Βουλή

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων με θέμα ημερήσιας διάταξης: Προγραμματισμός των εργασιών της Υποεπιτροπής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΜΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Είναι πολύ εμπεριστατωμένη η προτάση σας για τις επόμενες συνεδριάσεις και νομίζω ότι μας βρίσκει εμάς απόλυτα σύμφωνους. Επί των θεμάτων που αναφερθήκατε απλώς να τονίσω δύο, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Το ένα είναι το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Φαντάζομαι ότι κάθε χρόνο θα το συζητάμε από δω και πέρα και κάθε χρόνο θα αλλάζουν τα δεδομένα, οι έρευνες και οι μελέτες.

Άρα, σε κάθε χρονική στιγμή η διαρκής ενημέρωση της Επιτροπής θα είναι χρήσιμη.

Πώς η κλιματική αλλαγή, π.χ. θα επηρεάσει τις παράκτιες περιοχές, τα νησιά μας τα επόμενα χρόνια;

Ποιες είναι οι προβλέψεις της επιστημονικής κοινότητας;

Και πάνω σε αυτό, επειδή ο ρόλος μας είναι να χαράξουμε πολιτική, ποια είναι η πολιτική που πρέπει ως ελληνική πολιτεία τα επόμενα χρόνια να έχουμε για να θωρακίσουμε αυτές περιοχές από τις επικείμενες κλιματικές αλλαγές;

Επίσης, να σημειώσω είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρότασή σας να επισκεφθούμε τη Μάντρα, να δούμε επιτόπου τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί και σε ποιο βαθμό αυτά μέχρι στιγμής έχουν αντιμετωπισθεί.

Το κρίσιμο για μας βέβαια ως Επιτροπή, δεν είναι απλώς να δούμε το συγκεκριμένο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους της Αττικής, αλλά να δούμε και σε νομοθετικό και σε θεσμικό επίπεδο, ποιες αλλαγές θα πρέπει να προταθούν στο μέλλον για να είναι πιο αποτελεσματική και πιο εύκολη με λιγότερη γραφειοκρατία η οχύρωση περιοχών της χώρας μας που επηρεάζονται από τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία, πλέον, όλη η επιστημονική κοινότητα διεθνώς αποδέχεται.

Άρα, είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με όλη τη λίστα και απλώς σημειώνω αυτά τα δύο θέματα, που αν μπορούμε να τα πατάξουμε και από αυτά να μπορούμε να δούμε πολιτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν διαχρονικά από την ελληνική πολιτεία.

Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση