Βουλή

51η Συνεδρίαση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην 51η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014.

/p>

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Πριν δεκαεπτά μήνες στην Ολομέλεια της Βουλής, η Κυβέρνηση και η Πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ζήτησε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για την υγεία, πρόταση που υπερψήφισαν όλα τα κόμματα, μιλούσαν για ένα πάρτι στον χώρο της υγείας, το οποίο ο Υπουργός προσδιόριζε στα 85 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μετά από δεκαεπτά μήνες, ορθά, ο εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Λάππας έκανε την αναδρομή στα θέματα που συζητήσαμε: Στο Ντυνάν, στις αρθροσκοπήσεις και στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Βεβαίως, τα συνολικά θέματα που συζητήσαμε -και χωρίς αυτό να υπονοεί ότι υπάρχει κάποια ευθύνη οπουδήποτε στα νούμερα που ακούστηκαν- δεν καλύπτουν ούτε το 5% αυτού που είπε η Κυβέρνηση ως «πάρτι υγείας». Έχουμε, λοιπόν, το υπόλοιπο 95%, που εάν έπρεπε να αφιερώσουμε ανάλογο χρόνο, δεκαεπτά μήνες για το 5%, αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει το υπόλοιπο 95%.

Ως προς το θέμα του Ντυνάν, πράγματι έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία, συμφωνώ με τον κ. Λάππα. Προκαλεί ενδιαφέρον βέβαια -και δεν ξέρω εάν ο κ. Λάππας θα ήθελε να το συζητήσουμε επί του Ντυνάν- το γεγονός ότι απ’ ό,τι προκύπτει από τις δηλώσεις και του Πρωθυπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας διαφαίνεται ότι η Κυβέρνηση, συμμετέχοντας εμμέσως στη διαδικασία πλειστηριασμού του Ντυνάν, αποδέχεται στην πράξη τη μεταβίβαση που πραγματοποιήθηκε προς την Τράπεζα Πειραιώς.

Και δεύτερον, και κλείνω για το Ντυνάν, προκύπτει ότι μάλλον το τίμημα που θέλει να καταβάλει ο πλειοδότης δεν θα φτάσει τα 115 εκατομμύρια ευρώ που τότε είχε καταβάλει η Τράπεζα Πειραιώς. Αυτά είναι δυο θέματα τα οποία ανατρέπουν ολικά τη θέση της πλειοψηφίας επί του Ντυνάν. Εάν θέλει ο κ. Λάππας και εάν θέλουν και οι άλλοι συνάδελφοι, να αφιερώσουμε χρόνο να κάνουμε μια συζήτηση επ’ αυτών.

Επί των αρθροσκοπήσεων δεν επανέρχομαι.

Επί του θέματος του ΚΕΕΛΠΝΟ, πράγματι, ορθά ο συνάδελφος κ. Γεωργαντάς είπε ότι υπάρχει ένα πόρισμα, υπάρχουν τρείς, εάν δεν κάνω λάθος, υπογράφοντες, υπάρχουν ερωτήσεις. Είναι φυσικό να υπάρχουν ερωτήσεις. Δεν είναι υποχρεωτικό ότι οι ερωτήσεις υπονοούν ότι αμφισβητούμε το πόρισμα, αλλά θέλουμε κι εμείς ως Επιτροπή να κατανοήσουμε αυτό το οποίο περιορίζεται σε λίγες σελίδες. Άρα, πρέπει να έρθουν οι πραγματογνώμονες. Εάν προκύψουν από τους πραγματογνώμονες δεδομένα τα οποία αφορούν πολιτικά πρόσωπα, σας υπενθυμίζω ότι βάσει του Συντάγματος είναι δέσμια αρμοδιότητα της Επιτροπής μας και της Βουλής να τα διερευνήσει βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Είπε ο κύριος Πρόεδρος στην αρχική του εισήγηση ότι η δική του εκτίμηση είναι ότι μιλάμε για ελλείμματα. Ακούστηκαν άλλες απόψεις ότι μιλάμε για λογιστικές διαφορές. Εάν μιλάμε για ελλείμματα, εγώ θα θέσω δυο συγκεκριμένα ερωτήματα που πρέπει να διερευνήσουμε:

Κατά πρώτον, εάν δεν είναι λογιστικές διαφορές και είναι πραγματικά ελλείμματα, θα πρέπει να καταλάβουμε γιατί το 2010 έχουμε έλλειμμα 44 εκατομμύρια, όπου επί δέκα μήνες ήταν Υπουργός η κυρία Ξενογιαννακοπούλου. Θα μας διευκόλυνε να μας το εξηγήσει.

Επίσης, θέλω να καλέσουμε, εάν υπάρχει πλεόνασμα το 2014, 7 εκατομμύρια λέει εδώ η έκθεση, τον κ. Βορίδη και τον κ. Γεωργιάδη να μας πουν γιατί έβαλαν –από πού; Από την τσέπη τους;- 7 εκατομμύρια δώρο στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Γιατί η έκθεση εδώ λέει ότι είχε 7 εκατομμύρια περισσότερα απ’ ό,τι θα έπρεπε το ΚΕΕΛΠΝΟ το 2014, που σας θυμίζω ότι ένα διάστημα ήταν Υπουργός ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Βορίδης. Είναι οι μεγάλοι δωρητές του ΚΕΕΛΠΝΟ, λοιπόν, αυτοί οι δυο Υπουργοί, εάν ισχύει η εκτίμηση που λέτε.

Πάμε τώρα στο θέμα του φαρμάκου. Η δικογραφία της NOVARTIS, θυμάστε, κύριε Λάππα, είχαμε ζητήσει να έρθει εδώ στην Επιτροπή μας.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Ήρθε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ωραία. Από εκεί και πέρα, λοιπόν, η Επιτροπή μας στα θέματα τα οποία έχουν να κάνουν, όχι με το ποινικό σκέλος, το οποίο εξετάστηκε από την προανακριτική Επιτροπή, αλλά από το γενικότερο θέμα του φαρμάκου, πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία συζήτησης. Δεν είμαστε ούτε καν στην αρχή αυτής της συζήτησης.

Ο ελληνικός λαός περιμένει από την Επιτροπή αυτή να πει συγκεκριμένα ποιος πήρε 84,5 δισεκατομμύρια με ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα. Θα έλεγε κάποιος κακοπροαίρετος τηλεθεατής που μας ακούει ότι ίσως κάποιοι θέλουν να κουκουλώσουν το φάρμακο, ότι πλέον δεν τους ενοχλεί το φάρμακο. Εμείς θέλουμε να έρθουν όλα στο φως, χωρίς καμμία, μα καμμία εξαίρεση. Παρότι η μαύρη περίοδος του 2015 με το 2018 δεν είναι στην αρμοδιότητα της Επιτροπής -και τη λέω μαύρη περίοδο για να παραμείνει στα πρακτικά, επειδή λανθασμένα ο κ. Μπαλωμενάκης χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο για άλλη περίοδο-…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το σημαντικό είναι ότι ο έλεγχος αυτής της περιόδου είναι εκτός ύλης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πρέπει να δούμε την ουσία του φαρμάκου. Καταθέτουμε, λοιπόν, πρόταση ως Νέα Δημοκρατία να ολοκληρώσουμε την Επιτροπή στα τέλη Μαΐου. Να πάει τον Ιούνιο η συζήτηση στην Ολομέλεια, πριν από τα θερινά Τμήματα. Αντιλαμβάνομαι ότι η Κυβέρνηση έχει εκφράσει την επιθυμία της να ολοκληρώσει αυτή τη Σύνοδο χωρίς διακοπή. Άρα, η πρότασή μας σε καμμία περίπτωση δεν επιδιώκει, όπως κάποιος πήγε να υπονοήσει, ότι θέλουμε να κλείσει η υπόθεση. Εμείς θέλουμε. Εάν εσείς είστε έτοιμοι να παραιτηθείτε, τότε πείτε το να αλλάξουμε το πρόγραμμα της Επιτροπής. Αν ισχύει αυτό που λέει ο Πρωθυπουργός, το να πάμε τέλη Μαΐου μας δίνει επτά μήνες για να συζητήσουμε το 95% της υπόθεσης, το φάρμακο. Αν δεν δώσουμε διευθύνσεις και ονοματεπώνυμα στον ελληνικό λαό, κάποιοι θα λένε ότι αυτή η εξεταστική Επιτροπή είχε στόχο τελικά να κουκουλώσει την αλήθεια.

Ευχαριστώ.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Μηταράκη, συγγνώμη, αυτή είναι η άποψή σας για την Επιτροπή; Αν το πιστεύετε, πείτε το να γραφτεί. Η Επιτροπή αυτή φιλοδοξεί να κουκουλώσει; Αυτό πιστεύετε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τι είπατε;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Επειδή είναι σοβαρό θέμα. Επειδή καμιά φορά λέμε πράγματα τα οποία…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Σας ακούω.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εσάς η προσωπική σας γνώμη είναι ότι αυτή η Επιτροπή επιδιώκει να κουκουλώσει έστω έναν τομέα από αυτούς που καλείται να εξετάσει;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όχι, με συγχωρείτε, είπα ότι κάποιος κακοπροαίρετος θα μπορούσε να νομίζει ότι αν…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εσείς δεν την ασπάζεστε. Την ασπάζεστε αυτήν την άποψη;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όχι, και θεωρώ ότι η Επιτροπή θα πάει μέχρι τέλους. Το θεωρώ δεδομένο ότι κανείς δεν θα πει εδώ μέσα να κλείσουμε γρήγορα-γρήγορα, ότι στο τέλος μετά από αυτήν τη συζήτηση, φαντάζομαι όλοι οι συνάδελφοι θα θέλουν να πάμε μέχρι τέλους.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Υπάρχουν και κάποια όρια αντικειμενικά.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Άρα, θεωρούμε δεδομένο, κύριε Πρόεδρε, ότι κανείς σε αυτήν την αίθουσα δεν θέλει να κωλυσιεργήσει και να μην βγει πόρισμα. Φαντάζομαι ότι κανείς δεν το θέλει αυτό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Καθόλου.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση