Βουλή

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην 12η Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια Κομμάτων και ΜΜΕ

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην 12η Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια Κομμάτων και ΜΜΕ κατά την εξέταση του κ. Ι. Αλαφούζου (Όμιλος ΣΚΑΪ).

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κατά πρώτον, βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον το ότι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονται για τη στάση του ΣΚΑΙ στο δημοψήφισμα όπου ο ΣΚΑΙ στήριξε το «ΝΑΙ», διότι όλοι γνωρίζουμε ότι η Κυβέρνηση αυτή τελικά εφάρμοσε στην πράξη το «ΝΑΙ», αλλά εν πάση περιπτώσει. Εδώ, κύριε μάρτυς, η Επιτροπή έχει δύο στόχους, πρώτον να δούμε αν υπάρχει ένα τρίγωνο διαπλοκής μεταξύ των μέσων μαζικής επικοινωνίας, των τραπεζών και των κομμάτων και κατ’ επέκταση, επειδή ο Έλληνας φορολογούμενος πλέον έχει αναλάβει το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, να προστατέψουμε τα συμφέροντα των τραπεζών διότι ανήκουν στους Έλληνες φορολογούμενους. Θέλω να ρωτήσω το εξής, επειδή συζητήσαμε πριν για το θέμα της αδειοδοτικής διαδικασίας η οποία, απ’ ό,τι είπατε, στηρίχθηκε σε κάποια μελέτη από κάποιο ινστιτούτο της Φλωρεντίας και είπε ο κύριος συνάδελφος ότι είναι και σύμβουλος σ’ αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε περίπτωση που τελικά κλείσουν κάποια από τα υπάρχοντα κανάλια, γιατί αναγκαστικά θα δοθούν μόνο τέσσερις άδειες, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου απ’ αυτή τη διαδικασία;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Να σας πω κάτι. Αν κλείσει, ας πούμε …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Και να μην πάρει άδεια κάποιος από τους καινούργιους…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Ξέρετε, πολλά από τα κανάλια έχουν εκατό εκατομμύρια, διακόσια εκατομμύρια χρέη, εβδομήντα εκατομμύρια χρέη. Προφανώς σε κάποια κανάλια μπορεί οι μέτοχοί τους να επικαλεστούν λόγους ανωτέρας βίας και να μην πληρώσουν τα δάνεια. Εμείς δεν θα κάναμε κάτι τέτοιο, αλλά δεν μπορώ να ξέρω τι θα κάνει ο κάθε μέτοχος του κάθε καναλιού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήταν χρήσιμο αυτό το πόρισμα του ινστιτούτου της Φλωρεντίας να το έχουμε στην Επιτροπή για να το διαβάσουμε, αφού μπορεί να επηρεάσει το αντικείμενο της Επιτροπής.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Βεβαίως.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε μάρτυς, σήμερα που γίνεται αυτός ο διαγωνισμός, θεωρείτε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι υφίσταται κάποιο τρίγωνο διαπλοκής μεταξύ των τραπεζών, των κομμάτων και των μέσων μαζικής επικοινωνίας;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Γενικά όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ειδικά;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Ειδικά έχω μεγάλες επιφυλάξεις για την Τράπεζα Αττικής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ως προς την εγγύηση που δώσατε πριν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Ναι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αναφέρατε πολλές φορές την υπόθεση του ALTER και νομίζω ότι θέσαμε και στον Πρόεδρο την ανάγκη να κληθεί… Δεν μπορώ να σας προσφέρω κάποιο φυσικό πρόσωπο σαν όνομα, θα προτείνουμε κάποιο φυσικό πρόσωπο που είναι το πιο κατάλληλο. Θα βρούμε ποιο είναι το κατάλληλο. Τι έγινε στο ALTER κατά τη γνώση σας ως άνθρωπος που βρίσκεται στο χώρο των μέσων μαζικής επικοινωνίας, γιατί έχετε κληθεί και ως φυσικό πρόσωπο;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Στο ALTER νομίζω ότι έγινε μια συστηματική εξαπάτηση των τραπεζών και του κράτους. Το ALTER-προφανώς με ανοχή κάποιων ελεγκτικών μηχανισμών που υπάρχουν- δανειζόταν όλο και περισσότερα χρήματα. Έλεγαν ψέματα ότι έχουν τεράστια περιουσία, για το πρόγραμμα που παρήγαγαν. Έπαιρναν δάνεια και δώστου δάνεια και δώστου δάνεια και δώστου δάνεια. Κάποια στιγμή, όταν σταμάτησαν αυτά τα δάνεια διότι πλέον είχαν φτάσει σ’ ένα σημείο που ακόμα και η σχετικά ευνοϊκή μεταχείριση δεν μπορούσε να συνεχιστεί, «έσκασε». Νομίζω ότι πρόκειται περί απάτης. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας το ALTER.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Απάτη εις βάρος των τραπεζών;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Απάτη εις βάρος του ελληνικού λαού, των τραπεζών, των πολιτών, των πολιτικών, όλων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι μας δώσατε ένα έναυσμα να δούμε το θέμα του ALTER με περισσότερη λεπτομέρεια. Πιστεύω ότι όλοι οι συνάδελφοι θα το ήθελαν. Ως προς το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ και των υπόλοιπων σταθμών εθνικής εμβέλειας, επειδή πολύ συζήτηση γίνεται, με ποια άδεια λειτουργείτε και πότε αυτό έχει επικυρωθεί ή όχι νομικά από τη Βουλή;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Η πρώτη πανελλαδική άδεια που είχε πάρει ο SEVEN-X ήταν το 1993, όταν δόθηκαν οι πανελλαδικές άδειες. Και η άδεια αυτή επιβεβαιώθηκε το 2010 νομίζω, 2012 –δεν θυμάμαι την ακριβή ημερομηνία- με την τακτοποίηση του φάσματος και την αγορά του φάσματος από τη DIGEA. Τότε είχαν επικυρωθεί αυτές οι άδειες. Τώρα πλέον υπάρχει καινούργια νομοθεσία η οποία ορίζει ότι θα δοθούν οι καινούργιες άδειες. Και προφανώς οι άδειες που υπήρχαν μέχρι σήμερα, καθίστανται ανενεργές από τη στιγμή που θα δοθούν οι καινούργιες άδειες βάσει του νόμου. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θέλετε να πείτε ότι με τον νόμο του 2012 –τότε νομίζω ότι ήταν, δεν είμαι σίγουρος και εγώ- οριστικοποιήθηκε το νομικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Δεν οριστικοποιήθηκε. Απλώς επιβεβαιώθηκαν οι παλιές άδειες. Δεν έγινε τακτοποίηση. Δεν έγινε τακτοποίηση αδειοδοτική όλων των σταθμών κ.λπ.. Απλώς επισημοποιήθηκε…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Υπάρχουν δέκα αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που χαρακτηρίζουν…

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αφήστε τον μάρτυρα να τελειώσει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ρωτάω τον μάρτυρα. Έχει κληθεί ο μάρτυρας για να ακούσουμε. Είπατε πριν ότι για τους νικητές του διαγωνισμού θα δημιουργηθεί ένα μη ορθό ανταγωνιστικό οικονομικό πλαίσιο υπερκερδοφορίας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Ένα απίθανο ολιγοπώλιο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μπορείτε να εξηγήσετε τι εννοείτε;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Βεβαίως. Ο ΣΚΑΙ, για παράδειγμα, εάν πάρει άδεια, θα έχει διπλάσια έσοδα από ό,τι έχει σήμερα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το οποίο επειδή είναι σταθερά τα κόστη των μέσων μαζικής επικοινωνίας, θα υπερπολλαπλασιαστούν τα κέρδη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Ναι, σαφώς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, όποιος πάρει την άδεια, θα του δοθεί η ευκαιρία να ρεφάρει –να το πω έτσι λαϊκά- τα χρέη που τόσο καιρό συζητάμε στην Επιτροπή;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Κατά πάσα πιθανότητα. Να σας πω, όμως, ένα τεράστιο δίλλημα; Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα και λόγω τεχνολογίας και λόγω νομικής πραγματικότητας, να μην κλείσουν τα κανάλια. Τι θα γίνει με τα λεφτά που θα έχουν θυσιάσει στην πραγματικότητα οι επιχειρήσεις που θα πάρουν άδεια, εάν δεν κλείσουν τα κανάλια ή εάν δώσει και άλλες άδειες μετά η Κυβέρνηση, όπως έχει πει. Όμως,  δεν προβλέπεται από τον συγκεκριμένο νόμο ότι θα δοθούν περισσότερες άδειες. Δηλαδή, είναι διαφορετικό το τίμημα που θα πληρώσει μια επιχείρηση για τη δημιουργία ενός ακραίου ολιγοπωλίου τεσσάρων σταθμών. Διότι θα πρόκειται περί ακραίου ολιγοπωλίου στη σημερινή εποχή, ακρότατου ολιγοπωλίου. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχεδόν κερδοσκοπικό, διότι θα μπορούν οι τέσσερις σταθμοί να επιβάλουν τη θέλησή τους παντού. Οικονομικά θα μπορέσουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους να μειώσουν το πρόγραμμά τους, θα πάψει να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους. Θα γίνουν πάρα πολύ ωραία πράγματα εάν υπάρξουν τέσσερις σταθμοί. Αλλά επειδή αυτό είναι τόσο αντίθετο -ο αριθμός τέσσερα- με τη σημερινή τεχνολογική πραγματικότητα…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Όταν εφαρμόζεται ο νόμος μην φοβάστε. Αρκεί να εφαρμόζεται.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Νομιμότατο θα είναι. Σας διαβεβαιώ. Δημιουργείται ένα τέρας κερδοσκοπικό και διαπλοκής με τις τέσσερις άδειες.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ συνάδελφοι, να τον ακούσουμε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Εγώ έχω την αντίθετη άποψη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Φαντάζομαι πάντως και για εμάς τους Βουλευτές θα είναι πολύ δύσκολο να βρίσκουμε προσκλήσεις για να βγαίνουμε μόνο σε τέσσερα κανάλια.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Αυτό δεν το ξέρω. Γιατί όχι; Δεν νομίζω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Υπήρξε οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση για τη δανειοδότηση του ΣΚΑΙ, αρνητική ή θετική, για το ομολογιακό δάνειο που αναφέρατε;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Όχι. Αλλά γενικά δεν υπήρξε. Ούτε τώρα υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική παρέμβαση ή εναντίον του ΣΚΑΙ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, θέλετε να πείτε ότι τα δάνεια σάς δόθηκαν με κανόνες αγοράς;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Ναι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Ευχαριστώ εγώ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο για να προσκομίσω τα έγγραφα.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχετε τον λόγο, κύριε Λάππα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν πρέπει να θυμίσω στον κ. Αλαφούζο ότι στο ελληνικό κράτος υπάρχει ακόμα δικαιοσύνη, όπως υπήρχε και από καταβολής του ελληνικού κράτους.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Βεβαίως.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Πάμπολλες αποφάσεις, κύριε Αλαφούζο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι όλες οι παρατάσεις που έδινε η ελληνική πολιτεία και οι ελληνικές κυβερνήσεις στην παράταση των προσωρινών αδειών που κατείχατε, κινούνταν στα όρια -αναφέρει συγκεκριμένα τις λέξεις- «ιδιότυπης νομιμότητας», κατά άλλους «ιδιότυπης παρανομίας». Μάλιστα λέει ότι αυτό γινόταν κατά ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Μα, το είπα και εγώ αυτό, κύριε Λάππα. Συμφωνούμε απόλυτα.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τι θα καταθέσετε;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Για να αποδειχθεί αυτό, θα προσκομίσω στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, κύριε Πρόεδρε, δύο έγγραφα. Ένα πακέτο όλων των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν ακριβώς αυτό που είπα τώρα στον κ. Αλαφούζο και δεύτερον θα σας δώσω και το πόρισμα του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Μπορώ, κύριε Πρόεδρε, να απαντήσω;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Επειδή έχει ζητήσει και ο κ. Μηταράκης τον λόγο, μήπως θέλετε να απαντήσετε μαζί;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Απλώς επειδή προέκυψε από την δήλωση του κ. Αλαφούζου ότι τελικά έκλεισε ο εισαγγελικός έλεγχος για τη συμπεριφορά του ΣΚΑΙ κατά το δημοψήφισμα -έτσι κατάλαβα- η δήλωση που είχε κάνει πριν ο κ. Λάππας για τα Πρακτικά ότι ήταν αντισυνταγματική η συμπεριφορά του ΣΚΑΙ, ίσως να θέλετε να τη διορθώσετε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Δεν έχω πρόβλημα. Έκανε μια πολιτική δήλωση ο κ. Λάππας. Δικαιούται να το κάνει.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θέλετε να πείτε κάτι εσείς;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Καταρχήν, κύριε Λάππα συμφωνώ μαζί σας. Όπως είπατε ήταν ιδιότυπη νομιμότητα ή ιδιότυπη παρανομία. Συμφωνώ απόλυτα. Και εγώ αυτό είπα πριν στις τοποθετήσεις μου και ότι υπήρχε αυτή η εκκρεμότητα. Όμως, υπήρχαν δύο παρατάσεις της πολιτείας: Μία άδεια κανονική, νόμιμη…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Δεκατέσσερις παρατάσεις…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ (Μάρτυς): Να σας πω κάτι; Δεν μπορούν να κατηγορηθούν τα μέσα ενημέρωσης για αυτές τις παρατάσεις.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση