Βουλή

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στη 20η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια Κομμάτων και ΜΜΕ

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη κατά την 20η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια Κομμάτων και ΜΜΕ κατά την εξέταση του μάρτυρα κ. Γ. Βαρδινογιάννη από το Star.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επί των διαδικαστικών θεμάτων που θέσατε κατά πρώτον, για την κλήση του κ. Κυριακού και την επιστολή, από ό,τι αντιλαμβάνομαι εδώ υπάρχει μια ιδιόμορφη περίπτωση ότι ο κ. Κυριακού δεν είναι ούτε μη εκτελεστικό μέλος της διοίκησης. Νομίζω τελικά καλούμε κόσμο ο οποίος δεν έχει την άμεση γνώση. Δεν θα επιμείνουμε σε αυτό, αλλά θεωρώ –το έχουμε πει και στην περίπτωση του κ. Βαρδινογιάννη- ότι καλό είναι να κληθούν οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν την άμεση γνώση των διοικητικών θεμάτων. Αυτό ως προς το θέμα του κ. Κυριακού.

Ως προς το θέμα της επιστολής που έχει τεθεί από κύριο συνάδελφο για τη Νέα Δημοκρατία, αντιλαμβάνεστε ότι σε κάθε συνεδρίαση προσπαθεί να δημιουργηθεί μια εντύπωση και μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα πάνω από τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία θα κληθεί διά του αρμοδίου σε ειδική συνεδρίαση και κάθε συνάδελφος θα έχει το δικαίωμα να θέσει οποιοδήποτε ερώτημα κρίνει απαραίτητο. Οποιαδήποτε επιπλέον διαδικασία νομίζω απλώς γίνεται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Ως προς τον κ. Γιαννίκο είμαστε απόλυτα σύμφωνοι να κληθεί. Πράγματι από την εξέταση του κ. Κουρή προέκυψαν πολλά ερωτήματα. Ακόμα και κατ’ αντιπαράσταση θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τον κ. Γιαννίκο και τον κ. Κουρή, αλλά, εν πάση περιπτώσει, δεν είναι αυτό το προτεινόμενο.

Ως προς το θέμα της πρόσκλησης εισαγγελικών λειτουργών αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν δεδομένα στην ελληνική νομοθεσία τα οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη, όπως σωστά ειπώθηκε.

Κλείνοντας, για το θέμα του Μαρινόπουλου πράγματι ο κ. Λοβέρδος θέτει ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα: Να δούμε ποια είναι η βάση σύγκρισης. Να δούμε πώς οι τράπεζες αντιμετωπίζουν την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων και να δούμε, παραδείγματος χάριν, εάν η αντιμετώπιση των εταιρειών που είναι θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής, δηλαδή, των κομμάτων και των μέσων μαζικής επικοινωνίας, στην πράξη τελικά ήταν δυσχερέστερη ή ευνοϊκότερη από τη ρύθμιση που τώρα έγινε. Μας δίνει μια βάση σύγκρισης. Νομίζω είναι πολύ ενδιαφέρον. Δεν ξέρω ποιος είναι ο σωστός τρόπος να παρουσιαστεί, αλλά να δούμε, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και τα κόμματα αντιμετωπίστηκαν καλύτερα απ’ αυτήν τη συμφωνία ή χειρότερα; Τίθεται ένα πολύ σημαντικό θέμα. Για το πώς δεν ξέρω ποια είναι η βέλτιστη ιδέα.

Ως προς το θέμα της Τράπεζας Αττικής θα τοποθετηθούν οι συνάδελφοι.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση