Βουλή

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με τη σύμβαση ΔΕΗ – ΕΛΤΑ

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με τη σύμβαση ΔΕΗ – ΕΛΤΑ

Κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία της Προέδρου αυτής, κ. Λίτσας Αμμανατίδου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε., κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 9 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με τη σύναψη σύμβασης με τα ΕΛΤΑ για τη μεταφορά και επίδοση των λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ Α.Ε., ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«Κυρία Πρόεδρε, ο αγαπητός κ. Πετράκος άνοιξε λίγο τη συζήτηση - και πολύ καλά έκανε - σε θέματα ενέργειας που αφορούν στην επικαιρότητα.

Επειδή, καθώς έρχεται ο λογαριασμός της Δ.Ε.Η. μέσω ΕΛ.ΤΑ. έρχεται και ο λογαριασμός του τρίτου μνημονίου από μέρα σε μέρα, θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Υπουργό κατά πρώτον, εάν συμφωνεί με τη μετακύλιση της ενέργειας στον ανώτατο συντελεστή Φ.Π.Α, κάτι που ακούγεται γιατί δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση και όταν ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσημα την Ολομέλεια δεν αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα αυτό.

Θέλω να ξέρω, λοιπόν, εάν υπάρχει θέμα μετακίνησης του Φ.Π.Α της ενέργειας που επηρεάζει πρώτον, όλους τους καταναλωτές και τα λαϊκά στρώματα, όπως θα έλεγαν οι αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και δεύτερον, το κόστος παραγωγής που επηρεάζει όλα τα προϊόντα που όλοι οι Έλληνες αγοράζουν.

Στο ίδιο θέμα θα ήθελα να γνωρίζω, εάν θα υπάρχει κάποια πρόβλεψη ή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται κάποια πρόβλεψη για την ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η., της μικρής Δ.Ε.Η. και των δικτύων του ΑΔΜΗΕ.

Επειδή ο κύριος συνάδελφος που μίλησε πριν αναφέρθηκε στο θέμα των νησιών - και πολύ καλά το έθιξε - υπάρχουν μεγάλα έργα διασύνδεσης, τα οποία ακόμα δεν έχουν γίνει και αντιλαμβάνεστε το μεγάλο κόστος που υπάρχει στα μη διασυνδεδεμένα νησιά από τη χρήση πετρελαίου και πρέπει να ολοκληρωθούν αυτές οι διασυνδέσεις. Αυτές θα γίνουν με ιδιωτικά κεφάλαια ή θα γίνουν με κρατικά κεφάλαια και εάν γίνουν με κρατικά κεφάλαια έχουν προβλεφθεί από κάπου;

Κύριε Υπουργέ, κλείνοντας το θέμα του νέου μνημονίου, θέλω να κάνω μια απλή ερώτηση.

Αντιλαμβάνομαι, ότι τα ενεργειακά είναι ένας σημαντικός άξονας για την κυβέρνηση, όπως και το εργασιακό από ό,τι ακούω, όπως και το ασφαλιστικό.

Εσείς, λοιπόν, ως αρμόδιος Υπουργός ή ο κ. Σκουρλέτης ως αρμόδιος Υπουργός για τα εργασιακά ή ο κ. Στρατούλης ως αρμόδιος Υπουργός για τα ασφαλιστικά έχετε συμμετάσχει σε κάποια σύσκεψη με την άλλη πλευρά σε οποιοδήποτε επίπεδο για να εξηγήσετε τις θέσεις της κυβέρνησης ή όλη η διαπραγμάτευση γίνεται από χαμηλόβαθμα στελέχη στις Βρυξέλλες;

Δηλαδή, οι προσωπικότητες που ψήφισε ο ελληνικός λαός και κατέλαβαν τα μεγάλα Υπουργεία, συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση;

Αυτή, είναι σημαντική η ερώτηση, για να κρίνουμε και την ποιότητα της διαπραγμάτευσης.

Ως προς την Δ.Ε.Η. και για την συμφωνία με τα ΕΛ.ΤΑ., εγώ δύο σχόλια θέλω μόνο να κάνω. Το πρώτο, είναι πάνω σε αυτό που είπε ο κ. Βλάχος, είχε δίκιο. Υπάρχει, πλέον, η δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης λογαριασμών, όπως υπάρχει και η δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής και αυτό μειώνει το κόστος λειτουργίας της Δ.Ε.Η.. Σε άλλες χώρες δόθηκε η δυνατότητα στους καταναλωτές, να έχουν, ή ηλεκτρονικό λογαριασμό ή αυτόματη πληρωμή ή και τα δύο, και πήραν μια πολύ μικρή έκπτωση που ισούται στα κόστη που έχει η Δ.Ε.Η. για να στείλει αυτό το λογαριασμό.

Ίσως, αυτό να ήταν μια ιδέα και όποιος καταναλωτής της Δ.Ε.Η. θέλει να παίρνει ηλεκτρονικά το λογαριασμό του, να κερδίζει αυτό το ποσό που πληρώνεται από την Δ.Ε.Η., ο ίδιος, και υπάρχει πολύς κόσμος που αυτό το ποσόν - μικρό είναι, δεν έχει σημασία - προστίθεται και θα βοηθήσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Τέλος, αντιλαμβάνομαι ότι η Δ.Ε.Η. είναι ο μεγαλύτερος πελάτης τον ΕΛ.ΤΑ.. Μήπως θα έπρεπε στον επόμενο διαγωνισμό, να υπάρχει ενός όρος ότι θα πάρετε αυτόματα την χαμηλότερη τιμή που δίνει η ΕΛ.ΤΑ. σε άλλο πελάτη, αν αυτή είναι χαμηλότερη από την τιμή που σας πρότεινε;

Είπατε, ότι έχετε μια συμφωνία στα 0,465. Εάν αύριο τα ΕΛ.ΤΑ. δώσουν 0,2 σε κάποιον άλλον πελάτη, δεν θα έπρεπε αυτοδικαίως η σύμβαση του μεγαλύτερου πελάτη τον ΕΛ.ΤΑ. να μετακυλίεται σε αυτό το χαμηλότερο τιμολόγιο; Δεν είναι ένας ασυνήθιστος εμπορικός όρος σε τόσο μεγάλες συμβάσεις.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κυρία Πρόεδρε.»

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση