Βουλή

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στη 19η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια Κομμάτων και ΜΜΕ

Παρεμβάσεις Ν. Μηταράκη κατά την 19η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια Κομμάτων και ΜΜΕ κατά την εξέταση του μάρτυρα κ. Κουρή από το Alter.

1η παρέμβαση Ν. Μηταράκη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ως προς την πρόταση του κ. Λοβέρδου, η πραγματικότητα είναι ότι έχει μια λογική. Θα έπρεπε να έχει έρθει νωρίτερα η Τράπεζα της Ελλάδος, γιατί θα είχε βοηθήσει αρκετά –πιστεύω- και τους εισηγητές, αλλά και τα μέλη της Επιτροπής στην προετοιμασία τους για τις συνεδριάσεις. Άρα, πρόκειται για κάτι που το ακούω θετικά. Ως προς το θέμα τώρα που έθεσε ο κ. Νικολόπουλος, επειδή πράγματι το θέτει…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ:Συμφωνείτε, δηλαδή να διακοπεί ο κατάλογος;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Να έρθει κατά προτεραιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος για να μας δώσει μια εικόνα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Συμφωνείτε, δηλαδή. Γιατί άλλο είπε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Να έρθει κατά προτεραιότητα.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Μηταράκης συμφωνεί να διακοπεί ο κατάλογος και να έρθει κατά προτεραιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μπορεί να μπει εμβόλιμη εν ανάγκη.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Μηταράκη, καταγράφηκε η πρότασή σας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν είπα να πάω πίσω τους άλλους, να μπει σε εμβόλιμη ή να έρθει πιο νωρίς εν πάση περιπτώσει. Νομίζω θα ήταν χρήσιμο. Άρα, τοποθετήθηκα. Ως προς το θέμα που έθεσε ο κ. Νικολόπουλος, επειδή πράγματι το θέτει μια δεύτερη φορά και δεν θέλω να δώσουμε υλικό στην εκπομπή του να λέει ότι δεν του απαντάμε σε αυτό που θέτει, η Νέα Δημοκρατία έχει απαντήσει εμπεριστατωμένα για τη δανειακή της κατάσταση, όπως ακριβώς ζητήθηκε από την Επιτροπή, με τον τρόπο που ζητήθηκε και αυτό έχει κατατεθεί στα Πρακτικά της Επιτροπής και είναι στην Αίθουσα. Αντιλαμβανόμαστε και είμαστε φυσικά σύμφωνοι και εμείς ότι θα κληθεί τις επόμενες εβδομάδες από ημερομηνία που θα καθοριστεί, ο υπεύθυνος των Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας και θα μπορέσει να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση, οποιουδήποτε συναδέλφου. Ο κ. Βορίδης έκανε αυτό το σχόλιο σε προηγούμενη συνεδρίαση πράγματι προς τον κ. Νικολόπουλο, από καλή διάθεση να τον προστατεύσει να μην λέει πράγματα που θα φανεί ότι…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν φέρατε τα έγγραφα; Εγώ τα έγγραφα ζήτησα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θα τα φέρει η Νέα Δημοκρατία την ημέρα που πρέπει να τα φέρει στην Επιτροπή.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Μηταράκη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε, να πω δυο σχόλια μόνο. Το πρώτο οξύμωρο είναι ότι καλούμαι εγώ ή ο κ. Βορίδης να σχολιάσει μια περίοδο, στην οποία ούτε ο κ. Βορίδης ούτε εγώ ήμασταν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ο κ. Νικολόπουλος ήταν Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, σήμερα ξέρετε τα οικονομικά εσείς; Οι Βουλευτές ξέρουν τα οικονομικά; Μα, δεν ντρέπεστε, που τα λέτε αυτά;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ, κύριε Νικολόπουλε!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε εσείς τα οικονομικά; Ή μάλλον, εσείς τα ξέρατε αλλά μόνο στην περίοδο Σαμαρά. Εσείς τα ξέρατε αλλά στην περίοδο Σαμαρά και τα «μαύρα» και τα «άσπρα».

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ, κύριε Νικολόπουλε! Κύριε Νικολόπουλε, βοηθήστε μας. Ορίστε, κύριε Μηταράκη, ολοκληρώστε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να τελειώσω. Επίσης, θεωρώ υποκριτικό Βουλευτές, που μετά από πολλά χρόνια έφυγαν από τη Νέα Δημοκρατία, φεύγοντας ξέχασαν να ρωτήσουν εάν τους αναλογεί μέρος από τα χρέη. Σας ευχαριστώ.

 

Εξέταση μάρτυρα κ. Κουρή

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Κουρή, καλή σας ημέρα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας στην Επιτροπή.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Εγώ ευχαριστώ που με καλέσατε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Να κάνω ένα εισαγωγικό σχόλιο για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών επειδή τέθηκε. Να υπενθυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει υποβάλλει αίτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ώστε να παρουσιαστούν οι τέσσερις πλειοδότες και ο Υπουργός Επικρατείας ώστε να παρουσιαστούν στην Επιτροπή θέματα τα οποία άπτονται του πρόσφατου διαγωνισμού.

Απ’ ό,τι ενημερώθηκα, ζητήθηκε πριν από λίγο από το Προεδρείο της Βουλής η αναβολή αυτής της απόφασης για την άλλη βδομάδα. Θέλω να ελπίζω ότι προς χάρη της διαφάνειας -και πιστεύω ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής θα συμφωνήσουν μαζί μου- θα είναι θετικό οι τέσσερις πλειοδότες και ο Υπουργός Επικρατείας να έρθουν, όλα ανοιχτά, στην αρμόδια Eπιτροπή.

Δεύτερον, να σας ευχαριστήσω για διάφορα θέματα που είπατε, ιστορικά για μας που ήμασταν στο δημοτικό τότε, όταν έγιναν αυτές οι ιστορίες, που είναι ενδιαφέρουσες. Θα ήθελα, όμως, στη σημερινή μας συζήτηση να επικεντρωθούμε στο σήμερα.

Να διευκρινίσω δύο πράγματα: Πρώτον, προς αποφυγήν εντυπώσεων, επειδή μας μοιράστηκε η επιστολή που καταθέσατε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεν άργησαν να σας απαντήσουν. Εσείς υποβάλλατε το 2013 ένα νέο αίτημα και ζητήσατε –όπως τη διαβάζω- να σας πουν τι έγινε τότε. Σας απαντάνε λοιπόν στο τι έγινε τότε, ότι το αίτημά σας του 2003 διαβιβάστηκε…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Λέει πουθενά ότι μου είχαν απαντήσει;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Επιτρέψτε μου, διαβάζω.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Παρακαλώ, κύριε Κουρή. Δεν σας έχει γίνει ερώτηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Διαβάζω ότι ενημερώθηκε τότε άμεσα και πήγε ο φάκελος στο ΣΔΟΕ κι επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τότε, το 2004, είχε παρουσιαστεί στην τέταρτη τακτική ανακρίτρια. Αν δεν σας είχαν στείλει ενημέρωση τότε, λάθος που δεν σας είχαν στείλει το ίδιο χαρτί, αλλά δεν σας απαντήσαν δεκατρία χρόνια μετά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Δεν μου είχαν στείλει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν έχει σημασία, όμως. Δεν είναι επί της ουσίας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Και το στείλανε επίτηδες σε κάποιον εφοριακό δικό τους για να τον καλύψουν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Εάν έχετε κάποια συγκεκριμένη καταγγελία με ενδιαφέρει. Εάν έχετε δηλαδή κάτι συγκεκριμένο, σε ποιον πήγε και πώς καλύφθηκε, θέλουμε να το ακούσουμε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Θα τα βρείτε εσείς. Μπορείτε να βρείτε ποιοι εφοριακοί πήραν αυτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Κουρή, έχετε κληθεί ως μάρτυρας, επειδή έχετε γνώση, να μας δώσετε απαντήσεις. Αν θέλετε να τα ψάξουμε μόνοι μας, μπορούμε να τα ψάξουμε μόνοι μας, αλλά αυτό σημαίνει πλέον ότι δεν συμβάλλετε εσείς στην Επιτροπή.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Ό,τι ξέρω σας το λέω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Επίσης, ο λόγος που κληθήκατε σήμερα είναι πολύ συγκεκριμένος. Σε αυτήν την Επιτροπή συζητάμε για διάφορα δάνεια που δοθήκανε σε μέσα μαζικής επικοινωνίας και κόμματα. Έχουν τεθεί από κάποιους συναδέλφους αμφιβολίες κατά πόσο κάποια από αυτά τα δάνεια πιθανόν να μην αποπληρωθούν στο μέλλον, εδώ όμως είναι το μεγάλο συγκεκριμένο παράδειγμα δανείου που δεν αποπληρώθηκε και πράγματι πληρώθηκε από τις τράπεζες και πράγματι συνέβαλλε στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Είναι συγκεκριμένη η υπόθεση του ALTER-το μεγάλο κανόνι της προηγούμενης δεκαετίας- και θέλουμε να καταλάβουμε γιατί συνέβη.

Εγώ θα σας ρωτήσω την πρώτη ερώτηση: Είπατε ότι το 2000 η ατομική σας περιουσία μέσω του ALTER ήταν στο αστρονομικό ποσό των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή ενενήντα εκατομμύρια…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Χρηματιστηριακή αξία. Μην τα μπερδεύετε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Η περιουσία η δικιά σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Μην τα μπερδεύετε!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ:Ευρώ;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Όχι, δραχμές!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Τριάντα δισεκατομμύρια δραχμές. Με συγχωρείτε. Η δικιά σας ατομική περιουσία από το ALTER πόσο ήταν όταν μπήκε στο Χρηματιστήριο;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Εγώ, ό,τι χρήματα έβγαλα στη ζωή μου…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Άλλο ρωτάω. Η αξία των μετοχών σας…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Δεν ξέρω. Δεν θυμάμαι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Τριάντα δισεκατομμύρια είπατε πριν. Εσείς το είπατε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Όχι, δεν είπα τριάντα. Είπα η χρηματιστηριακή αξία ήταν…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Τι ποσοστό είχατε στην εισαγωγή;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Το 13%, 15%. Κάτι τέτοιο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Άρα, είχατε μια περιουσία 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Ναι, ναι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αυτό ήταν σημαντικό μέρος της προσωπικής σας περιουσίας;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Δεν πήρα δραχμή ποτέ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν σας ρωτάω αυτό.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Αυτά πήγαν «στον γάμο του Καραγκιόζη».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ρωτάω κάτι συγκεκριμένο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ:(δεν ακούστηκε).

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Καταλαβαίνω τι λέει και καταλαβαίνει και αυτός τι λέω. Ως προς την ατομική σας περιουσία, το ALTER ήταν κάτι πολύ σημαντικό για σας;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Βεβαίως ήταν σημαντικό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ήταν ο κόπος σας, το βιός σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Βεβαίως. Ήταν ο μόχθος μου και ήταν και η ιστορία του τόπου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Σωστό. Άρα, εμείς ως μέλη της Επιτροπής εκτιμούμε ότι πονούσατε την περιουσία σας και από το 2000 και μετά και ως μέλος του ΔΣ παρακολουθήσατε την εξέλιξη της περιουσίας σας. Δεν ήταν κάτι ασήμαντο για σας. Ήσασταν μέλος του ΔΣ…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Όχι. Εγώ δεν έχω ιδέα από οικονομικά. Εγώ δεν έχω διαβάσει ποτέ στη ζωή μου ισολογισμό. Δεν ξέρω. Σας δίνω τον λόγο μου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Άρα, χαρίσατε 5 δισεκατομμύρια;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Δεν ξέρω. Εγώ είμαι ρεπόρτερ και δημοσιογράφος.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ:Όταν έχεις 5 δισεκατομμύρια όμως, παίρνεις κάποιον που ξέρει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Στα χαρτιά τα είχα.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ:Άμα έχεις 5 δισεκατομμύρια, φροντίζεις να πάρεις έναν λογιστή που ξέρει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Εγώ είμαι καλόπιστος άνθρωπος και τους εμπιστεύομαι τους φίλους μου. Απόδειξη ότι εγώ στο κανάλι μου, που πιστεύω στον ΣΥΡΙΖΑ- καλώς ή κακώς εκεί πιστεύω- έχω όμως και τον Άδωνι Γεωργιάδη και λέει ελεύθερα ό, τι θέλει. Δεν του έχω κάνει ποτέ την παραμικρή παρατήρηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Είστε, λοιπόν, συνιδιοκτήτης και μέλος του ΔΣ του ALTER, το μεγάλο μέρος της περιουσίας σας είναι στο ALTER, μαζί με τον γιο σας έχετε το 25% και αποφασίζετε μετά το 2005, συλλογικά ως εταιρεία, να επενδύσετε 534 εκατομμύρια ευρώ εντός δύο ετών στο πρόγραμμα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Εγώ; Δεν έχω ιδέα! Μα, κύριε Βουλευτά, έπρεπε να το καταλάβετε από την αρχή. Το έχω δηλώσει. Δεν ασχολήθηκα. Δεν έχω ιδέα! Δεν ξέρω πού ήταν. Αν πήγαινα μόνος μου, δεν θα έβρισκα το κτήριο του ALTER.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Τότε γιατί δεν παραιτηθήκατε από μέλος του ΔΣ;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Έχω παραιτηθεί και μερικές φορές.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Τότε που ήσασταν, λέω.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Έχω παραιτηθεί μερικές φορές.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Άρα, εσείς δεν γνωρίζατε τι πρόγραμμα εξέπεμπε το κανάλι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Μα, σοβαρολογείτε; Θα έδινα εγώ 100.000 ευρώ μισθό; Για βλάκα με περνάτε; Τι είναι αυτά που λέτε τώρα; Θα δώσω 100.000 ευρώ μισθό εγώ;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Όταν βλέπατε τους ισολογισμούς τι λέγατε για τα 534 εκατομμύρια;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Δεν ξέρω να διαβάζω ισολογισμούς, σας είπα. Και εγώ εμπιστευόμουν τις τράπεζες που το χρηματοδοτούσαν, τις αρχές που το παρακολουθούσαν. Διότι ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο και έπρεπε αυτοί οι κερατάδες του χρηματιστηρίου και της κεφαλαιαγοράς να το παρακολουθούν και να μην τινάξουν την περιουσία μου στον αέρα. Είναι υπόλογοι απέναντί μου! Είναι η εφορία που δεν τα κοίταγε, είναι το ΙΚΑ και όλοι αυτοί!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Άρα, είχατε 5 δισεκατομμύρια περιουσία και σας άνηκε το 25%, ήσασταν μέλος του ΔΣ και δεν γνωρίζατε αν η επιχείρησή σας ξοδεύει 534 εκατομμύρια…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Μα, τώρα τι μου λέτε; Ποια 5 δισεκατομμύρια μου λέτε τώρα; Μα, είναι παραμύθια αυτό με τα 5 δισεκατομμύρια, κύριε Βουλευτά.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Κύριε Κουρή, επιτρέψτε μου να σας πω. Σας είπα ότι έχετε τη δυνατότητα να τοποθετηθείτε ελεύθερα. Να αφήσετε τον κ. Μηταράκη να ολοκληρώσει την ερώτηση και θα έχετε χρόνο να απαντήσετε. Έχω διακόψει τώρα τον χρόνο, κύριε Μηταράκη. Δεν μπορεί να μιλάει ο ένας πάνω στον άλλον, το ξέρετε. Να ολοκληρώσει, όμως, πρώτα ο κ. Μηταράκης και μετά συνεχίστε εσείς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ακούγεται το εξής παράλογο εδώ στην Επιτροπή, ότι υπάρχει μέτοχος του 25% και όλη του η μεγάλη περιουσία –μπράβο που την έβγαλε- είναι σε αυτή την εταιρεία και δεν γνωρίζει, λέει, ότι η εταιρεία, στην οποία είναι μέλος του ΔΣ και του ανήκει το 25% μαζί με τον γιο του, ότι κάποιοι ξόδεψαν 534 εκατομμύρια για να αγοράσουν πρόγραμμα. Και θέλω να σας ρωτήσω πώς σκοπεύατε τότε να χρηματοδοτήσετε. Μας είπατε ότι εσείς βάλατε 10 εκατομμύρια. Μας είπατε ότι έβγαλαν 60 εκατομμύρια ευρώ από το χρηματιστήριο. Πώς θα χρηματοδοτούσατε…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Εγώ σας είπα ότι έβγαλα 60 εκατομμύρια; Τι είναι αυτά που λέτε τώρα; Αυτά είναι παραμύθια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Είπατε ότι βάλατε 10 εκατομμύρια.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Εσείς βάλατε 10 εκατομμύρια είπατε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Εγώ έβαλα 10 εκατομμύρια!

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Αυτό λέει ο κ. Μηταράκης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Ήμουν βλάκας! Ήμουν ηλίθιος! Με ακούτε; Κανένας φίλος σας δεν έχει κάνει αυτή τη βλακεία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Βάλατε 10 εκατομμύρια και έχετε το 13%. Πώς σκοπεύατε να χρηματοδοτήσετε 534 εκατομμύρια…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Δεν ασχολούμουν με αυτό το πράγμα. Καταλάβετε το! Σας το έχω δηλώσει. Πιάστε τους ενόχους! Αυτή είναι η δουλειά σας. Εγώ να σας βοηθήσω σε ό,τι θέλετε, να σας οδηγήσω σε ό,τι θέλετε. Να σας πω ότι έχει φτιάξει δέκα εταιρείες ο Γιαννίκος. Τι έκαναν οι φορολογικές αρχές; Τι έκανε το χρηματιστήριο; Τι έκανε η κεφαλαιαγορά; Τι έκαναν οι τράπεζες; Γιατί δεν του έλεγαν: Βρε απατεώνα, ζητάς δάνεια για το ALTER, πώς έχεις δέκα εταιρείες, θέατρα, κινηματογράφους και κασέτες;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Προσπαθώ, κύριε Κουρή, να μείνω στο θέμα του ALTER.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Εσείς με το ALTER!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Μα, η Εξεταστική Επιτροπή είναι για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Μα, σας λέω ότι ο Γιαννίκος είχε δέκα εταιρείες! Δέκα εταιρείες είχε φτιάξει!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αν κάνουμε εξεταστική για τα θέατρα…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Γιατί του τα δώσατε; Εσείς διοικούσατε! Εσείς οι πολιτικοί διοικούσατε τις τράπεζες. Εγώ διοικούσα τις τράπεζες; Κακώς του τα έδωσαν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ωραία, πάμε σε αυτό το σημείο. Πήρατε δύο δάνεια…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Κακώς τα δώσατε!

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ:Δεν κατάλαβα τώρα, «κακώς τα δώσανε»!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Τα έδωσαν αυτοί.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ:Ποιος τα πήρε τα λεφτά αυτά; Η εταιρεία σου δεν τα πήρε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Ποια εταιρεία;

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ:  Η εταιρεία η δική σου δεν τα πήρε τα λεφτά; Πού πήγαν δηλαδή; Που μας εγκαλείς και από πάνω!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Εγώ δεν πήρα τίποτε. Εγώ πλήρωσα αυτή την ιστορία.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Κύριε Βορίδη, διόρθωσε «κακώς τα δώσανε». Τώρα συνεχίζει ο κ. Μηταράκης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Κύριε Βορίδη, κοιτάξτε να δείτε, εγώ δεν πήρα δραχμή. Αφήστε για την εταιρεία μου τώρα…

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ:Εγώ το είχα το 25%;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Κύριε Βορίδη, μην διακόπτετε τον κ. Μηταράκη.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ:Εσύ το είχες το 25%!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Και επειδή το είχα;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Μην διακόπτετε τον κ. Μηταράκη, κύριε Βορίδη!

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ:...534 εκατομμύρια και 25% αλλά «δεν μας νοιάζει»! Έλα τώρα!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Τι λέτε τώρα;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Κύριε Κουρή, σας παρακαλώ, μην συνομιλείτε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Εγώ έχω κάνει εκατό αιτήσεις!

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Κύριε Κουρή, σας παρακαλώ. Ο κ. Μηταράκης σας ρωτάει. Κύριε Βορίδη, θα έρθει η σειρά σας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, προκύπτει από τα Πρακτικά εδώ και από τα λεγόμενα ότι το ALTERξόδεψε 534 εκατομμύρια τα οποία δεν γνωρίζουμε σε ποιους μετόχους και πώς πήγαν.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Να τους βρείτε! Εγώ σας καλώ να τους βρείτε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ακούσαμε από εσάς μια άποψη και την ακούω.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Συγγνώμη, κύριε Μηταράκη. Κάτι προς διευκρίνιση. Είναι εκτός χρόνου. Είπατε 534 εκατομμύρια…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ξόδεψε το ALTER σε τρία χρόνια για να αγοράζει πρόγραμμα. Είπε ο κύριος μάρτυς…

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Με τους μετόχους τι σχέση έχει αυτό; Σας ρωτώ εγώ, γιατί δεν καταλαβαίνω…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ο ίδιος ο κύριος μάρτυς είπε ότι αυτά τα λεφτά πήγαν σε τσέπες των μετόχων.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Σας έδωσα στοιχεία, στις offshore εταιρείες πήγαν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Η αλυσίδα είναι η εξής: Οι τράπεζες δανειοδοτούσαν, αγοραζόταν πρόγραμμα και ο μάρτυρας προσέφερε τη γνώση του στην Επιτροπή σήμερα ότι αυτά τα λεφτά δεν πήγαιναν στην αγορά προγράμματος -το είπε ο ίδιος ο κύριος μάρτυς- αλλά πήγαιναν σε τσέπες μετόχων. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα για την Επιτροπή: Πού πήγαν αυτά τα λεφτά;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Επιτρέψετε μου τώρα, χωρίς να έχω ακόμα πλήρη γνώση…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Περιλάμβανε μια αλυσίδα.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Μπράβο. Αγόραζαν από την Αμερική, περνούσαν σε δυο-τρεις εταιρείες, διαφημιστική κ.λπ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Τη ροή των χρημάτων, αυτά τα 534 εκατομμύρια, δεν γνωρίζουμε πού τελικά πήγαν. Ο κύριος μάρτυς προσφέρει τη γνώση ότι πήγαν σε τσέπες μετόχων. Εγώ το ακούω. Θέλω, όμως, να μάθω σε ποιες τσέπες πήγαν.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Σας είπα πού πήγαν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Σας άκουσα, κύριε μάρτυς και μπορεί να έχετε δίκιο, μπορεί και να μην έχετε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Τα έφαγαν αυτοί που διοικούσαν το κανάλι. Σας τα είπα εκατό φορές.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Σας παρακαλώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Επιτρέψτε, όμως, στην Επιτροπή, το εξής. Όταν είστε ο βασικός μέτοχος και μέλος του ΔΣ και εγώ υποχρεούμαι να σας διαχωρίσω.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Κύριε Μηταράκη, είστε οικονομολόγος. Όταν σας δίνω offshoreεταιρείες, όταν σας λέω πώς έγινε η κομπίνα, δεν μπορείτε να μου λέτε τέτοια πράγματα. Δεν μπορείτε να μου λέτε τέτοια πράγματα! Να τα πείτε σε άλλους, όχι σε εμένα!

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Κύριε Κουρή…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε…

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Μισό λεπτό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Όταν υπάρχουν offshoreεταιρείες, αυξάνει το ερώτημα ποιοι είναι τελικά πίσω από το καθετί. Διότι φαίνεται ότι μπορεί να μην είναι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Εγώ θέλω να τους βρείτε αυτούς.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Επειδή έχω διακόψει τον χρόνο…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Εγώ σας προκαλώ και σας λέω ότι εσείς οι πολιτικοί δεν προσπαθήσατε για αυτό το πράγμα.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Επιτρέψτε μου να σας πω, κύριε Κουρή, ότι εδώ έρχεστε για να απαντήσετε. Προφυλάσσω όλους τους συναδέλφους ότι δεν επιστρέφουμε τη συζήτηση με ερωτήσεις και με κριτική. Μπορείτε να την κάνετε στον δημόσιο χώρο, έχετε το δημοκρατικό δικαίωμα να τοποθετείστε, αλλά εδώ παρακαλώ να μείνουμε στις ερωτήσεις.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι το εξής. Στην πρώτη ομάδα ερωτήσεων περιγράψατε μια διαδικασία όπου οι νέοι ιδιοκτήτες, τα νέα εκτελεστικά στελέχη του ALTER –ας το περιγράψω έτσι- που πήραν από εσάς μετοχές αγόραζαν από διάφορες ενδιάμεσες εταιρείες οχήματα και υπερτιμολογούσαν και τα χρέωναν στο ALTERπου τα δανειζόταν.

Ο κ. Μηταράκης, λοιπόν, σας ρωτά τα δάνεια που έπαιρνε το ALTERγια την αγορά προγράμματος πού πήγαιναν και του απαντήσατε στις τσέπες μετόχων.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Στις τσέπες του Γιαννίκου, του Αθανασούλη και του Βαλσαμίδη.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Αυτά ρωτούσαμε, αν ξέρετε τα ονόματα. Κύριε Μηταράκη, να συνεχίσουμε από αυτό το σημείο, γιατί το διακόψαμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Συνεχίζω…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Είναι κατηγορούμενοι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Πάνω σε αυτό διευκρινίστε μας το εξής: Δεν υπάρχει κάποια δικαστική απόφαση που επιβεβαιώνει αυτό που λέτε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Υπάρχει. Είναι κατηγορούμενοι. Έχει βγει βούλευμα από την κ. Κυβέλου, έχει ασκηθεί δίωξη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Άρα, δεν έχουν καταδικαστεί.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Έχει βγει παραπεμπτικό βούλευμα και στις 30 Σεπτεμβρίου είναι η δίκη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ωραία, το σημειώνουμε αυτό. Λέγατε λοιπόν, ότι για να δοθούν δάνεια, έπρεπε το κανάλι να είναι συστημικό, δηλαδή να ξέρατε τους πολιτικούς.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Δεν ασχολούμουν εγώ. Φωνάξτε και ρωτήστε τον Γιαννίκο, τον Αθανασούλη και τους άλλους. Μη με ρωτάτε για τη λειτουργία του καναλιού, γιατί δεν ξέρω, δεν ασχολήθηκα.

Κύριε Μηταράκη, εγώ δεν ασχολήθηκα ποτέ με τη διοίκηση και τη διαχείριση. Όταν θέλετε, ρωτήστε τους απατεώνες Γιαννίκο, Αθανασούλη και Βαλσαμίδη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη. Όσοι γνωρίζουν τα στοιχειώδη για το πώς λειτουργεί μια ανώνυμη εταιρεία φυσικά αναμένουν τις καθημερινές αποφάσεις να της λαμβάνει η διοίκηση και αυτό είναι λογικό. Αποφάσεις, όμως, κατανομής 534 εκατομμυρίων υπέρ-υπέρ-υπερπολλαπλάσιο ποσό του κεφαλαίου, αποφάσεις σύναψης δανείου, βάσει του νόμου, πάνε στο Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη του ΔΣ…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Σας είπα ότι δεν συνήλθε ποτέ ΔΣ, καταλάβετέ το.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Γιατί δεν αντιδράσατε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Δεν συνήλθε ποτέ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Γιατί δεν αντιδράσατε; Δεν σας ενδιέφεραν τα λεφτά σας;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Σας επαναλαμβάνω ότι είχα εμπιστοσύνη, όπως είχα εμπιστοσύνη και στον Μητσοτάκη που με έριξε. Τι άλλο θέλετε να σας πω τώρα; Τι να σας πω τώρα; Και ο φίλος σας ο Μητσοτάκης που με έριξε…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Επανέρχομαι ξανά στο δάνειο. Είπατε ότι για να δοθεί ένα δάνειο 100 εκατομμυρίων απαιτείται πολιτική κάλυψη. Ρωτώ συγκεκριμένα: Με τον κ. Γιαννίκο μιλούσατε ποτέ στο τηλέφωνο;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ποτέ;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Ελάχιστες φορές.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν τον ξέρατε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Τον ήξερα. Βεβαίως, τον ήξερα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν σας έπαιρνε ποτέ να σας πει τι γίνεται;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ούτε εσείς τον παίρνατε ποτέ;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Έκανε ό,τι ήθελε. Ήταν ο απόλυτος μονάρχης. Δεν ξέρετε ότι στις εισηγμένες εταιρείες κάνει κουμάντο μόνο ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Όχι. Το ΔΣ εγκρίνει κάποια σημαντική απόφαση, είναι υποχρεωμένο να το κάνει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς):Μάθετέ το, λοιπόν.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Και δεν το ξέρουμε και δεν είναι έτσι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν είναι έτσι, κύριε Κουρή.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Έτσι ήταν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ρωτώ και πάλι. Ποια ήταν τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία συνέβαλαν στο να πάρετε εσείς δάνειο;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Να ρωτήσετε τους απατεώνες Αθανασίου και…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Σας ρωτώ μία πιο συγκεκριμένη ερώτηση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Εγώ δεν έχω ιδέα. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ, κύριε Μηταράκη. Μην παιδεύεστε άδικα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Σας ρωτώ μία συγκεκριμένη ερώτηση, για να σας βοηθήσω.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Μην παιδεύεστε άδικα. Δεν είχα ιδέα. Καταλάβετέ το.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σταματάτε τον χρόνο;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον διέκοψα τον χρόνο, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Διότι δεν με αφήνει να μιλήσω.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εντάξει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θα σας κάνω μία άλλη ερώτηση τότε. Γνωρίζετε αν υπήρχε πολιτική παρέμβαση στα δάνεια του ALTER;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Σε όλα τα κανάλια, σε όλα τα Μέσα…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είναι συγκεκριμένη ερώτηση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Σε όλα τα κανάλια, σε όλα τα Μέσα, δεν πήρε ποτέ κανείς μια δραχμή δάνειο χωρίς την έγκριση…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Από τη μία πλευρά, λοιπόν, κύριε μάρτυς, μας λέτε με βεβαιότητα ότι υπήρχε παρέμβαση και από την άλλη μας λέτε ότι δεν ξέρετε ποια είναι και να ρωτήσουμε τον Γιαννίκο. Σε ποια από τις δύο ερωτήσεις λέτε ψέματα;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Δεν κατάλαβα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ή ξέρατε ότι υπήρχε παρέμβαση και πρέπει να ξέρετε ποια είναι ή δεν ξέρετε αν υπάρχει παρέμβαση και δεν ξέρετε ποια είναι. Δεν μπορεί να μου λέτε ότι είστε βέβαιος ότι υπάρχει παρέμβαση και δεν ξέρετε ποια είναι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Δεν ασχολούμουν. Το καταλαβαίνετε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, πώς απαντάτε στην προηγούμενη ερώτηση;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Δεν ασχολούμουν γιατί έτσι…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, πώς απαντήσατε στην προηγούμενη ερώτηση ότι υπήρχε παρέμβαση;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Σας επαναλαμβάνω το εξής: Εγώ ξέρω γενικά ότι ποτέ εσείς οι πολιτικοί και οι Υπουργοί, αλλά κι εσείς που έχετε χρηματίσει και Υπουργός… Δεν δόθηκε ποτέ δάνειο σε εφημερίδα και σε κανάλι, χωρίς την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Τύπου. Καταλάβετέ το.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Καινούργια ερώτηση: Στα δικά σας Μέσα, όχι σ’ αυτά που είναι ο κ. Γιαννίκος, δηλαδή στο KONTRAή σε ραδιόφωνα ή παλαιότερα, έχετε πάρει ποτέ οποιοδήποτε δάνειο, έστω μία φορά;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Δηλαδή, τι εννοείτε «δάνειο»;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Οποιοδήποτε δάνειο οποιουδήποτε ποσού, ακόμα και 500 ευρώ. Έχετε πάρει δάνειο;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Αν μιλάμε για 500.000 ευρώ κλπ, αυτά είναι αστεία πράγματα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Έχετε πάρει;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Όχι, δεν έχω πάρει δάνεια μεγάλα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Έχετε πάρει δάνεια;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Μεγάλα δάνεια ποτέ…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ποιος πολιτικός παρενέβη γι’ αυτά τα δάνεια;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Τα πήρα με την αξία μου, επειδή δεν χρωστάω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, υπάρχουν δάνεια που δίνονται χωρίς παρέμβαση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Ξέρετε γιατί δεν χρωστάω; Διότι είμαι έντιμος και καθαρός επιχειρηματίας και έχω πρόσωπο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μπράβο. Ωραία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Διότι όταν πάω σαν βλάκας και βάζω 10.000.000 ευρώ σε ένα βουλιαγμένο κανάλι, όταν οι μεγάλοι, οι φίλοι σας, δεν βάζουν στο ΜΕGA500.000 ευρώ και όταν πάω και εξοφλώ την κάρτα της ΠΕΙΡΑΙΩΣ με 3,5 εκατομμύρια ευρώ, δεν μπορώ να πάω και να ζητήσω 500.000 ευρώ και να μη μου τα δώσουν.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ, κύριε Κουρή, νομίζω ότι εκφράσεις όπως «οι φίλοι σας» ή οτιδήποτε τέτοιο δεν αντιστοιχούν σε μια εξέταση μάρτυρα της Εξεταστικής Επιτροπής.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Εντάξει. Συγγνώμη αν εν τη ρύμη του λόγου…

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Νομίζω ότι καταλαβαίνουμε δεν μπορεί να γίνεται κάτι τέτοιο…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Εντάξει, εντάξει. Όμως, ο κ. Μηταράκης λέει πράγματα που δεν αντέχουν.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να απαντάτε στην Εξεταστική και να δίνετε στοιχεία και δεδομένα που γνωρίζετε ή έχετε μάθει, αναφέροντας και την πηγή.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Για τον κ. Μηταράκη, λοιπόν, για να του κάνω ένα δώρο τώρα…

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχω διακόψει τον χρόνο, κύριε Μηταράκη.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Του λέω, λοιπόν, ότι ο φίλος μας ο Μητσοτάκης, όταν τσακωθήκαμε με την PRESS HELLASκαι έφυγε…

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ποιος Μητσοτάκης;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Ο Κώστας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όταν ήταν στο Δημοτικό, λέτε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο της PRESS HELLAS, της εταιρείας που είχαμε συνεταιρικό, πήγε στον Κοσκωτά, μαζί με το λογιστήριο. Το καταθέτω.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Μηταράκη, μπορείτε να συνεχίσετε, σας παρακαλώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, απλώς για τα Πρακτικά, στο ένα λεπτό και δεκατέσσερα δευτερόλεπτα που έχω, να πω εν κατακλείδι για να γραφτεί στα Πρακτικά, ότι μας είπε ο κύριος μάρτυς πως το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του χρηματιστηριακά ήταν στο ALTER…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Δεν σας είπα αυτό το πράγμα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εγώ κάνω την ερώτηση και σας επιτρέπεται να απαντήσετε μετά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ (Μάρτυς): Στα χωράφια…

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Κουρή, σας παρακαλώ. Ο κ. Μηταράκης θέλει να κάνει μία δήλωση για τα Πρακτικά και έχει το δικαίωμα ως Βουλευτής…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Και απαντήστε μετά.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): …και μπορείτε να σχολιάσετε μετά, αν θέλετε. Όμως, αφήστε τον να ολοκληρώσει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τίθεται, λοιπόν, εντός της Επιτροπής ότι ο κύριος μάρτυς μαζί με τον γιο του είχε το 25% του ALTER που ήταν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του. Για δέκα χρόνια το ALTER διαχειριζόταν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, έπαιρνε δάνεια και δεν είχε την παραμικρή γνώση, παρ’ ότι μέλος του ΔΣ, γι’ αυτή τη ροή εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Πήρε δάνειο από τράπεζες το 2008-2009. Σύμφωνα με την αρχική του δήλωση, για να γίνει αυτό, θέλει πολιτική παρέμβαση. Μετά, όταν ρωτήθηκε ποια είναι η παρέμβαση, δεν τη γνώριζε. Είπε, όμως, ότι πάντα υπάρχουν παρεμβάσεις. Όταν, μάλιστα, ρωτήθηκε για δικά του δάνεια, είπε ότι έχει πάρει δάνεια χωρίς παρέμβαση, γιατί δεν χρειάζεται παρέμβαση, επειδή αυτός είναι έντιμος.

Επίσης, στο τέλος είπε ότι στην περίπτωση αυτή που αναφέρατε, δηλαδή το 1990, όλο το ΔΣ ήταν ενήμερο για τα δάνεια, όπως σωστά γίνεται στα διοικητικά συμβούλια.

Αυτά ήθελα να πω και ο μάρτυς μπορεί να απαντήσει.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση