Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στο Σ/Ν για Ασφαλιστικές & Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις (2η Συνεδρίαση).
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας): Καταρχάς, να ευχαριστήσω τους φορείς, οι οποίοι ήρθαν σήμερα στη Βουλή για να μας πουν τις απόψεις τους επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου της Κυβέρνησης. Ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις, πολλές από αυτές, βέβαια, όπως συμβαίνει πάντα σε έναν τέτοιο διάλογο, έχουν μια ιδεολογική διάσταση, η οποία είναι απόλυτα κατανοητή.
Εγώ, θέλω να κάνω τέσσερις συγκεκριμένες ερωτήσεις και δύο σχόλια.
Η πρώτη ερώτησή μου απευθύνεται στον εκπρόσωπο του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, θα ήθελα τη γνώμη του για το θεσμό της Επιτροπείας Ανηλίκων, όπως είναι στο νομοσχέδιο. Αναφερθήκατε στα ασφαλιστικά, θα θέλαμε, όμως, και τη γνώμη σας πάνω στο θέμα της εποπτείας ανηλίκων.
Θα ήθελα να ρωτήσω την κυρία Κωνσταντέλλια από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής. Αναφέρατε ότι υπάρχουν κάποια κτίρια παραχωρημένα - δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοούσατε - κάτι που λειτουργεί θετικά στο έργο σας. Θα ήθελα να μας το διευκρινίσετε.
Ως προς το θέμα των εργολάβων και των «δανειζόμενων», όπως ονομάζονται και από το Σύλλογό σας, εργαζομένων, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κάποιες διαφορετικές απόψεις.
Φυσικά, όλες οι πτέρυγες της Βουλής δεν δέχονται καμία παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας με οποιαδήποτε μορφή εργασίας αυτή παρέχεται. Αυτό είναι ένα σχόλιο νομίζω, που καλύπτει όλους τους συναδέλφους.
Θέλω, όμως, να ρωτήσω τη γνώμη σας, όσο σας αφορά, αν θεωρείται ότι το άρθρο, όπως τίθεται, είναι εφαρμόσιμο στην πράξη; Όχι, εάν συμφωνείτε ή διαφωνείτε ιδεολογικά με το άρθρο, αλλά εάν συμφωνείτε ότι, όπως έχει γραφτεί, επιτρέπει στην πράξη την εφαρμογή του για διασφάλιση των εργαζομένων, που είναι ο στόχος όλων μας;
Ως προς το ΣΕΠΕ, θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσον, θεωρεί ότι σήμερα έχει τους πόρους που χρειάζεται για τη διενέργεια ελέγχων στους χώρους εργασίας και αν όχι, τι συγκεκριμένα θα ήθελε από την κυβέρνηση να παρασχεθεί.
Θα κάνω δύο γενικά σχόλια. Πρώτον, κυρία Υπουργέ, είναι λίγο άκομψο όταν το νομοσχέδιο έχει προταθεί από την κυβέρνηση και έχει επιλέξει η κυβέρνηση ακριβώς τις ώρες που θα συζητηθεί στη Βουλή, να υπάρχουν Υπουργοί που να θέλουν να φύγουν νωρίτερα και να μιλήσουν εκτός διαδικασίας επειδή πρέπει να φύγουν νωρίτερα. Αν χρειαστεί να φύγουν νωρίτερα, επιλέγουν οι ίδιοι πότε ορίζεται η συνεδρίαση.
Θέλω να κάνω, κύριε Υφυπουργέ, ένα σχόλιο ως προς τον ΕΦΚΑ. Βλέπω εδώ στην λίστα των φορέων, ότι είχε κληθεί ο διοικητής του ΕΦΚΑ. Δεν είχε κληθεί από εμάς, φαντάζομαι από κάποια άλλη κοινοβουλευτική ομάδα είχε κληθεί, αλλά δεν εμφανίστηκε. Όταν καλούνται διοικητές κρατικών οργανισμών ως φορείς, δεν είναι στη διακριτική τους ευχέρεια, αν θα παραστούν ή όχι στη Βουλή. Νομίζω, ότι είναι υποχρέωσή τους να παραστούν. Αντιλαμβάνομαι, ότι κάποιοι κοινωνικοί φορείς μπορεί να μην μπορούν, αλλά όταν είναι διοικητής σε κρατικό φορέα και έχει κληθεί, θα έπρεπε να είναι εδώ.
ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΚΟΥΦΑ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Κύριε Μηταράκη, ο διοικητής του ΕΦΚΑ κλήθηκε σαφώς, από τη γραμματεία της επιτροπής, αλλά δήλωσε ότι δεν μπορεί να παρίσταται.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ(Εισηγητής της Ν.Δ.): Αυτό ακριβώς είναι το σημείο μου, κυρία Πρόεδρε, όταν είσαι διοικητής κρατικού οργανισμού και επίσης, θα μπορούσε να έρθει κάποιος υποδιοικητής.