Ομιλία Ν. Μηταράκη κατά τη 2η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πάρα πολύ σημαντικό το έργο αυτής της Επιτροπής γιατί έχει γίνει πολύς λόγος στον δημόσιο διάλογο τα τελευταία χρόνια για τα οικονομικά των κομμάτων και των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Είναι δύο θέματα τα οποία δεν συνδέονται μεταξύ κατά την άποψή μου και νομίζω ότι είναι σημαντικό πλέον να φανούν οι αλήθειες.
Συμφωνώ με τη λίστα που κατέθεσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ περί των εγγράφων που χρειάζεται και θα συμφωνήσω πιο πολύ με τον κ. Καμμένο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στο ότι δεν υπάρχει καμμία εξαίρεση, διότι ο τελευταίος ομιλητής ανέφερε μόνο για τα κεντρικά μέσα μαζικής επικοινωνίας. Η απόφαση της Ολομέλειας –όπως εγώ τη διαβάζω- λέει ότι όλα τα κόμματα εντός και εκτός Βουλής, όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, εθνικά και τοπικά, τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, ιστοσελίδες, οι πάντες. Αυτή η Επιτροπή πρέπει να δει τα πάντα.
Από εκεί και πέρα συμφωνώ με τον κ. Βορίδη ότι πρέπει να υπάρχει μια διαδικασία.
Θα έρθουν την πρώτη μέρα τριάντα χιλιάδες, σαράντα χιλιάδες, πενήντα χιλιάδες σελίδες. Επί αυτών των εγγράφων πρέπει για κάθε έγγραφο να τοποθετηθεί εποπτικά η Τράπεζα της Ελλάδας και για κάθε έγγραφο εξωτερικός πραγματογνώμων για να δούμε τρία πράγματα.
Πρώτον, αν τηρήθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες των τραπεζών όπως απαιτείται από το εποπτικό πλαίσιο.
Δεύτερον, αν τηρήθηκαν οι κανονιστικές αρχές της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τρίτον, αν τηρήθηκε η εθνική νομοθεσία.
Όπου προκύψουν θέματα νομιμότητας, φυσικά από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε ποιοι μάρτυρες πρέπει να κληθούν και ποιες περαιτέρω ενέργειες η Επιτροπή και η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Να δούμε, λοιπόν, πού μας οδηγούν οι αποδείξεις κι από και πέρα να κρίνουμε τι πρέπει να κάνουμε.
Δύο σχόλια, θέλω να κάνω, εν κατακλείδι.
Πρώτο. Μίλησε ο κ. Καμμένος για την ανάγκη να δούμε τα οικονομικά των κομμάτων. Έγινε μια συζήτηση στην Ολομέλεια και από εκεί προέκυψε ότι δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία του 2014 από τη Βουλή των Ελλήνων που επιβάλλει δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων των κομμάτων. Πρέπει να το δούμε αυτό γιατί δεν γίνεται. Επ’ ευκαιρία ειρήσθω εν παρόδω, μιας που μιλάμε για διαφάνεια, γιατί δεν έχουν δημοσιευθεί τα πόθεν έσχες του 2013 και του 2014 των Βουλευτών τα οποία έχουμε καταθέσει εδώ και δυο χρόνια;
Κύριε Σαντορινιέ, κάνατε ένα σχόλιο –και συγνώμη για το προσωπικό- περί πολιτικών συμπερασμάτων. Φυσικά πρέπει να υπάρχουν πολιτικά συμπεράσματα εκεί που θα προκύψει παραβίαση της νομοθεσίας. Όπου κριθεί αντικειμενικά από τις αρμόδιες αρχές ή τον πραγματογνώμονα ότι έχει παραβιαστεί η νομοθεσία και προκύπτει συνδυαστικά ότι υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων, φυσικά από εκεί και πέρα, κύριε συνάδελφε, εννοείται ότι πρέπει να γίνει πολιτική συζήτηση. Αλλά πρώτα θα αποδειχθεί, θα έρθουν τα στοιχεία που θα πείσουν την επιτροπή, τον κάθε έναν και την κάθε μια από εμάς ότι παραβιάστηκαν πρώτον, οι εσωτερικές διαδικασίες, δεύτερον, το εποπτικό πλαίσιο, τρίτον, η εθνική νομοθεσία και σ’ αυτές τις περιπτώσεις φυσικά και πρέπει να συζητήσουμε περαιτέρω. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει την αλήθεια.
Ευχαριστώ πολύ.