Βουλή

Ομιλία Ν. Μηταράκη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2019

Ομιλία Ν. Μηταράκη, Ειδικού εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2019.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Ειδικός Εισηγητής της Ν.Δ.): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Είναι λυπηρή η οικονομική κατάσταση της χώρας, του δημοσίου, αλλά και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, λυπηρή σε σχέση με το που θα ήμασταν σήμερα, εάν δεν είχαμε υποστεί ως χώρα την οπισθοδρόμηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Θα είχαμε βγει από το πρόγραμμα των 2015. Θα είχαμε σήμερα πρόσβαση στις αγορές. Δεν θα είχε χάσει το δημόσιο την περιουσία τους στις τράπεζες που αποτελεί την μεγαλύτερη απώλεια της δημόσιας περιουσίας στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Αντί να συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία και δυναμική της Ελλάδος που είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς μετά τα θετικά αποτελέσματα του 2014, γυρίσαμε στην ύφεση και το 2015 και το 2016. Είχαμε αναιμική ανάπτυξη το 2017 και λάβαμε νέα αχρείαστα μέτρα 10 δισ. €.

Ακόμα περισσότερο, είναι εμφανής η διαφορά της περιόδου Σαμαρά με την περίοδο Τσίπρα στον τομέα της προσέλκυσης νέων σημαντικών επενδύσεων. Μέσα στην κρίση εμείς φέραμε επενδύσεις 37,6 δισ. €, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ και μέσα σε αυτές και τέσσερα mega deals άνω του 1 δισ. €, έκαστο. Αντίθετα, εσείς, σε τέσσερα χρόνια δεν έχετε να παρουσίασε μια νέα σημαντική επένδυση.

Ο προϋπολογισμός του 2019, προβλέπει αύξηση παγίου κεφαλαίου 11,9%, ενώ φέτος πετυχαίνετε σχεδόν μηδενική αύξηση και πέρυσι, τέτοια μέρα μας λέγατε ότι φέτος θα είχατε αύξηση 11,4%. Σας το σχολιάσαμε και πέρυσι και το αντιμετωπίζεται με την ίδια αλαζονεία όπως και σήμερα.

Πανηγυρίζετε για τον προϋπολογισμό, όταν το χρηματιστήριο κάνει «βουτιά», όταν οι τράπεζες απαξιώνεται, όταν τα spread ανέβηκαν ακόμα περισσότερο αποτρέποντας σήμερα η έξοδος στις αγορές.

Όταν η Κομισιόν εγκαλεί η κυβέρνηση για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο η επιστροφή των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα. Όταν εκτινάζονται οι οφειλές των πολιτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Γιατί κομπάζετε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Όλα τα χρόνια της διακυβέρνησής σας «πέσατε έξω» στους δικούς σας στόχους ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε ότι το 2018 το Α.Ε.Π. της Ελλάδας θα έφτανε τα 217 δισ. €, και εσείς φέτος στην πραγματικότητα κλείνεται με το Α.Ε.Π. στα 182 δισ. €. Χάσατε για τον ελληνικό λαό 34 δισ. € δυνητικού πλούτου. Όταν το 2017 η ευρωζώνη πανηγύριζε για τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης δεκαετίας, εμείς ζούσαμε των «μύθο ΣΥΡΙΖΑ» σε μια λιμνάζουσα οικονομία. Τώρα, το ΔΝΤ για το 2019 προβλέπει αύξηση του παγκόσμιου Α.Ε.Π. στο 3,7%, στο 4,7% στις αναδυόμενες οικονομίες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ανάπτυξη μόνο δύο τοις εκατό για την Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο προϋπολογισμός σας έχει τους αντίθετους στόχους από ό,τι θα έπρεπε να έχει. Εσείς προβλέπετε ανάπτυξη που τείνει στο 2% επιτυγχάνοντας πλεόνασμα που τείνει στο 4%, ενώ θα έπρεπε να στοχεύει σε ανάπτυξη 4% με πλεόνασμα που κλείνει στο 2%.

Έρχομαι στην ανεργία. Την παρουσιάζετε ως ένα μεγάλο επίτευγμα της δικής σας διακυβέρνησης. Το 2018 η ανεργία προβλέπεται να φτάσει στο 19,6% όμως, ξεχνάτε ότι η ανεργία ξεκίνησε να αποκλιμακώνεται ταχύτατα και γραμμικά από το Γ’ τρίμηνο του ότι 1013. Εάν δεν ήσασταν εσείς, η ανεργία θα και φτάσει στο 15,9%, τόσο προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ’15-‘18 για τη φετινή χρονιά. Δηλαδή, η δική σας διακυβέρνηση κόστισε σε 150.000 νέους το δικαίωμα στην εργασία. Ήρθατε τώρα να εφαρμόσετε τον κατώτατο μισθό εφαρμόζοντας το νόμο της Ν.Δ., αλλά και πάλι με πολύ σημαντική καθυστέρηση λόγω της οπισθοδρόμησης που οδηγήσατε τη χώρα.

Υπερφορολόγηση, υπερπλεονάσματα και επιδόματα. Αυτός είναι ο προϋπολογισμός σας. Στοχεύετε μια οικονομία κρατικοδίαιτης εξαρτώμενης επιχειρηματικότητας με τους πολίτες να είναι είτε επιδοματούχοι, είτε συμβασιούχοι, είτε ανειδίκευτο προσωπικό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως προς τον κοινωνικό πυλώνα του προϋπολογισμού υποσχεθήκατε στον ελληνικό λαό ένα δήθεν παράλληλο πρόγραμμα όταν ζητήσατε ξανά την ψήφο του το Σεπτέμβριο του 2015. Όταν, δηλαδή, είχε καταρρεύσει το αφήγημα της κατάργησης του μνημονίου και της διαγραφή του χρέους. Σ' αυτό το παράλληλο πρόγραμμα μιλήσατε για αντίμετρα τα οποία ήρθατε και ψηφίσατε με το μεσοπρόθεσμο το Μάιο του 2018.

Σήμερα, βλέπουμε ότι τα περίφημα αυτά αντίμετρα εξαφανίστηκαν από τον προϋπολογισμό. Που είναι τα 190 εκατ. για τα σχολικά γεύματα; Που χάθηκαν 140 εκατ. για προσχολική εκπαίδευση; Τι απέγιναν τα 300 εκατ. για υποδομές, την ενέργεια; Πώς θα αναπληρωθούν τα 260 εκατ. για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης; Δεν έχουν ανάγκη οι ηλικιωμένοι, τα 240 εκατ. για φαρμακευτική συμμετοχή; Κόβεται και 200 εκατ. από την επιδότηση ενοικίου. Και ενώ έχετε περικόψει σχεδόν στο 1/4 το επίδομα θέρμανσης, από τα 210 εκατ. που εμείς δώσαμε το 2014, φέτος στα 60 εκατ.. Μειώσατε τους δικαιούχους και επιπλέον καταργείτε και τις προκαταβολές που δίναμε σε μια περίοδο που η τιμή των καυσίμων αυξάνεται.

Μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες κάνατε στροφή στην δήθεν κοινωνική σας πολιτική και κόβεται 1,3 δισ. €. Το κοινωνικό μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ένα πλήρως αποτυχημένο μοντέλο όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την EUROSTAT, η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών μεταβιβάσεων στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη. Αποτύχατε κι εδώ, γιατί αντί να σχεδιάζετε στοχευμένες δράσεις μοιράζετε χρήμα με πελατειακή στόχευση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιλώντας για το ασφαλιστικό σύστημα, εσείς που λέτε ότι κόπτεστε για τους συνταξιούχους, μπορούμε πλέον μετά από τέσσερα χρόνια να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το αποτύπωμα της διακυβέρνησής σας στις ζωές τον γονιών μας. Να αναλογιστείτε πρώτα ότι το 2014, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από, ναι, επίπονες θυσίες το ασφαλιστικό σύστημα είχε πλέον ισορροπήσει και πλέον το e-mai Χαρδούβελη μιλούσε για παραμετρικές μόνο βελτιώσεις.

Εσείς, καταρχάς διατηρήσετε όλες τις περικοπές των πρώτων μνημονίων, τις κάνατε κτήμα, δηλαδή, της δικής σας δημοσιονομικής πολιτικής, τις χαρακτηρίσατε και ως «αναγκαίες για τον δημόσιο συμφέρον» σε πρόσφατο δικόγραφο του Υπουργείου Εργασίας σε έφεση που υπέβαλε. Όπως, ειρήσθω εν παρόδω, το Υπουργείο Οικονομικών επί των ημερών σας στον προϋπολογισμό του ‘17 και του ‘18 εξήρε τη συμβολή του PSI στη βελτίωση της δανειακής θέσης του ελληνικού δημοσίου. Άρα να τελειώνουμε με αυτές τις ιστορίες και να μην ξανακούσουμε περί παλαιότερων μειώσεων και περί PSI.

Πάμε, τώρα, στα δικά σας. Νομοθετήσατε τη πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ που αφορούσε, φαντάζομαι, βιομήχανους, εφοπλιστές και άλλα μέλη της οικονομικής ελίτ αυτού του τόπου. Φέρατε 21 μειώσεις συντάξεων και αύξηση εισφορών και μέσα σε αυτές, αυξήσατε την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης στην κύρια σύνταξη κατά 2%, μειώνοντας όλες τις συντάξεις. Επιβάλλατε για πρώτη φορά 6% εισφορά περίθαλψης στην επικουρική σύνταξη, μειώνοντας όλες τις επικουρικές. Επανυπολογίσατε προς τα κάτω τις επικουρικές συντάξεις από 1/6/2016. «Βάλατε μαχαίρι» και ήταν πολύ ανάλγητο αυτό στις συντάξεις χηρείας και αφήνετε έξω λόγω των νέων ορίων ηλικίας πολλές χήρες, έξω από την .. κάλυψη.

Βάλατε «μαχαίρι», και ήταν πολύ ανάλγητο αυτό, στις συντάξεις της χηρείας και αφήνετε έξω λόγω των νέων ορίων ηλικίας πολλές χήρες, έξω από τη συνταξιοδοτική κάλυψη. Πανηγυρίζετε, όμως, ότι σώσατε την προσωπική διαφορά. Νομίζω ότι η μνήμη σας θέλει φρεσκάρισμα. Νόμος Κατρούγκαλου, εσείς φτιάξατε την προσωπική διαφορά, εμείς δεν το ψηφίσαμε. Νόμος Αχτσιόγλου, εσείς ψηφίσατε να περικοπή η προσωπική διαφορά, εμείς δεν το ψηφίσαμε. Μεσοπρόθεσμο, Μάιος του 2018, εσείς επαναβεβαιώσατε την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, εμείς δεν το ψηφίσαμε. Φέραμε, τροπολογίες ζητώντας την προστασία της προσωπικής διαφοράς, εσείς τότε δεν θέλατε καν να το συζητήσετε. Τώρα ακυρώνετε τα δικά σας ψηφισμένα μέτρα, αποτέλεσμα της δικής σας ανικανότητας στην οικονομική διαχείριση της χώρας. Ποιος κοροϊδεύει τους συνταξιούχους; Εσείς και μόνο εσείς. Την ίδια στιγμή όμως, επειδή μιλάμε για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, οι νέοι συνταξιούχοι που πλέον πρέπει να πλησιάζουν το 10%, του συνολικού αριθμού των συνταξιούχων, όσοι υπέβαλλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά το 2016, λαμβάνουν μειωμένες συντάξεις με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, που εφαρμόζετε και τα νούμερα των προϋπολογισμών των επιβεβαιώνουν.

Για κύριες συντάξεις το 2017 δώσατε 25,5 δισεκατομμύρια ευρώ, φέτος δώσατε 220 εκατομμύρια λιγότερα και το 2019 θα δώσετε 400 εκατομμύρια λιγότερα. Ήδη οι συνταξιούχοι που υπάγονται στο νόμο Κατρούγκαλου, αποτελούν σημαντικό μέρος, γύρω στο 10% του συνόλου. Αυτό είναι το αποτύπωμα του νόμου Κατρούγκαλου για τους νέους συνταξιούχους και φέρατε ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, όχι μόνο στην επικουρική πλέον, αλλά και στην κύρια σύνταξη και προβλέπετε πλέον και χαμηλά δημοσιονομικά όρια για την εθνική σύνταξη, όπως λέει το άρθρο 14 του νόμου Κατρούγκαλου.

Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με το νόμο Κατρούγκαλου, αυξήσατε υπέρογκα τις εισφορές, εμείς αντιταχθήκαμε. Οι επαγγελματίες διαμαρτυρήθηκαν. Ο Υφυπουργός Εργασίας, είπε ότι τον αγκαλιάζουν στο δρόμο. Βγήκαν, λοιπόν, οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο δρόμο. Τι είπατε εσείς, απαξιωτικά; Το κίνημα της γραβάτας και πριν λίγες ημέρες μειώσατε τις εισφορές τους - στα λόγια μας έρχεστε - αυτές που εσείς είχατε τότε αυξήσει. Σας πήρε ο πόνος; Όχι, βέβαια! Πρώτον, προσπαθείτε να αποφύγετε καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεύτερον, επειδή έρχονται εκλογές και δεν θέλετε τους ελεύθερους επαγγελματίες απέναντί σας. Τελικά, βέβαια, θα είναι μία ή άλλη, αφού αλλάζετε από 1/1/2019 τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, διότι πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές δεν εκπίπτουν στον υπολογισμό του ασφαλιστικού εισοδήματος για τον επόμενο χρόνο. Περίπου μία ή άλλη, μειώνετε 140 εκατομμύρια ευρώ τις εισφορές, αυξάνετε 140 εκατομμύρια ευρώ τις εισφορές, μηδέν εις το πηλίκον.

Την ίδια στιγμή η μισθωτή εργασία εξακολουθεί να επιβαρύνεται με 40% ασφαλιστικές εισφορές και δεν ακούμε για αυτό λέξη από την Κυβέρνηση. Οι μισθωτοί, η μεσαία τάξη είναι εκτός του οπτικού σας πεδίου και μόνο όταν εξαθλιωθούν αρκετά σας ενδιαφέρουν κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας, ενώ εμείς στη δική μας πρόταση μιλάμε για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για τους μισθωτούς.

Πανηγυρίζετε για τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ, αυτά που πετύχατε, γιατί πήρατε από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον ΑΚΑΓΕ, το ταμείο της οικογενειακής στήριξης περισσότερα από όσα  χρειαζόσασταν. Σας ξεσκεπάσαμε πριν λίγους μήνες με το αχρείαστο «σπάσιμο του κουμπαρά» για το 2018 και από ό,τι βλέπουμε, αυτό είναι θετικό, δεν το περιλαμβάνετε στο 2019, αλλά ως εκ του θαύματος, όσο μειώνεται το σπάσιμο του κουμπαρά τόσο μειώνεται ισόποσα και το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, στον Προϋπολογισμό του 2019. Τυχαίο; Δεν νομίζω! Υποχρεούστε να λογοδοτήσετε, τι γίνονται αυτά τα πλεονάσματα, πως τα διαχειρίζεστε και αν γίνονται απόθεμα για το μέλλον.

Όσον αφορά για τις εκκρεμείς συντάξεις, μας λέτε, ότι έχετε ξεκαθαρίσει το παλιό στοκ. Δεν μας λέτε όμως, τι έχει συσσωρευτεί επί των ημερών σας, διότι ακόμη δεν εφαρμόζεται πλήρως ο νόμος Κατρούγκαλου. Για παράδειγμα δεν εκδίδονται συντάξεις με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση από το 2016 και μετά, δεν εκδίδονται συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων και στον πίνακα 329 του Προϋπολογισμού, τεχνηέντως αποκρύβετε το δικό σας νέο στοκ εκκρεμοτήτων.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, ο τελευταίος σας Προϋπολογισμός είναι γεμάτος ψέματα. Έχει στόχο τις επόμενες εκλογές και διάβασα στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού, που λέει, ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Είστε πολύ κοντά στους στόχους και αυτό είναι λογικό σε μια προεκλογική χρονιά, διότι ο Προϋπολογισμός είναι ο καθρέπτης 4 ετών ανικανότητας και λαϊκισμού, είναι η ανάπτυξη που χάσαμε, οι άνθρωποι που έφυγαν, οι δουλειές που έκλεισαν. Αυτός ο Προϋπολογισμός είναι η τελευταία σας απέλπιδα προσπάθεια να εξαπατήσετε τον ελληνικό λαό, αλλά ευτυχώς φεύγετε.

Σας ευχαριστώ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση