Βουλή

Η κυβέρνηση υπόσχεται διατήρηση του νησιωτικού ΦΠΑ, αλλά δεν τη συμπεριλαμβάνει στο Προσχέδιο

Ο κ. Νότης Μηταράκης, ειδικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας για τον Προϋπολογισμό 2019, τοποθετήθηκε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στη συζήτηση για το Προσχέδιο.

Στην ομιλία του, ο κ. Μηταράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει ένα Προϋπολογισμό «σεναρίων» και χειρίζεται τις τύχες της χώρας τυχοδιωκτικά, με σκοπό να εξυπηρετήσει τα μικροπολιτικά της συμφέροντα. Πανηγύριζε πριν έξι μήνες για τα περίφημα «αντίμετρα» και σήμερα τα ξεχνάει τελείως.

Ο κ. Μηταράκης επανέφερε το θέμα του νησιωτικού ΦΠΑ τονίζοντας ότι και σε αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση λέει ψέματα. Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι ο νησιωτικός ΦΠΑ δεν θα καταργηθεί στα τελευταία 5 νησιά, αλλά κανένα νούμερο δεν έχει συμπεριληφθεί στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση και επανέλαβε τις ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ.   

Για τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, είπε ότι η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για μείωση τους είναι παραπλανητική: λόγω αλλαγής της βάσης υπολογισμού, από το 2019 οι επαγγελματίες θα πληρώσουν έτσι και αλλιώς περισσότερα και η εξαγγελία απλώς μετριάζει αυτές τις επιβαρύνσεις.

Τόνισε τέλος ότι αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και θα πάψει πλέον η χώρα να είναι όμηρος των μικροκομματικών της επιδιώξεων.

---

Δεύτερη παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην Επιτροπή: Με τα πλεονάσματα που έχετε συμφωνήσει, ανάπτυξη δεν επιτυχάνεται.

Αυτό που κάνει εντύπωση στην παρέμβαση του κ. Υπουργού είναι ότι ότι θεωρεί φυσιολογικό ένα πλεόνασμα του ύψους 3,5%. Είπατε ότι δε θεωρείτε υφεσιακό τον προϋπολογισμό, άρα θεωρείτε το 3,5% εφικτό πλεόνασμα. Για τη βιωσιμότητα του χρέους, υπάρχουν δύο παράμετροι, η παράμετρος του πλεονάσματος και η παράμετρος της ανάπτυξης της οικονομίας. Με τέτοια πλεονάσματα, η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Μηταράκη;

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Αποδείξατε ότι είστε η κυβέρνηση των σεναρίων:

Δύο σενάρια στον Προϋπολογισμό… Δύο σενάρια στην εξωτερική πολιτική, που τελικά οδήγησαν στην αποπομπή του Υπουργού Εξωτερικών… Πολλαπλά σενάρια, για να μειώσετε την επερχόμενη εκλογική ήττα. Χειρίζεστε τις τύχες της χώρας τυχοδιωκτικά, κατά πώς κρίνετε ότι εξυπηρετούνται τα μικροπολιτικά σας συμφέροντα.

Και είστε ήδη μια κυβέρνηση σε αποδρομή.

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητάμε σήμερα το Προσχέδιο ενός Προϋπολογισμού, που μόνο μερικώς θα εκτελεστεί από την παρούσα Κυβέρνηση.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Μας λέει ο Υπουργός Οικονομικών στην Επιστολή που συνοδεύει το Προσχέδιο: «το 2019 είναι έτος που σηματοδοτεί την επανένταξη της χώρας στο διεθνές οικονομικό σύστημα».

Εσείς όμως βγήκατε από το Πρόγραμμα χωρίς να βγείτε από τα Μνημόνια.

Γιατί κρατήσατε όλα τα περιοριστικά στοιχεία του Προγράμματος: μέτρα, στόχους και επιτήρηση. Απεμπολώντας την ίδια στιγμή, το βασικό θετικό στοιχείο: τη φθηνή και εγγυημένη χρηματοδότηση. 

Έτσι σήμερα, η χώρα βρίσκεται παντελώς αποκλεισμένη από τις αγορές, με τη χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών να έχει κατακρημνιστεί και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων να ανεβαίνουν σταθερά.

Και είμαστε σε ένα καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, με περιορισμούς που απορρέουν από τη συμφωνία ρύθμισης του χρέους και από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Και το περίφημο «μαξιλάρι ρευστότητας», όπως ξέρετε, ισχύει μόνο για το Δημόσιο. Με τις πολιτικές σας αποκλείσατε τις ελληνικές επιχειρήσεις από τις αγορές και δε λύνετε το μείζον θέμα για τις τράπεζες, αυτό των κόκκινων δανείων. Έχετε σοβαρότατες ευθύνες για αυτά.

Καταθέσατε «προϋπολογισμό σεναρίων». Και παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του χτες,  ο κ. Χουλιαράκης, δεν μας έπεισε για το αντίθετο.

Το Γραφείο του Προϋπολογισμού της Βουλής είναι ξεκάθαρο: Η σημαντικότερη διαφορά του φετινού Προσχεδίου από τα προηγούμενα είναι η κατάθεση δύο σεναρίων, ενός βασικού και ενός εναλλακτικού. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα 2 σενάρια οδηγούν σε παρόμοια δημοσιονομικά αποτελέσματα, «η επιλογή του ενός ή του άλλου είναι κυρίως διανεμητικό ζήτημα».

Δε μπορούσε κανείς να μιλήσει πιο ξεκάθαρα για την καιροσκοπική σας πολιτική. Γιατί ενώ μόλις τον προηγούμενο Μάιο πανηγυρίζατε για τα περίφημα αντίμετρα, σήμερα πανηγυρίζετε για το εναλλακτικό σας σενάριο που δεν έχει: ούτε σχολικά γεύματα, ούτε προσχολική εκπαίδευση, ούτε υποδομές στην ενέργεια και την ανάπτυξη, ούτε συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη και την επιδότηση ενοικίου «κουτσουρεμένη» κατά 75%. 

Άρα δεν έχετε κοινωνική πολιτική, ούτε κοινωνική ευαισθησία. Είστε πολιτικοί καιροσκόποι που ανακοινώνετε μέτρα κατά το πως σας συμφέρει. Όταν σας βολεύει κάτι διαφορετικό, τα παίρνετε όλα πίσω.

Πριν 6 μήνες σας βόλευαν τα αντίμετρα. Σήμερα σας βολεύει να μιλήσετε για τις συντάξεις. Ενώ όλοι ξέρουν ότι αν δεν υπήρχε η «περήφανη» διαπραγμάτευση του 2015, ούτε θα είχαν περικοπεί οι συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους, ούτε θα συζητούσαμε σήμερα για την προσωπική διαφορά.

Και με τις καθυστερήσεις σας επαναφέρετε την αβεβαιότητα του 2015, αλλά και του 2010.

Έρχομαι τώρα σε πιο συγκεκριμένα σημεία του Προσχεδίου.

Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Το Μάιο με το Μεσοπρόθεσμο αλλάξατε τη βάση υπολογισμού εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών. Επιβάρυνση από το μέτρο: 140 εκ €. Έρχεστε σήμερα και τους λέτε: θα σας μειώσω τον συντελεστή εισφορών για κύρια σύνταξη στο 13,33%. Μία η άλλη λοιπόν. Δεν τους βοηθάτε, παρά μόνο μετριάζετε τις αρνητικές επιπτώσεις του άλλου δικού σας μέτρου.

Και αν τελικά αυτό εφαρμοστεί, (γιατί ποτέ κανείς δεν ξέρει έτσι όπως αλλάζετε γνώμη), καμία θετική επίπτωση δε μπορεί να έχει για την απασχόληση και τα έσοδα, καθώς όσοι έκλεισαν βιβλία και επιχειρήσεις δεν θα γυρίσουν πίσω.

Εξαγγέλλετε επίσης  εισφορές για επικουρική και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα δηλαδή 64,5 € . Αυτό θα έχει δύο βασικά αποτελέσματα: Πρώτον, οι σημερινοί επαγγελματίες θα πάρουν ελάχιστη ως μηδενική επικουρική αύριο. Δεύτερον, με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που εφαρμόσατε, θα εμφανιστούν σύντομα μαύρες τρύπες στο ΕΤΕΑΕΠ και θα μειώσετε τις σημερινές επικουρικές ακόμα περισσότερο. Τις οποίες σήμερα δεν εκδίδετε γιατί δεν θέλετε να δείξετε πόσο έχουν μειωθεί επί των ημερών σας.

Εσείς,είστε αυτοί που απαξιώνετε μέρα με τη μέρα την επικουρική ασφάλιση. Εσείς, είστε αυτοί που διώχνετε τους ασφαλισμένους από τη δημόσια ασφάλιση. Εμείς αντίθετα θέλουμε ισχυρή δημόσια ασφάλιση, κύρια και επικουρική. Όχι το «χαρτζιλίκι» που εσείς δίνετε σήμερα, αλλά μια σημαντική ενίσχυση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος, καθώς θα αντικατοπτρίζει την αποταμίευση των εργαζομένων.

Και στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για οριζόντια μείωση εισφορών για όλους – μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες. Για να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος, να τονωθεί η απασχόληση και να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα για όλους.

Έρχομαι τώρα στα ληξιπρόθεσμα.

Συνολικά από τον Ιούλιο του 2016 ως τον Αύγουστο του 2018 οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν λάβει 2,1 δις για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και άλλα 1,2 δις για εκκρεμείς συντάξεις. Σύνολο 3,3 δις. Συνολικά έχουν γίνει πληρωμές 2,7 δις. Δηλαδή 600 εκ. € μένουν στον ΕΦΚΑ. Μόνο για το οχτάμηνο του 2018 «περισσεύουν» 300 εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή, ενώ υποτίθεται έχετε πλεονάσματα, «ξανασπάτε» τον ΑΚΑΓΕ.

Άλλα 400 εκατομμύρια από εκεί. Ήταν μεν ποσό προϋπολογισμένο, αλλά αφού πλέον λέτε ότι έχετε πλεονάσματα, δεν υπάρχει καμιά ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να εκταμιεύσετε το κονδύλι που ανήκει στις επόμενες γενιές. Τα πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ είναι απλά εμπαιγμός, για συνταξιούχους και εργαζόμενους.

Γιατί είναι αποτέλεσμα του ότι σας δίνει ο Κρατικός Προϋπολογισμός περισσότερα από όσα χρειάζεστε και επειδή έχετε κηρύξει εκ νέου «στάση πληρωμών».

Δε βγάζετε τις νέες συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου, γιατί δεν σας συμφέρει να βλέπει ο κόσμος πόσα θα πάρει, με τις δικές σας νομοθετικές παρεμβάσεις. 

Παραπλάνηση είναι και οι φορολογικές ελαφρύνσεις: Βάζετε στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2019, φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις και στα διανεμόμενα κέρδη που θα γίνουν το 2020. Παραπλανείτε συστηματικά τον κόσμο.

Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο οποίο αναφέρθηκε και ο εισηγητής μας χθες. Στο εννιάμηνο του 2018 υστερείτε κατά 1,2 δις  στην εκτέλεση του ΠΔΕ. Δεν θα πιάσετε το στόχο μέχρι τη λήξη του έτους. Και ενώ ισχυριζόσασταν ότι πιστεύετε στις Δημόσιες Επενδύσεις, ως επενδυτικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας. 

Έτσι δημιουργούνται κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι τα πλεονάσματά σας: Στερείτε πόρους από την οικονομία, απομυζείτε την παραγωγική Ελλάδα, και καταστρέφετε το μέλλον για όλους. 

Και τέλος, λίγα λόγια για το νησιωτικό ΦΠΑ.

Διαδίδετε ότι όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, ο νησιωτικός ΦΠΑ δεν θα κοπεί στα 5 νησιά που έχει παραμείνει.

Θυμίστε μου: Εσείς δεν είστε που με την υπογραφή σας δώσατε το νησιωτικό ΦΠΑ στην τρόικα μετά τη «Βαρουφακιάδα» το 2015; Εσείς δεν είστε που κάθε εξάμηνο καταργείτε το νησιωτικό ΦΠΑ και σε διαφορετική ομάδα νησιών; Επί των ημερών σας δεν έφτασε ο νησιωτικός ΦΠΑ να ισχύει μόνο σε 5 νησιά, αφήνοντας εκτός όλα τα μικρότερα ακριτικά νησιά;

Και αφού το υπόσχεστε, γιατί δεν το συμπεριλαμβάνετε στο «προτιθέμενο» σενάριό σας; Άρα και εδώ λέτε ψέματα. Ξεκαθαρίστε τη θέση σας.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι

Στο τέλος της κυβερνητικής σας θητείας κάνατε το αδιανόητο: Φέρατε προϋπολογισμό σεναρίων, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι για εσάς οι θεσμοί και τα κείμενα δεν έχουν καμιά αξία, παρά μόνο για να εξυπηρετείτε τις μικροκομματικές σας επιδιώξεις. 

Κρατάτε ομήρους: εργαζόμενους, συνταξιούχους, επαγγελματίες, και τελικά ολόκληρη τη χώρα.

Ευτυχώς αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που καταθέτετε.

Η καταστροφική σας πορεία σταματάει εδώ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση