Βουλή

2η Συνεδρίαση Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για Σ/Ν για τη μετεξέλιξη του ΟΓΑ

2η Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) και λοιπές διατάξεις».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας): Καταρχάς, έχω μια ερώτηση προς τον κ. Πρόεδρο της ΗΔΙΚΑ και προς τον κ. Διοικητή του ΟΓΑ. Αναφέρεται στο νομοσχέδιο το Ενιαίο Μητρώο ΟΠΕΚΑ, στο άρθρο 47 και επίσης αναφέρεται ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2018 πρέπει το Δ.Σ. να είναι σε θέση να καταρτίσει τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών και Υπηρεσιών. Ως προς το Ενιαίο Μητρώο, θα ήθελα ένα χρονοδιάγραμμα και ως προς το δεύτερο θα ήθελε τη βεβαιότητά σας, πόσο προετοιμασμένοι είστε για να το κάνετε αυτό.

Ήθελα να ρωτήσω με αφορμή το σχόλιο του Γενικού Γραμματέα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, που ζήτησε να γίνει καλύτερη διασύνδεση με τα ΚΕΠ, εάν μπορεί να μας διευκρινίσει, τι ακριβώς εννοούσε. Επίσης, κατά πόσο τα Κέντρα Κοινότητας - αυτό αφορά και τους άλλους φορείς - μέχρι στιγμής αποδίδουν ως ιδιαίτερος φορέας ή θα ήταν χρήσιμο αυτές οι υπηρεσίες να προσφέρονται από τα ΚΕΠ.

Αναφορικά με την κάρτα μετακινήσεων, επειδή ρώτησε η κυρία συνάδελφος της Πλειοψηφίας, δεν θέλω ήθελα να επαναλάβω την ίδια ερώτηση.

Θα ήθελα να πω στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων ΡΟΜ και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών ΡΟΜΑ - καταλαβαίνω ότι σας αρέσει αυτή η διάταξη, θετικό είναι αυτό - ότι η υπεύθυνη δήλωση παραμένει ως μια δυνατότητα κάποιων φορέων να την επιλεγούν. Πιστεύετε ότι αυτό πρέπει να παραμείνει στο άρθρο ή πρέπει να είναι μόνο η Επιτροπή Εξετάσεως; θα ήθελα την άποψή σας πάνω σ' αυτό.

Ως προς τα κριτήρια που θα επιλεγούν οι δήμοι για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ρώτησε ήδη η κυρία συνάδελφος. Θα ήθελα να προσθέσω, πότε πιστεύετε ότι αυτά τα τμήματα μπορούν να λειτουργήσουν;

Ως προς το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Πρόεδρε για την τοποθέτησή σας, φυσικά δεν θα ζητήσουμε κάποιο πιστοποιητικό σήμερα εδώ. Εμείς, ως Ν.Δ. ψηφίσαμε την πρώτη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα που δόθηκε.

Κυρία Υπουργέ, είναι πολύ θετικό και είμαι σίγουρος ότι έχετε κάθε καλή διάθεση να βρείτε μια μακροπρόθεσμη λύση βιωσιμότητας για το ίδρυμα. Θεωρώ, και ας έχει γίνει στο παρελθόν, ας μην μπούμε σε πολιτική συζήτηση, ότι είναι στρεβλός τρόπος η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Ουσιαστικά σταματούν αυτά τα ιδρύματα να πληρώνουν φόρους, ΕΦΚΑ και στο τέλος χρηματοδοτούνται έμμεσα από το δημόσιο και όταν τελειώσει αυτή η προστασία βρίσκονται εκτεθειμένα.

Θα ήταν πιο χρήσιμο ίσως να υπάρξει μια έκτακτη επιχορήγηση του Ιδρύματος και ένα business plan, μια οικονομοτεχνική μελέτη - εάν υπάρχει θα θέλαμε να μας τη δώσετε - ώστε να βρεθεί μια οριστική λύση και να μην πηγαίνουν από παράταση σε παράταση και του χρόνου καταθέσετε μια νέα τροπολογία για τον ίδιο λόγο.

Κυρία Υπουργέ, έκανα μια ερώτηση το πρωί, αναφορικά με το άρθρο 56, για ποια ΝΠΙΔ χρηματοδοτήθηκαν βάσει του άρθρου 5 του ν.2646, όπως το τροποποιήσατε το 2016. Μου είπατε να κάνω κοινοβουλευτικό έλεγχο, να φέρω τις απαντήσεις. Κατέθεσα ήδη την υπ’ αριθμ. 3484/201 ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων και θα βοηθούσε πολύ τη συζήτηση στην Ολομέλεια, εάν κάνατε ρεκόρ Βουλής και απαντούσατε εντός 24 ωρών σε αυτή την ερώτηση. Θα περνάγατε στην Ιστορία, ως η Υπουργός που απάντησε πιο γρήγορα σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση