Βουλή

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην 10η Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια Κομμάτων και ΜΜΕ

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην 10η Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια Κομμάτων και ΜΜΕ κατά την εξέταση ως μάρτυρα του πρώην Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Θεόδωρου Πανταλάκη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Διοικητά, καλή σας ημέρα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας εδώ στην Επιτροπή.

Ζητώ συγγνώμη αν κάποια στοιχεία απ’ αυτά που θα σας ρωτήσω τα έχετε ήδη απαντήσει. Απλώς, για να υπάρχει μια συνέχεια στις ερωτοαπαντήσεις μου, ίσως υπάρξει μια μικρή επανάληψη. Είπατε, κατ’ αρχάς, ότι όταν αναλάβατε εσείς τη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, το ΠΑΣΟΚ χρωστούσε γύρω στα 96 εκατομμύρια και η Νέα Δημοκρατία γύρω στα 105 εκατομμύρια. Είπατε, επίσης, για να επιβεβαιώσω, ότι είχατε έναν κανόνα ότι το πιστοδοτικό όριο των κομμάτων ισούτο με τέσσερις φορές την κρατική επιχορήγηση του προηγούμενου έτους. Είναι σωστά αυτά που λέω;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Ακριβώς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κατά τη στιγμή που εσείς αναλάβατε πληρούτο αυτό το όριο. Τα δάνεια της Νέας Δημοκρατία ήταν τέσσερις φορές τα δάνεια του προηγούμενου έτους;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Ακριβώς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κατά την άποψη της Τράπεζάς σας, όταν δόθηκαν αυτά τα δάνεια ή και την εποχή που εσείς αναλάβατε, πόσο ασφαλή θεωρείτο η πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού Δημοσίου και πόσο ασφαλή θεωρούνταν από τραπεζική άποψη τα εχέγγυα που είχατε λάβει για τα δάνεια των κομμάτων ως εκχώρηση της κρατικής επιχορήγησης.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Τα κόμματα είχαν χαρακτηριστεί από το Credit Department της Tράπεζας με την αξιολόγηση Β3. Να εξηγήσω στους κυρίους τι σημαίνει Β3. Β3 σημαίνει κάτι ενδιάμεσο μεταξύ του 10 και του 0. Δηλαδή, ήταν στη μέση αξιολογικά η ικανότητα των κομμάτων. Πλην όμως, η πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη δεν είχε καμμία σχέση με την πιστοληπτική ικανότητα της χρηματοδότησης. Η χρηματοδότηση αξιολογείτο με μηδενικό ρίσκο. Κατετάσσετο, όπως κατατάσσεται το ελληνικό Δημόσιο, με μηδενικό κίνδυνο. Η Τράπεζα θεωρούσε ότι είχε να κάνει με το ελληνικό Δημόσιο, διότι η κρατική ενίσχυση της εποχής εκείνης ήταν κίνδυνος ελληνικού Δημοσίου. Αυτό, λοιπόν, είχε και μια άλλη συνέπεια, την οποία πρέπει να ξέρετε ως Βουλή. Η συνέπεια αυτή είχε ταυτόχρονα και τη μηδενική διακράτηση εποπτικών κεφαλαίων. Η Τράπεζα, δηλαδή, δεν χρησιμοποιούσε δικά της εποπτικά κεφάλαια προκειμένου να χρηματοδοτεί τα κόμματα. Γι’ αυτό ήταν και θελκτική χρηματοδότηση για την Τράπεζα…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ήταν χαμηλού κόστους

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Λόγω του ότι δεν τους κόστιζε τίποτα. Με αέρα κοπανιστό έβγαζε ό,τι έβγαζε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μια που αναφέρατε για το ελληνικό Δημόσιο, να διευκρινίσω κάτι. Η Τράπεζά σας, όταν εσείς αναλάβατε, κατείχε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Η τράπεζα είχε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ ομόλογα ελληνικού δημοσίου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αυτά ήταν ενυπόθηκα; Είχατε κάποια υποθήκη από το ελληνικό Δημόσιο;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Καμμία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Γιατί τα είχατε;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Ήταν απλά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, πιστεύατε στην ικανότητα του ελληνικού Δημοσίου να σας πληρώσει. Δεν είχατε κάποια εγγύηση, κάποιο ακίνητο του Δημοσίου;  

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Η τράπεζα ήταν τράπεζα κατ’ ουσίαν της οποίας μεγάλο μέρος του ισολογισμού της –κατ’ εμένα λάθος, αλλά έτσι ήταν- ήταν εξαρτημένος από το ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή, από τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ κινδύνων, τα 10 δισεκατομμύρια και πλέον ήταν κίνδυνος ελληνικού Δημοσίου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μια που αναφέρατε για την πιστοληπτική ικανότητα της Νέας Δημοκρατίας, να διευκρινίσω κάτι. Η Νέα Δημοκρατία την ημέρα που αναλάβατε, είχε χρωστούμενα, καθυστερήσεις τόκων ή κεφαλαίων στα δάνειά της;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Κανένα κόμμα δεν είχε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Και είχε λάβει κρατική επιχορήγηση κάθε έτος από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα;  

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Βεβαίως. Είχε λάβει κάθε έτος και εξυπηρετούνταν κανονικά και γι’ αυτό σας λέω ότι το past performance, που λένε στην τραπεζική ορολογία, ήταν θετικό για τα δυο κόμματα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Υπήρχαν δάνεια άλλων εταιρειών οποιουδήποτε κλάδου στα οποία, όταν αναλάβατε, ήταν σε οριστική καθυστέρηση;  

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Βεβαίως.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, τα κόμματα ήταν πιο ασφαλή από το μέσο δάνειο εκείνη τη στιγμή;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Βεβαίως.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ποιος ήταν ο τρόπος με τον οποίον υπήρχαν αυτά τα δάνεια; Υπήρχαν με τη μορφή δανείων με σταθερές δόσεις ή ήταν στη μορφή αλληλόχρεων λογαριασμών;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Ήταν αλληλόχρεος λογαριασμός.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μπορείτε να εξηγήσετε πολύ απλά στην Επιτροπή τι σημαίνει αλληλόχρεος λογαριασμός;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Αλληλόχρεος λογαριασμός μπορεί να σημαίνει πρακτικά ότι είναι ένας λογαριασμός μεταξύ εμπόρων, κατ’ ουσίαν, ο οποίος σημαίνει «σου χρωστάω και μου χρωστάς».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, η κρατική επιχορήγηση μέχρι τη στιγμή που αναλάβατε κάθε χρόνο έμπαινε εξ ολοκληρίας στον αλληλόχρεο;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Εκατό τοις εκατό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το ίδιο έγινε το 2009, το 2010 και το 2011.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Όλα τα χρόνια. Πάντα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Και τότε η κρατική επιχορήγηση του 2009, 2010 και 2011 ήταν αρκετά υψηλότερη των τόκων. Άρα, το 2009, το 2010, το 2011, μέχρι να παραδώσετε, πληρώναμε τους τόκους.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Τα επιτόκια στην περίοδο τη δική μου σας είπα ότι ήταν κόστος γύρω στο 2 και κάτι. Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης των τόκων των δύο κομμάτων ήταν περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν τζάμπα, δηλαδή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ωραία. Να ρωτήσουμε για την δική σας περίοδο. Κατ’ αρχάς, η Νέα Δημοκρατία το 2010 και το 2011 έγινε αντικείμενο δύο κινήσεων από την Τράπεζά σας, τις οποίες θα ήθελα να μου εξηγήσετε: Από τη μία μειώθηκε το όριο της Νέας Δημοκρατίας από τα 107 στα 102 εκατομμύρια με πρόσθετη πράξη κι επίσης υπήρχε μια απίστευτα μεγάλη, πρωτοφανή -αν θέλετε- για τα τραπεζικά δεδομένα, κατά τη δική μου κρίση, αύξηση του επιτοκίου. Από κει που πληρώναμε 3,39 βρεθήκαμε να πληρώνουμε 7,60.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Όχι, 8,55 πληρώνετε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: 7,55 βασικό, συν τις επιβαρύνσεις…

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): 8,50 περίπου, δηλαδή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, σε πόσες άλλες κατηγορίες δανείων κάνατε τέτοια αύξηση δανείου ή του επιτοκίου;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, κύριε Μηταράκη, εγώ έκανα τότε…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αυξήσατε τα δάνεια άλλων εταιρειών; Στις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, τα στεγαστικά, τις κάρτες, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τις κατασκευαστικές;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Όλα τα δάνεια. Όταν εγώ αντελήφθην πλήρως το περιβάλλον το οποίο βρισκόμαστε και θα βρεθούμε, εν πάση περιπτώσει, έκανα τότε μια πράξη η οποία τότε από πολλούς χαρακτηρίστηκε -ας το πω έτσι- προκλητική: Αύξησα τα επιτόκια. Το βασικό επιτόκιο της Τραπέζης, από 1,90 το πήγα 7,55. Τότε θα θυμάστε ότι πάρα πολλοί Βουλευτές μου έκαναν τριακόσιες ερωτήσεις. Δεν άρεσε σε κανέναν που ο Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας αύξησε τα επιτόκια από το 1,90, που ήταν το βασικό επιτόκιο σύμβασης δανείου. Δηλαδή, βασικό επιτόκιο σημαίνει ότι δεν παίρνει κανείς χαμηλότερα από αυτό, ως βάση. Οι επιχειρήσεις, λοιπόν, που είχαν βασικό επιτόκιο 7,55 και 3% spread δανειζόταν με 10 συν 1 τα έξοδα, με 11.

Γιατί το έκανα αυτό; Αυτό το πράγμα, μετά από τέσσερις μέρες που το έκανε εγώ, ανακοινώθηκε και η μετάπτωση του κινδύνου του ελληνικού Δημοσίου σε 8,5%, με τις διεθνείς αναφορές. Αν κοιτάξετε τις διεθνείς αναφορές, θα δείτε ότι την ίδια περίοδο που εγώ αύξανα το επιτόκιο στο 7,55%, το βασικό της Τραπέζης, που ήταν δικαίωμά μου ως Διοικητής της Τραπέζης να ασκήσω πολιτική. Διότι αυτό είναι μια λειτουργία του Διοικητή και όχι να δίνει δάνεια και να κάθεται να συζητάει με λεπτομέρειες, γιατί εκεί υπάρχουν στελέχη της Τραπέζης τα οποία κάθε μέρα ασχολούνται από τα τρεις χιλιάδες άτομα, τα δύο χιλιάδες άτομα το 20%-30% ασχολείται με αυτήν τη λειτουργία και ο Διοικητής την εποπτεύει, δεν την υποκαθιστά. Έχει το δικαίωμα, λοιπόν, να ασκήσει την εμπορική πολιτική της τράπεζας. Ο Διοικητής είναι εμπορικός διαχειριστής και αναφέρεται πριν και πρώτα απ’ όλα στους μετόχους.

Ως μέτοχος, λοιπόν, προσπαθούσα να προασπίσω όχι τα συμφέροντα ούτε της Νέας Δημοκρατίας ούτε του ΠΑΣΟΚ. Προσπαθούσα να προασπίσω τα συμφέροντα του μετόχου μου, που ο βασικός μέτοχος ήταν το ελληνικό Δημόσιο. Και το ελληνικό Δημόσιο, για μένα, ήταν να αυξήσω και να μειώσω τις επισφάλειες και τα κόστη λειτουργίας και να αυξήσω τα έσοδα της Τραπέζης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Για να πάμε στο πολιτικό θέμα, διότι εδώ γεννιούνται κάποια πολιτικά ερωτήματα που θα ήθελα εγώ να κάνω. Αναλαμβάνετε, λοιπόν, Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας, σας έχει διορίσει το ελληνικό Δημόσιο ως βασικό μέτοχο, έχετε δύο δάνεια κομμάτων, εκ των οποίων το ένα κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στην εξουσία και η Νέα Δημοκρατία, που κατά πολλούς ήταν η επόμενη κυβέρνηση και τελικά ήταν και η επόμενη κυβέρνηση. Σας διόρισαν, λοιπόν, αυτά τα δύο κόμματα. Αναλαμβάνετε, μπαίνετε, λοιπόν, στην Τράπεζα, βρίσκετε δύο δάνεια τα οποία μου λέτε ότι εξυπηρετούνται, δεν υπάρχει καμμία καθυστέρηση, παίρνετε κάθε χρόνο το 100% της κρατικής επιχορήγησης και έρχεστε ξαφνικά και μειώνεται το πιστοληπτικό όριο της επόμενης κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας, και μας διπλασιάζετε –στη Νέα Δημοκρατία- το επιτόκιο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Το τριπλασίασαν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ναι, το τριπλασίασαν. Δύο κινήσεις οι οποίες κάνουν τεράστια οικονομική ζημιά στη Νέα Δημοκρατία, στην επόμενη κυβέρνηση. Παράλληλα, δημιουργείται μια μεγάλη οικονομική ζημιά που είναι κυβέρνηση. Είχατε κάποια επίπτωση; Σας επέβαλε το Δημόσιο κάτι να κάνετε ή ήσασταν ελεύθερος, ως Διοικητής της Τράπεζας, να ασκήσετε την πολιτική σας σε αυτά τα θέματα; Συμβουλευτήκατε από κάποιο κόμμα;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Κύριε Βουλευτά, πρέπει να σας πω το εξής: Εγώ ήμουν καθιερωμένο στέλεχος του τραπεζικού χώρου. Εγώ δεν διορίστηκα από κανένα κόμμα ούτε αισθάνομαι ότι με διόρισε κανένα κόμμα πουθενά. Εγώ κλήθηκα, ως επιτυχημένο στέλεχος του τραπεζικού χώρου, να αναλάβω ένα δύσκολο έργο, να λύσω τον γόρδιο δεσμό της Αγροτικής Τράπεζας. Το ότι δεν τον έλυσα, φταίνε άλλοι. Εγώ τον έλυσα. Κάποιοι άλλοι τον διέκοψαν. Όμως, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας πω ότι είμαι υπεράνω κομμάτων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, στην άσκηση των καθηκόντων σας ως προς τα δάνεια των κομμάτων δεν σας ασκήθηκε κάποια πίεση.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Καμμία πίεση. Αντιθέτως, εγώ ασκούσα πίεση στα κόμματα, προκειμένου να έρθουν να συμφωνήσουν μία μείωση των πιστοδοτήσεων και να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους. Διότι εγώ ενήργησα και έκανα την δουλειά μου ως τραπεζικός. Δεν με ενδιέφερε εμένα ποιο κόμμα ήταν στην εξουσία ούτε ποιο κόμμα θα ήταν αύριο στην εξουσία. Εμένα με ενδιέφερε ένα πράγμα, ότι εγώ έβλεπα μια προοπτική, η οποία μου είχε γίνει καθαρή από το μέσο του 2010 και πλέον και έπρεπε να μαζέψω τα κόμματα τα οποία είχαν διαχειριστεί τις κρατικές επιχορηγήσεις με έναν τρόπο ο οποίος δεν τους βοηθούσε τα επόμενα χρόνια να έχουν πλεονάσματα. Η δουλειά μας είναι να προσαρμόζουμε και την αγορά, εάν μπορέσουμε και τα καταφέρουμε, σε μια κατάσταση πειθαρχίας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Διοικητά, απλώς για οικονομία χρόνου, διευκρινίζω -για να κλείσω αυτόν τον κύκλο ερωτήσεων- ότι τα δάνεια εξυπηρετούντο και εσείς ως Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας με κανόνες τραπεζικής αγοράς, χωρίς καμμία επέμβαση, αλλάξτε τους όρους, για να συμμορφωθείτε με τα νέα δεδομένα.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Δεν παρεμποδίστηκα. Είναι καθαρό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ωραία. Μια που είπατε για την επιχορήγηση, μια ερώτηση θέλω να κάνω: Η επιχορήγηση καθορίζεται με απόφαση της Βουλής, με νόμο δεν καθορίζεται;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Με νόμο, ναι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κατά συνέπεια, αν εκείνη τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία επέλεγαν πολιτικά να αυξήσουν την επιχορήγηση, θα μπορούσαν να παραμένουν…

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Βεβαίως.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ωραία. Να πάω σε μια τελευταία ερώτηση, επειδή μιλάτε για την αποπληρωμή. Υπάρχει εδώ μια συμφωνία, την οποία έχει υπογράψει η Τράπεζά σας, με ημερομηνία 27/7/2010, η οποία καθορίζει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα αποπληρωμών για τη Νέα Δημοκρατία. Θέλετε να μου πείτε ότι εκείνη τη στιγμή είχατε συνεννοηθεί εσείς με τα κόμματα και τα κόμματα προσπάθησαν πραγματικά να βάλουν μια τάξη και να εξοφλήσουν τα οικονομικά τους;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Βεβαίως. Αυτό έκανα. Ως Διοικητής φώναξα τα κόμματα, τους είπα ότι η κατάσταση όπως είναι δεν επιτρέπει αυτού του ύψους τις χρηματοδοτήσεις. Ενδεχομένως αύριο ο κίνδυνος της μείωσης των χρηματοδοτήσεων να είναι από πολλές μεριές, πέραν από το ότι θα αναγκαστεί η Βουλή να μειώσει το κόστος και την προσπάθεια να έρθει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του κράτους που κάνουμε έξι χρόνια τώρα. Αυτό το είχαμε αντιληφθεί και είχαμε πει στα κόμματα ότι πρέπει και αυτά να συμμαζέψουν τα οικονομικά τους και γι’ αυτό δεχθήκανε να πάνε σε μια μείωση των χρηματοδοτήσεων, άρα να αφήσουν στην Τράπεζα να εισπράξει τις χρηματοδοτήσεις από το πιστοδοτικό όριο όπως πέφτανε και να μειώνεται σταδιακά αυτό το πράγμα. Βεβαίως, αυτό ήρθε ταχύτερα απ’ ό,τι υπολογίζαμε. Η κρίση των εσόδων των κομμάτων ήρθε πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι υπολόγιζε και η ίδια η διοίκηση της Τράπεζας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πάντως, απ’ ό,τι βλέπω από τον πίνακα αποπληρωμών εσείς υπολογίζατε το ’13 και το ’14, παραδείγματος χάρη, να εισπράξετε 12 εκατομμύρια από την επιχορήγηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ είπατε ότι τη χρονιά πριν από αυτήν τη συμφωνία ήταν στα 27, αν θυμάμαι καλά.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Ακριβώς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, εσείς υπολογίζατε να είναι τμηματική η πληρωμή σε σας, κάτω του μισού.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Και βεβαίως, υπολογίζαμε ότι τα κόμματα τα έχουν και κάποια λειτουργικά έξοδα. Υπολογίζαμε ότι έχουν μισθούς και διάφορα πράγματα. Τώρα, εδώ πέρα, υπάρχει ένα ζήτημα που εγώ δεν είμαι αρμόδιος να το λύσω, αλλά πρέπει να το αναφέρω ως τραπεζικός κι εσείς είναι δικό σας θέμα να το λύσετε: Το πώς χρηματοδοτούνται τα κόμματα. Τα κόμματα είναι λάθος να αντιμετωπίσουν τη χρηματοδότηση με αυτόν τον τρόπο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Για να κλείσω αυτήν την ερώτηση: Η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή, ήταν συνεργάσιμη, κατά την άποψή σας, ως δανειολήπτης και προσπάθησε ειλικρινώς να συμφωνήσει ένα λογικό πρόγραμμα αποπληρωμών;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Βεβαίως, ναι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Επίσης, θέλω να ρωτήσω αν υπάρχουν τίποτα δικαστικές εκκρεμότητες αναφορικά με τα δάνεια των κομμάτων, τα οποία αφορούν την Αγροτική Τράπεζα;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Δικαστικές εκκρεμότητες υπό την έννοια ότι εμείς έχουμε ως διοίκηση προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του ελληνικού Δημοσίου για τα δάνεια των κομμάτων, βεβαίως υπάρχει εκκρεμότητα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δικαστική εκκρεμότητα ελέγχου της Αγροτικής Τράπεζας;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Υπάρχει παλαιότερα έλεγχος. Εγώ έχω υποβάλει ένα υπόμνημα, ως Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος –νομίζω- για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά από κει και πέρα δεν έχω γνωρίσει κάτι διαφορετικό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μια τελευταία ερώτηση θέλω να κάνω. Όταν τελικά έκλεισε η Αγροτική Τράπεζα και διαχωρίστηκε και καλή και κακή τράπεζα, τα δάνεια των κομμάτων ακολούθησαν την κακή τράπεζα που εκκαθαρίζεται από το ελληνικό Δημόσιο ή την καλή τράπεζα;  

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Η γνώση μου είναι ότι ακολούθησαν την καλή τράπεζα, διότι δεν είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή πρόβλημα εξυπηρέτησης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, στο κόστος το οποίο χρειάστηκε η Αγροτική για την εκκαθάρισή της δεν περιλαμβάνεται κάποιο ποσό από τα δάνεια των κομμάτων.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση