Βουλή

37η Συνεδρίαση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

Παρεμβάσεις Ν. Μηταράκη στην 37η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014 για το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ και την εξέταση του μάρτυρος, κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη.

1η Παρέμβαση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Επί αυτού, κύριε Πρόεδρε -αν συμφωνεί και ο κ. Μαυρωτάς και συμφωνεί και ο κ. Λάππας- συμφωνώ να τηρήσουμε τον χρόνο, αλλά τα είκοσι λεπτά δεν θα φτάσουν. Πιστεύω ότι μισή ώρα χρειάζεται. Είναι οκτώ Εισηγητές και οι τέσσερις ώρες είναι κάτι λογικό. Αν και ο κ. Λάππας θεωρεί ότι η μισή ώρα –εμάς μας φτάνει- καλύπτει, να το τηρήσουμε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να διακόπτουμε, όμως, τον χρόνο στις απαντήσεις.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να μην τον διακόπτουμε. Θα κάνουμε δέκα ώρες.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Υπάρχουν, όμως, απαντήσεις και απαντήσεις. Απαντήσεις σύντομες και απαντήσεις εκτεταμένες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τότε για τις ερωτήσεις δεκαπέντε λεπτά φτάνουν. Δεν χρειαζόμαστε από τους Εισηγητές να κάνουν διαλέξεις.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το πρόβλημα συνήθως, κύριε Μηταράκη, είναι στις απαντήσεις.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όχι. Το πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί είναι στους Εισηγητές που επιλέγουν να βγάλουν ομιλία εικοσάλεπτη πριν κάνουν την πρώτη τους ερώτηση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία, να καταργήσουμε τις ομιλίες, αλλά οι απαντήσεις πρέπει να είναι συγκεκριμένες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τότε να τηρηθεί ο χρόνος αυστηρά για τις ερωτήσεις και η απάντηση όσο είναι.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εγώ θα έλεγα να διακόπτουμε.

2η Παρέμβαση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, επειδή αναφέρεται το θέμα, προκύπτει ότι κατά παράβαση του άρθρου 86 του Συντάγματος, πρώτον ο Πρωθυπουργός δίνει εντολή για το τι θα γίνει με μια δικογραφία…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Κύριε Μηταράκη, τι λέγαμε τόση ώρα;

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΕΤΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ:Κύριε Πρόεδρε, τι ακριβώς γίνεται; Άλλο είναι το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τι λέγαμε τόση ώρα;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:Είπαμε: Κουβέντα όχι σήμερα! Κάνουμε το λάθος που είπαμε να μην κάνουμε!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Επίσης, προκύπτει ότι υπάρχουν Βουλευτές…

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΕΤΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ:Κύριε Μηταράκη! Κύριε Μηταράκη! Κάντε μια δήλωση στο Περιστύλιο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Υπάρχει ακόμα η πληροφορία ότι οι Βουλευτές συνάδελφοι γνωρίζουν ήδη τη δικογραφία.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΕΤΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ:Κύριε Μηταράκη, πηγαίνετε να κάνετε μια δήλωση στο Περιστύλιο, αν θέλετε. Εδώ είναι Εξεταστική.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Όχι εδώ μέσα!

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ. Κύριε Μηταράκη, είχαμε ξεκινήσει…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Το είπα αργά και νομίζω ότι γράφτηκε στα Πρακτικά.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΕΤΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ:Υπάρχουν κάμερες κάτω.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, χτυπάει το τηλέφωνό σας.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι, το κουδούνι είναι αυτό. Από εδώ και πέρα θα το ακούτε συχνά το κουδούνι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Έκανα μια δήλωση για τα Πρακτικά. Καταγράφηκε. Ευχαριστώ.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δήλωση επί δηλώσεων. Ξεκινάμε τη διαδικασία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Στη δημοκρατία γίνονται στη Βουλή οι δηλώσεις, κύριε Πρόεδρε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ:Μετά τη διαδικαστική πρόταση του κ. Γεωργαντά, μπορούμε να προχωρήσουμε. Ό,τι άλλο πούμε τώρα είναι υπερβολή.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ακριβώς. Να ορκιστεί ο μάρτυς παρακαλώ.

Κύριε μάρτυς: «Ορκίζομαι στο Θεό να πω με ευσυνειδησία όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ούτε να αποκρύψω τίποτε».

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Ορκίζομαι.

3η Παρέμβαση

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Και το εννοούμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Να κάνετε αγωγή τότε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Έχω κάνει αγωγή. Στο δικαστήριο πήγε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Και το εννοούμε ότι είναι ανάξιο λόγου. Πάμε παρακάτω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, θέλω να θυμίσω ότι το 2017 υπήρξε μια τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου που καταδίκασε σε 25.000 ευρώ αποζημίωση Πρόεδρο προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής, ο οποίος είχε εκφράσει άποψη…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Μην με απειλείτε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Όχι, σας ενημερώνω.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Αν βρείτε ένα ψέμα σε αυτό το κείμενο, να μου πείτε ό,τι θέλετε. Είναι αληθές αυτό, αληθέστατο.

Εξέταση Μάρτυρα

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, ξεκινώντας να κάνω κάποιες σημειώσεις…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα τα πω κιόλας. Δεν έχω πρόβλημα να το πω, μην νομίζετε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Παρακαλώ.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όπως είπα και στον κ. Γεωργιάδη, όντως είχε γίνει λάθος στην επιστολή, γιατί υπήρχε μια σύγχυση ανάμεσα στην εταιρεία ΑΛΣ ΑΕ και στου Λεωνίδα Γεωργιάδη. Θα το ανασκευάσω και γραπτώς, γιατί έχω υποχρέωση να το κάνω. Κύριε Μηταράκη, έχετε τον λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε για αυτό το σχόλιο. Θα ήταν γενικότερα πάντως θετικό για την Εξεταστική Επιτροπή να μην υπάρχει θεσμική αλληλογραφία προς και από την Επιτροπή.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν ήταν θεσμική. Προσωπική ήταν, καλώς ή κακώς, κρίνετέ το εσείς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κοιτάξτε, κάθε ένας από εμάς έχει και έναν ρόλο στην Επιτροπή. Όταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής εγγράφως λέει κάτι, κατά κάποιον τρόπο…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία. Δεν υπογράφω ως Πρόεδρος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ένα δικαστήριο ελληνικό στο οποίο προσκομίζεται αυτό, δύναται να το παρεξηγήσει ως επίσημη άποψη της Εξεταστικής Επιτροπής πορισματικού χαρακτήρα.

Επίσης θέλω να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα, κάποιες εκκρεμότητες που έχουν μείνει. Πρώτον, σύμφωνα με τη μαρτυρία του κ. Γεωργιάδη προκύπτει ότι υπήρχε ένα έγγραφο πραγματογνωμοσύνης με ημερομηνία «Νοέμβριος 2017» αναφορικά με αυτό το ηχητικό.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Προσωπικά πρώτη φορά το ακούω ότι υπάρχει. Δεν ξέρω αν το ξέρει και κανένας άλλος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Η Επιτροπή το άκουσε μεταγενέστερα αυτής της ημερομηνίας της πραγματογνωμοσύνης.

Πρέπει να ερωτηθεί η Εισαγγελία, η οποία μας απέστειλε αυτά τα στοιχεία, κατά πόσο ήταν εν γνώσει της η ύπαρξη της πραγματογνωμοσύνης και γιατί αυτή δεν διαβιβάστηκε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να σας πω τι πιστεύω;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Παρακαλώ.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν θυμάμαι τους αριθμούς, αλλά επειδή απηύθυνα το έγγραφο αυτό και απαντήθηκε ότι έφυγε από εμάς η δικογραφία, φαίνεται ότι ο παραλήπτης της δικογραφίας το έστειλε και δεν ενημέρωσε τους αποστολείς -αν θυμάμαι καλά- και εμείς δεν μπορούσαμε να το ξέρουμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θυμάμαι τότε, κύριε Πρόεδρε, ότι είχε γίνει μια αλληλογραφία αναφορικά με το συγκεκριμένο ηχητικό απόσπασμα, όταν προσπαθούσε η Επιτροπή να διερευνήσει κατά πόσο αυτό είναι γνήσιο. Είχαμε ζητήσει πραγματογνωμοσύνη αν ο παραλήπτης του αιτήματος της Επιτροπής –καταρχήν να δούμε το αίτημα της Επιτροπής- από λάθος του ή όχι –λυπάμαι που το λέω αυτό- εκτός Βουλής δεν γνωστοποίησε σε εμάς ότι υφίστατο ήδη η πραγματογνωμοσύνη.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Προφανώς έπρεπε να μας ειδοποιήσει. Δεν διάβασε καλά την αίτησή μας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να σας το πω αλλιώς. Εάν δεν είχε προκύψει από την κατάθεση του κ. Γεωργιάδη ότι υφίστατο αυτή η πραγματογνωμοσύνη, υπήρχε μεγάλος κίνδυνος η Επιτροπή στο τελικό της πόρισμα να σχολιάσει αυτό το ηχητικό μη γνωρίζοντας ότι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εκφράσει άποψη.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εγώ πάντοτε διατηρώ μια επιφύλαξη να το διαβάσω το κείμενο που προσκόμισε και να το δω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Παρακαλώ, να το διαβάσουμε όλοι. Βεβαιότατα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μπορεί να μην ερμηνεύεται έτσι όπως το λέτε εσείς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Επίσης, να θυμίσω ότι είχαμε ζητήσει μια ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για εκείνη την επιστολή που μας είχε ήδη έρθει και ανέφερε: «Υπερωρίες συνεργατών του Υπουργού με την ιδιότητά τους ως μετακλητού υπαλλήλου», μεταξύ των οποίων και του αείμνηστου Βασίλη Μπεσκένη, ο οποίος εβδομήντα ώρες μετά απεβίωσε. Είχαμε καταγγείλει ότι η επιστολή δεν διευκρίνιζε σωστά από ποια έμμισθη σχέση είχαν πληρωθεί μισθοί και υπερωρίες, με αποτέλεσμα αυτή η επιστολή να μπορούσε εύκολα να παρεξηγηθεί, όπως έγινε αυθόρμητα από μέλη της Επιτροπής -καλόβουλα θέλω να πω εγώ τότε- ότι αφορούσε το ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σε αυτό που ρωτάτε θα έρθει η απάντηση τώρα. Έχουμε στείλει γράμμα και την απάντηση θα τη φέρει ο κύριος Γραμματέας τώρα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Έχει έρθει η απάντηση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχει πάει μέσα για αυτήν τη δουλειά, να δει εάν έχει έρθει η απάντηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Εδώ, όμως, κύριε Πρόεδρε, σήμερα προκύπτει κάτι πιο ουσιαστικό. Ξεκινάω με αυτό και με τη μορφή ερώτησης, εάν θέλει και ο κύριος μάρτυρας να επαναλάβει ή να διευκρινίσει περαιτέρω αυτό που λέει.

Η Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ πράγματι έχει αναλώσει πολλές συνεδριάσεις -καλώς θα πω εγώ- στο θέμα των είκοσι τριών –εντός εισαγωγικών- «εξωτερικών συνεργατών», αν αυτός είναι ο δόκιμος όρος. Προκύπτει ένα έγγραφο το οποίο κατέθεσε στον Εισαγγελέα ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Πολάκης. Είναι αυτό που δείξατε με αυτόν τον πίνακα.

Έρχεστε εσείς σήμερα εδώ και από την πρώτη στιγμή αμφισβητήσατε τη γνησιότητα αυτού του εγγράφου. Πράγματι ξέρουμε όλοι ότι αυτό το έγγραφο δεν έχει ούτε υπογραφές, ούτε πρωτόκολλα. Δεν είναι ένα επίσημο έγγραφο. Αυτό είναι κάτι που όλοι το ξέρουμε. Μας λέτε ότι είναι πλαστό. Μας καταγγέλλετε συγκεκριμένο πρόσωπο. Εγώ δεν μπορώ να κρίνω αυτό που λέτε, αλλά σας σημειώνω ότι το είπατε ενόρκως.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Απευθύνεστε στον μάρτυρα τώρα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ναι, στον μάρτυρα απευθύνομαι.

Μας καταγγείλατε συγκεκριμένο πρόσωπο, τον κ. Γιαννουλακόπουλο -ή όπως λέγεται- και λέτε ότι αυτός, πρώτον, είχε μια προσωπική αντιζηλία μεταξύ σας, δεύτερον, υπάρχει μια δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με ημερομηνία 5456 που αποδέχεται την αίτηση του Συλλόγου Εργαζομένων να αποβληθεί αυτή η εταιρεία και επιπλέον για να μην δημιουργηθεί κενό ασφαλείας, επικουρικά ζητά από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να καλύψει το κενό. Μας λέτε, τρίτον, ότι ο κατά την κρίση σας πλαστογράφος παρανόμως, πάλι κατά τα δικά σας λεγόμενα, πληρώθηκε 1,5 εκατομμύριο ευρώ από τον νυν Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ ως ανταμοιβή –αν το εκλαμβάνω σωστά- για τη γενικότερη προσφορά του στην προσπάθεια στοχοποίησής σας.

Αυτό ισχυρίζεστε σήμερα;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Πιστεύω ότι υπάρχει μία συνεργασία μεταξύ…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Εάν προσέφερε υπηρεσίες, πείτε μας κατ’ αρχήν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Νομίζω ότι η ερώτησή μου ήταν πλήρης, κύριε Πρόεδρε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Όχι. Για να καταλάβετε: Η σύμβαση που είχε η εταιρεία του κ. Γιαννακουλόπουλου ήταν –η οποία ίσχυε επί των ημερών μου, την είχα παραλάβει από πριν, δεν έχω κάνει εγώ μαζί του σύμβαση- για υπηρεσίες που προσέφερε στο ΚΕΕΛΠΝΟ και έπαιρνε τον χρόνο 2,7 εκατομμύρια ευρώ. Επί του κ. Πολάκη το ποσό αυτό, αυξήθηκε στα 4 εκατομμύρια, δηλαδή κατά 1,3 επιπλέον…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Και προστέθηκαν βάρδιες;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Νομίζω, όμως, ότι και το αντικείμενο αυξήθηκε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Υποτίθεται έχουν πει: «Φύλαξη Γραφείου Υφυπουργού». Δεν υπάρχει Υφυπουργός Υγείας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Από το δημόσιο λογιστικό επιτρέπεται αυτό;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Από το δημόσιο λογιστικό δεν επιτρέπεται, γιατί από την ΠΥΣ του Δεκεμβρίου του 2015 το ΚΕΕΛΠΝΟ μπήκε στο δημόσιο λογιστικό, άρα έπρεπε αυτομάτως τα πάντα να γίνονται με διαγωνισμό. Δεν έκανε διαγωνισμό ο κ. Πολάκης. Έχει διατηρήσει μέχρι σήμερα αυτήν την εταιρεία. Την πληρώνει προφανώς παράνομα…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Όχι, μέχρι σήμερα. Μας εξήγησε. Ξέρετε κάτι; Είναι τα πραγματικά γεγονότα τα οποία…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, αφήστε τον μάρτυρα. Δεν χρειάζεται προστασία.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Όχι, η πραγματικότητα ποια είναι.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Σας λέω ότι η τελευταία πληρωμή, το 1,5 εκατομμύριο το τελευταίο, πληρώθηκε στις 18 Ιανουαρίου.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ:Υλοποιούσε σύμβαση, όμως, που είχε υπογραφεί επί Γιαννόπουλου.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Δεν υπάρχει σύμβαση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κυρία Καββαδία, όταν έρθει ο κ. Πολάκης, αν θέλετε, ρωτήστε τον.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Μην μιλάτε όλοι μαζί.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Το «όλοι μαζί» φαντάζομαι αναφέρεται σε όλους εκτός από μένα, γιατί εγώ ορθά μιλάω. Εσείς παρεμβαίνετε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Κύριε συνάδελφε, δώστε μου δύο λεπτά να το εξηγήσω, για να μην έχουμε διχογνωμίες.

Δεν υπάρχει καμμία σύμβαση. Ο κ. Γιαννακουλόπουλος κόβει τιμολόγια. Έχει το ΑΦΜ του ΚΕΕΛΠΝΟ και κόβει τιμολόγια και αυτά τα τιμολόγια κάποια στιγμή εξοφλούνται από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν υπάρχει καμμία σύμβαση. Δεν μπορεί να γίνει σύμβαση, γιατί επειδή το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι στο δημόσιο λογιστικό, δεν μπορεί να υπογράψει τέτοια σύμβαση. Άρα, κόβει τιμολόγια και πληρώνεται…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Έχουν προκύψει άλλα πράγματα τώρα, αλλά τι να πούμε; 

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ:Κύριε Γεωργιάδη, υπάρχει εδώ στις 21 Ιανουαρίου του 2016 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, προεδρία Γιαννόπουλου…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κυρία Καββαδία, δεν χρειάζεστε. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ:…που αφορά την παράταση διάρκειας της σύμβασης.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Είναι παράνομη αυτή η απόφαση, γιατί έχει μπει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κυρία Καββαδία, ευχαριστώ πάρα πολύ!

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ:Επί Γιαννόπουλου, αυτό σας λέω.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Εσείς τον βάλατε τον κ. Γιαννόπουλο.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ:Ναι, εντάξει, εμείς τον βγάλαμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Πρώτα τον βάλατε. Πρώτα μπήκε και μετά βγήκε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Θα τον ρωτήσετε, όταν έρθει η σειρά σας, κυρία Καββαδία.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Από τον Δεκέμβριο του 2015 και μετά δεν νοείται παράταση σύμβασης στο ΚΕΕΛΠΝΟ, γιατί η μεγάλη διαφορά με πριν είναι ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως σας είπα πριν, είχε ιδιαίτερο καθεστώς με το οποίο λειτουργούσε και λόγω αυτού του ιδιαίτερου καθεστώτος του δεν πήγε τίποτα στη δικαιοσύνη. Ήταν νόμιμα δηλαδή αυτά που έκανε. Αυτά που έκανε, όμως, μέχρι 31/12/15 είναι παράνομα από 1/1/16 αν συνεχιστούν με τον ίδιο τρόπο.

Σας λέω, λοιπόν, ότι συνεχίστηκε αυτή η εταιρεία να παρέχει υπηρεσίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη γνώμη μου, αρκετές από αυτές εικονικές, παρόλο ότι οι εργαζόμενοι βρήκαν άλλη εταιρεία και την προσκόμισαν στον κ. Ρόζενμπεργκ με 70% χαμηλότερη τιμή. Ο κ. Ρόζενμπεργκ αποφάσισε να κρατήσει την παλιά εταιρεία…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Το είπαμε όμως ότι αυτά δεν μας αφορούν.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ:Τι λέτε κύριε Πρόεδρε; Γιατί δεν μας αφορούν;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Μιλάμε για κίνητρο πλαστογραφίας εδώ. Είναι κίνητρο πλαστογραφίας. Ο μάρτυς καταγγέλλει πλαστογραφία πληρωμένη από τη νυν διοίκηση. Έχει δικαίωμα από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας να αμφισβητήσει το κύρος του καταγγέλλοντα, το κύρος του υλικού που προσκομίζεται. Αυτό κάνει.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Εδώ μιλάμε για παράνομες πληρωμές.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν μιλάει πολιτικά. Λέει ότι το έγγραφο που…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Μιλάμε για περίοδο που δεν εξετάζουμε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ:Τι σχέση έχει αυτό, κύριε Πρόεδρε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Όχι! Λέει ότι μάρτυρας λαδώθηκε το 2016 να καταγγείλει δεδομένα του 2014.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το 2016 είναι μέσα στα περιθώρια του χρόνου που εξετάζουμε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Πλαστογραφία έγινε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτάκι. Προτείνω οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο υφίσταται μετά την 1/1/2015 να απορριφθεί. Άρα, απορρίπτεται η δικογραφία στο σύνολό της, γιατί είναι καταγγελία μετά την 1/1/2015. Συμφωνούμε; Ισχύει ότι υλικό μετά την 1/1/2015 ή όχι;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι, ξέρετε γιατί;Θα παραβούμε την εντολή μας. Πρέπει να την εξετάσουμε τη δικογραφία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ερώτηση:Υλικό που προκύπτει και αφορά το 2014…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εσείς το λέτε «υλικό». Γεγονότα, κύριε Μηταράκη, μετά το 2014...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: …(δεν ακούστηκε)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν χρειάζομαι βοήθεια, κύριε Γκιόλα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Πιστεύω ότι είναι σόφισμα αυτό που είπατε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άποψή σας.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Τα γεγονότα μετά το 2014, το έχουμε πει τόσες φορές αυτό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εγώ εξετάζω την περίοδο 2014, κύριε Πρόεδρε, βάσει υλικού που κατατέθηκε το 2015 και το 2016. Θέλω να εξετάσω την εγκυρότητα του υλικού του 2015 και του 2016 που είναι μέρος της δικογραφίας.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αυτή η υποτιθέμενη πληρωμή δεν έγινε το 2014.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μην μιλάτε πάνω μου, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν μιλάω πάνω σας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εξετάζω υλικό που κατατέθηκε το 2015 και το 2016 και αφορά την περίοδο 2014.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν αφορά το 2014, λοιπόν. Αφορά...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: …η πλαστογραφία του εγγράφου από άνθρωπο που κατά τον μάρτυρα...

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τι σχέση έχει η πληρωμή της εταιρείας φύλαξης;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ο ισχυρισμός του μάρτυρα είναι ότι ο πλαστογράφος πληρώθηκε για να πλαστογραφήσει.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΆΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Κύριε Πρόεδρε,για να κάνει ο κ. Γιαννακουλάκοςτο πλαστόηχητικό πληρώθηκε από τον κ. Πολάκη. Πώς να σας το πω πιο απλά;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αυτή είναι καταγγελία.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ξέρετε τι κάνουμε έτσι; Προσέξτε. Υιοθετούμε τη φράση του κ. Μηταράκη, που εσείς την απορρίψατε και καλά κάνατε, ότι αυτό δίδεται εις αντάλλαγμα. Επενέβην εγώ και σας είπα «υπηρεσίες».

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΆΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Εις αντάλλαγμα λέω. Το λέω κανονικά, ξεκάθαρα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δηλαδή χωρίς υπηρεσίες;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μας είπε ο κ. Γεωργιάδης ότι κάποιος πληρώθηκε για να πλαστογραφήσει έγγραφο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Κάνει μια σοβαρή καταγγελία για ... κατηγορίες επί πληρωμή. Αυτό σας λέει!

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Κι εσείς το υιοθετείτε! Όλα τα ξέρετε εσείς!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΆΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Σας λέω ότι επί των ημερών μας έπαιρνε δύο επτακόσια και επί του κ. Πολάκη παίρνει 4 χωρίς διαγωνισμό τον χρόνο. Τι άλλο να πω; Χωρίς διαγωνισμό.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Προστατεύετε τον καταγγελλόμενο;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν προστατεύω κανέναν. Προστατεύω την υπόσταση της Επιτροπής.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Υπουργός καταγγέλλει ενόρκως πλαστογραφία και εσάς δεν σας λέει τίποτα αυτό; Δεν θα κάνουμε τίποτα για αυτό; Υπουργός ενόρκως καταγγέλλει πλαστογραφία και συμπαιγνία σε βάρος του...

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΆΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Ο λόγος που το ισχυρίζομαι, κύριοι συνάδελφοι, είναι...

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):...η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:  Ποια λεπτομέρεια, κύριε Πρόεδρε;Ντροπή είναι αυτό. Πότε ήρθε εδώ Υπουργός να καταγγείλει τέτοιο πράγμα;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ακούστε να σας πω. Μην χαρακτηρίζετε, σας παρακαλώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Ενόρκως και με ευθύνη των λόγων του το καταγγέλλει και εσείς σφυρίζετε αδιάφορα; Ντροπή!

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Σας παρακαλώ μην χαρακτηρίζετε και μην εξεγείρεστε! Θα επιμείνω, όμως, γιατί με αφορά προσωπικά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Να έρθει εδώ αυτός, ο Γιαννουλάκος.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μην ωρύεστε.

Ο κ. Μηταράκης είπε εις αντάλλαγμα και εις ανταπόδοση. Και έτσι που το είπε, και ο κ. Γεωργιάδης απάντησε σωστά, ότι υπηρεσίες παρείχε. Αυτό σχολιάζω εγώ. Δεν ήταν δηλαδή...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Υπερτιμολογημένες, σύμφωνα με τον μάρτυρα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να είμαστε ακριβής αν θέλουμε να λέμε την αλήθεια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, ο μάρτυρας καταγγέλλει ότι αυτός που έλαβε τα λεφτά, τα έλαβε παρέχοντας υπερτιμολογημένες υπηρεσίες άνευ...

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μετά το είπε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εγώ αυτό κατάλαβα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πάμε παρακάτω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ζητώ, λοιπόν, να γίνει γραφολογική εξέταση του εγγράφου που βρίσκεται στη δικογραφία και να συγκριθεί με τον γραφικό χαρακτήρα…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Και με τα δικά μου γράμματα, για να δούμε αν είναι δικά μου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:…του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος προσφέρεται και με του κ. Γιαννακουλάκου και αυτό να αποτελέσει μέρος της δικογραφίας.

Έχουμε δικαίωμα, κύριε Λάππα, εσείς που είστε ειδικός να ζητήσουμε πραγματογνωμοσύνη ως Εξεταστική Επιτροπή; Ναι ή όχι; Βοηθήστε με. Μπορούμε;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Ακούστε και παρεμβαίνω στη διαδικασία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δικαιούμαστε πραγματογνωμοσύνη;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Για να γίνει, κύριε Μηταράκη, γραφολογική εξέταση, πρέπει να υπάρχει μηνυτήρια αναφορά, να έχει περιγραφή το αδίκημα και να το διατάξει αυτός που ασκεί την ποινική δίωξη ή το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, πρέπει ο κ. Γεωργιάδης να υποβάλει μήνυση σήμερα;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Τον κατήγγειλε. Ενόρκως και επωνύμως τον καταγγέλλοντα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Όλα τα πρακτικά, όπως ξέρετε, πηγαίνουν στον Εισαγγελέα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Άρα, όλα στον εισαγγελέα από εδώ και πέρα. Αυτό το κρατάω. Ό,τι άλλο έχουμε εδώ το περνάμε από τον Εισαγγελέα, γιατί μέχρι τώρα είχατε άλλη άποψη. Τον Εισαγγελέα και τα συμβούλια τώρα το θυμηθήκαμε;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Μην φωνάζετε για να συνεννοηθούμε. Τα πρακτικά είναι δημόσια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είμαστε Εξεταστική, κύριε συνάδελφε, δεν χρειαζόμαστε...

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Έχει κάνει μήνυση, ο κ. Γεωργιάδης.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Κάνατε μήνυση, κύριε Γεωργιάδη; Ακούτε ή δεν ακούτε;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΆΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Έχω κάνει μήνυση στον κ. Πολάκη για αυτό, αλλά ψηφίσατε να μην αρθεί η ασυλία του και σταμάτησε η διαδικασία.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Άλλο θέμα…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:Μα, ο κ. Πολάκης θεωρώ ότι το οργάνωσε. Ο κ. Πολάκης το έχει διοργανώσει όλο. Στήνει μάρτυρες, κάνει πληρωμές παράνομες.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Για το φυσικό πρόσωπο που αναφέρατε, μιλήσατε;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:Αυτά τα κάνει όλα ο Πολάκης, γιατί θέλει να με κλείσει φυλακή Στήνει αυτήν την ιστορία, πιθανότατα στήνει και τις Επιτροπές.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Κύριε Γεωργιάδη, οι συνάδελφοι σας της Νέας Δημοκρατίας λένε να διαταχθεί γραφολογική εξέταση κατά φυσικού προσώπου. Το μηνύσατε αυτό το φυσικό πρόσωπο;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:Θα το μηνύσω αύριο.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Μηνύστε το, λοιπόν και ξαναελάτε εδώ να τα πούμε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Να το μηνύσετε αύριο και την Πέμπτη θα πάρουμε απόφαση για γραφολογική εξέταση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Πάμε παρακάτω. Το ξεκαθαρίσαμε αυτό.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ:Πάντως πραγματογνωμοσύνη έχουμε ζητήσει ως Εξεταστική Επιτροπή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτάκι, θέλω να ρωτήσω το εξής. Η Εξεταστική Επιτροπή από τον Κανονισμό της Βουλής έχει αρμοδιότητα ανακριτικής αρχής και δικαιούται να ζητήσει πραγματογνωμοσύνη, ναι ή όχι; Αν δικαιούμαστε, καταθέτω πρόταση πραγματογνωμοσύνης για τη δικογραφία που εξετάζεται μπροστά μας, για τον χαρακτήρα που υπάρχει…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:Κατ’ αρχάς να πω κάτι; Γιατί δεν ζητάτε…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Σταματήστε, κύριε Γεωργιάδη, παρακαλώ. Υπάρχουν δύο πιθανοί συγγραφείς αυτού του κειμένου. Ένας υποψήφιος συγγραφέας, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα κ. Πολάκη, είναι ο κ. Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης ευγενώς μας διευκολύνει και παραιτείται κάποιας προστασίας. Ο κ. Γεωργιάδης καλώς ή κακώς είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος -και μου κάνει εντύπωση εμένα αυτό, να σας πω την αλήθεια, γιατί δεν συνηθίζεται- και καταγγέλλει ενόρκως, με τον κίνδυνο να του γίνει αγωγή αύριο το πρωί, ότι το συγκεκριμένο έγγραφο έχει πλαστογραφηθεί από συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο παίρνει λεφτά από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Είναι μια καταγγελία.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Φυσικό πρόσωπο;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Φυσικό πρόσωπο, μάλιστα κύριε. Όλοι οι λογαριασμοί που θέλετε να ανοίξετε, φυσικά πρόσωπα είναι. Μην κοροϊδεύετε.

Καταθέτουμε, λοιπόν, αίτημα…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ωραία. Να καταλήξουμε. Να κάνετε μήνυση, λοιπόν, αύριο το πρωί.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αφήστε τη μήνυση. Είμαστε Εξεταστική Επιτροπή, κύριε Πρόεδρε. Δεν κάνουμε καμία μήνυση. Είμαστε Εξεταστική Επιτροπή.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Χωρίς μήνυση θα γίνει;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Τώρα σας μάρανε αυτό; Τους λογαριασμούς τους ανοίξατε χωρίς μήνυση, χωρίς τίποτα. Εδώ καταθέτουμε συγκεκριμένα, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που είμαστε παρόντες, ένα αίτημα πραγματογνωμοσύνης. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι όλοι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέλετε να γίνει. Διότι αν είναι λάθος ο ισχυρισμός του κ. Γεωργιάδη, θα είναι σημαντικό. Θα εκτεθεί.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Θα εκτεθεί ο ίδιος.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Κατ’ αρχάς δεν μπορούμε, γιατί αφορά ένα κείμενο το οποίο έγινε μετά το 2014. Πάλι θα τα λέμε αυτά;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αν όμως αυτό το έγγραφο αποσυρθεί, δεν υπάρχει δικογραφία. Κύριε Πρόεδρε, αν το έγγραφο αποσυρθεί ως μεταγενέστερο, δεν υφίσταται δικογραφία. Δεν είναι σοφισμός αυτό που κάνετε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Δεν θα μπορέσω να το αποσύρω εγώ. Εγώ να το αποσύρω; Τι λέτε τώρα;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Όλη η καταγγελία στηρίζεται σε καταγγελία του 2015. Ο κ. Πολάκης το 2015 πήγε στον εισαγγελέα. Το έγγραφο είναι μεταγενέστερο. Όλη αυτή η κατάθεση είναι μεταγενέστερη.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Σαφώς. Αυτό δεν λέμε κι εμείς εδώ;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αν δεν είναι δεκτό δικονομικά να συζητείται, δεν υφίσταται Εξεταστική Επιτροπή. Δεν έχουμε θέμα συζήτησης. Κύριε Λάππα, σας παρακαλώ συζητείστε μεταξύ σας, γιατί εδώ κάνετε νομικά άλματα μπρος πίσω. Αν υφίσταται καταγγελία, πρέπει να ελεγχθεί. Αν δεν υφίσταται, τελειώσαμε. Να λήξει η συνεδρίαση να φύγουμε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, την άποψή σας. Το χαρτί αυτό είναι παραδεκτό ή μη παραδεκτό; Το χαρτί, αυτός ο πίνακας…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ τον λόγο επί της διαδικασίας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δύο ψηφοφορίες…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Μηταράκη, ψυχραιμία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Χάνω την ψυχραιμία μου όταν βλέπω αδικία, κύριε Παπαδόπουλε. Κι εσάς δεν σας πάει η αδικία. Έχετε άλλο ύφος εσείς.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να μιλήσω;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Το έγγραφο αυτό αφορά την εξεταζόμενη περίοδο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αν είναι δεκτό το έγγραφο, είναι παραδεκτό ως έγγραφο;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Πώς θα γίνει;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Άρα, πρέπει να εξεταστεί η εγκυρότητά του.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ωραία, έθεσε μια προϋπόθεση ο κ. Λάππας. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αφού είναι παραδεκτό και είναι μέρος της δικογραφίας, πρέπει να εξεταστεί η εγκυρότητά του.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Έθεσε μια προϋπόθεση ο κ. Λάππας.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε; Θα κάνω ένα αίτημα. Αφήστε τον Γιαννακουλόπουλο, θα πάμε στα δικαστήρια.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Παρακαλώ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Είπε ο κ. Πολάκης ότι αυτό είναι το μπιλιετάκι του Γεωργιάδη. Έτσι δεν είπε; Δεν θέλετε να δείτε αν είναι τα γράμματά μου αυτά; Εγώ προσφέρομαι να το κάνω.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ:Κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ πιθανόν -και ευχαριστούμε που προσφέρεται ο μάρτυρας και πρώην Υπουργός στο να υποβληθεί ο ίδιος- να μην είναι δικά του γράμματα, αλλά μπορεί να είναι του διευθυντή του, μπορεί να είναι ενός συνεργάτη του, μπορεί να είναι από έναν διευθυντή…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Συγγνώμη, ο κ. Πολάκης καταγγέλλει ότι είναι δικό μου μπιλιετάκι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ:Δικό σας είναι το μπιλιετάκι, κύριε μάρτυρα, δικό σας. Όμως, τα γράμματα μπορεί να μην είναι δικά σας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Συνάδελφοι, μην πετάγεστε όλοι. Σας παρακαλώ λίγο. Ζήτησα πρώτος τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ:Ολοκληρώνω με μία πρόταση. Συνήθως, ο Υπουργός δεν θα γράψει ιδιοχείρως.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Καταγγέλλει αυτόν που το έγραψε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ:Το δεχόμαστε. Αφού προσφέρεστε, ευχαριστούμε ως προς αυτό. Όμως, μπορεί να είναι ο διευθυντής, ο συνεργάτης κ.λπ. Να τους δούμε όλους.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ είμαι υπέρ…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Παπαδόπουλος έχει τον λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι απλά τα πράγματα. Σήμερα καταθέτει ο κ. Γεωργιάδης, του απευθύνουμε ερωτήματα. Και η διαδικασία μας προβλέπει ότι η επόμενη εξέταση μάρτυρα είναι του κ. Πολάκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, ο οποίος θα ερωτηθεί, φυσικά, για όλα αυτά τα ζητήματα. Γι’ αυτό κάνω αυτή την παρέμβαση. Μην βιάζεστε, συνάδελφοι.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):  Ένα λεπτό. Μην πείτε ότι δεν θα τον ρωτήσετε για τον Γιαννακουλόπουλο μετά το 2015. Να τον ρωτήσετε για τον Γιαννακουλόπουλο γιατί τον πληρώνει.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Γεωργιάδη, αποδεικνύεται ότι ορθώς η Εξεταστική Επιτροπή εξετάζει εσάς πρώτα και στη συνέχεια τον Αναπληρωτή Υπουργό, γιατί πρέπει να απαντήσει πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία έχετε και εσείς και οι συνάδελφοι. Γι’ αυτό νομίζω λίγο χαμηλότερα…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να κάνω μία διαδικαστική πρόταση, γιατί νομίζω ότι είναι σοβαρό το θέμα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Βεβαίως.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σέβομαι, ειλικρινά σας το λέω, αν πράγματι ο καταγγελλόμενος υπάλληλος έχει πλαστογραφήσει…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Δεν είναι υπάλληλος, είναι Διευθυντής εταιρείας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ:Εργολάβος είναι. 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός που είναι τέλος πάντων. Αν είναι πλαστογράφος, εγώ ρωτάω τους νομικούς εδώ μέσα: Έχουμε τη δυνατότητα, επειδή αυτό το αδίκημα τελέστηκε μετά  την αρμοδιότητα; Εγώ επί της ουσίας θέλω να εξεταστεί. Δεν είμαι νομικός, όμως.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αφορά τη δικογραφία.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:Θέλω να πω το εξής. Σε αυτό θέλω απάντηση από τους δικηγόρους, που ξέρουν το θέμα, να το δούμε. Ειλικρινά σας το λέω, διακαώς το θέλω. Δεν έχω κανένα πρόβλημα, για όνομα του Θεού.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να σας πω τη γνώμη μου, κύριε Παπαχριστόπουλε;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συγκάλυψη εδώ μέσα δεν υπάρχει! Αυτό, όμως, που λέει ο κ. Παπαδόπουλος είναι σωστό. Θα έρθει ο Πολάκης την άλλη εβδομάδα. Τι μας εμποδίζει να του βάλουμε το θέμα επί τον τύπον των ήλων ότι κύριε, καταγγέλλεσαι γι’ αυτό και γι’ αυτό; Ελληνικά μιλάμε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θα δεχθείτε την ερώτηση;   

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, κύριε Μηταράκη, σας το λέω ειλικρινά, ας είναι μετά το 2015, αν ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι πλαστογράφος, θέλω να το ξέρω.  

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θα τη δεχθείτε την ερώτηση. Το καταγράφω.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να το καταγράψεις.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μπράβο!Θανάση, μπράβο!

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Υπάρχει κανείς εδώ μέσα που να είναι σίγουρος πότε γράφτηκαν αυτά τα γράμματα; Σας ρωτώ εγώ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς): Εγώ διασύρομαι…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Γιατί, αν γράφτηκαν το 2015, δεν υφίσταται δικογραφία. Είναι πλαστή!

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Η δικογραφία, κύριε Μηταράκη…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η δικογραφία εις βάρος του κ. Γεωργιάδη ισχυρίζεται ότι το έγγραφο προϋπήρχε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κάνετε ένα λάθος. Αφορά γεγονότα του 2013-2014.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αυτό λέω.Αν το έγγραφο έχει χρονολογία του 2015…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν είναι μόνο αυτό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: …και ο γραφολόγος κρίνει ότι είναι του 2015 και έχει γραφτεί το 2015, τότε η πλαστογραφία είναι δεδομένη.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όλη η διαδικασία μέχρι σήμερα μας οδηγεί σε ορισμένα συμπεράσματα. Μην βιάζεστε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Κύριε Πρόεδρε, οι νομικοί πρέπει να καταλάβουμε ένα. Το έγγραφο δεν είναι βεβαίας χρονολογίας. Άμα ήταν βεβαίας χρονολογίας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι του 2014 και τώρα αυτή την κουβέντα δεν θα την κάναμε. Δεν είναι βεβαίας χρονολογίας, δεν έχει πρωτόκολλο. Άρα, μπορεί να δημιουργήθηκε το 2015, μπορεί να δημιουργήθηκε το 2016, μπορεί να δημιουργήθηκε το 2014.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σωστό.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Γιατί, λοιπόν, να μην γίνει έλεγχος και αυτού που φέρεται ως ο υπογράφων και αυτού του οποίου καταγγέλλει ως πλαστογράφο…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πώς θα το διαπιστώσουμε; Δηλαδή, οι ιδιόχειρες σημειώσεις της κ. Πολύζου, εσείς μπορείτε να μπείτε ότι μπήκαν το 2013 και δεν μπήκαν το 2017;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Θα δούμε ό,τι θέλετε. Εμείς μιλάμε γι’ αυτό το έγγραφο. Αφήστε με λίγο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας ρωτάω. Με ειλικρίνεια σας ρωτάω.  

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κάνετε ένα λάθος τώρα. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω οι νομικοί το καταλαβαίνουμε, δεν υπάρχει αντικείμενο αντιδικίας. Δεν θα συγκαλύψουμε καταγγελία για πλαστογράφο. Το έγγραφο…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Βεβαίως, όχι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Το έγγραφο μπορεί να είναι του 2014, μπορεί να είναι και του 2015 και του 2016. Γιατί να μην ελέγξουμε τις δύο υπογραφές, τους δύο γραφικούς χαρακτήρες;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να τα ελέγξουμε για να δούμε. Δεν υπάρχει θέμα, επί της ουσίας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορώ να καταλάβω. Συζητάμε τα αυτονόητα εδώ. Αποτελεί συστατική δυνατότητα της Επιτροπής μας η προσφυγή σε οποιονδήποτε εμπειρογνώμονα για να διερευνήσει το οτιδήποτε. Και μια γραφολογική εξέταση δεν θα αποδείξει μόνο αν το συγκεκριμένο έγγραφο έχει γραφεί από τον καταγγελλόμενο πρώην Υπουργό ή από τον καταγγελλόμενο εργολάβο του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά θα αποδείξει και πότε, περίπου, γράφτηκε το έγγραφο αυτό.   

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν νομίζω να μπορεί.  

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Μην υποτιμάτε τις δυνατότητες.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αμφισβητώ εγώ, δεν το έχω υπ’ όψη μου, αν κατονομάζεται ο κ. Γεωργιάδης σε αυτό το γράμμα. 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Και για να ολοκληρώσω, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορώ να καταλάβω, κύριε Πρόεδρε, γιατί αμφισβητείται το δικαίωμα και η υποχρέωση της Επιτροπής μας για προσφυγή σε εμπειρογνώμονες για οτιδήποτε. Ευχαριστώ.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αντιλαμβάνεστε, όμως, γιατί. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κάτι είπατε, κύριε Πρόεδρε. Δεν ακούστηκε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εγώ αυτή τη στιγμή δεν είμαι σίγουρος, δεν έχω εικόνα, αν στη μήνυση μέσα καταγγέλλεται προσωπικά ο κ. Γεωργιάδης ως πλαστογράφος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αν δεν καταγγέλλεται προσωπικά, δεν υπάρχει δικογραφία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Μια κουβέντα, συμπληρωματική.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αν δεν είναι δικό του το έγγραφο, τι δικογραφία υπάρχει;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι, μην βιάζεστε. Υπάρχει δικογραφία. Γιατί δεν μπορεί να…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Εδώ έχουμε μαζευτεί όλοι, γιατί ήρθε ο κ. Πολάκης και κατέθεσε ένα έγγραφο και είπε ότι εδώ αποδεικνύονται τα εγκλήματα του Άδωνι.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Δεν σχολιάζουμε και δεν κρίνουμε…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να συνεχίσω;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Σχολιάζουμε το γεγονός εάν ορθώς ή όχι απασχολήθηκαν τα πρόσωπα αυτά. Καταλάβετέ το. Και η δικογραφία υπάρχει αφ’ εαυτής και μόνο γι’ αυτό τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να κάνω μία πρόταση συμπληρωματικά.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ορίστε, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Συμπληρωματικά σε όσα είχα πει και στη συνέχεια, ότι το έγγραφο δεν είναι βεβαίας χρονολογίας και δεν μπορούμε να ξέρουμε τού πότε είναι, να πιθανολογήσω εγώ –ας πούμε- ότι είναι τα γράμματα του κ. Γιαννακουλόπουλου…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Καλά, μπορεί να είναι και ενός υπαλλήλου του. Δεν ήμουν μπροστά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ναι, μπορεί όμως να ήταν στην περίοδο –που ανέφερε κι ο κ. Γεωργιάδης- που τα είχαν καλά, που έλεγε «είμαι χωροφύλακας, εγώ είμαι δεξιός...» κλ.π., πριν τσακωθούν δηλαδή.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Εγώ δεν τα έχω καλά καθόλου. Μία φορά τον έχω δει στη ζωή μου. Εκείνη την φορά. Δεν τον έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου αυτόν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ:Αλλά τότε τσακωθήκατε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Μία φορά που τσακωθήκαμε τον έχω δει, ούτε τα είχα καλά, ούτε τίποτα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Από τότε και μετά λέτε ότι είχε μένος. Πριν δεν είχε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Λέω ένα απλό πράγμα. Μπορείτε να μου δώσετε δύο λεπτά; Βρέθηκε ότι υπάρχει ένα πλαστογραφημένο ηχητικό ντοκουμέντο. Τελείωσε αυτό. Λέω τώρα: Ποιος θα μπορούσε να κάνει αυτή την πλαστογραφία παρά μόνο αυτός που είχε την ευθύνη φύλαξης του ΚΕΕΛΠΝΟ και άρα μπορούσε να βάλει μηχανήματα καταγραφής ήχου στο γραφείο του κ. Παπαδημητρίου και να τον καταγράφει;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ:Άμα τα είχε βάλει ο ίδιος;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Έχει πλαστογραφήσει ο κ. Παπαδημητρίου για να ενοχοποιήσει τον εαυτό του;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ:Δεν ξέρεις τι μπορεί να βγάλει κανείς.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Εντάξει, σωστά. Λέω, όμως, -επειδή μου έκανε ερωτήσεις για υπόνοιες πριν ο κ. Λάππας- εκτός του ότι αυτός μπορούσε -και αυτόν εγώ ήθελα να τον βγάλω-, ξαφνικά επί Πολάκη παίρνει πολλά εκατομμύρια παράνομα και τα τσεπώνει.

Άρα έχουμε έναν που μπορούσε, που με μισούσε και που έχει πάρει έναν σκασμό λεφτά. Αυτές είναι οι υπόνοιες, κύριε Λάππα. Καταλάβατε;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Αυτός πάντως για προσλήψεις δεν θα μπορούσε να μιλάει, κύριε Γεωργιάδη. Ο Παπαδημητρίου θα μπορούσε πολύ καλά, όπως και ο διευθυντής του γραφείου…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Ναι, αλλά σας είπα ότι έχει κάνει κοπτορραπτική.

Κύριε Πρόεδρε, επειδή πριν είχαμε μια διαφωνία με τον κ. Λάππα και δεν το ήξερα και εγώ καλά εκείνη την ώρα -το ξέχασα- και είδα τώρα τα χαρτιά μου. Με ρώτησε πολλές φορές ο κ. Λάππας πώς ξέρω ότι ήταν πενταετές αυτό το πρόγραμμα. Είπε ότι εγώ ανέφερα για αυτούς τους είκοσι τρεις -οι δεκατρείς δικοί μου- υπαλλήλους του ΚΕΕΛΠΝΟ και για την κ. Κυριάκη ότι τελείωναν όλοι στις 30/05/2014. Και με ρώτησε ο κ. Λάππας δέκα φορές πώς ήξερα ότι τελείωναν στις 30/05/2014.

Το ξέρουμε, γιατί η απόφαση την οποία συζητάμε, που ήταν αυτό το πρόγραμμα, έχει ημερομηνία 03/06/2009 και λέει μέσα για τη χρονική της διάρκεια ότι το προαναφερόμενο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε διάρκεια πέντε ετών. Εάν προσθέσετε το 3 Ιουνίου 2009 με τα πέντε χρόνια, βγαίνει το 2014. Πάρτε το έγγραφο, λοιπόν.

Όλα όσα μου είπατε -και εγώ φταίω που δεν το θυμήθηκα- εκείνη την ώρα είναι όλα λανθασμένα. Το χορηγικό αυτό πρόγραμμα μέσω του οποίου πληρώνονταν αυτοί οι δεκατρείς, είκοσι τρεις και η κ. Κυριάκη, πράγματι είχε πενταετή διάρκεια από το 2008. Εγώ το 2008 ήμουν Βουλευτής του ΛΑΟΣ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ:Ότι θα υπάρχει ακόμα το χορηγικό πρόγραμμα 170.000…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Όχι. Ξέραμε ότι μέχρι την πενταετία, εάν δεν έχουν ξοδευτεί τα λεφτά, τότε τελειώνει. Αυτό ξέραμε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Κάνετε λάθος. Άλλο σας είχα ρωτήσει. Πώς αποδεικνύεται ότι υπήρχε υπόλοιπο στην πενταετία; Αυτό δεν μπορείτε να μου πείτε, ούτε εσείς, ούτε οι υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Γι’ αυτό να ρωτήσετε την υπηρεσία. Δεν με αφορά.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Ξέρατε ότι δεν υπάρχουν υπόλοιπα. Αυτό είναι το θέμα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Αυτό το λέτε εσείς.

Είχα μια διαφωνία με την κ. Καββαδία. Επιβεβαίωσα αυτό που σας είπα. Η κ. Κυριάκη τους πρώτους πέντε μήνες δούλευε στον κ. Ξανθό ως αποσπασμένη από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ:Έχω το ΦΕΚ στα χέρια μου, που δείχνει ότι από την πρώτη μέρα που είναι στο γραφείο του Υπουργού έχει προσληφθεί με το ΦΕΚ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Να μας φέρετε την υπηρεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτή την απάντηση που μου αρνείται ο Ξανθός να την φέρετε στη Βουλή.

Πήρε ανάθεση έργου τους πρώτους τέσσερις μήνες στο ΚΕΕΛΠΝΟ και μετά διορίστηκε.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ:  Κύριε Γεωργιάδη, ακούστε λίγο. Από την πρώτη μέρα που εμφανίζεται στο γραφείο του κ. Ξανθού, υπάρχει το ΦΕΚ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Φέρτε το εδώ.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ:Θα το φέρω.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Προσλαμβάνεται ως μετακλητή τον Απρίλιο, ενώ είναι στο γραφείο του Ξανθού από τον Ιανουάριο.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ:Θα σας φέρω το ΦΕΚ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας για ένα λεπτό.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ορίστε, έχετε τον λόγο.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Πήρα στα χέρια μου αυτό που προσκόμισε μόλις πριν ο κ. Γεωργιάδης για το πενταετές πρόγραμμα. Για κακή του τύχη πρέπει να ξέρει ότι εδώ και οι τρεις υπηρεσιακοί παράγοντες, η κ. Θεοφιλάτου, κ. Πολύζου και ο κ. Παπαδημητρίου είπαν ότι οι χορηγίες των είκοσι τριών δεν έγιναν ποτέ από την ESTEELAUDER, αλλά από τις χορηγίες του ΟΠΑΠ.

Αυτό που προσκομίζετε εδώ, κύριε Γεωργιάδη, αφορά αποκλειστικά την EsteeLauderαπό την οποία δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ για τους είκοσι τρεις. Άρα, λοιπόν, έχετε να μας φέρετε κάτι άλλο;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:Δεν έχετε καταλάβει. Το κάνετε λάθος. Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι για όλα τα χορηγικά, είναι και του ΟΠΑΠ, είναι και ο αντικαρκινικός.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Κάνετε λάθος μεγάλο.

Επίσης, να ακούσει ο ελληνικός λαός και κάτι άλλο: Η σύμβαση είναι μόνο με την EsteeLauder. Εδώ ερευνήθηκε, και συμφωνήσαμε όλα τα μέρη, ότι για τις χορηγίες του ΟΠΑΠ δεν υπεγράφη σύμβαση. Το καταλαβαίνετε; Δεν υπογράφηκε σύμβαση με τον ΟΠΑΠ και το επιβεβαίωσε και ο ΟΠΑΠ. Αυτό που προσκομίζετε εδώ υπογράφεται για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ από τον κ. Πιερρουτσάκο και για λογαριασμό της EsteeLauderαπό τον κύριο τάδε.

Σας λέω και επαναλαμβάνω το εξής: προέκυψε πλέον αδιαμφισβητήτως και αδιαφιλονικήτως -το είπαν οι ίδιοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες- ότι δεν διατέθηκε ούτε ένα ευρώ από τη χορηγία της EsteeLauderγια την αμοιβή των είκοσι τριών ατόμων. Τελεία και παύλα!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:Σας ξαναλέω ότι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του 2008 -και μη φωνάζετε σε εμένα- μιλάει για το σύνολο των χορηγικών προγραμμάτων. Τα χορηγικά προγράμματα είχαν χρονική διάρκεια να ξοδευτούν την πενταετία, γι’ αυτό έληξαν στις 30/5/2014. Γι’ αυτό και τότε το έληξε και η κυρία Κυριάκη.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Δεν έλεγε τέτοιο πράγμα για το 2014 η απόφαση. Δεν υπήρχε απόφαση για το 2014, κύριε Γεωργιάδη. Αν θέλετε να σας διαβάσω και το πρακτικό. Θέλετε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, σαράντα πέντε λεπτά μιλάνε άλλοι πάνω στον χρόνο μου.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε, αλλά είπα για τη διαδικασία.

Δεν βγαίνει η πενταετία, πώς να το κάνουμε δηλαδή;

Ακούστε, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, για να θυμίσω πάλι στην Επιτροπή. Η μόνη φράση που υπάρχει στο πρακτικό που αποδέχεται τις τρεις χορηγίες του ΟΠΑΠ…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Λάππα, μετά ό,τι θέλετε. Στον χρόνο σας.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Μα, καταθέτω έγγραφο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Έχω δείξει ανοχή για σαράντα πέντε λεπτά.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Καταθέτω έγγραφο, κύριε Μηταράκη. Ζήτησα τον λόγο για τη διαδικασία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Είχατε μία ώρα να ρωτήσετε και μπαίνετε στον χρόνο του συναδέλφου σας.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Δεν προσκόμισα εγώ έγγραφο. Ο κ. Γεωργιάδης το προσκόμισε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ωραία, το κατέθεσε. Μετά, που θα πάρετε τον λόγο, θα μιλήσετε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Πότε μετά; Είμαι εισηγητής της Πλειοψηφίας. Πρέπει να το αντιμετωπίσω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Να ζητήσετε τον λόγο στο τέλος. Όταν τελειώσουν όλοι, ζητήστε δευτερολογία.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ:Υπάρχει εδώ διαδικασία, κύριε Πρόεδρε;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Έφερε ένα έγγραφο ο κ. Γεωργιάδης και το σχολιάζει ο κ. Λάππας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Έχει φτάσει η ώρα 13.50΄.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Κλείνω και λέω ότι το έγγραφο που προσκόμισε ο κ. Γεωργιάδης αφορά αποκλειστικά την EsteeLauder. Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο και καμία πενταετία για τις χορηγίες του ΟΠΑΠ. Τελεία και παύλα. Και αυτό προέκυψε από όλη τη διαδικασία.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:Μα, γιατί φωνάζετε;

Δεν έχετε διαβάσει. Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του 2008 λέει ότι όλα τα χορηγικά προγράμματα θα χρησιμοποιούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Άρα EsteeLauderτο ίδιο, αντικαρκινικός το ίδιο…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Πού το λέει αυτό το πράγμα;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του 2008.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Άρα, επειδή φωνάζει ο κ. Μηταράκης, να σας τη διαβάσω αμέσως.

Ακούστε, αφού γίνονται αποδεκτές οι τρεις χορηγίες, μία του 2007 και δύο του 2008, 200.000,220.000, 300.000 και 450.000, σύνολο 970.000 -αυτές είναι οι χορηγίες του ΟΠΑΠ- λέει στο τέλος: «Εξουσιοδοτούν την υπηρεσία να προχωρήσει στη διάθεση του εν λόγω ποσού, σύμφωνα με τη σκοπιμότητα και για αμοιβή συνεργατών προγραμμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ σε βάθος χρόνου». Πουθενά, καμία άλλη εντολή για πενταετία, καμία άλλη εντολή για το 2013-2014.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:Άλλο σας λέω και άλλο διαβάζετε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Διαβάζω από το πρακτικό του Συμβουλίου. Εδώ κλείνει.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:Λέει, όμως, ότι όλες θα γίνονται με τον ίδιο τρόπο, σας λέω.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Πού το λέει αυτό;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:Το άλλο που σας διάβασα είναι της Esteelauder.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Κάνετε λάθος. Κάθε πρόγραμμα έχει διαφορετικό σκοπό. Ένα ήταν για την κατάθλιψη, ένα για τον καρκίνο και ένα για τον εθελοντισμό. Κάνετε λάθος. Και το λέτε αυτό και σαν αρμόδιος Υπουργός! Το κάθε πρόγραμμα είχε σκοπιμότητα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:Ξαναλέω, αυτά αφορούν την υπηρεσία εις πάσαν περίπτωση και όχι εμένα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ωραία, δεχτείτε αυτό.

Τον λόγο έχει ο κ. Μηταράκης. Παρακαλώ, κανείς άλλος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Καταρχήν παραμένει η πρότασή μας για πραγματογνωμοσύνη. Θα τεθεί σε ψηφοφορία στο τέλος, φαντάζομαι, ή την Πέμπτη το πρωί, αν θέλετε, για να συζητήσετε και μεταξύ σας.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αφήστε την Πέμπτη, για να δούμε αν θα έχει καταθέσει τη μήνυση.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:Να κάνουμε και ψηφοφορία να τελειώνουμε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Όχι. Κύριε Γεωργιάδη, είπατε πως θα καταθέσετε μήνυση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Να το συζητήσετε και μεταξύ σας κατά πόσον θέλετε να βρεθεί η αλήθεια και το συζητάμε.

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ, όσο ήσασταν Υπουργός Υγείας πόσους εργαζόμενους είχατε υπό την εποπτεία σας άμεσα και έμμεσα;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:Στο σύνολο του Υπουργείου;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Στο σύνολο της υγείας.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:Νομίζω χιλιάδες, πολλές χιλιάδες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Έχετε προσωπική γνώση τι έκανε καθένας από αυτούς και τι πτυχία είχε;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:Όχι, δεν θα μπορούσα να το κάνω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Παρακολουθούσατε προσωπικά σε ποια υπηρεσία ήταν ο καθένας απ’ όλους τους χιλιάδες εργαζόμενους;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Είναι στις αρμοδιότητές σας να παρακολουθείτε το προσωπικό;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Το αν έφτασε ένας υπάλληλος στην ώρα του ή όχι είναι στη δική σας αρμοδιότητα;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ήσασταν στην είσοδο των νοσοκομείων τα απογεύματα για να δείτε αν χτυπήσανε κάρτα ή δεν χτυπήσανε;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν ήσασταν. Ευχαριστώ. Αυτοί οι είκοσι τρεις που τοποθετήθηκαν με συμβάσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ …

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Με ανάθεση έργου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Με ανάθεση έργου.

Αυτό είναι μια διαδικασία που εφηύρε το ΚΕΕΛΠΝΟ ξαφνικά, πρώτη φορά βρήκε μια νέα ιδέα ή είναι μια διαδικασία που πριν και μετά ισχύει;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Όχι, την έκανε από το 2009.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Από το 2009. Και είπατε ότι συνεχίζει μέχρι σήμερα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Σήμερα συνεχίζεται με άλλο τρόπο, αλλά συνεχίζεται, ναι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Η τοποθέτηση αυτών των προσώπων απαιτεί υπουργική απόφαση;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Απαιτεί γνωστοποίηση στον Υπουργό;       

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Υπογραφή του Υπουργού;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Έκδοση ΦΕΚ;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Άρα είναι μια απόφαση που λαμβάνει η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ βάσει των δικών τους διαδικασιών;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Μάλιστα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ένας αυτόνομος φορέας. Εποπτεύεται από τον Υπουργό, αλλά είναι αυτοδιοικούμενος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Εσείς με ποιον τρόπο παρενέβητε στην επιλογή αυτών των είκοσι τριών προσώπων;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Με απολύτως κανέναν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Στον καθορισμό του αριθμού;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Με απολύτως κανέναν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ζητήσατε από την Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ να τους πληρώσει;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Η ίδια σας το δήλωσε, κύριε Μηταράκη. Εγώ δεν πήρα ποτέ, ούτε εγώ ούτε κανένας συνεργάτης μου, στο ΚΕΕΛΠΝΟ κανέναν απολύτως.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Πού θεωρείτε ότι κάνατε εσείς οποιοδήποτε λάθος, είτε πολιτικό είτε ποινικό…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Δεν έχει γίνει κανένα απολύτως λάθος, πλην της συκοφαντίας του κ. Πολάκη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ως Υπουργός έχετε δικαίωμα να προσλάβετε προσωπικό στο γραφείο σας;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Έχω δικαίωμα να προσλάβω τους μετακλητούς που προβλέπει ο νόμος. Το λέω αυτό επειδή λέει συνέχεια ο κ. Πολάκης ότι ήθελα παραπάνω και δεν μπορούσα. Και αυτό είναι απολύτως ψευδές και απορώ πώς το λέει. Αν ένας Υπουργός ήθελε παραπάνω μετακλητούς –σήμερα το κάνουν κατά κόρον, σήμερα ο κ. Πολάκης έχει διορίσει στο ΚΕΕΛΠΝΟ τον κ. Μαλαβετάκη, δεν θυμάμαι ακριβώς πώς λέγεται, με τον ίδιο τρόπο- κάνει αίτημα στο Υπουργικό Συμβούλιο, του βγάζανε μια ΠΥΣ με παραπάνω θέσεις και δεν χρειάζεται να κάνεις όλη αυτήν την ιστορία.

Ο Υπουργός που ήθελε παραπάνω θέσεις δεν χρειαζόταν να κάνει τίποτα από όλα αυτά. Ούτε αυτό δεν έχετε καταλάβει. Ο Υπουργός έκανε αίτημα στο Υπουργικό Συμβούλιο, στον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια και αρκετοί Υπουργοί το είχαν κάνει, εγώ έτυχε να μην το έχω κάνει, και αύξαναν τις θέσεις των μετακλητών τους, αν θεωρούσαν ότι χρειάζονταν περισσότερους. Αυτό το έχει κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κατά κόρον. Ας πούμε, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αυξήσει εφτά φορές τον αριθμό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Φαντάζομαι για υπηρεσιακές ανάγκες.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:Δεν ισχύει αυτό, αλλά αφήστε το. Κύριε Γεωργιάδη, είναι 25% λιγότεροι οι μετακλητοί σήμερα, με νούμερα. Μπορεί κάποιος Υπουργός, όντως, να έχει περισσότερους.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε μάρτυς, θα σας διακόψω. Δεν θέλω την πολιτική σας κρίση. Θέλω μια τεχνική απάντηση. Εσείς ως Υπουργός, αν νιώθατε ότι είχατε την ανάγκη για άλλους τριάντα πέντε συνεργάτες  από την πρώτη μέρα της θητείας σας μέχρι την τελευταία, όχι για δύο μήνες, έναν μήνα, τρεις μήνες, είχατε το νομικό εργαλείο να το κάνετε;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Βεβαίως.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ήταν νόμιμο;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Νομιμότατο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Με τι διαδικασίες θα διαλέγατε αυτούς τους ανθρώπους;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Ο ίδιος θα τους διάλεγα μόνος μου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Όποιον θέλατε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Μάλιστα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ωραία. Άρα, γιατί να μπείτε σε αυτήν τη διαδικασία;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Δεν ξέρω. Ο κ. Πολάκης το νομίζει. Μπορώ να σας εξηγήσω ότι όλη η ιστορία εδράζεται σε έναν παράλογο ισχυρισμό. Εάν εγώ ήθελα να προσλάβω αυτούς τους συγκεκριμένους δεκατρείς στο γραφείο μου, θα έβγαζα μέσω του Γραμματέως του Υπουργικού Συμβουλίου δεκατρείς παραπάνω θέσεις για να τους προσλάβω στο γραφείο μου και θα τελείωνε η υπόθεση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Τελευταία ερώτηση πάνω στους είκοσι τρεις. Επειδή συζητάμε αυτήν την ημερομηνία, 30/5/2014, πολλές φορές, αν προκύπτει από εδώ ή δεν προκύπτει από εκεί, σημασία ουσιαστική ως προς τη δικιά σας συμμετοχή υπάρχει; Δηλαδή αν έληγαν στις 30/5 ή δεν έληγαν στις 30/5, είχατε κάποια επέμβαση εσείς;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Πείτε μου τότε γενικά…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Να σας πω την πάσα αλήθεια, επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής, το ότι έφυγαν στις 30/5 εκείνη τη στιγμή το κατάλαβα. Ήταν η φασαρία τότε του ανασχηματισμού και δεν είχα δώσει μεγάλη σημασία. Είχα πει: μη με ρωτάτε τι θα κάνω γιατί δεν ξέρω, διαβάζω ότι θα φύγω. Είχα διάφορα θέματα και δεν είχα καθόλου ασχοληθεί. Εγώ είχα δεκατρείς ανθρώπους και τους είχα αναθέσει καθήκοντα και έκαναν δουλειές. Ερχόντουσαν στην ώρα τους, δούλευαν, παρήγαγαν αποτελέσματα και πληρώθηκαν για τις υπηρεσίες τους. Δεν είχα παρουσιολόγιο στο Υπουργείο, γιατί εγώ δούλευα πάρα πολλές ώρες. Ακόμη και τα σαββατοκύριακα εκεί ήμασταν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Γενικά κατά τη διάρκεια της θητείας σας, ο προϋπολογισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι δαπάνες του ανέβηκαν, αυξήθηκαν;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Μειώθηκαν και οι δαπάνες του και οι δαπάνες για τα μίντια και ο προϋπολογισμός του και όλα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Μπορείτε να είστε λίγο πιο συγκεκριμένος;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Σε ένα μεσοσταθμικό θα σας έλεγα: ένα 20% παρακάτω από τον προηγούμενο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Άρα, εσείς μειώσατε τον προϋπολογισμό.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Τον μείωσα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Έμεινε στα επίπεδα τα δικά σας και μετά;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Τώρα είναι διαφορετικό πράγμα. Δεν θέλω να το μπλέξω, γιατί βάζουν τώρα και το πρόγραμμα PHILOSκαι ανεβαίνει. Αλλά δεν θέλω να τα μπλέξω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ο λόγος που κάνω αυτήν την ερώτηση -απλώς για να καταλάβουν οι συνάδελφοι- είναι ότι εδώ μιλάμε…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Μιλάω για τη χρηματοδότηση από το κράτος. Αυτό εννοώ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ -επαναλαμβάνω- επειδή ήταν σε ένα ειδικό καθεστώς, είναι μπλεγμένα πολύ...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Η ερώτησή μου αφορά κάτι πολύ συγκεκριμένο. Αφορά τις τρέχουσες δαπάνες. Θέλω να δω γενικότερα αν επί υπουργίας σας η δαπάνη των χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου αυξήθηκε ή μειώθηκε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Στην ΕΛΣΤΑΤ -το έχω φέρει εδώ, το είχα φέρει για άλλο λόγο, αλλά μια που μου το λέτε, μπορώ να σας το καταθέσω, γιατί σήμερα όπως ξέρετε έχει «σκάσει» και η υπόθεση της NOVARTIS, το άλλο που με κατηγορούν και θα έρθω για τα φάρμακα και θα τα εξηγήσω και αυτά- στις 31 Μαρτίου 2017, τώρα δηλαδή, ΕΛΣΤΑΤ επί ΣΥΡΙΖΑ, σύστημα λογαριασμών υγείας, στη σελίδα 2, συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας. Έχει συνολική δημόσια χρηματοδότηση για δαπάνες. Εγώ παρέλαβα 9.302.000.000 από τον προηγούμενο το 2012 και παρέδωσα στον επόμενο 8.194.000.000. Δηλαδή κατέβασα συνολικά τη δαπάνη 1,2 δισεκατομμύρια. Από αυτά το 1,2 δισεκατομμύρια ήταν περίπου 350 εκατομμύρια από τα νοσοκομεία, ήταν περίπου 850 εκατομμύρια από τα φάρμακα, για τα οποία σήμερα με κατηγορούν, και ένα κομμάτι από τους διάφορους τομείς του Δημοσίου, που ένας από αυτούς ήταν και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε ό,τι κυβέρνησα, σε όλα μείωσα τις δαπάνες. Γι’ αυτό άλλωστε και με χαρακτηρίζετε εσείς «αγαπημένο της τρόικας». Την εποχή που ήσασταν αντιμνημονιακοί, δεν λέω τώρα.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ:Εσείς το είπατε, δεν το είπαμε εμείς.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Όχι, όχι, εσείς με λέγατε. Αλλά το ξεκαθαρίζω. Σήμερα, για να καταλάβετε, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έχουν ανέβει οι δαπάνες περίπου 600 εκατομμύρια. Επί των δικών μου ημερών είχαμε τις μικρότερες δαπάνες από τον Έλληνα φορολογούμενο συνολικά για το σύστημα υγείας. Τις μικρότερες για τα φάρμακα, για τα νοσοκομεία, για τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας, για τα πάντα. Ήμουν σε όλα ο χαμηλότερος. Έχω γλυτώσει –και είμαι περήφανος γι’ αυτό- από τον Έλληνα φορολογούμενο τα περισσότερα λεφτά. Δεν το λέω εγώ, το λέει η ΕΛΣΤΑΤ, έτσι; Το ξεκαθαρίζω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Να το καταθέσετε αυτό, γιατί θα είναι χρήσιμο.

Έχει γίνει μια συζήτηση στην Επιτροπή για τη διαφημιστική δαπάνη του ΚΕΕΛΠΝΟ και για το κατά πόσον εσείς έχετε κάποια μετοχική σχέση με το BlueSky. Έχει συζητηθεί εδώ. Μπορείτε να μας διευκρινίσετε εάν έχετε ή δεν έχει σχέση με το BlueSky;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Δεν έχει συζητηθεί απλώς, στη μηνυτήρια αναφορά του κ. Πολάκη, μεταξύ των άλλων που με κατηγορεί –και έχω τον κ. Μάρδα τώρα εδώ, που φαντάζομαι ότι θα καταλάβει από αυτά και θα εξηγήσει αμέσως ο άνθρωπος- λέει το εξής εξωφρενικό.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΔΑΣ:Θα έρθει η σειρά μου να σας ρωτήσω.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Όχι, όχι, ως ειδικό επί των οικονομικών το λέω.

Εγώ είμαι μέτοχος σε μια εταιρεία που λέγεται «Ελληνική Αγωγή Ε.Π.Ε.». Αυτή η εταιρεία δηλώνεται κανονικά στο «πόθεν έσχες» μου από την πρώτη ημέρα που είμαι Βουλευτής. Η εταιρεία «Ελληνική Αγωγή Ε.Π.Ε.» ήταν μέτοχος –δεν είναι σήμερα, έχει φύγει μερικά χρόνια- σε μια ανώνυμη εταιρεία, στην εταιρεία ΑΛΣ Α.Ε., αυτή που είχα συνεταιρικά με τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού BlueSky, τον κ. Νικηφόρο Κισσανδράκη. Αυτός είχε το 51% και η Ελληνική Αγωγή Ε.Π.Ε. είχε το 49%. Εγώ στο «πόθεν έσχες» μου δεν μπορώ να δηλώσω την ΑΛΑ -το κλίνουμε, διότι είναι η ΑΛΣ, της ΑΛΟΣ- δηλώνω την Ελληνική Αγωγή Ε.Π.Ε. η οποία μέσα της έχει τη συμμετοχή στην ΑΛΑ ή μπορεί να έχει άλλες δέκα συμμετοχές.

Ο κ. Πολάκης έχει γίνει Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και αυτό το πράγμα δεν το έχει καταλάβει. Εγώ έμεινα έκπληκτος. Αυτά έχουν ελεγχθεί από Ορκωτούς Λογιστές, έχουν βγει πορίσματα της Επιτροπής Πόθεν Έσχες και επί των ημερών σας, τα ξαναελέγξαμε κ.λπ.

Συναδελφικά θέλω να ρωτήσω: μπορεί ένας Υπουργός να λέει τέτοια πράγματα για έναν συνάδελφό του; Και ας τον μισεί, βρε παιδί μου! Μπορεί να λέει τέτοια πράγματα; Δηλαδή εάν εσύ είσαι μέτοχος σε μια εταιρεία και αυτή η εταιρεία αγοράσει μετοχές σε άλλη εταιρεία, θα δηλώσεις την άλλη εταιρεία; Με ξεπερνάει!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Τελικά με το BlueSkyέχετε μετοχική σχέση;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Βεβαίως και δεν έχω με το BlueSkyμετοχική σχέση. Δεν έχω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Άρα, τα λεφτά που πάνε στο BlueSkyδεν καταλήγουν σε εσάς μετοχικά;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Επαναλαμβάνω ότι εγώ στο  BlueSkyέκανα εκπομπές για πάρα πολλά χρόνια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Άλλο αυτό.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Όχι δεν έχω μετοχική σχέση και δεν παίρνω λεφτά από το BlueSky, εγώ ήμουν πελάτης του BlueSkyκαι πλήρωνα. Αγόραζα διαφημιστικό χρόνο και πλήρωνα το BlueSky. Από τη γνωριμία μου με τον κ. Κισσανδράκη κάναμε συνεταιρικά μια επιχείρηση. Ωραία. Όταν έγινα Βουλευτής -στην αρχή υπήρχε το επαγγελματικό ασυμβίβαστο- χωρίσανε οι δρόμοι μας. Έφυγα από διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αγωγής, σταμάτησα να πολυασχολούμαι με τα βιβλία. Φίλος μου είναι και σήμερα είναι φίλος μου, αλλά μέχρι εκεί. Αυτό είναι όλο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μήπως μπορείτε να μας πείτε πότε έφυγε από την εταιρία «ΑΛΣ», αν θυμάστε;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πότε έφυγε η «Ελληνική Αγωγή»; Ακούστε να δείτε τι έχω πάθει τώρα, δεν θέλω να πω λάθος ημερομηνία, αλλά  επειδή εγώ δεν ήμουν διαχειριστής της εταιρείας αυτής από το 2008 και μετά και η αποχώρηση από την ΑΛΑ έγινε από την τότε διαχειρίστρια, ή ήταν το 2013 ή ήταν το 2014. Δεν είμαι σίγουρος.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δηλαδή, όσο ήσασταν Υπουργός, ήταν και μέτοχος…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ήταν μέτοχος για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ναι, αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς. Μπορώ να φέρω το ΦΕΚ και να σας πω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η τελευταία ερώτηση που θέλω να κάνω…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ένα λεπτό. Αυτό δεν ξέρω τι νόημα έχει.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Για την πληρότητα της απάντησης.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εντάξει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θέλω να ρωτήσω το εξής: Η διαφημιστική δαπάνη, επειδή γίνεται όλη αυτή η μεγάλη συζήτηση, κατά πρώτον, να μας εξηγήσετε γιατί γίνεται, και κατά δεύτερον, γιατί μας καλύπτει ή δεν μας καλύπτει το υπάρχον νομικό πλαίσιο που ισχύει μέχρι και σήμερα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν έχω καταφέρει ακόμη να βρω το χαρτί που θέλω να καταθέσω. Αν το βρω, θα το καταθέσω. Αν δεν το βρω, δεν ξέρω πού το έχω βάλει.

Λοιπόν, ακούστε ποιο είναι το πρόβλημα, για να το καταλάβουμε καλά. Έχω εδώ να καταθέσω κάτι. Κυρίως το είχα φέρει για τον φίλο μου, τον κ. Παπαχριστόπουλο, αλλά μια και το είπε ο κ. Μηταράκης, για να γλυτώσουμε χρόνο, καταθέτω στην Επιτροπή σας…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν παρεμβαίνω, γιατί δεν θέλω να διακόψω τον κ. Μηταράκη.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εντάξει.

Καταθέτω στην Επιτροπή σας μία έρευνα για την κατάσταση της υγείας στην Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2013, πουέχει εκδοθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στη σελίδα 47 μας ζητάει αύξηση των χρημάτων πουδίνουμε για τα media, διότι θεωρεί ότι οι καμπάνιες που κάνουμε είναι μικρές, και θεωρεί ότι αυτό μπορεί να φέρει πρόβλημα στη δημόσια υγεία στην Ελλάδα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω αντίλογο, αλλά δεν θέλω να πάρω τον χρόνο του κ. Μηταράκη. Είναι οι ίδιοι 16 που συμβούλευαν τότε με τον Η1Ν1 και αποδείχθηκε, κύριε μάρτυρα, ότι ήταν μέτοχοι της εταιρείας που έκανε τα εμβόλια.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Άρα, δεν διαφωνείτε με αυτό το χαρτί.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμφισβητώ αυτά που λέτε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ο κ. Παπαχριστόπουλος λέει ότι ήταν μία παγκόσμια συνομωσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Εγώ γιατρός δεν είμαι. Εγώ λέω -για να καταλάβουμε τι συζητάμε σε αυτή την Επιτροπή, γιατί δεν θα συνεννοηθούμε- ότι αυτές είναιοι κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αυτές ισχύουν και σήμερα. Αυτό ισχυρίζεται ο WHO, ότι πρέπει να εντείνουμε τις καμπάνιες μας στην Ελλάδα και πρέπει να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για τα media, ώστε να έχουμε καλύτερη προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτό λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τώρα, αν το λέει γιατί «τα παίρνουνε» ή γιατί είναι μέτοχος της εταιρείας, δεν το ξέρω. Μου είναι άγνωστο. Όμως, σας λέω την άποψη αυτών των ανθρώπων.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, άλλο λέει, αλλά δεν είναι τώρα η σειρά μου. Θα τα πούμε μετά.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πρέπει να σας πω, για να ξέρετε, ότι η επικεφαλής της Ευρώπης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι η κυρία Σουζάνα Γιάκομπς. Και πριν από έξι μήνες, αν θυμάμαι καλά, πήγε ο κ. Τσίπρας, ανανέωσε το συμβόλαιο συμβουλευτικών υπηρεσιών με αυτούς, αυτούς που καταγγέλλετε,…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταγγέλλω.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Και μάλιστα, σήμερα που μιλάμε, δουλεύει στην Ελλάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον ΣΥΡΙΖΑ -για την Κυβέρνηση της Ελλάδος, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ- πάνω σε αυτές τις κατευθυντήριες οδηγίες, που μεταξύ των άλλων λένε, δώστε στα mediaπερισσότερα λεφτά για καμπάνιες. Δεν λένε δώστε λιγότερα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κύριε μάρτυς, δεν λέει αυτό. Αλλά θα τα πούμε όταν έρθει η δική μου σειρά. Μόνο αυτό δεν λέει. Αφήστε το.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θέλετε να σας το διαβάσω; Μου επιτρέπετε να το διαβάσω στα Αγγλικά; Θαέρθωστασυγκεκριμένα. Ακούστε, σελίς47: «Significant restriction in communication activities since 2012…»…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Σημαντικοί περιορισμοί στη δαπάνη από το 2012…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: «Use of media airtime for campaigns is very limited».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η χρήση των μέσων…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: «Restricted production of education material, restricted travelling for seminars and workshops in Greece». Μας λέει, δηλαδή, ότι το έχουμε μειώσει πολύ.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Το θέμα δεν είναι αν υπήρχε ανάγκη διαφημιστικής προβολής, κύριε Γεωργιάδη, αλλά το πού δίνονταν τα λεφτά.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εγώ είμαι καλόπιστος.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Μηταράκη, κάντε την μετάφραση που είστε αγγλομαθής. Πού λέει για οικονομική ενίσχυση;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να κρίνω τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Όχι, αλλά επιχειρείται το εξής εδώ. Δεν αμφισβητούμε την αναγκαιότητα διαφημιστικής προβολής, αλλά το πού και πώς δίνονταν τα χρήματα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, εγώ την αμφισβητώ οικονομικά, με οικονομικά κίνητρα. Την αμφισβητώ, αλλά θα τα πούμε μετά, όχι τώρα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω μία τελευταία ερώτηση.

Κύριε Γεωργιάδη, δεν είστε γιατρός. Διατελέσατε Υπουργός Υγείας. Κατά την άποψή σας πρέπει ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας να καθορίζει την πολιτική προστασίας της δημόσιας υγείας βάσει των δικών του, προσωπικών απόψεων –και φαντάζομαι κάθε γιατρός, όπως κάθε οικονομολόγος, έχει τη δική του άποψη- ή να ακολουθεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων διεθνών οργανισμών, στους οποίους η Ελλάδα είναι μέλος, ως προς τους κινδύνους που υπάρχουν ή δεν υπάρχουν ανά εποχή;

 ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Μάρτυς):Προφανώς το δεύτερο.

Εγώ ειδικά, που δεν διεκδικώ δάφνες ειδικού επί της υγείας, πριν πάρω οποιαδήποτε απόφαση, πράγματι συμβουλευόμουν τους ειδικούς. Και πράγματι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι από τους πλέον ειδικούς.

Σας δηλώνω ενόρκως ότι ουδέποτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε θέμα ΚΕΕΛΠΝΟ. Ποτέ, σε κανένα έγγραφό του! Θεωρούσε, μάλιστα, ότι κάνει πολύ καλά τη δουλειά του.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ευχαριστούμε πολύ.

4η Παρέμβαση

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Κύριε Πρόεδρε, ορίστηκα από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Νίκο Παρασκευόπουλο να διερευνήσουμε τη δικογραφία που ήλθε στη Βουλή -είναι σε μία αίθουσα, στην 131-, όλοι οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Συμφωνήσαμε και με τον κ. Μηταράκη και με τον κ. Βενιζέλο και με τους εκπροσώπους του κ. Σαμαρά και με όλους, να ζητήσουμε ένα αντίγραφο -χωρίς αυτό να δεσμεύει την Ολομέλεια για το τι απόφαση θα πάρει-, να πάρει η Εξεταστική Επιτροπή ένα έγγραφο γιατί, κρατώντας σημειώσεις εγώ και διαβάζοντας τουλάχιστον τις μαρτυρικές καταθέσεις της έκθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων, αφορά, κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Νομίζω ότι πράξατε σωστά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, αυτό που είπε ο κ. Λάππας είναι μια συμφωνία και με τη Νέα Δημοκρατία. Όπως είπε και ο κ. Λάππας, δεν δεσμεύει την Ολομέλεια για το τι θα κάνει. Όμως το υλικό που υπάρχει μας αφορά έτσι κι αλλιώς, ανεξαρτήτως με το τι θα γίνει. Άρα, αν εγκριθεί, αν το πάρουμε σαν απόφαση τώρα, να ενημερώσουμε τις υπηρεσίες, ώστε να αρχίσουν να ετοιμάζουν.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση