Βουλή

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη για τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Χίου. Δέσμευση Στ. Κοντονή ότι είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου

Ομιλία Ν. Μηταράκη στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών με θέμα την αθλητική ανάπτυξη και υποδομές στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων.

Νέοι δίαυλοι επικοινωνίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναβάθμιση και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Χίου άνοιξαν μετά την παρέμβαση του Βουλευτή της ΝΔ κ. Νότη Μηταράκη στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών η οποία συνεδρίασε με θέμα ημερήσιας διάταξης την αθλητική ανάπτυξη και τις υποδομές στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων.

Στην εν λόγω συνεδρίαση παρέστησαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Στ. Κοντονής και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κ. Ι. Συναδινός. Ο κ. Μηταράκης στην παρέμβαση του υπογράμμισε την ανάγκη συντήρησης και βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων της Χίου και ειδικά των υποδομών του κολυμβητηρίου, σημειώνοντας ότι για το συγκεκριμένο θέμα ο Δήμος Χίου έχει αποστείλει το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Παράλληλα ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου να εντάξει τα συγκεκριμένα έργα στο ΠΔΕ ή ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2014 -2020 προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησης τους. Απαντώντας ο κ. Κοντονής διαβεβαίωσε τον κ. Μηταράκη ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα εντάξει τα συγκεκριμένα έργα στις προτεραιότητες του σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Δήμος θα πρέπει να αποστείλει τις απαραίτητες μελέτες. «Η συντήρηση των υπαρχουσών δομών είναι πρώτη προτεραιότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Υφυπουργός ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Μηταράκης να επισκεφθεί το νησί.

Ακολουθεί απόσπασμα των πρακτικών της Επιτροπής:

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Καταρχήν, κύριε Υπουργέ, ευχαριστούμε για το χρόνο που αφιερώσατε για να ενημερώσετε την Επιτροπή. Σημειώνω αυτό που είπατε, ότι τα νησιά αδικήθηκαν διαχρονικά σε υποδομές και αυτό, ίσως καταδεικνύεται και από τον πίνακα που σήμερα καταθέσατε. Το θέμα είναι από δω και πέρα, ποιο είναι το προκείμενο. Ειδικά για τα νησιά του Β. Αιγαίου, γνωρίζετε ότι αντιμετωπίσαμε εντονότατα προβλήματα τα τελευταία δυο χρόνια, κυρίως λόγω της μεγάλης έξαρσης του προσφυγικού προβλήματος. Ας μην επαναλάβω πράγματα, που όλοι γνωρίζουν. Θέλω να ρωτήσω, συγκεκριμένα. Έχει καταθέσει πριν από ένα χρόνο σε σας ο δήμος Χίου, ένα χαρτί με το οποίο αναφέρεται σε έργα προτεραιότητας τα οποία χρειαζόμαστε στη Χίο.

Ξεκινώντας από την ανάγκη της αποκατάστασης του κολυμβητηρίου της Χίου, του μοναδικού κολυμβητήριου, το οποίο χρησιμοποιείται και από τον ναυτικό όμιλο Χίου,  η οποία είναι ομάδα της Πρώτης Εθνικής, όπως γνωρίζετε, στο πόλο. Επίσης, έχει ζητηθεί συγκεκριμένη συμβολή, στην αποκατάσταση και ενεργοποίηση υπαρχουσών υποδομών.

Το θέμα στα νησιά, νομίζω ότι το αναφέρετε και εσείς στην ομιλία σας πριν, κύριε Υπουργέ και ο κ. Γενικός, είναι ότι φτιάχτηκαν και ξεκίνησαν πολλά έργα στο παρελθόν, τώρα είναι το θέμα, ότι μπαίνουν σε μια δεύτερη γενιά και απαιτείται η συντήρηση αυτών των έργων. Πιθανότατα δεν λείπουν έργα, λείπουν όμως αυτά τα έργα, που εκεί βρίσκονται να είναι λειτουργικά. Αναφέρατε ένα παράδειγμα της Σάμου, το οποίο δεν το γνωρίζω, συγκεκριμένα για τα δύο ημιτελή κολυμβητήρια, επίσης προκείμενο φαντάζομαι, ότι ο κ. Σεβαστάκης θα το ρωτήσει, συγκεκριμένα για την Σάμο. Αυτά τα έργα: Το κολυμβητήριο της Χίου, τα κολυμβητήρια της Σάμου, το 2017, το 2018, το 2019, στα πλαίσια αυτής της προγραμματικής περιόδου, συγκεκριμένα θα ενταχθούν; Θα μπουν στο ΠΔΕ ή στο ΕΣΠΑ 2016, 2017, 2018, 2019;

ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Θα σας πούμε κ. Μηταράκη. Πράγματι είναι έτσι όπως τα λέτε. Υπήρξε ένα αίτημα από το Δήμο, ζητήσαμε, όμως περαιτέρω μελέτες, για την υλοποίηση αυτών των έργων. Όταν τις παραλάβουμε, θα είναι από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την συντήρηση και την ολοκλήρωση, όπου χρειάζεται. Αλλά πρέπει και οι Δήμαρχοι, όπως είπα και δεν αφορά μόνο το Δήμο Χίου, πρέπει λίγο περισσότερο, εκτός από το να υποβάλουν ένα αίτημα,  να υποβάλλεται ένα αίτημα, το οποίο να συνοδεύεται όμως και με μια μελέτη, για να έχουμε και εμείς ένα οδηγό και για το κόστος της χρηματοδότησης και για την πορεία του έργου.

Σας λέω πάντως, ότι αυτά που αναφέρατε, το τόνισα και στην ομιλία μου, είναι πρώτη προτεραιότητα, η συντήρηση των υπαρχουσών δομών.

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το σημειώνω και θα επανέλθουμε με το Δήμο Χίου.

ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Βεβαίως,  θα είμαι  στη διάθεσή σας.

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:  Γνωρίζετε βέβαια, γενικότερα  το θέμα των μελετών ότι είναι πάντα το μεγάλο πρόβλημα της χρηματοδότησής τους. Πολλές φορές οι πολλοί φορείς, που έχουν αναγκαία και ώριμα έργα, η χρηματοδότηση της μελέτης και δεν αφορά μόνο τα αθλητικά έργα, είναι μια βασική τροχοπέδη, για πολλά έργα, που πρέπει να γίνουν, αλλά δεν βρίσκονται τα πρώτα κονδύλια αυτά που χρειάζονται για να γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη. Θα το δούμε με το Δημαρχείο και θα επανέλθουμε σε αυτό. Ελπίζω να έλθετε και στη Χίο.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση