Βουλή

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στο Σ/Ν για Ασφαλιστικές & Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις (2η Συνεδρίαση)

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στο Σ/Ν για Ασφαλιστικές & Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις (2η Συνεδρίαση).

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας): Καταρχάς, να ευχαριστήσω τους φορείς, οι οποίοι ήρθαν σήμερα στη Βουλή για να μας πουν τις απόψεις τους επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου της Κυβέρνησης. Ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις, πολλές από αυτές, βέβαια, όπως συμβαίνει πάντα σε έναν τέτοιο διάλογο, έχουν μια ιδεολογική διάσταση, η οποία είναι απόλυτα κατανοητή.

Εγώ, θέλω να κάνω τέσσερις συγκεκριμένες ερωτήσεις και δύο σχόλια.

Η πρώτη ερώτησή μου  απευθύνεται στον εκπρόσωπο του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, θα ήθελα τη γνώμη του για το θεσμό της Επιτροπείας Ανηλίκων, όπως είναι στο νομοσχέδιο. Αναφερθήκατε στα ασφαλιστικά, θα θέλαμε, όμως, και τη γνώμη σας πάνω στο θέμα της εποπτείας ανηλίκων.

Θα ήθελα να ρωτήσω την κυρία Κωνσταντέλλια από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής. Αναφέρατε ότι υπάρχουν κάποια κτίρια παραχωρημένα - δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοούσατε - κάτι που λειτουργεί θετικά στο έργο σας. Θα ήθελα να μας το διευκρινίσετε.

Ως προς το θέμα των εργολάβων και των «δανειζόμενων», όπως ονομάζονται και από το Σύλλογό σας, εργαζομένων, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κάποιες διαφορετικές απόψεις.

Φυσικά, όλες οι πτέρυγες της Βουλής δεν δέχονται καμία παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας με οποιαδήποτε μορφή εργασίας αυτή παρέχεται. Αυτό είναι ένα σχόλιο νομίζω, που καλύπτει όλους τους συναδέλφους.

Θέλω, όμως, να ρωτήσω τη γνώμη σας, όσο σας αφορά, αν θεωρείται ότι το άρθρο, όπως τίθεται, είναι εφαρμόσιμο στην πράξη; Όχι, εάν συμφωνείτε ή διαφωνείτε ιδεολογικά με το άρθρο, αλλά εάν συμφωνείτε ότι, όπως έχει γραφτεί, επιτρέπει στην πράξη την εφαρμογή του για διασφάλιση των εργαζομένων, που είναι ο στόχος όλων μας;

Ως προς το ΣΕΠΕ, θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσον, θεωρεί ότι σήμερα έχει τους πόρους που χρειάζεται για τη διενέργεια ελέγχων στους χώρους εργασίας και αν όχι, τι συγκεκριμένα θα ήθελε από την κυβέρνηση να παρασχεθεί.

Θα κάνω δύο γενικά σχόλια. Πρώτον, κυρία Υπουργέ, είναι λίγο άκομψο όταν το νομοσχέδιο έχει προταθεί από την κυβέρνηση και έχει επιλέξει η κυβέρνηση ακριβώς τις ώρες που θα συζητηθεί στη Βουλή, να υπάρχουν Υπουργοί που να θέλουν να φύγουν νωρίτερα και να μιλήσουν εκτός διαδικασίας επειδή πρέπει να φύγουν νωρίτερα. Αν χρειαστεί να φύγουν νωρίτερα, επιλέγουν οι ίδιοι πότε ορίζεται η συνεδρίαση.

Θέλω να κάνω, κύριε Υφυπουργέ, ένα σχόλιο ως προς τον ΕΦΚΑ. Βλέπω εδώ στην λίστα των φορέων, ότι είχε κληθεί ο διοικητής του ΕΦΚΑ. Δεν είχε κληθεί από εμάς, φαντάζομαι από κάποια άλλη κοινοβουλευτική ομάδα είχε κληθεί, αλλά δεν εμφανίστηκε. Όταν καλούνται διοικητές κρατικών οργανισμών ως φορείς, δεν είναι στη διακριτική τους ευχέρεια, αν θα παραστούν ή όχι στη Βουλή. Νομίζω, ότι είναι υποχρέωσή τους να παραστούν. Αντιλαμβάνομαι, ότι κάποιοι κοινωνικοί φορείς μπορεί να μην μπορούν, αλλά όταν είναι διοικητής σε κρατικό φορέα και έχει κληθεί, θα έπρεπε να είναι εδώ.

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΚΟΥΦΑ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Κύριε Μηταράκη, ο διοικητής του ΕΦΚΑ κλήθηκε σαφώς, από τη γραμματεία της επιτροπής, αλλά δήλωσε ότι δεν μπορεί να παρίσταται.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ(Εισηγητής της Ν.Δ.): Αυτό ακριβώς είναι το σημείο μου, κυρία Πρόεδρε, όταν είσαι διοικητής κρατικού οργανισμού και επίσης, θα μπορούσε να έρθει κάποιος υποδιοικητής.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση