Βουλή

Επιστολή Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μελών της Εξεταστικής Επιτροπής Υγείας, προς τον Πρόεδρο της Εξεταστικής, κ. Μπαλωμενάκη

Επιστολή Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μελών της Εξεταστικής Επιτροπής Υγείας, προς τον Πρόεδρο της Εξεταστικής, κ. Μπαλωμενάκη

Επιστολή Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μελών της Εξεταστικής Επιτροπής Υγείας, προς τον Πρόεδρο της Εξεταστικής, κ. Μπαλωμενάκη.

ΠΡΟΣ:

κ. Αντώνη Μπαλωμενάκη, Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014

ΘΕΜΑ: Ημερήσια διάταξη συνεδρίασης 7ης Μαρτίου 2018

Αξιότιμε κε. Πρόεδρε,

Με έκπληξη λάβαμε σήμερα πρόσκληση για συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014 μετά από 1 ακριβώς μήνα.

Αντί το θέμα της ημερήσιας διάταξης να είναι «Εξέταση Μάρτυρα» και να καλείται ο Υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολλάκης, όπως είχε προγραμματιστεί και συμφωνηθεί, παρά το γεγονός ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση πίστευε ότι έπρεπε να έχει προσέλθει ήδη, προ της εξέτασης του κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη, η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει «προγραμματισμό εργασιών» (εκ νέου) και «διαδικαστικά θέματα».

Αντί λοιπόν η Εξεταστική Επιτροπή να προχωράει στη διερεύνηση της ουσίας των θεμάτων με σκοπό να χυθεί άπλετο φως σε όλα τα θέματα, αναλώνεται συνεχώς σε διαδικαστικά ζητήματα και προγραμματισμό, που εν τέλει δεν τηρείται από το Προεδρείο της Επιτροπής.

Η βασική προτεραιότητα της Εξεταστικής την τρέχουσα περίοδο θα όφειλε να είναι η ολοκλήρωση της έρευνας για το ΚΕΕΛΠΝΟ, με σκοπό να ξεκινήσει έπειτα συζήτηση σε βάθος για τη φαρμακευτική δαπάνη, που αποτελεί τον τρίτο πυλώνα της έρευνας της εν λόγω επιτροπής και που παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει κάποιος προγραμματισμός για αυτό.

Παρακαλώ θερμά όπως επιληφθείτε επί του θέματος και μας ενημερώσετε για ποιο λόγο το Προεδρείο αλλάζει αυθαιρέτως τα συμφωνηθέντα από το σύνολο των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής.

Μετά τιμής,

Γεώργιος Βλάχος

Γεώργιος Γεωργαντάς

Γιάννης Κεφαλογιάννης

Νότης Μηταράκης

Χρήστος Μπουκώρος

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

June 29, 2022
June 27, 2022
June 25, 2022
June 25, 2022
June 06, 2022

Αναζήτηση