Βουλή

44η Συνεδρίαση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην 44η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κατ’ αρχάς, όπως όλοι οι συνάδελφοι, είμαστε και εμείς θετικοί ως προς το θέμα της παράτασης. Όμως, εάν μου επιτρέπετε από την εμπειρία μου και από την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή, εάν είναι να δούμε σοβαρά το θέμα του φαρμάκου, μάλλον μιλάμε για τέλη του 2018, ίσως και αρχές της επόμενης χρονιάς. Ήδη είμαστε έναν χρόνο και δεν έχουμε μπει στο μεγαλύτερο μέρος του όγκου της δουλειάς, που, από ό,τι ακούω και από τους συναδέλφους της Πλειοψηφίας, είναι το φάρμακο.

Δεύτερον, είναι θετικό ότι υπάρχει μία διακομματική συναίνεση στο να κληθεί η Γενική Επιθεωρήτρια, η κυρία Παπασπύρου. Νομίζω ότι επειδή διερευνά το ΚΕΕΛΠΝΟ θα βοηθήσει, εάν συμφωνήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην υπόθεση που συζητάμε, που είναι η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επίσης, να σημειώσω ότι εμείς είμαστε θετικοί και για την πρόταση για την κλήση του κ. Παρίσση. Θα θέλαμε να τεθεί και αυτή σε ψηφοφορία.

Συμφωνώ με προλαλήσαντες συναδέλφους ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία διαδικασία για το φάρμακο. Γιατί το φάρμακο είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε με αρχή, μέση και τέλος. Τα διαδικαστικά θέματα είναι μεγάλα. Και δεν έχω μία πρόταση να καταθέσω τώρα, αλλά ίσως χρειαστεί και εκτός συνεδρίασης να συντονιστούμε τα κόμματα και να δούμε πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διερεύνηση αυτού του θέματος.

Είμαστε θετικοί στο να έρθει η Πρόεδρος του ΕΟΦ. Να σημειώσω αυτό που είπε ο κ. Νικολόπουλος: Εάν ξέραμε ότι θα υπήρχε μία αντιπροσωπεία της Επιτροπής που θα πήγαινε, θα θέλαμε και εμείς να έρθουμε. Γι’ αυτές τις κινήσεις, που πολύ καλά κάνετε, κύριε Πρόεδρε, και τις κάνετε, καλό είναι να υπάρχει μία συνεννόηση. Φαντάζομαι ότι και άλλοι συνάδελφοι θα έβρισκαν αυτή την επίσκεψη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Να κάνω δύο σχόλια κλείνοντας: Αν πράγματι, πάντως, μετά από έναν χρόνο, -κρατάω τα νούμερα που ανέφερε ο σεβαστός κ. Παπαδόπουλος, ότι σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ίσως στο φάρμακο διασπαθίστηκαν 23 δισεκατομμύρια ευρώ και 80 δισεκατομμύρια ευρώ γενικά στο θέμα της υγείας- μετά από δώδεκα μήνες κάνουμε έναν απολογισμό των θεμάτων που συζητάμε και προσθέσουμε τα δυνητικά θέματα που συζητάμε, δεν έχουμε φθάσει ούτε στο ένα εκατοστό αυτού που υποτίθεται ότι ήταν η βάση για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής. Το λέω ως σχόλιο επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης σχεδόν ενός χρόνου από την έναρξη λειτουργίας της Επιτροπής. Είχα κάνει το ίδιο σχόλιο και στην προηγούμενη παράταση που δόθηκε.

Τέλος, για να διευκρινίσω κάτι που είπε ο κ. Γεωργαντάς -γιατί ακούστηκαν κάποια σχόλια- έστω και 1 ευρώ να λείπει από το ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι και νομικά και ηθικά καταδικαστέο. Δεν υπάρχει όριο, όπως αστειευόμενος είπε κάποιος κύριος συνάδελφος, στο τι μπορεί να έχει χαθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όμως, θέτουμε ένα θέμα αξιοπιστίας των στοιχείων που παρουσιάστηκαν από τον κύριο Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, όταν δεν μπορεί να διακρίνει μεταξύ του 230, του 140, ή οποιουδήποτε άλλου νούμερου προκύπτει από κάποιες χειρόγραφες αθροίσεις αριθμών.

Ευχαριστώ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση