Βουλή

40η Συνεδρίαση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

Παρεμβάσεις Ν. Μηταράκη στην 40η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014.

1η Παρέμβαση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Άκουσα προσεκτικά το σχόλιο του κ. Λάππα. Θέτει, καταρχήν, το πρώτο ερώτημα, κατά πόσο αυτή η Εξεταστική Επιτροπή πρέπει να καλεί ως μάρτυρες πρόσωπα τα οποία πιθανότατα εμπλέκονται σε ποινικές διαδικασίες.

Νομίζω ότι αυτό το έχουμε ήδη αντιμετωπίσει, καθώς έχουμε καλέσει πρόσωπα τα οποία βρίσκονται κατηγορούμενοι ήδη από την ποινική Δικαιοσύνη. Και είχε γίνει μια μεγάλη συζήτηση εδώ στη Βουλή κατά πόσο αυτοί οι άνθρωποι έχουν ή δεν έχουν το δικαίωμα κατάθεσης με τον κίνδυνο αυτοενοχοποίησης.

Κατά συνέπεια, ήδη αυτή Επιτροπή έχει αντιμετωπίσει το θέμα και έχει αποφασίσει -και ήταν και η άποψη της πλειοψηφίας- ότι όχι μόνο πρέπει να έρθουν αυτοί που εμπλέκονται, αλλά να ασκήσουν το δικαίωμα μη απάντησης λόγω αυτοενοχοποίησης στο ελάχιστο δυνατό. Άρα, νομίζω ότι το πρώτο απαντιέται.

Πάμε στο δεύτερο. Η κυρία Νικολοπούλου έρχεται ιδία βούληση. Δεν τίθεται κάποιο θέμα. Φαντάζομαι ότι οι δικηγόροι της γνωρίζουν την πρόθεσή της να καταθέσει και την έχουν συμβουλεύσει ότι αυτό δεν επηρεάζει τη δική της θέση σε πιθανές άλλες υποθέσεις.

Προχωράμε στο τρίτο, το οποίο είναι, επίσης, πολύ σημαντικό: Η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία έχει την αρμοδιότητα όλων των θεμάτων, εκτός εάν η Ολομέλεια αλλάξει την οδηγία μας.

Η κυρία Νικολοπούλου είχε αναφερθεί καταρχήν για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Έχει αναφερθεί το όνομά της ως εμπλεκόμενο, ότι είχε οικονομικές σχέσεις με το ΚΕΕΛΠΝΟ και αυτό της δίνει το δικαίωμα να θέλει να απαντήσει. Αν εμπλέκεται σε άλλες δικογραφίες και υπάρχουν θέματα, τα οποία δεν μπορεί να απαντήσει, θα το κρίνει η ίδια. Όμως, εμείς δεν μπορούμε ως Εξεταστική Επιτροπή, για λόγους πληρότητας και για λόγους δικαιοσύνης, αν θέλετε, για ένα πρόσωπο που έχει αναφερθεί πολλαπλώς -και φαντάζομαι ότι μπορεί να αναφερθεί ξανά και στο μέλλον- να μην έρθει να υποστεί τη βάσανο των ερωτήσεων. Αν η κυρία Νικολοπούλου εμπλέκεται πράγματι με το ΚΕΕΛΠΝΟ με οποιονδήποτε τρόπο, φαντάζομαι ότι για το πόρισμά μας θα θέλαμε να το διευκρινίσουμε. Άρα, θεωρώ πολύ σωστό το αίτημά της και είμαι υπέρ της άποψης ότι πρέπει να κληθεί.

2η Παρέμβαση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, προκύπτει από αυτό που λέτε πάντως, ότι η κυρία Νικολοπούλου δεν έχει καμμία σχέση με το πολιτικό πρόσωπο του κ. Στουρνάρα ως προς τη δικογραφία. Και κακώς τότε αναφέρεται από Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Νικολοπούλου, ότι λόγω της σχέσης της με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην Υπουργό Οικονομικών…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Αυτό είναι σημείο του πορίσματος. Θα το εκτιμήσουμε εάν και εφόσον…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Όχι, το λέτε τώρα. Γιατί αν έχει πολιτική σχέση, το επιχείρημά σας δεν στέκει, κύριε Πρόεδρε. Αν δεν έχει πολιτική σχέση, είναι εντελώς αυτόνομο πρόσωπο και δεν έχει τίποτα να κάνει με τον κ. Στουρνάρα, τότε κακώς συνάδελφοί σας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν το όνομά της. Γιατί δεν αναφερθήκατε δημόσια για άλλους προμηθευτές; Είπε ο κ. Γκιόλας ότι υπάρχουν κι άλλοι προμηθευτές. Εγώ δεν έχω ακούσει Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρονται σε άλλους προμηθευτές στην τηλεόραση ούτε στην Ολομέλεια.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Χίλια πεντακόσια μέσα αναφέραμε εδώ…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Οι Υπουργοί της σημερινής Κυβέρνησης στην Ολομέλεια και στα κανάλια έχουν αναφέρει πολλαπλές φορές το όνομα της κυρίας Νικολοπούλου. Δεν έχω ακούσει να αναφέρονται σε άλλους προμηθευτές του ΚΕΕΛΠΝΟ δημόσια. Άρα έχει…

3η Παρέμβαση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Εκπλήσσομαι που η Πλειοψηφία προσπαθεί εδώ και έναν χρόνο να εμπλέξει την κ. Νικολοπούλου και τον κ. Στουρνάρα στα θέματα της υγείας. Και όταν η κ. Νικολοπούλου είχε το θάρρος, μόνη της, να ζητήσει να έρθει να καταθέσει για θέματα που την αφορούν -εμφανέστατα έχει πολιτική ιδιότητα, αλλιώς δεν θα εμπλεκόταν το όνομά της-, η Επιτροπή προτίμησε να το κουκουλώσει.

Καλό μεσημέρι.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σχόλιο επί σχολίου, δήλωση επί δηλώσεως! Μην φύγετε τώρα, κύριε Μηταράκη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν θα κάνω ερώτηση στον κ. Κρεμαστινό. Καλό μεσημέρι. Δεν υπάρχει λόγος να μείνουμε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να ακούσετε τη δήλωση επί δηλώσεως.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν έχω λόγο να μείνω, κύριε Πρόεδρε. Είναι εμφανής η πρόθεση της Πλειοψηφίας να κουκουλώσει την αλήθεια. Έχω πιο καλές δουλειές να κάνω.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση