Βουλή

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην 2η Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Ομιλία Ν. Μηταράκη κατά τη 2η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πάρα πολύ σημαντικό το έργο αυτής της Επιτροπής γιατί έχει γίνει πολύς λόγος στον δημόσιο διάλογο τα τελευταία χρόνια για τα οικονομικά των κομμάτων και των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Είναι δύο θέματα τα οποία δεν συνδέονται μεταξύ κατά την άποψή μου και νομίζω ότι είναι σημαντικό πλέον να φανούν οι αλήθειες.

Συμφωνώ με τη λίστα που κατέθεσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ περί των εγγράφων που χρειάζεται και θα συμφωνήσω πιο πολύ με τον κ. Καμμένο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στο ότι δεν υπάρχει καμμία εξαίρεση, διότι ο τελευταίος ομιλητής ανέφερε μόνο για τα κεντρικά μέσα μαζικής επικοινωνίας. Η απόφαση της Ολομέλειας –όπως εγώ τη διαβάζω- λέει ότι όλα τα κόμματα εντός και εκτός Βουλής, όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, εθνικά και τοπικά, τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, ιστοσελίδες, οι πάντες. Αυτή η Επιτροπή πρέπει να δει τα πάντα.

Από εκεί και πέρα συμφωνώ με τον κ. Βορίδη ότι πρέπει να υπάρχει μια διαδικασία.

Θα έρθουν την πρώτη μέρα τριάντα χιλιάδες, σαράντα χιλιάδες, πενήντα χιλιάδες σελίδες. Επί αυτών των εγγράφων πρέπει για κάθε έγγραφο να τοποθετηθεί εποπτικά η Τράπεζα της Ελλάδας και για κάθε έγγραφο εξωτερικός πραγματογνώμων για να δούμε τρία πράγματα.

Πρώτον, αν τηρήθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες των τραπεζών όπως απαιτείται από το εποπτικό πλαίσιο.

Δεύτερον, αν τηρήθηκαν οι κανονιστικές αρχές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τρίτον, αν τηρήθηκε η εθνική νομοθεσία.

Όπου προκύψουν θέματα νομιμότητας, φυσικά από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε ποιοι μάρτυρες πρέπει να κληθούν και ποιες περαιτέρω ενέργειες η Επιτροπή και η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Να δούμε, λοιπόν, πού μας οδηγούν οι αποδείξεις κι από και πέρα να κρίνουμε τι πρέπει να κάνουμε.

Δύο σχόλια, θέλω να κάνω, εν κατακλείδι.

Πρώτο. Μίλησε ο κ. Καμμένος για την ανάγκη να δούμε τα οικονομικά των κομμάτων. Έγινε μια συζήτηση στην Ολομέλεια και από εκεί προέκυψε ότι δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία του 2014 από τη Βουλή των Ελλήνων που επιβάλλει δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων των κομμάτων. Πρέπει να το δούμε αυτό γιατί δεν γίνεται. Επ’ ευκαιρία ειρήσθω εν παρόδω, μιας που μιλάμε για διαφάνεια, γιατί δεν έχουν δημοσιευθεί τα πόθεν έσχες του 2013 και του 2014 των Βουλευτών τα οποία έχουμε καταθέσει εδώ και δυο χρόνια;

Κύριε Σαντορινιέ, κάνατε ένα σχόλιο –και συγνώμη για το προσωπικό- περί πολιτικών συμπερασμάτων. Φυσικά πρέπει να υπάρχουν πολιτικά συμπεράσματα εκεί που θα προκύψει παραβίαση της νομοθεσίας. Όπου κριθεί αντικειμενικά από τις αρμόδιες αρχές ή τον πραγματογνώμονα ότι έχει παραβιαστεί η νομοθεσία και προκύπτει συνδυαστικά ότι υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων, φυσικά από εκεί και πέρα, κύριε συνάδελφε, εννοείται ότι πρέπει να γίνει πολιτική συζήτηση. Αλλά πρώτα θα αποδειχθεί, θα έρθουν τα στοιχεία που θα πείσουν την επιτροπή, τον κάθε έναν και την κάθε μια από εμάς ότι παραβιάστηκαν πρώτον, οι εσωτερικές διαδικασίες, δεύτερον, το εποπτικό πλαίσιο, τρίτον, η εθνική νομοθεσία και σ’ αυτές τις περιπτώσεις φυσικά και πρέπει να συζητήσουμε περαιτέρω. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει την αλήθεια.

Ευχαριστώ πολύ. 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση