Βουλή

Η κυβέρνηση μοιράζει υποσχετικές στο ασφαλιστικό και κάνει αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία

Ευθεία επίθεση στην ασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο Νότης Μηταράκης, αν. Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χίου στη σημερινή συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Εργασίας, είπε: «Συγκρίνοντας τα λεγόμενά σας για το ασφαλιστικό με την πραγματικότητα, νομίζει κανείς ότι βρίσκεται σε διαφορετικές χώρες».

Εκκρεμείς συντάξεις δημοσίου, ΝΠΔΔ, παράλληλης και διαδοχικής ασφάλισης, συντάξεις χηρείας, λειτουργική και επιχειρησιακή επάρκεια του ΕΦΚΑ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής που άσκησε ο κ. Μηταράκης. «Εκδίδετε προσωρινές συντάξεις και μετά οι συνταξιούχοι περιμένουν για χρόνια για την οριστική τους, ενώ ταυτόχρονα δε μπορούν να πάρουν ούτε επικουρική, ούτε εφάπαξ».

Αναφέρθηκε στο σημαντικό πρόβλημα των ορίων ηλικίας για τις συντάξεις χηρείας, χαρακτηρίζοντας ως «ανάλγητο» το νόμο Κατρούγκαλου. Κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε ρύθμιση, καθώς πλησιάζει ο καιρός που θα αρχίσουν να «κόβονται» οι συντάξεις χηρείας και οι δικαιούχοι μένουν όμηροι αυτής της κατάστασης.

Είπε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να φέρει μια ολιστική ρύθμισης χρεών των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αναφορικά με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου τόνισε ότι οι επενδυτές «δε βλέπουν τι κάνατε εσείς χθες και σήμερα, αλλά επενδύουν στο μέλλον της χώρας».

Μετά το τέλος της συζήτησης ο κ. Μηταράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αντί να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση σήμερα για το ασφαλιστικό, ακούσαμε για άλλη μια φορά τον Υφυπουργό να κάνει αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία και να δίνει υποσχετικές. Υποσχετική στις χήρες, υποσχετική ότι κάποια στιγμή θα εκδοθούν εκκαθαριστικά και οριστικές συντάξεις.

Κυρίως όμως τον ακούσαμε να απορρίπτει ανοιχτά κάθε προοπτική των νέων να διεκδικήσουν καλύτερη σύνταξη όταν έρθει η ώρα εκείνη. Ενώ η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας έχει σχεδιαστεί με κάθε σεβασμό στους σημερινούς συνταξιούχους, δίνοντας ταυτόχρονα και προοπτική στους νέους, ο κ. Υφυπουργός θέλησε να αναφερθεί στην αλαζονεία της νιότης που νομίζει ότι δεν θα γεράσει ποτέ.

Τελικά χάσαμε άλλη μια ευκαιρία να πάρουμε τα ακριβή στοιχεία για το ασφαλιστικό που επιμελώς αποκρύπτονται και να μιλήσουμε ουσιαστικά για το πώς θα βελτιωθεί».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Μηταράκη:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ):Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, συγκρίνοντας το τι λέτε εντός Βουλής για το ασφαλιστικό και την εικόνα που έχει η κοινωνία, νομίζει κανείς ότι βρισκόμαστε σε δύο διαφορετικές χώρες. Καταρχήν, λέτε ότι εκδίδετε συντάξεις. Η αλήθεια είναι ότι βγάζετε προσωρινές συντάξεις και μετά αφήνετε για χρόνια τους δικαιούχους σε ξεκρέμαστους. Θυμίζω ότι χωρίς οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, δεν εκδίδονται επικουρικές ούτε εφάπαξ. Έχουμε καταγγελίες ότι αναμένουν οριστική σύνταξη οι δικαιούχοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου μέχρι και 3 χρόνια. Τους λένε οι υπηρεσίες διάφορα περί έλλειψης λογισμικού και εγκυκλίων. Τι σημαίνει; Έχουμε καταγγελίες υπερηλίκων, ότι περιμένουν πάνω από 8 μήνες σύνταξη χηρείας μετά το θάνατο του ήδη συνταξιούχου συζύγου. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Επίσης, όπως γνωρίζετε δεν εκδίδονται συντάξεις δημοσίου, δεν εκδίδονται συντάξεις με παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση, συντάξεις με χρόνο εργασίας στο εξωτερικό. Είδαμε στην τροποποίηση που έγινε μόλις πρόσφατα στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, ότι αφαιρέθηκαν 795 εκατ. δυνητικές δαπάνες  του 2019, επειδή δεν εκδίδονται ακριβώς αυτού του τύπου συντάξεις στην προσπάθεια σας ίσως να παρουσιάσετε ένα πλασματικό πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ. Βρήκατε και ένα κόλπο από ό,τι μας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ με φακέλους που λείπει κάποιο πιστοποιητικό, τους κλείνετε, για να μην εμφανίζονται ως εκκρεμείς συντάξεις και έχουμε και καταγγελίες ότι χρησιμοποιούνται παρατύπως κωδικοί και ηλεκτρονικές υπογραφές υπαλλήλων για να κλείνουμε φακέλους.

Δεν τα λέω μόνο εγώ αυτά. Επισημαίνω ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, είπε το περασμένο Οκτώβριο ότι δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται σημαντικός περιορισμός του πλήθους των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης, καθώς εγγενείς λόγοι οδηγούν και στη δημιουργία νέων υποχρεώσεων.

Έρχομαι και στο θέμα του επαναπολογισμού των συντάξεων, για το οποίο οι συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει ακόμα ειδοποιητήρια, ενώ αυτό θα έπρεπε ήδη να είχε γίνει από 1/1/2018. Τα εκκαθαριστικά για συντάξεις Ιανουαρίου του 2019 δεν έχουν αναρτηθεί παρόλο που συντάξεις έχουν καταβληθεί. Οι συνταξιούχοι του δημοσίου πλέον δεν εκτυπώνουν εκκαθαριστικά, γιατί στην εφαρμογή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που χρησιμοποιούσαν μέχρι σήμερα, τους λένε ότι από 1/1 πρέπει να μπουν στην εφαρμογή του ΕΦΚΑ το οποίο όμως δεν δουλεύει.

Είπατε πρόσφατα σε μια κοινοβουλευτική ερώτησή μου στην Ολομέλεια, ότι η προσωπική διαφορά δεν παίζει πλέον ρόλο. Σας θυμίζω ότι με το νόμο Κατρούγκαλου - Πετρόπουλου, οι συντάξεις δεν θα λαμβάνουν ετήσια αύξηση στο μέλλον μέχρι να εξαντλήσουν την προσωπική διαφορά. Άρα με το δικό σας νόμο παίζει ρόλο η προσωπική διαφορά. Επί 4 χρόνια μειώσατε συντάξεις και αυξήσατε εισφορές. Αναφέρω ενδεικτικά τις επικουρικές, τα εφάπαξ, τα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων, τις αυξήσεις στις εισφορές υγείας και στις κύριες και επικουρικές και πολλά ακόμα. Κάνατε μια ειδική αναφορά, ότι και καλά κάνατε συντάξεις χηρείας. Ήταν ανάλγητος ο νόμος Κατρούγκαλου στις υποθέσεις συντάξεων χηρείας και εδώ και 2 χρόνια υπόσχεσθε κάθε εβδομάδα ότι κάτι θα γίνει. Έχει μεγάλη διαφορά το τι λέτε και το τι κάνετε. Οι άνθρωποι έχουν αγωνία για την επιβίωσή τους, για το μέλλον τους, πλησιάζει ο χρόνος τους και θέλουν να υπολογίσουν τα οικογενειακά τους, δεν μπορεί να το φέρετε την τελευταία στιγμή.

Βέβαια, η προσωπική διαφορά παίζει ρόλο στις νέες συντάξεις. Οι νέες συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου και θα το βιώσει ο κόσμος, εκδίδονται πλέον με τον επαναυπολογισμό . Δηλαδή η μέσες συντάξεις θα είναι περίπου 30% χαμηλότερες από όσο θα λάμβανε κάποιος με τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας με τις ίδιες εισφορές, αν είχε βγει πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου. Άρα, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο αυτή η προσωπική διαφορά και διαβάζουμε στον ΕΦΚΑ, ότι έχετε σταματήσει την έκδοση συντάξεων φετινών αιτήσεων, ώστε φαντάζομαι προεκλογικά να μη σοκαριστούν οι συνταξιούχοι με τις συντάξεις που θα βγάλουν.

Μιλήσατε για τον ΕΦΚΑ για τον ενιαίο φορέα. Να είμαστε ειλικρινείς. ΕΦΚΑ δεν υφίσταται. Οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι υφίστανται μια απίστευτη ταλαιπωρία ειδικά στην επαρχία και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπου ψάχνουν που να εξυπηρετηθούν και η μια υπηρεσία τους στέλνει στις άλλες. Το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες με καθυστέρηση σχεδόν 2 ετών. Εγκρίθηκε βέβαια με επιφύλαξη, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας του νόμου Κατρούγκαλου.

Στην καθημερινότητα του εργοδότη, του εργαζόμενου και του συνταξιούχου, δεν υπάρχει απλοποίηση διαδικασιών. Και κάνατε τοποθετήσεις διευθυντών και προϊσταμένων κατά το δοκούν. Πριν από λίγες ημέρες, ξηλώσατε όλα τα στελέχη, ακόμα και αυτά που ήταν επιτυχημένα. Συνήθως, ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, αλλά εσείς την αλλάξατε.

Ενιαίος Κανονισμός Παροχών δεν υπάρχει, ούτε στον ΕΦΚΑ, ούτε στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., ενώ θα έπρεπε να έχουν καθοριστεί από το 2017, βάσει του δικού σας νόμου.

Και βέβαια, για τις συνθήκες εργασίας έχουν γραφτεί πολλά - σε κτίρια χωρίς καθαριότητα, συχνά χωρίς θέρμανση ή χωρίς κλιματισμό το καλοκαίρι. Και έχω επισκεφθεί Υπηρεσίες και το έχω διαπιστώσει ο ίδιος.

Μιλήσατε πριν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εδώ και μήνες κάνουμε αυτή την κουβέντα. Κάθε φορά που οι Βουλευτές ερχόμαστε στη Βουλή ή στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, μας ρωτάνε την ίδια ερώτηση. Εσείς πρέπει να μας πείτε. Ποια είναι η πρόταση της Κυβέρνησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές; Και απ' ό,τι φαίνεται έχετε αποτύχει παταγωδώς σε μια συνολική λύση. Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών και των επιχειρήσεων, ο έξω-δικαστικός δεν δουλεύει. Ο νέος νόμος, που αντικαθιστά το νόμο Κατσέλη, δεν έχει έρθει, παρότι έχει λήξει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.  Ακούμε για ρύθμιση στην εφορία. Ουσιαστικά, όμως, κάτι ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο, που θα δώσει την ανάσα - όπως πολύ σωστά είπατε - που χρειάζεται και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ο Έλληνας φορολογούμενος, τέτοια λύση δεν έχετε φέρει.

Αναφέρατε, κάποια στιγμή, τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Είναι απίστευτο αυτό που πάτε να πείτε. Αυξήσατε τις εισφορές. Βγήκε ο κόσμος στους δρόμους. Βγήκε το Κίνημα της Γραβάτας, που λοιδορήσατε. Τώρα έρχεστε και τις μειώνετε, δηλαδή «έρχεστε στα λόγια μας» -για να το πω απλά- και πάλι πανηγυρίζετε. Είχατε δίκιο με το νόμο Κατρούγκαλου ή έχετε δίκο σήμερα; Δεν μπορεί να έχετε δίκιο και στα δύο. Οι σωστές εισφορές είναι στο 20% ή στο 13,3%;

Και εδώ έρχεται η πρόταση της Ν.Δ., η οποία, στην κύρια ασφάλιση, που παραμένει δημόσια, διανεμητική και αναδιανεμητική, μιλάει για οριζόντια μείωση εισφορών για όλους. Έτσι θα αυξηθεί και το εισόδημα όλων των μισθωτών και θα μπορέσει να αναπνεύσει και η επιχειρηματικότητα.

Ορθά, πρέπει να καταβάλει αυξημένο κατώτατο μισθό. Το είχε πει ο κ. Μητσοτάκης, πριν το πείτε εσείς, ότι πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, αλλά, συγχρόνως, να δοθεί και μια ανάσα στην επιχειρηματικότητα, με μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για να μπορούν να αναπνεύσουν.

Και βέβαια, μιλάμε για ένα επικουρικό σύστημα, το οποίο πρέπει πλέον να γίνει κεφαλαιοποιητικό. Χθες, είχαμε στην Ολομέλεια μία συζήτηση για το δημογραφικό. Το δημογραφικό είναι μια πολύ σκληρή πραγματικότητα. Το αναγνωρίζουμε όλοι. Και εθελοτυφλούμε όταν δεν καταλαβαίνουμε ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, στην επικουρική ασφάλιση, πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του ελληνικού δημογραφικού, με έναν τρόπο βιώσιμο, με την εποπτεία του κράτους, με την ορθή λειτουργία, όπως κάνουν άλλες χώρες.

Κλείνοντας, επειδή αναφερθήκατε στα ομόλογα, θα σας μιλήσω σαν οικονομικός αναλυτής και όχι ως Βουλευτής. Αυτός που αγοράζει ένα ομόλογό του 2019, το οποίο θα αποπληρωθεί το 2029, δεν αγοράζει βάσει του τι έγινε χθες ή προχθές, ούτε αγοράζει βάσει του τι έχουμε σήμερα. Αγοράζει βάσει του που πιστεύει ότι θα είναι η ελληνική οικονομία σε δέκα χρόνια, ποιες είναι οι προοπτικές από σήμερα μέχρι το 2029, γιατί τότε θα πάρει τα λεφτά του πίσω.

Και απ' ό,τι φαίνεται, ο κόσμος πιστεύει και η διεθνής επενδυτική κοινότητα το επικροτεί ότι, τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι καλύτερα. Αλλά, με άλλη Κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ.

Δευτερολογία Ν. Μηταράκη:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα αναφερθώ σε κάποια σημεία που έθεσε ο αγαπητός συνάδελφος κ. Μπαλωμενάκης. Κατ’ αρχήν, για το θέμα του ομολόγου νομίζω σας απάντησα, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα λάθος μίγμα προϋπολογισμού. Επιδιώκουμε πλεόνασμα 4 με ανάπτυξη 2 αντί να επιδιώκουμε ανάπτυξη 4 με πλεόνασμα 2. Ως προς τα θέματα που τέθηκαν, πράγματι κ. Υπουργέ το Υπουργείο Εργασίας είναι πολύ ψηλά στη λίστα αυτών που έρχονται στη Βουλή και απαντούν στις επίκαιρες ερωτήσεις. Προφανώς είστε σχεδόν τελευταίοι στις γραπτές ερωτήσεις, δεν απαντάτε ποτέ καμία. Αυτό το παίρνω αφορμή από αυτό που είπε η κυρία Αραμπατζή.

Όσον αφορά το θέμα του ΕΦΚΑ που είπε ο κ. Μπαλωμενάκης, η άποψή μας είναι ότι ο νέος φορέας  δεν ήταν η ιδεατή λύση. Πιο ιδεατή λύση ήταν των τριών οργανισμών. Ένας οργανισμός για τους μισθωτούς, ένας για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εσείς με τις αλλαγές που κάνατε στις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων γνωρίζετε στην πράξη την ιδιαιτερότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και τρίτον, οι αγρότες, οι οποίοι είναι μια ειδική κατηγορία, που έχει ειδικές ανάγκες. Εμείς πιστεύουμε ότι η ιδεατή λύση ήταν αυτά τα τρία.

Στο θέμα που έθεσε ο κ. Μπαλωμενάκης ότι πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα, συμφωνώ. Θα ήταν πολύ σημαντικό να κάνουμε μια συνεδρίαση, κύριε Υπουργέ, να φέρετε μια μελέτη χρηματικών ροών του ασφαλιστικού συστήματος για τα επόμενα 10 χρόνια για να δούμε πως βλέπετε εσείς ότι το ασφαλιστικό εξελίσσεται βάσει και του δημογραφικού, των προοπτικών ανάπτυξης, των μέσων μισθών, για να έχουμε μια συγκεντρωτική εικόνα.

Ως προς το θέμα του ελλείμματος, κύριε Μπαλωμενάκη το 2014 η κρατική επιχορήγηση στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ ήταν 9,86 δισεκατομμύρια, έφτασε τα 14. Όταν δίνεις 4 δισεκατομμύρια μεγαλύτερη κρατική επιχορήγηση, όταν μειώνεις τα προνοιακά κατά 1,5 δις πιθανόν ο φορέας ο ίδιος να έχει ένα πλεόνασμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι πλεονασματικό.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση