι εντολή έχουν;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Εμένα κάποια στιγμή μου είπαν ότι ψάχνουν κάποια στοιχεία. Δεν μου διευκρίνισαν ακριβώς τι ψάχνουν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν είχε έρθει κάποιο έγγραφο από το Υπουργείο που να λέει τι κάνει αυτό το κλιμάκιο.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Ακριβώς αναλυτικά, όχι. Κάνουν έλεγχο της περιόδου και ζητούν διάφορα πράγματα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ποιας περιόδου;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Των προηγούμενων ετών. Είναι μέσα στη δική σας εξεταζόμενη περίοδο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Μόνο η εξεταζόμενη περίοδος ή έρχονται μέχρι σήμερα;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Κοιτάξτε, εγώ ξέρω ότι τους ετέθησαν υπ’ όψιν κάποια στοιχεία και για μετά, το 2015, το 2016 και αρνήθηκαν να τα παραλάβουν. Μέχρι που θυροκολλήθηκαν από δικαστικό επιμελητή στον χώρο που συνεδρίαζαν…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αστειεύεστε. Θυροκόλλησαν…

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Ναι. Τότε ήμουν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ήταν το καλοκαίρι…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ποιος κατέθετε και θυροκολλήθηκαν; Δεν το έχω ακούσει ποτέ ξανά αυτό.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Προσπαθούσαν να επιδώσει ο σύλλογος εργαζομένων διαμαρτυρόμενος …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ο κ. Πούλης.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):… κάποια στοιχεία. Αρνήθηκαν…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ενυπόγραφα.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Ναι, βεβαίως. Τώρα έχουν κληθεί ανωμοτί από τον Εισαγγελέα Εφετών για έγγραφες εξηγήσεις.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Άρα, θεωρούνται ύποπτοι για παράβαση καθήκοντος;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Αυτοί θεωρούνται οιονεί κατηγορούμενοι…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Για την πληρότητα της απαντήσεως, τον λόγο της αρνήσεως τον έχετε υπ’ όψιν σας;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Θα ήθελα να τον μάθω, αν τον ξέρει, κύριε Πρόεδρε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Και εγώ θα ήθελα να τον μάθω πραγματικά.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Κύριε Πρόεδρε, κατά το άρθρο 37 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι ανακριτικοί υπάλληλοι…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Μα, είναι γνωστό το άρθρο 37. Άλλο σας ρώτησα εγώ. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό. Όταν έρχεται ένα εσωτερικό κλιμάκιο ελέγχου –και πολύ καλά κάνει και έρχεται-, δεν διαχωρίζει κομματικές περιόδους. Δεν λέει, δηλαδή, «Ήρθαμε να ελέγξουμε του Σαμαρά, αλλά όχι του Τσίπρα».

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Αν ξέρει την αιτιολογία, κύριε Μηταράκη, θα μας βοηθούσε.

Την αιτιολογία της αρνήσεώς τους την έχετε υπ’ όψιν;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Όχι, δεν το ξέρω.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Δεν φροντίσατε να τη μάθετε;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Αυτό το οποίο, όμως, γνωρίζω…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Δηλαδή, έτσι από πείσμα το έκαναν;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Δεν θα μου το έλεγαν εμένα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Μα, εσείς τώρα ως νομικός δεν ρωτήσατε να μάθετε για ποιον λόγο αυτοί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, ανώτεροι υπάλληλοι…

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Όχι, γιατί μετά από αυτό το συμβάν που έγινε το καλοκαίρι, για κάποιο πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ήρθαν ξανά. Έστελναν έγγραφα και ζητούσαν στοιχεία. Πήγαιναν τα στοιχεία…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Μα, ανεξάρτητα από αυτό. Είναι πολύ σπουδαίο γεγονός για ποιο λόγο αρνήθηκαν, αν έχετε υπ’ όψιν σας.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Κύριε Πρόεδρε, αυτή τη στιγμή το δεδομένο είναι ότι θεωρούνται από τον Εισαγγελέα Εφετών ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Εσείς άποψη δεν έχετε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Θα τα πουν στον Εισαγγελέα. Δεν ξέρει, κύριε Πρόεδρε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Δεν ξέρει, εντάξει.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Κατά την άποψή μου, έπρεπε να παραλάβουν τα οποιαδήποτε στοιχεία τους ετέθησαν υπ’ όψιν.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Τον λόγο της αρνήσεως σας ζήτησα εγώ, αν τον ξέρετε.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς): …να αξιολογήσουν…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Εμένα άλλο μου κάνει εντύπωση. Το ότι η Εξεταστική Επιτροπή έχει αποφασίσει να περιορίσει την έρευνα μέχρι το 2014 γίνεται φανερά για κομματικούς λόγους. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Το γιατί το κάνουν…

Η Ολομέλεια το αποφάσισε με πρόταση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Την έχετε υπογράψει αυτήν την πρόταση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Εσείς δεν την ψηφίσατε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Εμείς υπογράψαμε μέχρι σήμερα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Τι ψηφίσατε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ψηφίσαμε και το δικό σας, αλλά υπογράψαμε μέχρι σήμερα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ:Θα μας ανακρίνετε τώρα; Κάθε φορά τα ίδια! Κάντε καμία ερώτηση!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Γκιόλα, μην ανακατεύεστε, σας παρακαλώ.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι οι ελεγκτές του Υπουργείου έχουν τις ίδιες εντολές. Για τη Βουλή είμαστε πολιτικό όργανο, το καταλαβαίνω.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ίσως είναι αυτή η απάντηση, λοιπόν, στο ερώτημα το δικό μου, αν είχαν εντολές μόνο μέχρι τότε. Γι’ αυτό ρώτησα εγώ, κύριε Μηταράκη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν ξέρω. Μου κάνει εντύπωση. Εγώ ξέρω ότι όταν υπάρχει διαχειριστικός έλεγχος του Δημοσίου προς το Δημόσιο, ελέγχει τα πάντα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Δεν το ξέρετε όμως κι εσείς, δεν το ξέρει και η μάρτυρας. Θα έπρεπε να το ξέρει η μάρτυρας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ναι, μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Και μένα μου κάνει εντύπωση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ελέγχει μέχρι σήμερα…

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Κύριε Πρόεδρε, αυτό το οποίο είναι απορίας άξιο για τον οποιοδήποτε πολίτη είναι το ότι ο κ. Πολάκης στο «Facebook» γράφει ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες της Επιτροπής και κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους. Δηλαδή, ξέρει ο κ. Πολάκης από πριν τι πόρισμα θα βγάλουν;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Αφήστε τώρα τις κρίσεις.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Αυτό είναι απορίας άξιο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Εσείς αφήστε τις κρίσεις. Εμείς μπορούμε να κάνουμε κρίσεις.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Πολλές απορίες έχουμε εδώ πέρα και δεν ξέρω τι θα γίνει.

Κύριε Μηταράκη, συνεχίστε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Συνεχίζω, λοιπόν.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι. Τι άλλαξε στο ΚΕΕΛΠΝΟ ή τι έπρεπε να αλλάξει μετά την υπαγωγή του στο δημόσιο λογιστικό ως προς το θέμα των συμβάσεων, των αναθέσεων, των πληρωμών; Έχει γίνει καμία αλλαγή ή δεν έπρεπε να γίνει αλλαγή;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Κοιτάξτε, εγώ είχα κάνει ένα έγγραφο. Κατ’ αρχήν, εμένα με απέκλεισαν από το Γραφείο Προμηθειών. Συστήθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ ένα Γραφείο Προμηθειών, για να υλοποιεί -υποτίθεται- όλες τις προμήθειες στα πλαίσια του δημοσίου λογιστικού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Πότε έγινε αυτό;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Κάπου μέσα στο 2016. Δεν είμαι σίγουρη, γιατί -όπως σας είπα- δεν έχω τα έγγραφα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ποιος παρείχε νομική υποστήριξη σ’ αυτή τη διεύθυνση;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Ανετέθη σε μια άλλη έμμισθη δικηγόρο, η οποία και αυτή απελύθη έναν μήνα μετά από εμένα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Όμως, υπήρχε δικηγόρος.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Ανετέθη σε έναν δικηγόρο. Μας είχε απαγορεύσει ο Πρόεδρος η κάθε μια να ασχολείται με πράγματα που δεν της αναθέτει ο ίδιος. Το καλοκαίρι δημιουργήθηκε ένα θέμα, δηλαδή η μια απουσίαζε και η άλλη ήταν στο γραφείο.

Με αφορμή αυτό, έκανα ένα έγγραφο και τους επεσήμανα ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε δημόσιο λογιστικό, προσέξτε, πρέπει να γίνεται, αυτό, αυτό, να τηρούνται αυτά, να τηρείται ο νόμος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Μας λέτε τα βασικά στοιχεία που έπρεπε να τηρηθούν, για να καταλάβουμε τι κακώς γινόταν στο παρελθόν;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Κοιτάξτε, κατ’ αρχάς πρέπει να γίνονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Μάλιστα.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Δεν μπορεί το ΚΕΕΛΠΝΟ, εν μέσω δημοσίου λογιστικού, να καλύπτει δαπάνες τρίτων, όπως είναι η φύλαξη του Υπουργείου Υγείας. Λίγο πριν φύγω, ήρθε ένα εξώδικο της εταιρείας, αυτής που λέμε τώρα, -μιλάμε για 1.400.000 ευρώ για να πληρωθεί- η οποία είχε από πίσω σε όλα τα τιμολόγια: «Με εντολή Αναπληρωτού», «Με εντολή Αναπληρωτού». Πώς καλύπτει το ΚΕΕΛΠΝΟ με δημόσιο λογιστικό δαπάνες τρίτων; Πώς δικαιολογείται αυτό; Επεσήμανα -να μην σας κουράζω, το έχω εδώ το έγγραφό μου, μπορώ να σας το καταθέσω…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Παρακαλώ, να μας το καταθέσετε.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Επεσήμανα κάποια πράγματα. Δεν εισακούστηκα. Μου είπαν ότι είμαι πίσω από την κατασυκοφάντηση του Οργανισμού. Τώρα, βεβαίως, που δεν είμαι στον Οργανισμό, δεν δεσμεύομαι. Μέχρι που ήμουν, δεν θεωρώ ότι συκοφάντησα τίποτα. Προσπαθούσα να κάνω τη δουλειά μου και να προστατεύσω το διοικητικό συμβούλιο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Με το δημόσιο λογιστικό ή με το παλιό σύστημα μπορούσε ένας Υπουργός, ή εάν έχετε εμπειρία αν έγινε και στην επίμαχη περίοδο 1997-2014, να παραγγείλει ο ίδιος υπηρεσίες με προφορική εντολή του και να πληρώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Όχι. Ουδέποτε κατ’ αρχάς απευθύνθηκε κάποιος Υπουργός σε εμένα, αλλά και απ’ ό,τι γνωρίζω δεν έγινε μπροστά μου κάτι τέτοιο. Τα όρια της εποπτείας του Υπουργού είναι συγκεκριμένα από το προεδρικό μας διάταγμα. Ο Υπουργός διορίζει το διοικητικό συμβούλιο. Μπορεί να διατάξει έλεγχο από ορκωτούς, που αυτό ούτως ή άλλως το έκανε το ΚΕΕΛΠΝΟ κάθε χρόνο. Με απόφαση διοικητικού συμβουλίου όριζε ορκωτούς, για να κάνουν τον ετήσιο έλεγχο -δηλαδή δεν ολιγώρησε κάποια χρονιά, για να χρειαστεί ο Υπουργός να διατάξει- και βέβαια, μπορεί να φέρει το ΣΕΥΠ, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας. Ο Υπουργός δεν νομιμοποιείται να κάνει την οποιαδήποτε παρέμβαση τύπου τώρα Πολάκη στις προσλήψεις. Δηλαδή, είναι παράνομη όλη η διαδικασία και τινάζεται στον αέρα η όποια διαδικασία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Στην περίοδο του 1997-2014 έχετε εμπειρία άμεσης παρέμβασης κάποιου Υπουργού δίνοντας εντολή εγγράφως στο ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει κάτι;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Όχι. Ακόμη και για το κτήριο ζητήθηκε με όλη τη νόμιμη διαδικασία, με απόφαση διοικητικού συμβουλίου, η σύμφωνη γνώμη. Ετέθη υπ’ όψιν από τον Υπουργό στις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου. Μας ήρθε έγγραφο από τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου με τελικώς υπογράφοντα. Το ίδιο έγινε με τα εμβόλια. Δεν ήταν παρεμβάσεις του τύπου που εννοείτε εσείς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Μία επιστολή της κ. Σκοπούλη, η οποία είχε έρθει προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, δίνοντας μια εντολή για απ’ ευθείας ανάθεση, δόθηκε σε σας για νομική άποψη;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν το γνωρίζετε.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Δεν το γνωρίζω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Πάντως, επειδή αναφέρθηκε, θα καταθέσω για τα Πρακτικά συμβολικά τριάντα τιμολόγια και έναν πίνακα με καμμιά εβδομηνταριά, που αφορούν την περίοδο Μάρτιο με Σεπτέμβριο του 2017, τα οποία γράφουν επάνω ότι παρέχουν επιπλέον υπηρεσίες φύλαξης, αυτά με εντολή του Αναπληρωτή Υπουργού, αυτά με εντολή του Γραμματέα Υγείας, αυτά είναι τιμολόγια βάσει μιας σύμβασης, λέει, η οποία δεν αναφέρεται στα τιμολόγια κ.λπ., κ.λπ. Επειδή μιλήσαμε πριν για κατάτμηση, αυτά είναι περίπου ογδόντα τιμολόγια. Για κάθε πόρτα που φυλασσόταν υπήρχε άλλο τιμολόγιο και για κάθε κτήριο άλλο τιμολόγιο, όλα απ’ τον ίδιο εκδότη, όλα για το ΚΕΕΛΠΝΟ, όλα για την ίδια περίοδο.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Η κατάτμηση αφορά προμήθειες, κύριε Μηταράκη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Η προμήθεια υπηρεσιών δεν είναι προμήθεια; Όταν αγοράζεις υπηρεσίες, δεν είναι προμήθεια; Πείτε το αυτό να το μάθω. Όταν παραγγέλνεις υπηρεσίες, δεν είναι προμήθεια; Προμήθεια είναι μόνο όταν παίρνεις πράγματα;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Το θέμα αυτό είναι αρκετά περίπλοκο, διότι οι συμβάσεις αυτές ανανεώνονταν από το 2012, 2013 απ’ ό,τι πληροφορήθηκα κι εγώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Μερικές είναι χωρίς σύμβαση. Είναι με εντολή Αναπληρωτή Υπουργού.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ναι, σιωπηρώς απ’ όλες τις διοικήσεις ανανεώνονται και εν όψει του διορισμού προσώπων, ατομικά δηλαδή των φυλάκων, κρατήθηκε. Αυτή είναι η ουσία δηλαδή.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Οι ανανεώσεις δεν…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Όχι, δεν λέει «ανανεώσεις». Λέει «πληρωμές». Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω, η κατάθεση…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Εν πάση περιπτώσει, τώρα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, αυτή η κατάθεση που κάνετε τώρα, είναι κατάθεση;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Πληροφόρηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Καταθέτετε ως μάρτυρας αυτό το στοιχείο. Μπορώ να το χρησιμοποιήσω…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Επειδή τώρα δημιουργούνται εντυπώσεις, ούτως ή άλλως…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Θέλω να διευκρινίσω το εξής: Όταν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απαντάτε για λογαριασμό του Υπουργείου, θέλω να γνωρίζω απλώς ότι -δεν θα έλεγα ενόρκως- ουσιαστικά παρέχετε μαρτυρία.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Κατ’ αρχάς, τίποτα δεν λέμε χωρίς έγγραφα και χωρίς αποδείξεις.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Τώρα είπατε κάτι προφορικά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:Γιατί δεν κάνετε επερώτηση, κύριε Μηταράκη;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Γιατί δεν απαντάει ο κύριος Πολάκης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Σήμερα το πρωί κάναμε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ναι, αλλά δεν είναι κάθε Βήμα αρμόδιο και κατάλληλο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Μπορείτε να μας βοηθήσετε να απαντήσουν; Μπορεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να μας βοηθήσει να απαντήσουν;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Δεν είναι κάθε Βήμα κατάλληλο για τέτοιες καταγγελίες. Υπάρχουν άλλες διαδικασίες που τις ξέρετε πιο καλά από εμένα, που είστε πιο παλιός.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Μπορεί να το κάνεις επίκαιρη, στην οποία πάλι μπορεί να μην έρθει ο Υπουργός…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Τα πάντα μπορείτε να κάνετε. Ό,τι θέλετε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Θυμάμαι ψάχναμε Υπουργούς για μήνες και μήνες και τελικά δεν ήρθαν ποτέ και πάλι δεν έρχονται.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ:Εδώ πρωθυπουργούς δικούς σας…να έρθουν στη Βουλή και δεν ήρθαν!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Δεν υπάρχουν συμβάσεις καν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν θυμάμαι κάποια ερώτηση...

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Προφορικές εντολές 4 εκατομμύρια.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ποτέ δεν υπήρξαν.

Κύριε Μηταράκη, συνεχίστε παρακαλώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Συνεχίζω.

Πέστε μου κάτι, από προσωπική εμπειρία: Γνωρίζετε γενικά τα τελευταία είκοσι χρόνια να έχουν απολυθεί, σε όλη την επίμαχη περίοδο, από το ΚΕΕΛΠΝΟ ή από το Υπουργείο Υγείας ή από άλλο φορέα του δημοσίου, δικηγόροι με έμμισθη εντολή για διαφωνία τους με διοίκηση;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Εγώ θα σας πω για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Είμαι είκοσι δύο χρόνια, οι άλλοι δύο δικηγόροι που κατηγγέλθη η σύμβασή τους, ήταν δώδεκα χρόνια ο καθένας. Δεν έχει απολυθεί ξανά υπάλληλος από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, η πρώτη Κυβέρνηση που κάνει απολύσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ…

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Είναι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:…είναι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για δικηγόρους που πιθανόν να μην συμφωνούν μαζί της. Δικό μου σχόλιο.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Όχι. Μα, είναι σαφές. Και γι’ αυτό προκύπτει και η καταχρηστικότητα από τους λόγους της καταγγελίας. Δεν τους άρεσαν αυτά που τους λέγαμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μια προτελευταία ερώτηση. Αναφέρθηκε στην προηγούμενη εξέταση μάρτυρα, ότι υπήρχε ένας διαγωνισμός την περίοδο 2012-2014, ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε και ο οποίος οδήγησε τη σημερινή Κυβέρνηση να κάνει μια απευθείας ανάθεση στη «Siemens». Τι ήταν αυτός ο διαγωνισμός; Γιατί δεν ολοκληρώθηκε στην επίμαχη περίοδο;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς): Διαχρονικά, το Υπουργείο Υγείας επιχορηγεί το ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να καλύψει τη δαπάνη αντιδραστηρίων για τη μέτρηση του ιικού φορτίου για τους οροθετικούς. Οι οροθετικοί -ή τρεις ή τέσσερις φορές τον χρόνο, αν δεν κάνω λάθος-, εξετάζονται δωρεάν σε ορισμένα κέντρα και τη δαπάνη για τα αντιδραστήρια την καλύπτει το ελληνικό δημόσιο. Μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, λοιπόν, ήταν περίπου μια δαπάνη κάποιων εκατομμυρίων τον χρόνο. Τα χρήματα έρχονταν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Και πλήρωνε το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναλόγως από το πού έπαιρνε τα αντιδραστήρια ο κάθε υπεύθυνος εργαστηρίου κέντρου που γίνονταν οι εξετάσεις.

Κάποια στιγμή αποφασίστηκε -δεν είμαι σίγουρη, αλλά αφού το λέτε το 2012-, και συντάχθηκαν οι προδιαγραφές για τον διαγωνισμού του ιικού φορτίου από τους αρμόδιους καθηγητές της ιατρικής και έγινε με οικονομικό αντικείμενο 2 εκατομμυρίων ευρώ. Έγιναν επανειλημμένως ενστάσεις, πήγαμε και δικαστικώς σε κάποιες περιπτώσεις. Απαντήθηκαν και όταν ήρθε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το νυν Διοικητικό Συμβούλιο ξαφνικά σε μια συνεδρίαση -ενώ ήμασταν περίπου δύο χρόνια από την προκήρυξη και ήταν έτοιμο να κατακυρωθεί, οπότε θα ήταν μια εταιρεία πλέον από την οποία με τιμές θα έπαιρναν όλοι το ίδιο- αποφάσισε με αιτιολογία ότι δεν έχουν επικαιροποιηθεί οι προσφορές, το οποίο μπορούσε να ζητηθεί να επικαιροποιηθούν. Ένα άλλο ήταν ότι δεν άρεσαν οι προδιαγραφές. Θα έκαναν άλλες προδιαγραφές. Δεν είμαι γιατρός. Πάντως με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Σήμερα αγοράζουν με τις παλιές προδιαγραφές;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Τώρα, μετά από ενάμιση χρόνο δεν έχει γίνει τίποτα, ούτε καν σύνταξη προδιαγραφών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αγοράζουν με τις παλιές προδιαγραφές;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Δεν ξέρω με τι αγοράζουμε. Απευθείας από κάποιες εταιρείες. Δεν ξέρω από ποιους.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Χωρίς διαγωνισμό.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Εννοείται.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εδώ μας είπε κάποιος μάρτυρας ότι οι προδιαγραφές ισχύουν έξι μήνες.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ:Αυτά από πού τα ξέρετε κυρία μάρτυς; Ποια είναι η πηγή των πληροφοριών σας;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Ήμουν παρούσα στο Διοικητικό Συμβούλιο και ήμουν και στο Διοικητικό Συμβούλιο, που ματαιώθηκε ο διαγωνισμός. Μετά, το ότι δεν έχει γίνει διαγωνισμός, το άκουσα προχθές στην τηλεόραση…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μήπως μπορείτε να μας πείτε…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι αμφισβητείτε…

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Αλλά και όσο ήμουν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι τις 17 Νοεμβρίου δεν είδα κάποια προκήρυξη.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μήπως μπορείτε να μας πείτε πότε είχε προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και πότε κρίθηκε ότι έχουν εκπνεύσει οι προδιαγραφές και οι προτάσεις;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Δεν έχω τώρα τα έγγραφα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Φαίνεται ότι είναι εξάμηνη η διάρκεια τους;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Είχαν ανανεωθεί ήδη κι άλλη μια φορά. Υπάρχει πρόβλεψη διαδικασίας…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μήπως είναι ενάμισης χρόνος από τότε και νομικά δεν μπορούσε να ληφθούν υπόψη;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης, επικαιροποίησης των προσφορών. Είχε γίνει ήδη μία ή δύο φορές. Αλλά επειδή τραβούσαν πολύ οι ενστάσεις…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αν ήταν δύο χρόνια από την ημέρα εκείνη, πάει να πει…

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Μπορεί να ήταν και λιγότερο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Και διαγωνισμός να γινόταν, ενδεχομένως θα ήταν άκυρος. Γι’ αυτό σας το λέω. Θα δούμε τώρα. Αυτά δεν μας απασχολούν.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Πάντως, τότε που ματαιώθηκε ο διαγωνισμός…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχετε άλλη ερώτηση, κύριε Μηταράκη;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως. Δεν έχω ρωτήσει για το κτήριο και για τους είκοσι τρεις.

Μια απλή ερώτηση για το κτήριο: Υπάρχει θέμα νομιμότητας για τη διαδικασία αγοράς του κτηρίου, σύμφωνα με την νομική σας άποψη;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει. Εξαρτάται σε ποιο σημείο το οριοθετείτε. Πριν έδωσα τη γνώμη μου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αμφισβητήθηκε νομικά η διαδικασία;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς):Ουδέποτε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Για το θέμα των είκοσι τριών που παρήσχαν, όπως είπατε, μια σχέση έργου -να μην παίζουμε με τις λέξεις, συμφωνώ με τον κ. Λάππα- αυτή ήταν μια διαδικασία πρωτόγνωρη στο ΚΕΕΛΠΝΟ ή είναι μια διαδικασία που γινόταν και στο παρελθόν;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς): Και άλλες φορές στα πλαίσια υλοποίησης κάποιων προγραμμάτων …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα τι το ιδιαίτερο έχουν αυτοί οι είκοσι τρεις και ασχολείται όλη η Εξεταστική Επιτροπή;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς): Τίποτα το ιδιαίτερο. Κατά τη γνώμη μου, καθ’ όλα νόμιμη διαδικασία. Τίποτα το ιδιαίτερο και πολύ περισσότερο που τα χρήματα δεν ήταν από τον κρατικό Προϋπολογισμό, το οποίο βεβαίωσαν εδώ τόσοι μάρτυρες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ο κ. Θεοφύλακτος ανέφερε διακόπτοντας ότι αυτοί απασχολήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας. Δεν ξέρω αν απασχολήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας.

Ερώτηση: Από το 1997 μέχρι το 2014 –ή και παλιότερα, νωρίτερα ή και μεταγενέστερα- χρησιμοποιήθηκαν εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ να δουλέψουν εκτός ΚΕΕΛΠΝΟ, π.χ. στο Υπουργείο, π.χ. σε νοσοκομεία;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς): Επανειλημμένως και από τα πεντακόσια πενήντα, πεντακόσια εξήντα άτομα αορίστου χρόνου, μη σας πω και τώρα τα μισά τουλάχιστον είναι σε διάφορους φορείς, με διάθεση σε διάφορους φορείς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, ρωτάω για τελευταία φορά και τελείωσα, κύριε Πρόεδρε: Τι ιδιαίτερο υπάρχει από νομική άποψη γι’ αυτά τα είκοσι τρία πρόσωπα και ασχολούμαστε ως Εξεταστική Επιτροπή; Σήμερα πόσα έχουμε με προσωρινή σχέση εργασίας, όταν φύγατε;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς): Τι εννοείτε «προσωρινή»;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν είναι ούτε μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, ούτε δημόσιοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου, αλλά που έχουν πρόγραμμα, σύμβαση …

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς): Εγώ δεν έχω τον κατάλογο του ανθρωπίνου δυναμικού. Απ’ ό,τι άκουσα όταν κατέθεταν οι προηγούμενοι μάρτυρες, περίπου από πεντακόσια πενήντα έως εξακόσια άτομα είναι με σύμβαση αορίστου χρόνου σήμερα. Υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι …

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αορίστου είπατε;

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς): Αορίστου. Υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι προσελήφθησαν με βάση αυτήν την προκήρυξη που ελέγχεται από τον εισαγγελέα, την 253/2016, η οποία προκήρυξη ήταν για πεντακόσια άτομα. Μέχρι που έφυγα εγώ, ξέρω ότι είχαν προσληφθεί περίπου τριακόσιοι πενήντα. Μετά, κάποια στιγμή, κάποιες ήταν άγονες θέσεις και ετέθη ένα θέμα από το ΣΕΥΠ μήπως δεν νομιμοποιείται το ΚΕΕΛΠΝΟ να προσλαμβάνει για άλλους φορείς και «πάγωσε» προς το παρόν η διαδικασία. Όμως, μετά, όπως σας είπα, δεν έμπαινε έμμισθος δικηγόρος στο Διοικητικό Συμβούλιο, οπότε δεν γνωρίζουμε. Μπορεί και να προσελήφθησαν και οι υπόλοιποι έως τους πεντακόσιους, μπορεί και όχι. Υπάρχουν και όλοι αυτοί που είναι περίπου επτακόσια άτομα από το πρόγραμμα PHILOS, του οποίου δεν είχα εγώ την εποπτεία. Άλλος έμμισθος δικηγόρος είχε οριστεί να εποπτεύει τις διαδικασίες αυτού του προγράμματος, από συμβάσεις μέχρι … Σας είπα ότι ο κ. Ρόζεμπεγκ ανέθετε στην κάθε μία ό,τι ήθελε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είναι λίγο περίεργος ο τρόπος λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ σήμερα. Θα το συζητήσουμε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ περίεργος!

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς): Ποτέ δεν είχε ξαναλειτουργήσει έτσι η Νομική Υπηρεσία. Υπήρχε ένας συντονισμός και μία …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πολύ πιο οργανωμένο μού ακουγόταν το ΚΕΕΛΠΝΟ πριν.

Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ.

2η Παρέμβαση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, μια ερώτηση θέλω να κάνω.

Μπορούμε να κάνουμε ερωτήσεις που συγκρίνουν το 2009-2014 με το 2015-2017;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ρητορική η ερώτηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ρωτάω για να το διευκρινίσω.

3η Παρέμβαση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μια λέξη μόνο, κύριε Πρόεδρε.

Θέλω να καταθέσω στα Πρακτικά ένα δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων «REUTERS» με ημερομηνία 15 Ιουλίου 2009, σύμφωνα με το οποίο η Γαλλική Κυβέρνηση παράγγειλε ενενήντα τέσσερα εκατομμύρια δόσεις εναντίον του Η1Ν1 με κόστος 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι από τη Γαλλία. Η πηγή μου είναι το «REUTERS» από τις 15 Ιουλίου 2009. Θα σας το καταθέσω.

Κύριε συνάδελφε, μάλλον η ιατρική σας γνώμη δεν ήταν σωστή, κύριε συνάδελφε.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Μάρτυς): Αυτό είναι βέβαιο, κύριε Μηταράκη. Το θυμάμαι πολύ σαφώς ότι ήταν δύο οι δόσεις. Όλες οι χώρες είχαν πάρει τον πληθυσμό τους επί δύο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΪΣΑΣ: Το ξέρουμε το θέμα πολύ καλά. Ξέρουμε και γιατί παραγγέλθηκαν 16 εκατομμύρια και γιατί ήρθε εκ των υστέρων ότι χρειάζεται μία δόση. Ας μη διαφωνούμε, όμως, ιατρικά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εσείς ξέρετε αυτό που δεν ήξερε η Γαλλία!

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μην κάνετε διάλογο.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση