Βουλή

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στη 18η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια Κομμάτων και ΜΜΕ / Κουρτάκης

Παρεμβάσεις Ν. Μηταράκη κατά την 18η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια Κομμάτων και ΜΜΕ κατά την εξέταση του μάρτυρα κ. Κουρτάκη από τα Παραπολιτικά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, κάνατε κι εσείς ένα σχόλιο ότι υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία προκύπτουν από την Εξεταστική Επιτροπή, από την εξέταση μαρτύρων, για άλλα θέματα παρακείμενα, τα οποία θετικό είναι να τα συζητήσουμε και μετά που θα κάνουμε μια συζήτηση επί των διαδικαστικών και για θέματα που τέθηκαν σήμερα, αλλά και θέματα με όλη την τηλεοπτική δανειοδότηση, τα οποία έχουν συζητηθεί στη Βουλή, νομίζω πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε για τον προγραμματισμό των επόμενων συνεδριάσεων, για να μην μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο και στους Βουλευτές, αλλά και στην κοινή γνώμη. Κύριε Κουρτάκη, καλημέρα σας. Συγγνώμη που θα επαναλάβω κάποια ερωτήματα, τα οποία ίσως νιώθετε ότι ήδη έχετε απαντήσει, αλλά για λόγους συνολικότητας της εξέτασής μου, κατ’ αρχήν θα ήθελα να μας διευκρινίσετε την ιστορία αυτού του ομίλου σας, που ξεκίνησε, όπως είπατε, το 2008 ως ιστοσελίδα. Αυτό ξεκίνησε ως προσωπική σας εταιρεία ή ως νομικό πρόσωπο;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς): Ξεκίνησε ως νομικό πρόσωπο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αυτό χρηματοδοτήθηκε από κάποια τράπεζα τότε, για να ξεκινήσετε το 2008;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς):Από καμία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, όλα τα κεφάλαια για να ξεκινήσει ο όμιλος ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ είναι δικά σας κεφάλαια.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς):Ακριβώς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Γι’ αυτά τα κεφάλαια, τα οποία εσείς χρησιμοποιήσατε για να ξεκινήσει η ιστοσελίδα καταθέτετε δήλωση «πόθεν έσχες» στις αρμόδιες αρχές; 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς): Μάλιστα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετά, λοιπόν, από την ιστοσελίδα, η οποία όπως είπατε ξεκίνησε με ένα μικρό κεφάλαιο και με δύο εργαζόμενους αρχικά, πώς εξελίχθηκε ο όμιλος και πώς λειτούργησε δημοσιογραφικά και εμπορικά η ιστοσελίδα; Δημιούργησε μια κερδοφορία η οποία σας επέτρεψε ή όχι να πάτε στο επόμενο βήμα;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς): Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι ο Όμιλος, τον οποίο διευθύνω, ήταν η μετεξέλιξη του siteΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ. Να επισημάνω ότι αποτελεί μια πραγματικά σημαντική στιγμή για τον χώρο των media το γεγονός ότι ένα siteμετεξελίσσεται σε εφημερίδα και ακολούθως αποκτά ένα ραδιόφωνο και άλλα μέσα. Ο συνολικός τζίρος της εταιρείας -το αναφέρω για να καταλάβετε τα μεγέθη- είναι 36.100.000 ευρώ από το 2013 μέχρι και το 2015. Σας είπα και προηγουμένως ότι οι εταιρείες από πέρυσι καταγράφουν κερδοφορία, η οποία θα είναι αυξημένη και το 2016.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Νότης) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μετά την ιστοσελίδα, το επόμενο βήμα ποιο ήταν;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς): Ακολούθησε η Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Νότης) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Με την ίδια εταιρεία ή με νέα εταιρεία;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς): Ακολούθησε αρχικώς με την ίδια εταιρεία, την ΠΑΡΑ-ΕΝΑ. Μετέπειτα απέκτησε δική της εταιρεία, την ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Α.Ε..

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Νότης) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η δημιουργία της εφημερίδας απαίτησε τραπεζικό δανεισμό ή έγινε εξ ολοκλήρου με ίδια κεφάλαια;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς):Δεν απαίτησε τραπεζικό δανεισμό. Σας είπα προηγουμένως ότι πήρα μια προκαταβολή από το Πρακτορείο Διανομής «ΑΡΓΟΣ» ύψους 300.000 ευρώ αρχικώς. Μέσα σε τέσσερις εβδομάδες είχαμε θετικά κυκλοφοριακά αποτελέσματα που ξεπερνούσαν κάθε προσδοκία, ακόμα και δικιά μου: Από τα 12.000 φύλλα, που είχαμε υπολογίσει την κυκλοφορία, το πρώτο τεύχος πούλησε 33.000 και έφτασε μέχρι τα 48.000 φύλλα. Έτσι, το Πρακτορείο Διανομής Τύπου μου έδωσε επιπλέον 300.000 ευρώ. Κατά συνέπεια, τα δικά μου χρήματα συν οι 600.000 ευρώ από το Πρακτορείο Διανομής δημιούργησαν ουσιαστικά μια επάρκεια κεφαλαίων για τη λειτουργία της εφημερίδας. Η εφημερίδα αρχικώς είχε στηθεί πάνω σε ένα πλάνο ότι θα πουλάει 12.000 φύλλα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Νότης) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, την υποχρέωση που αναλάβατε εσείς απέναντι στο Πρακτορείο, την υλοποιήσατε, την καλύψατε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς): Είπα ότι είναι προεξόφληση της κυκλοφορίας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Νότης) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εννοώ ότι τις δεσμεύσεις της κυκλοφορίας που είχατε κάνει τις πιάσατε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς): Ακριβώς. Η δέσμευση ήταν για 12.000 φύλλα και η εφημερίδα πούλησε 33.000 φύλλα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Νότης) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Βάλατε και δικά σας κεφάλαια για την εφημερίδα;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς): Μάλιστα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Νότης) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Επίσης περιλαμβάνονται στη δήλωση «πόθεν έσχες»;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς):Περιλαμβάνονται σε όλες τις δηλώσεις «πόθεν έσχες». Το καταθέτω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Νότης) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θυμάστε πόσο χρηματοδοτήσατε εσείς την εφημερίδα;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς):Το συνολικό ποσό που έχω δώσει στην εταιρεία ανέρχεται περίπου στο 1.400.000 ευρώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Νότης) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τα οποία είναι από προσωπική περιουσία και από δουλειά δεκαοκτώ ετών, όπως είπατε πριν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς):Ακριβώς. Όταν εξέδωσα την εφημερίδα, εργαζόμουν σε επτά μέσα ενημέρωσης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Νότης) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Χρειαστήκατε πρώτη φορά δανεισμό για να κάνετε το ράδιο, απ’ ό,τι κατάλαβα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς): Ακριβώς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Νότης) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τότε είναι που πήρατε το δάνειο των 960.000 ευρώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς): Των 800.000 ευρώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Νότης) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εγκρίθηκε δάνειο 960.000 ευρώ. Η Τράπεζα σας μείωσε το όριο ή εσείς ζητήσατε λιγότερα;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς): Εγώ ζήτησα λιγότερα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Νότης) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, τελικά, χρησιμοποιήσατε λιγότερα απ’ όσα είχε δεσμευθεί η Τράπεζα να σας δώσει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς): Ακριβώς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Νότης) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Σε αυτό το δάνειο τι εγγυήσεις δόθηκαν;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς): Δόθηκαν προσωπικές εγγυήσεις κατ’ αρχάς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Νότης) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Απεριόριστη προσωπική εγγύηση;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς): Απεριόριστη προσωπική εγγύηση, το σήμα του σταθμού και υπήρχε και μια εγγύηση casco lateral1.260.000 ευρώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Νότης) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Έχετε πει ότι αυτό το δάνειο σήμερα έχει φθάσει τις 111.000.000 ευρώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς): Κύριε Μηταράκη, επειδή πληροφορήθηκα ότι η Επιτροπή έχει παρατείνει τις εργασίες της, αν με φωνάζατε προς το τέλος των εργασιών της Επιτροπής, το δάνειο θα είχε εξοφληθεί.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Νότης) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ωραία. Για να πάρετε αυτό το δάνειο, υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις, κύριε Κουρτάκη;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς): Καμία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Νότης) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, το πήρατε μόνο με τις δικές σας εγγυήσεις και την κερδοφορία που είχε ήδη η εφημερίδα και το site.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς): Όπως γνωρίζετε, εκείνη την περίοδο δεν είχα και τις καλύτερες σχέσεις με τον τότε Πρωθυπουργό και την τότε κυβέρνηση. Το γνωρίζει και ο κ. Σταμάτης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Νότης) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, πήρατε το δάνειο σε μια εποχή που η τότε κυβέρνηση δεν είχε καλές σχέσεις μαζί σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς): Μπορεί να το πιστοποιήσει και ο κ. Σταμάτης. Και είναι και μια έμμεση απάντηση στον κ. Λάππα. Εμείς οι δημοσιογράφοι και εσείς οι πολιτικοί κάνουμε διαφορετικές δουλειές. Είμαστε απέναντι. Πρέπει να είμαστε απέναντι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Νότης) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Καλύφθηκα, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ (Μάρτυς): Το είπε και ο κ. Αλαφούζος. Νομίζω ότι αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Ή μάλλον είναι ο κανόνας…

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση