Παρεμβάσεις Ν. Μηταράκη στην 52η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014 κατά τη συζήτηση για το πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ που υπέβαλαν στην Επιτροπή οι ορκωτοί λογιστές.
1η παρέμβαση
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πραγματογνωμοσύνη που κάνατε σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα και με τα προβλήματα που περιγράψατε. Θα κάνω σύντομες ερωτήσεις για να πάρουμε -αν μπορούμε- σύντομες απαντήσεις χάριν οικονομίας της συζήτησης.
Από ό,τι αντιλαμβάνομαι, χρησιμοποιήσατε ως στοιχεία και πηγές δύο βασικά πράγματα: τους απολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ και την επικοινωνία με τις τράπεζες για τα υπόλοιπα. Είναι σωστό αυτό;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΟΥΝΤΑΣ (Μάρτυς): Ναι, σωστά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πόσο συγκρίσιμα θεωρείτε ότι είναι τα στοιχεία ανά έτος; Βλέπω στην Έκθεσή σας, στη σελίδα 10, να λέτε: «σχετικά με τη φύση ή τον τρόπο σχηματισμού των διαφορών στις χρήσεις 2010-2014 δεν είμαστε σε θέση να εκφέρουμε άποψη λόγω του ανεπαρκούς τρόπου κατάρτισης απολογισμών». Υπάρχει διαφοροποίηση μεθοδολογίας από έτος σε έτος και σε ποιον βαθμό αυτές οι διαφορές, κατά την άποψή σας, έχουν να κάνουν με τη λογιστική μεθοδολογία, δηλαδή κρατούνται βιβλία με λογιστικό τρόπο και όχι με ταμειακό τρόπο;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΟΥΝΤΑΣ (Μάρτυς): Από ό,τι φαίνεται μέχρι και το 2009 υπήρχαν ταμειακοί απολογισμοί και από το 2010 υπάρχουν λογιστικοί ή απολογισμοί που πρακτικά δεν έχουμε καταλάβει τι αρχές ακολουθούν και τι ακριβώς βάζουν μέσα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πάντως θεωρείτε ότι προφανέστατα από το 2010 και μετά δεν είναι ταμειακοί. Είναι κάτι άλλο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΟΥΝΤΑΣ (Μάρτυς): Ακριβώς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Μια θεωρητική ερώτηση: Στη λογιστική επιστήμη μπορούν ποτέ να συμφωνούν λογαριασμοί που έχουν γραφτεί με λογιστική βάση με ταμειακούς λογαριασμούς ή είναι δεδομένο ότι υπάρχουν διαφορές, όπως για παράδειγμα στα δημόσια οικονομικά που υπάρχουν λογιστικές διαφορές;
Μεθοδολογικά, μπορούν να συμφωνούν οι πίνακες που έχουν φτιαχτεί με διαφορετικές μεθοδολογίες;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΟΥΝΤΑΣ (Μάρτυς):Διαφορές θα υπάρχουν και θα αφορούν ουσιαστικά τα τιμολόγια τα οποία -αν θέλετε- έχει λάβει. Εφόσον είναι ουσιαστικά κατάσταση εσόδων - εξόδων θα διαφέρει σε σχέση με τα τιμολόγια που έχει λάβει η επιχείρηση και δεν τα έχει πληρώσει στο τέλος της χρονιάς, για παράδειγμα, χρονολογικές διαφορές.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα είναι λογικό να υπάρχουν αυτές οι διαφορές. Γιατί προκύπτει το εξής οξύμωρο -και ήθελα να σας ρωτήσω πιο συγκεκριμένα- στη σελίδα 8 του πορίσματος, ότι το έτος 2014 -και το αναφέρω ως παράδειγμα-, έτος κατά το οποίο ήταν Υπουργοί Υγείας οι κ.κ. Γεωργιάδης και Βορίδης, υπάρχουν 7,2 εκατομμύρια περισσότερα απ’ ό,τι θα έπρεπε. Δηλαδή σαν κάποιος να πήγε 7 εκατομμύρια και να τα άφησε στο ΚΕΕΛΠΝΟ δώρο. Φαντάζομαι δεν πήγε κάποιος 7 εκατομμύρια δώρο στο ΚΕΕΛΠΝΟ από τα προαναφερθέντα πρόσωπα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΟΥΝΤΑΣ (Μάρτυς):Προφανώς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: «Προφανώς» είπατε. Άρα, είναι διαφορές που προκύπτουν για λογιστικούς λόγους.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΩΓΟΣ (Μάρτυς):Συγγνώμη, να σας πω λίγο κάτι; Στη Λογιστική και στην Ελεγκτική όσο μας προβληματίζει μία αρνητική διαφορά τόσο ή θα έλεγα και πολύ περισσότερο μας προβληματίζει και μια θετική διαφορά. Δηλαδή, η θετική διαφορά σημαίνει ότι κάτι δεν έχει καταχωρηθεί, κάτι δεν πάει καλά. Εκεί μας προβληματίζει περισσότερο. Κι εμείς σαν ελεγκτές ακόμα κι ένα ευρώ να έχουμε διαφορά θετική, καθόμαστε και χτυπιόμαστε για να δούμε τι έγινε, γιατί πίσω από εκεί μπορεί να προκύπτει κάτι άλλο.
Επομένως, λοιπόν, δεν σημαίνει ότι η αρνητική διαφορά είναι κάτι το μεμπτό και η θετική διαφορά είναι κάτι το καλό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Καθόλου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΩΓΟΣ (Μάρτυς):Γενικά οι διαφορές -και μιλάμε για διαφορές, δεν μιλήσαμε ούτε για ελλείμματα ούτε για τίποτα- είναι ποσά τα οποία πρέπει να διερευνηθούν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ορθόν. Έχετε απόλυτο δίκιο θεωρητικά, αλλά απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι από την προηγούμενη απάντηση, η ερμηνεία η δικιά σας είναι ότι αυτές οι διαφορές προκύπτουν από τη διαφορετική μεθοδολογία, τη διαφορετική λογιστική βάση υπολογισμού των απολογισμών σε σχέση με τα ταμειακά αποτελέσματα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΚΑΣ (Μάρτυς):Ενδέχεται. Ενδέχεται να είναι αυτό. Χωρίς στοιχεία, χωρίς να ξέρουμε τι μπορεί να πληρώθηκε που αφορούσε προηγούμενες χρονιές και να πληρώθηκε σε αυτή τη χρήση που ερευνούμε ή το τι από αυτά που γράφτηκαν μέσα στη χρονιά πάνε να πληρωθούν αργότερα ή το ίδιο μπορεί να συνέβαινε και με κάποιου είδους εισπράξεις, δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να καταλήξουμε κάπου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είναι χρονικές διαφορές. Σωστό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΚΑΣ (Μάρτυς):Αν είναι χρονικές διαφορές, αν είναι οτιδήποτε άλλο…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΩΓΟΣ (Μάρτυς):Δηλαδή αν πάμε στο 2010 που έχουμε δαπάνες 80 εκατομμύρια, περίπου ή κάπου εκεί, σύμφωνα με τη λογική αυτή ότι δηλαδή δεν είναι ταμειακοί απολογισμοί, λογικά πρέπει να είναι και δαπάνες που αφορούν προηγούμενα χρόνια. Και μπορεί να μην έχουν πληρωθεί μέσα στα 80 αυτά εκατομμύρια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ή μπορεί να υπάρχει χρονική καθυστέρηση…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΩΓΟΣ (Μάρτυς):Άρα, λοιπόν, το ταμειακό μπορεί να είναι λιγότερο από τα 80, το πραγματικό ταμειακό λέω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ναι ή μπορεί και να υπάρχει καθυστέρηση, παραδείγματος χάριν, στη χρηματοδότηση του κράτους, η οποία έχει γραφτεί λογιστικά, αλλά δεν έχει πληρωθεί από το ΓΛΚ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΩΓΟΣ (Μάρτυς):Τώρα κάνω κάποιους συλλογισμούς. Δεν έχουμε στοιχεία να πούμε κάτι με βεβαιότητα. Λέω, όμως, ότι με τη λογική ότι δεν είναι ταμειακοί απολογισμοί, μέσα στα έξοδα που σας λέω, στα 80 εκατομμύρια μέσα στο 2010, μπορεί να είναι και κάποιες δαπάνες οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί. Επομένως, το πραγματικό ταμειακό είναι μικρότερο. Τα πραγματικά έξοδα τα πληρωμένα μπορεί να είναι 50, 60, 70 εκατομμύρια. Δεν ξέρουμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Σωστά. Θα μπορούσε όμως να υπάρχει και μια άλλη περίπτωση -και θα μου πείτε αν ισχύει αυτό που λέω-, ότι το κράτος έχει υπογράψει μια χρηματοδότηση η οποία έχει μπει στον απολογισμό, αλλά ακόμα δεν έχει εκταμιευθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και δεν έχει φτάσει στον λογαριασμό. Μια απόφαση υπουργική του Δεκεμβρίου πιθανότατα να μην έχει πληρωθεί μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Άρα, μπορεί να έχει συμβεί και αυτό.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Διάρκειας εννέα ετών; 2007 με 2014;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:…κρατικές επιδοτήσεις.
Πάμε τώρα σε πιο συγκεκριμένη ερώτηση: Από τις διαφορές που βλέπετε, στις διαφορές, όπως αναφέρεται, μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών και χρηματοοικονομικών καταστάσεων, έχετε δει -κατά την άποψή σας- μη νόμιμες ενέργειες; Δηλαδή, βρήκατε στοιχεία ότι οι διαφορές υποκρύπτουν υπεξαιρέσεις ή κάποιοι καρπώθηκαν χρήματα, παραδείγματος χάριν; Έχετε βρει τέτοια στοιχεία;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Τι λέτε τώρα!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ρωτάω τους πραγματογνώμονες για τα βιβλία που είδαν.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, είναι ερώτηση αυτή τώρα στους πραγματογνώμονες;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Εάν το είχαν βρει θα το είχαν γράψει οι άνθρωποι τώρα. Θα το είχαν αναφέρει, κύριε Μηταράκη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αν δεν είναι αρμόδιοι να μου το πουν.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Κύριε Πρόεδρε, υπήρχε τέτοιο ερώτημα προς τους πραγματογνώμονες, αν διέγνωσαν ποινικό αδίκημα υπεξαιρέσεων; Είναι αρμόδιοι γι’ αυτό; Τι λέτε τώρα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Λάππα, όταν ένας πραγματογνώμων έχει πρόσβαση σε κάποια βιβλία μπορεί ή όχι...
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Κύριε Μηταράκη, εάν ήταν έτσι θα είχαν και εισαγγελικά και ανακριτικά καθήκοντα. Δεν είναι αυτή η δουλειά των πραγματογνωμόνων. Τεχνική δουλειά κάνουν οι άνθρωποι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αν δεν είδαν κάτι, μπορούν να το πουν. Εάν δεν το έψαξαν μπορούν επίσης να το πουν.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Το ορίζει...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ο πανικός γιατί, κύριε Λάππα; Πανικός, πανικός!
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Ποιος πανικός, κύριε Μηταράκη; Δίπλα σας έχετε δικηγόρο. Ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας είναι συγκεκριμένος. Απαντάνε μόνο επί των ερωτημάτων που τους τίθενται, αποκλειστικά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εδώ είμαστε Βουλευτές, κύριε Λάππα. Με συγχωρείτε. Εάν θέλουν να πουν ότι δεν το έψαξαν μπορούν να το πουν.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Μα, δεν είναι ευθύνη δική τους...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ας πουν ό,τι θέλουν, κύριε Λάππα. Εάν θέλετε να καταθέσετε καθίστε από εκεί.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΟΥΝΤΑΣ (Μάρτυς): Με συγχωρείτε, με ρωτάτε εάν διακρίναμε ποινικές...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εάν διακρίνατε υπεξαιρέσεις. Καθώς βλέπατε τα στοιχεία, εάν έπεσε στην προσοχή σας κάτι το οποίο σας τράβηξε την προσοχή ότι είναι ύποπτο. Στα βιβλία, ρωτάω, εάν υπήρχαν διαδικασίες που δημιουργούν υποψίες. Γιατί να μην το ρωτήσω; Δεν καταλαβαίνω;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΟΥΝΤΑΣ(Μάρτυς): Με συγχωρείτε πολύ, από ό,τι σας είπαμε δεν είδαμε βιβλία. Είδαμε μόνο απολογισμούς και υπόλοιπα τραπέζης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πολύ καλή απάντηση. Ωραία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΩΓΟΣ (Μάρτυς): Στην εισαγωγή που έκανα σας είπα στην αρχή ότι δεν είχαμε πρόσβαση σε βιβλία και στοιχεία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεκτόν.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΩΓΟΣ (Μάρτυς): Ζητήσαμε, αλλά δεν είχαμε πρόσβαση σε βιβλία και στοιχεία, είχαν κατασχεθεί όλα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πολύ καλή απάντηση.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Μηταράκη, μου επιτρέπετε να πω κάτι; Είναι πολύ σαφείς μέσα στην Έκθεσή τους ότι...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μα, γι’ αυτό κάνουμε ερωτήσεις.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):...ο τρόπος σχηματισμού της διαφοράς, η προέλευση κλπ, είναι αδύνατον να ανιχνευθεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είναι μια απάντηση αυτό, κύριε Πρόεδρε. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το θέμα. Μια ερώτηση έκανα για να πάρω μια απάντηση. Γιατί αν δεν το ρωτήσω αυτό, θα νομίζει ο κόσμος που μας παρακολουθεί ότιδεν θέλουμε να ψάξουμε την υπόθεση σε βάθος. Θα πει: «Δεν ρώτησες;». Ρώτησα, μπορεί να είχαν δει κάτι.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Τώρα οι νομικοί θα γελάνε!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Και οι οικονομολόγοι μπορεί να γελάγανε πριν δέκα λεπτά, αυτό δεν έχει σημασία όμως.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΚΑΣ (Μάρτυς): Αυτό που μας είχε δοθεί εμάς ήταν μια κατάσταση σκέτη του απολογισμού: έσοδα αυτά, έξοδα αυτά. Δεν είχαμε καμμία δυνατότητα να πάμε εμείς να ελέγξουμε εάν αυτά τα έξοδα υπήρξαν πραγματικά, εάν προκύπτουν από βιβλία, να πάμε να βρούμε μια ανάλυση αυτών εάν ήταν εκατό δαπάνες, ήταν χίλιες δαπάνες, πώς έγιναν αυτές οι δαπάνες ή, αντίστοιχα, τα έσοδα. Δεν είχαμε τέτοια δυνατότητα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ωραία.
Ας προχωρήσουμε στην επόμενη ερώτηση. Λέτε στη σελίδα 9 ότι δεν σας δόθηκε μια σειρά από στοιχεία. Το είπατε και στην εισαγωγή σας. Είχατε πρόσβαση, σας έδειξαν τα Πρακτικά της κατάσχεσης που είχε γίνει; Θέλω να ρωτήσω το εξής: Κατά την άποψή σας, τα στοιχεία που δεν σας δόθηκαν, υπήρχαν και δεν σας δόθηκαν ή δεν υπήρχαν νομίμως γιατί πολύ σωστά η Εισαγγελία τα είχε κατάσχει; Έγινε αντιπαραβολή τού τι είχε κατασχεθεί με αυτό που εσείς θέλατε;
Θέλω να καταλάβω εάν το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεργάστηκε ή δεν συνεργάστηκε, και η διοίκηση και οι υπάλληλοι. Αν υπήρχε καλή πρόθεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ να συνεργαστεί, εκεί προσπαθώ να καταλήξω. Ήθελαν οι άνθρωποι να σας βοηθήσουν, απλώς τα στοιχεία αυτά είχαν κατασχεθεί; Ζητήσατε πράγματα που είχαν κατασχεθεί;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΟΥΝΤΑΣ(Μάρτυς): Νομίζω ότι υπήρχε καλή πρόθεση, με την έννοια ότι γνωρίζαμε, όπως όλος ο κόσμος, ότι έχουν υπάρξει κατασχέσεις. Ζητήσαμε αντίστοιχα τις εντολές, στην κατάσταση ζητήσαμε να έχουμε αντίγραφο των κατασχέσεων ή των εντολών. Δεν μας δοθήκανε, αλλά το θεωρήσαμε ότι είναι ένα κοινό δεδομένο ότι έχουν κατασχεθεί. Είναι γνωστό ότιέχουν κατασχεθεί, είναι γνωστό ότι υπάρχουν συνέχεια Επιτροπές. Δεν επιμείναμε περισσότερο σε αυτό, δεν ζητήσαμε. Δεν μας δόθηκαν περισσότερα για να αντιπαραβάλουμε στοιχείο προς στοιχείο λέγοντας αυτό δεν το έχετε δώσει ή οτιδήποτε…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΚΑΣ (Μάρτυς): Μπορώ να συμπληρώσω λέγοντας ότι ζητήσαμε έστω αν υπάρχουν και πίνακες βοηθητικοί σε μορφή excel κάπου, σε κάποιον, οποιονδήποτε υπολογιστή μιας γραμματέας, μιας βοηθού εκεί στο λογιστήριο, για να μπορέσουμε να βγάλουμε μια άκρη τού τι είναι αυτό που κοιτάμε μπροστά μας, με το ταμειακό που λέει η τράπεζα. Μας είπαν ότι έχουν κατασχεθεί όλα και δεν έχει κρατηθεί τίποτα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Φαντάζομαι ότι εάν ο εισαγγελέας ζήτησε τα πάντα, λογικά έδωσαν τα πάντα.
Δύο τελευταίες ερωτήσεις έχω.
Αναφέρετε ότι στείλατε μια επιστολή στον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ και ζητήσατε μια επιβεβαίωση. Αυτή είπατε ότι έγινε στις 13/7. Αν δεν κάνω λάθος, αυτό ήταν μετά που είχε απολυθεί και η υπεύθυνη λογιστηρίου. Νομίζω ότι απολύθηκε στις 20/6, αν θυμάμαι καλά. Σε αυτήν την επιστολή τι σας απάντησε ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος ήταν και αρμόδιος να απαντήσει; Στην επιστολή σας σας απάντησε ότι δεν είναι σε θέση, ότι δεν έχει στοιχεία; Τι απάντησε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΚΑΣ (Μάρτυς): Δεν λάβαμε απάντηση καθόλου από αυτήν την επιστολή. Τηλεφωνικά που επικοινωνήσαμε του θέσαμε το θέμα, ξαναστείλαμε πάλι επιστολή, mail επαναληπτικό, για να ζητάμε απάντηση στην επιστολή μας στις 13/7. Δεν λάβαμε επιστολή ποτέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να σχολιάσω σε αυτό, αν μου επιτρέπετε, ότι όταν οι πραγματογνώμονες, που έχουν οριστεί με απόφαση της Βουλής, στέλνουν μία επιστολή στον Πρόεδρο ενός δημοσίου οργανισμού και ζητάνε μία απάντηση, η οποία απάντηση μπορεί να είναι ότι «δεν είμαι σε θέση να απαντήσω γιατί δεν έχω στοιχεία», και παρά την επιμονή τους δεν απαντά, δεν τιμά αυτό το ΚΕΕΛΠΝΟ και δεν είναι και σωστό απέναντι στη Βουλή.
Τελευταία μου ερώτηση: Στη συνεδρίαση της 21ης Μαρτίου 2018 ο κ. Πολάκης είπε σε αυτήν την Επιτροπή ότι έλειπαν 230 εκατομμύρια από τα βιβλία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Είστε σε θέση να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε τον κύριο Υπουργό; Λείπουν 230 εκατομμύρια από το ΚΕΕΛΠΝΟ;
2η παρέμβαση
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, να ρωτήσω κάτι διαδικαστικό; Μια λέξη μόνο.
Έχει αναφερθεί πάρα πολλές φορές ο κ. Κουτρουμάνης και η έκθεσή του. Νομίζω ότι πρέπει να κληθεί και ο ίδιος να μας δώσει απαντήσεις.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Σας παρακαλώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Έχει χρησιμοποιηθεί από όλους τους συναδέλφους...
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Είμαστε και δικηγόροι εδώ. Σοβαρολογείτε, κύριε Μηταράκη; Ο ιδιωτικός πραγματογνώμονας μίας εταιρείας η οποία εγκαλείται ποινικά, θα έρθει στην Εξεταστική Επιτροπή; Έχει όλα τα δικαιώματα από την ποινική δικονομία να το κάνει στα πλαίσια του ποινικού ελέγχου. Τι λέτε τώρα; Δεν είναι πραγματογνώμονας, καταρχήν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Προς ενημέρωση δική μας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Πραγματογνώμονας σημαίνει να διορίζεται υπευθύνως από δημόσιο οργανισμό, να ορκίζεται και να παραδίδει και να δίνει εξηγήσεις. Δεν είναι πραγματογνώμονας για μας ο κ. Κουτρουμάνης.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Εγώ θα έλεγα και το άλλο. Η μη προσέλευσή τους τους διαφυλάσσει από κατηγορίες για ποινικά αδικήματα. Συμπληρώνω: ενδεχομένως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Το διευκρινίζετε αυτό;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ναι, αν θέλετε το διευκρινίζω. Κρατήστε το, όμως, αυτό που σας λέω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δηλαδή, ότι έχει ο κ. Κουτρουμάνης ποινικές ευθύνες;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ακούστε, η κυρία Πολύζου, κατά την αντίληψη τη δική μου τουλάχιστον, με αυτά που γράφει μέσα, εκθέτει τον εαυτό της σε τέτοιο κίνδυνο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Αυτό θα το δει η Δικαιοσύνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Είναι πολύ υποκειμενικό αυτό που λέτε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Υποκειμενικό, εντάξει, τη γνώμη μου είπα κι εγώ, αλλά λάβετέ την υπ’ όψιν.
3η παρέμβαση
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Έχει προκύψει ένα ενδιαφέρον θέμα. Πράγματι αυτές οι δαπάνες, όπως αναφέρονται εδώ, ειδικού σκοπού, χρήζουν μιας ελάχιστης συζήτησης. Πράγματι συμφωνώ με τον προλαλήσαντα, ότι αυτό που εμφανίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ ως έλλειμμα, ως διαφορά από εσάς, τα 44 εκατομμύρια ευρώ, έγινε μετά το δάνειο της Εθνικής Τράπεζας. Αυτό το δάνειο πράγματι ελήφθη στις 6 Οκτωβρίου του 2009, δύο μέρες μετά τις εκλογές του 2009, την ίδια μέρα που ορκιζόταν Υπουργός η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία πιθανόν να μπορεί να μας διαφωτίσει πάνω σε αυτό το θέμα.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Θέλω τον λόγο μετά, κύριε Πρόεδρε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αναφέρεται εδώ στο υπόμνημα -αν μπορώ να το ονομάσω έτσι, οι δικηγόροι θα μου πουν τη σωστή ορολογία- της κυρίας Πολύζου δαπάνες τις οποίες ονομάζει «ειδικού σκοπού» που είναι περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ, όπως έχω προσθέσει. Από ό,τι φαίνεται από το κείμενο - χωρίς να μπορώ να κρίνω-…
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: …(Δεν ακούστηκε)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Τόσα τα πρόσθεσα τώρα. Αν κάνω λάθος, ζητώ συγγνώμη.
Από ό,τι βλέπω εδώ πέρα, δεν είναι κρυφές δαπάνες. Δηλαδή, είναι πληρωμές ως αποτέλεσμα διεθνούς διαιτησίας, ως μισθοδοσία εκτάκτων περιστατικών με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Άρα, είναι όλα πράγματα τα οποία -φαντάζομαι- υπάρχουν στη Διαύγεια.
Θέλω να ρωτήσω το εξής: Οι απολογισμοί που είδατε, έχετε την εκτίμηση ότι περιλαμβάνουν αυτές τις δαπάνες ή όχι; Οι υπολογισμοί που είδατε -και θα ρωτήσω κάτι το οποίο στηρίζεται στα διεθνή λογιστικά πρότυπα- έχει τη λογική της συνεχιζόμενης δραστηριότητας ή περιλαμβάνει και έκτακτα έσοδα και έκτακτες δαπάνες, πέραν της λογιστικής λογικής της συνεχιζόμενης δραστηριότητας; Προσπαθώ να καταλάβω γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά και γιατί υπάρχουν -αν υπάρχουν- αυτά τα ποσά στους απολογισμούς. Γιατί είναι πράγματι ένα ενδιαφέρον σημείο που σωστά τέθηκε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΓΙΑΛΑΣ:Ποια λογιστικά πρότυπα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Η λογιστική αρχή ξεχωρίζει τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες από τα έκτακτα. Αυτό το γνωρίζετε. Εδώ θέλω να καταλάβω το εξής: Οι απολογισμοί που συζητάμε, είναι η συνολική οικονομική θέση του ΚΕΕΛΠΝΟ ή είναι το μέρος της συνολικής θέσης η οποία αφορά τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες και κατά συνέπεια πιθανό να προκύπτει από αυτό η διαφορά που αναφέρεται στο υπόμνημά της κυρίας Πολύζου; Αυτά, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, πιθανόν να είναι έξοδα τα οποία δεν καλύφθηκαν από την κρατική επιχορήγηση, από άλλες πηγές εσόδων, κυρίως το δάνειο αυτό που αναλήφθηκε επί κυρίας Ξενογιαννακοπούλου.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Νομίζω ότι έχουν απαντήσει σε αυτό, ότι δεν μπορούν…
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Επί κ. Αβραμόπουλου.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Θα το διορθώσω, επειδή ο κ. Λάππας με διόρθωσε. Που εκταμιεύθηκε επί των ημερών της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Με συγχωρείτε, να πω κάτι;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Να απαντήσουν πρώτα στην ερώτησή μου…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Όχι, νομίζω πως έχουν απαντήσει ότι δεν μπορούν να δώσουν απάντηση. Το πρόσεξα πάρα πολύ αυτό που είπατε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ε, ας απαντήσουν αυτό.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Γιατί δεν έχουν όλα τα στοιχεία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Γιατί κάθε φορά που κάνω εγώ ερώτηση σας ενοχλεί να απαντήσουν;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Όχι, δεν με ενοχλεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ρωτάω, λοιπόν, το εξής: Όπως είδατε εσείς τα απολογιστικά σημειώματα, αναφερόντουσαν στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες ή στις συνολικές δραστηριότητες του ΚΕΕΛΠΝΟ; Με όλα τα θέματα λογιστικής που θέσατε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΚΑΣ (Μάρτυς):Από τις καταστάσεις των απολογισμών, όπως μας τέθηκαν, δεν μπορούμε να έχουμε άποψη τι περιλαμβάνουν μέσα, αν είχαν μόνο τα τακτικά τους έσοδα - έξοδα ή αν είχαν τυχόν έκτακτα. Δεν μπορούμε να το ξέρουμε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Να υπάρχουν έκτακτα επί έξι συνεχή έτη και να μην καταγράφονται πουθενά;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΓΙΑΛΑΣ:Είναι δυνατόν στο Υπουργείο να μην δώσουν απολογισμό και των εκτάκτων εσόδων και των εκτάκτων δαπανών; Είναι ποτέ δυνατόν;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αναφέρονται στο υπόμνημα της κυρίας Πολύζου συγκεκριμένα έκτακτα, τα οποία αν είναι σωστά ή λάθος θα το κρίνουμε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:… (Δεν ακούστηκε)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αναφέρονται συγκεκριμένα ποια θεωρήθηκαν έκτακτα έξοδα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Είναι δυνατόν μία τέτοια δαπάνη του 2010 ή του 2011 να μην έχει καταγραφεί μέχρι το τέλος του 2014; Αυτό ρωτάω. Καταχωρημένη σε ένα υπόγειο ήταν δηλαδή;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Να σας πω ένα παράδειγμα. Αναφέρει εδώ πέρα ότι χάθηκε μια δίκη στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο το 2013 για μια σύμβαση του 2009. Το 2009 δεν είχε προβλεφθεί ότι θα χαθεί αυτή η δίκη. Ίσως δεν είχε γίνει καν η αγωγή εναντίον του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Όταν το 2013 έχασε το ΚΕΕΛΠΝΟ αυτήν την αγωγή για 17 εκατομμύρια, έπρεπε τότε να το πληρώσει. Όμως, αυτό το έξοδο δεν συσχετίζεται με τα έσοδα του 2013. Είναι έκτακτο, το οποίο στα διεθνή λογιστικά πρότυπα αναφέρεται ως έκτακτο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΓΙΑΛΑΣ:Στον απολογισμό του Υπουργείου δεν θα αναφέρονται τα έκτακτα; Δεν είναι δυνατόν! Τα πάντα αναφέρονται. Όταν κάνεις απολογισμό αναφέρεις τα τακτικά και τα έκτακτα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Μα, αυτή είναι η ερώτησή μου, κύριε συνάδελφε. Και ρωτάω ειλικρινά: Κατέθεταν ξεχωριστά τον απολογισμό τους για τη διαχείριση του κρατικού προϋπολογισμού και ξεχωριστά ό,τι άλλο έκτακτο έσοδο και έξοδο υπήρχε ή κατέθεταν μια συγκεντρωτική εικόνα;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ένας ήταν ο απολογισμός.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Άλλο έξοδο δεν υπήρχε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Υπήρχε το δάνειο των 200 εκατομμυρίων ευρώ…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Συγγνώμη, έχουμε ένδειξη ότι είχαν δύο απολογισμούς κάθε χρόνο; Έναν απολογισμό κάθε χρόνο έχουμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Υπάρχει ο προϋπολογισμός συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων. Μπορεί να υπάρχει και για τη συνολική εικόνα.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ο απολογισμός ήταν ένας, ενιαίος και το ερώτημα είναι –που αποκαλύφθηκε νομίζω σήμερα- το εξής: Γιατί αυτά, εάν δεν συμπεριλήφθηκαν, που δεν μπορούν να το επιβεβαιώσουν οι κύριοι…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Η κυρία Πολύζου το είπε. Δεν αποκαλύφθηκε. Καλώς, κακώς το είπε η ίδια. Δεν αποκαλύφθηκε. Το κατέθεσε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ε, ωραία. Θα την πιστέψουμε σώνει και καλά; Είναι μόνο αυτά τα κονδύλια; Και σε ποιο έτος αναφέρεται; Είπα και στον συνάδελφό σας προηγουμένως ότι εδώ δημιουργούνται ζητήματα που μπορεί να μπλέξουν άνθρωποι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ναι, πρέπει να το δούμε. Συμφωνώ μαζί σας. Μα, γι’ αυτό το θέτω.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ωραία, να το δούμε. Όμως, αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να μας διαφωτίσουν οι μάρτυρες.
Ή έχουμε το πραγματικό γεγονός ότι αποκαλύφθηκε μια κατηγορία δαπανών, η οποία ονομάζεται «ειδικές δαπάνες»…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:«Έκτακτες» θα έλεγα εγώ για λογιστικούς λόγους.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):«Έκτακτες», «ειδικές», όπως θέλετε πείτε τις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Για παράδειγμα, όταν χάνεις μια δίκη είναι έκτακτο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Μα, σας παρακαλώ. Βεβαίως, αλλά δεν μπορεί να μην γράφεται κάπου η δαπάνη. Ο απολογισμός τι σημαίνει;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Άπαξ συμβαίνει. Δεν μπορεί να συμβαίνει συνέχεια.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Βέβαια.
Να πούμε ότι έχουμε τελειώσει…
4η παρέμβαση
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα τον λόγο για ένα δευτερόλεπτο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Ορίστε, κύριε Τζαμακλή, έχετε τον λόγο.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ:Ο κ. Μηταράκης εκτός από συνήγορος έγινε και σπεκουλαδόρος σήμερα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ντροπή τώρα. Μεταξύ μας μετά από δύο χρόνια να μιλάμε έτσι. Να το ανακαλέσετε. Προς Θεού! Γνωριζόμαστε εδώ μέσα.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ:Εντάξει, εντάξει.
Ξαφνικά το όνομα «Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου» γεννά συνειρμούς, γεννά αντιδράσεις…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Μα, δεν τη θυμήθηκα εγώ. Εσείς τη θυμηθήκατε. Εγώ την είχα ξεχάσει.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ:Ο κ. Μηταράκης εάν έβλεπε καλύτερα στο έγγραφο των κυρίων, στην έκθεση, θα έβλεπε ότι το ΦΕΚ με το οποίο εγκρίθηκε το δάνειο των 200 εκατομμυρίων ευρώ είναι 9/9/2009…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Το είπα. Το διόρθωσα! «Εκταμίευση» είπα.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ:…επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, με Υπουργό Υγείας τον κ. Αβραμόπουλο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Το διόρθωσα, κύριε συνάδελφε. Είπα «εκταμίευση».
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ:Η εκταμίευση μπορεί να έγινε και επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τι σημασία έχει δηλαδή; Δεν το κατάλαβα!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Επί Αβραμόπουλου δεν υπήρχαν τα χρήματα. Τα χρήματα μπήκαν στο ταμείο του ΚΕΕΛΠΝΟ επί της επόμενης κυβέρνησης. Άρα, δεν μπορεί να τα διαχειρίστηκε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Λοιπόν, έχουμε ολοκληρώσει.
Να ευχαριστήσουμε τους κυρίους