Βουλή

47η Συνεδρίαση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην 47η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014 κατά την εξέταση του μάρτυρα κ. Σταύρου Ευαγγελάτου, Γενικού Επιθεωρητή ΣΕΥΠ.

1η παρέμβαση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Τρία σημεία, κύριε Πρόεδρε. Πρώτον, με εκπλήσσει και το θεωρώ προσβλητικό για την Επιτροπή, ότι τίθεται διαδικαστικό θέμα από μη μέλος της Επιτροπής. Αυτό το σχόλιο που έκανε ο κύριος Γενικός Επιθεωρητής θα το δεχόμουν ευχαρίστως από οποιονδήποτε συνάδελφο, μέλος της πλειοψηφίας ή της μειοψηφίας, που θεωρεί ότι πιθανότητα μπορεί να υπάρχει ένα θέμα ασυμβιβάστου. Ένας μάρτυρας, ο οποίος έχει κληθεί να καταθέσει ενόρκως για το τι γνωρίζει σε μια υπόθεση, δεν έχει ηθικό, νομικό και πολιτικό δικαίωμα να θέτει διαδικαστικό θέμα για τη σύνθεση της Επιτροπής, η οποία έχει συσταθεί με απόφαση του κυρίου Προέδρου της Βουλής.

Δεύτερον, αν υφίσταται αντικειμενικά ή όχι θέμα με την απόφαση που έθεσε ο κύριος Επιθεωρητής, με εντυπωσιάζει η προχειρότητά του. Έρχεται εδώ και μας αναφέρει μια υπόθεση χωρίς να έχει άποψη. Και τώρα που ρωτήθηκε από τον κύριο Πρόεδρο της Επιτροπής αν τίθεται κάποιο θέμα -εγώ δεν μπορώ να ξέρω αν τίθεται ή δεν τίθεται-, ο κύριος Επιθεωρητής δεν γνωρίζει αν αυτή η υπόθεση, αυτός ο τρόπος υπολογισμού ήταν κάτι που προϋπήρχε στο παρελθόν, αν προκύπτει από τη συμφωνία εισόδου των νέων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν υπήρχαν ειδικές μεταβατικές διατάξεις ή όχι. Άρα δεν θεωρώ ότι είναι σωστό να έρχεται ο κύριος Επιθεωρητής, όταν δεν έχει κάνει έρευνα γι’ αυτό το θέμα και να πετάει ένα πυροτέχνημα.

Κλείνοντας, λοιπόν, θέτω θέμα κατά πόσον ο κύριος Γενικός Επιθεωρητής είναι αμερόληπτος και κατά πόσον μπορεί να κάνει τη δουλειά του σωστά ή υπηρετεί πολιτικά συμφέροντα.

Ευχαριστώ.

2η παρέμβαση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε.

Επί της ουσίας, εάν ο κύριος Γενικός Επιθεωρητής θέλει να πει κάτισυγκεκριμένο που αφορά οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο, η Επιτροπή είναι αρμόδια να το ακούσει.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εννοείται.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Εδώ θέλω να μπω στην ουσία, κύριε Πρόεδρε. Εάν υπάρχει μια υπουργική απόφαση, η οποία ελέγχεται ως παράνομη ή ότι έχει διατελεστεί οποιοδήποτε αδίκημα, έχει υποχρέωση από τον νόμο ο κύριος Γενικός Επιθεωρητής να μας το πει. Γι’ αυτό είναι εδώ ενόρκως.

Εάν δεν έχει κάτι συγκεκριμένο να μας πει, εγώ έθεσα πριν ένα ηθικό θέμα με ποια λογική πετάει ένα πυροτέχνημα. Εάν έχει κάτι συγκεκριμένο να μας πει, εμείς είμαστε εδώ να τον ακούσουμε. Και εγώ πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση  για αυτό το θέμα, όπως είπε και ο κ. Νικολόπουλος,  για να μην υπάρξει καμμία σκιά. Εάν υπάρχει κάτι μεμπτό να μας το πει. Εάν δεν υπάρχει κάτι...

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Το ερευνητέο που είπε δεν σας καλύπτει; Και με αυτό και με άλλους μάρτυρες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θέλω να μας πει συγκεκριμένα για τα Πρακτικά ο κύριος Γενικός Επιθεωρητής: Υπάρχει παράνομη πράξη Υπουργού κατά την άποψή του, ναι ή όχι; Εάν μας πει ότι δεν ξέρει, θα τον ρωτήσω γιατί το λέει τότε αφού δεν το έχει ψάξει, γιατί έχει αρμοδιότητα να το ψάξει. Πρώτα ψάχνεις και μετά μιλάς.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ (Μάρτυς): Μπορώ κάλλιστα να σας απαντήσω, εάν μου επιτρέπετε. Έθεσα τον προβληματισμό μου κατά πόσον ο Υφυπουργός Ανάπτυξης της περιόδου του 2009, που είναι χρονικό διάστημα το οποίο ελέγχει η Εξεταστική σας Επιτροπή, έχει υπογράψει διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριοι συνάδελφοι, αφήστε τον να ολοκληρώσει.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ (Μάρτυς):Επειδή εδώ ακούστηκε συγκεκριμένα για το θέμα της προσωπικής μου ηθικής, ακούστηκε για το θέμα του κατά πόσον εγώ είμαι ή όχι απέναντι στο θεσμικό ρόλο που υπηρετώ ενώπιον της Επιτροπής σας, με λέξεις που δεν αρμόζουν στο πρόσωπό μου, κύριε Πρόεδρε.

Εδώ τέθηκε θέμα αστικών δικαστηρίων νωρίτερα. Όποιοι το άκουσαν, το άκουσαν κατά την κατάθεσή μου. Αν νομίζετε ότι εγώ πρέπει να υφίσταμαι ένα μπούλινγκ ενώπιον της Επιτροπής για το ποια είναι η άποψή μου ή ποια δεν είναι σε σχέση με τη θεσμική μου θέση εδώ και τόσα χρόνια, σας παρακαλώ πολύ να μου πείτε.

Όμως, σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω το εξής: Για το χρονικό διάστημα που ελέγχει η Επιτροπή σας, ο κ. Βλάχος έχει υπογράψει διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκου και άφησα έναν προβληματισμό διαβάζοντας μια διάταξη τιμολόγησης συγκεκριμένη, η οποία ενδεχομένως πρέπει να ελεγχθεί για το κατά πόσο διασφαλίστηκε εκείνη την περίοδο που η φαρμακευτική δαπάνη ήταν πολύ ψηλά. Άρα, λοιπόν, ο κ. Βλάχος εν δυνάμει είναι ελεγχόμενος για το διάστημα εκείνο. Σε αυτό προβληματίστηκα και σας κατέθεσα τον προβληματισμό μου επί λέξει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Και η απάντηση ποια είναι; Είστε ο αρμόδιος. Είστε ο Επιθεωρητής του Σώματος…

ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ (Μάρτυς): Για το αν μπορεί να είναι, κύριε Μηταράκη, ταυτόχρονα ελεγκτής και ελεγχόμενος;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Όχι, αυτό δεν είναι δικό σας θέμα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ (Μάρτυς): Αυτόν τον προβληματισμό…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Το ερώτημα -σας ρωτάω σαν μάρτυρα- είναι: Υπάρχει κάτι μεμπτό στην πράξη του κ. Βλάχου, ναι ή όχι;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ (Μάρτυς): Δεν το γνωρίζω. Πρέπει να κάτσω να βρω όλες…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αυτή δεν είναι η δουλειά σας; Γιατί δεν την κάνατε;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ (Μάρτυς): Δεν κάνω την τιμολόγηση εγώ.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Προτείνω να μείνουμε στη λέξη «ερευνητέο»…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ακούστε με.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ:Προβληματισμό κατέθεσε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν θέλω προβληματισμό. Απάντηση θέλω.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ (Μάρτυς): Δεν κάνω την τιμολόγηση εγώ.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Κύριε Μηταράκη, κυρία Καββαδία, σας παρακαλώ. Μένουμε σε αυτό που λέει ο μάρτυρας. Κάνει τη διατύπωση αυτήν και είναι κάτι που είναι ερευνητέο. Απ’ αυτόν, από άλλο μάρτυρα; Αφήστε το εκεί και θα δούμε στη συνέχεια. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αυτός είναι ο Επιθεωρητής.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Νομίζω ότι ερωτήθηκε επανειλημμένα και επισταμένως.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Και δεν απαντάει.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ορίστε, κύριε Γεωργαντά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν είναι επιλογή. Έχουμε ξανακάνει αυτήν την κουβέντα. Είναι μάρτυρας και έχει ορκιστεί. Τον ρωτάμε για μια υπόθεση. Θέλουμε την άποψή του. Είναι αρμόδιος. Αν είναι μεμπτό να το πει.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση