Βουλή

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην 22η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια Κομμάτων και ΜΜΕ

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην 22η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια Κομμάτων και ΜΜΕ κατά την εξέταση του μάρτυρα κ. Γ. Πάσχα, Διευθυντή Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος.

1η παρέμβαση Ν. Μηταράκη

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι, κύριε Μηταράκη, έχετε τον λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα το κάθε Βουλευτή φυσικά να εκφράζει σε κάθε ευκαιρία την άποψή του.

Παρατηρώ, όμως, ότι επαναλαμβανόμενα  κάποιοι συνάδελφοι προσπαθούν στην αρχή κάθε συνεδρίασης να επαναφέρουν τα ίδια και τα ίδια θέματα για τα οποία φυσικά και έχουν το δικαίωμα και να ρωτήσουν τους μάρτυρες και στο πόρισμα της Επιτροπής να συμπεριλάβουν την όποια άποψή τους.

Αναφέρομαι παραδείγματος χάριν σε αυτό που είπε ο κ. Νικολόπουλος αναφορικά με το θέμα των δανείων και των εγγυήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί να κάνετε αυτή την ερώτηση στον σημερινό μάρτυρα, σε οποιονδήποτε μάρτυρα. Μπορεί να κάνει αυτές τις ερωτήσεις όταν έρθει ο Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, να καταθέσει όποιο έγγραφο έχει στην κατοχή του και να πει ό,τι θέλει στο πόρισμα. Αυτό είναι φυσικά δικαίωμά του και είναι και ο ρόλος του ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής. Αλλά κάθε φορά στην έναρξη κάθε συνεδρίασης να λέμε τα ίδια  και τα ίδια μόνο και μόνο για να ανανεώνουμε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, δεν νομίζω ότι βοηθάει  στη συζήτηση.

Όσο για το θέμα του «Κήρυκα», έχει απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης. Αν θέλετε, όταν υπάρξει ο σχετικός μάρτυρας, κάντε την όποια ερώτηση κρίνετε.

Ευχαριστώ.

------------

2η Παρέμβαση Ν. Μηταράκη

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Μηταράκης για ένα λεπτό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ο κ. Τζαβάρας δυστυχώς βρέθηκε εκτός Αιθούσης.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα τον ενημερώσετε, κύριε Μηταράκη, και θα του ενεχειρίσετε τα άρθρα του νόμου από τα οποία προκύπτει ότι δεν ισχύει η δήλωση που έκανε, απολύτως το αντίθετο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άκουσα την ερμηνεία του κ. Σαντορινιού, την οποία ως μη δικηγόρος δεν μπορώ να κρίνω κατά πόσο…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ-ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ:Νόμος είναι, δεν είναι ερμηνεία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μου επιτρέπετε να κάνω μία δήλωση; Μπορείτε να την ακούσετε και μετά να απαντήσετε;

Άκουσα την ερμηνεία του κ. Σαντορινιού και κατά πόσο η συγκεκριμένη αύξηση εμπίπτει στην παράγραφο που αναφέρετε ή στην παράγραφο που ανέφερε ο κ. Τζαβάρας. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να το κρίνω.

Μπορώ, όμως, να πω το εξής. Πρώτον φαίνεται από την ύπαρξη αντίθετων απόψεων ότι είναι ένα θέμα το οποίο χρήζει διερεύνησης. Επιβεβαιώνεται και από τον κ. Σαντορινιό η παρέμβαση του τότε Προέδρου του ΤΕΕ και νυν Υπουργού Υποδομών του κ. Σπίρτζη, και τίθεται κι ένα μεγάλο και σημαντικό ερώτημα, όπως το παρουσίασε ο κ. Σαντορινιός και τρίτον, τίθεται ένα πολύ ουσιαστικό ερώτημα κατά πόσο η συμμετοχή η τελευταία του ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής σε συνδυασμό με το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πώς χρησιμοποιήθηκαν οι πόροι της Τράπεζας απομειώνει την αξία του συνταξιοδοτικού ταμείου των μηχανικών.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ.

------------

3η Παρέμβαση Ν. Μηταράκη

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Μηταράκης έχει τον λόγο για οκτώ λεπτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ευχαριστώ πολύ. Και ευχαριστούμε πολύ για την υπομονή σας στην πολύωρη διαδικασία. Είναι έντονο το ενδιαφέρον όλων των συναδέλφων, όπως αντιλαμβάνεστε, για τη γνώση σας ως επιθεωρητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Εγώ θα επικεντρωθώ κυρίως στα κόμματα. Έχετε ήδη πει για τη διαδικασία των πιστοδοτήσεων των κομμάτων. Και ζητώ συγνώμη αν επαναλάβω πράγματα τα οποία έχουν ήδη ειπωθεί για λόγους πληρότητας μιας απάντησης. Κατ’ αρχήν κατά τον έλεγχο που έχετε κάνει, κατά τη λήψη αυτών των δανείων τηρήθηκαν οι εκάστοτε κανόνες της κάθε τράπεζας; Κι αυτοί οι κανόνες ήταν με χρηματοοικονομικά κριτήρια ή με διάφορα άλλα κριτήρια;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΧΑΣ (Μάρτυς):Τηρήθηκαν οι κανόνες, όπως ευθαρσώς αναφέρονται στα πορίσματα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Παραδείγματος χάριν, ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, που ήρθε εδώ -επιτρέψτε μου να το πω λίγο περιληπτικά-, είπε ότι ο τρόπος με τον οποίον η τράπεζά του επέλεξε να δει την δανειοδότηση όλων των κομμάτων θεωρούσε σημαντικό εχέγγυο τη χρηματορροή του ελληνικού Δημοσίου, θεωρούσε ότι τα ιστορικά στοιχεία του κάθε κόμματος, θεωρούσε ότι το «εύλογος ορίζοντας» ο μελλοντικός και ότι ένα όριο 4 φορές την προηγούμενη χρονιά την επιχορήγηση ήταν ένας κανόνας που επέτρεπε να καθορίσει ένα όριο χρηματοδότησης. Αυτό το πλαίσιο σκέψης είναι εντός των κανόνων της ρυθμιστικής αρχής;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΧΑΣ (Μάρτυς):Στο 4 μπορεί να ήμουν λίγο επιφυλακτικός. Θα ήμουν πιο κάτω. Σαν λογική σκέψη είναι σωστή. Εγώ όμως θα ήμουν στο 3 και μέσα, φυσικά στην ίδια Βουλευτική Περίοδο, για να μην αλλάξουν οι συσχετισμοί και υπάρχει διαφορετικός προϋπολογισμός.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αλλά να συνδυάσουμε κάτι που είπατε πριν: Έχει να κάνει και με τη διαχείριση κινδύνου. Ένα δάνειο έχει πολλαπλά στάδια αποπληρωμής και όσο προχωράει ο χρόνος λογικό είναι…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΧΑΣ (Μάρτυς):Ακριβώς. Το θέμα είναι το εξής. Πρώτα- πρώτα, αν το κόμμα που χρηματοδοτεί, δει ότι έχει ελλείμματα, θα μπορέσει τα ελλείμματα αυτά να τα καλύψει μέσα στην τετραετία – τριετία για μένα;

Δεύτερον, θα μπορέσει να είναι σίγουρος ότι ο Προϋπολογισμός του κράτους θα είναι ο ίδιος;

Τρίτον –σίγουρα το ξέρετε καλύτερα από μένα- 15 εκατομμύρια είχαν εγγραφεί πέρυσι στον Προϋπολογισμό, 11 πήραν τα κόμματα. Το ίδιο ποσό -15 εκατομμύρια- έχει εγγραφεί και στον ισολογισμό του ’16, πήραν 11 εκατομμύρια. Εδώ υπάρχουν αστάθμιστοι παράγοντες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ωραία. Θα μπω σε αυτό, αλλά να κλείσω αυτό το θέμα πρώτα: Έχετε βρει κατά την έρευνά σας στοιχεία πολιτικών εξωθεσμικών παρεμβάσεων στη διαδικασία λήψης αυτών των δανείων; Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης βρέθηκαν τέτοια στοιχεία;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΧΑΣ (Μάρτυς):Κατ’ αρχάς οι επιθεωρήσεις είναι το ’10 και το ’12, δεν ήμουν εγώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Στα στοιχειά του φακέλου, υπάρχει κάποια...

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΧΑΣ (Μάρτυς):Ποτέ αυτά δεν καταγράφονται, κύριε Βουλευτά, στα στοιχεία του φακέλου. Αυτά μπορείς να τα διαπιστώσεις αν είσαι διευθυντής εκείνη τη στιγμή και σου πει ο επιθεωρητής «άκουσα αυτό».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Που θα υπήρχε στο πόρισμα, αν είχε ειπωθεί κάτι τέτοιο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΧΑΣ (Μάρτυς):Τότε δεν θα υπήρχε στο πόρισμα. Το πόρισμα, εάν ήμουν εγώ, σε δικιά μου διαχείριση, θα είχε άλλου είδους…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θα είχε πάει στον Εισαγγελέα. Ωραία.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ:Δεν θα υπήρχε επιθεωρητής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τα κόμματα, τα μεγάλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, δανείζονται όλα με εγγύηση στη χρηματοδότηση την κρατική, έχετε στοιχεία ότι κάποιο από αυτά τα τρία κόμματα έχει δανειστεί και με άλλον τρόπο ή όλα δανείζονταν πανομοιότυπα;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΧΑΣ (Μάρτυς):Και τα τρία κόμματα τα οποία έχετε πει έχουν δανειστεί με την ενεχύραση της κρατικής επιχορήγησης, με διαφορετικά υπόλοιπα, όμως, το κάθε κόμμα…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ-ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ:Είναι εξυπηρετούμενα, να πείτε. Αφού τα λέτε αυτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΧΑΣ (Μάρτυς):Δεν τελείωσα.

Είναι εξυπηρετούμενα. Το ΚΚΕ έχει βάλει και εμπράγματες εξασφαλίσεις.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μόνο το ΚΚΕ;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΧΑΣ (Μάρτυς):Μόνο το ΚΚΕ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αναφέρατε πριν τον κανόνα για τις τέσσερις φορές. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα χρωστάει περισσότερο από τέσσερις φορές την κρατική του επιχορήγηση –ενώ είναι εξυπηρετούμενα, δεν διαφωνώ σε αυτό- είναι ένα σημάδι ανησυχίας για εσάς, ως ειδικού;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΧΑΣ (Μάρτυς):Να σας απαντήσω, μισό λεπτό. Πρέπει, όμως, να συμβουλευτώ τα χαρτιά μου.

Λοιπόν, ΣΥΡΙΖΑ: Έχει υπόλοιπο 8,782 ενήμερο, οι επιχορηγήσεις του φτάνουν μέχρι το 2018, πήρε 4 εκατομμύρια επιχορήγηση. Άρα, αν το ’17 και το ’18, με βάση την επιχορήγηση που έχει πάρει σήμερα, δεν χρειαστεί δανεισμό, ναι, μπορεί να το αποπληρώσει. Γι’ αυτό δεν έχει σχηματιστεί και πρόβλεψη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πολύ θετικό.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Και είναι πολλαπλάσιο δύο και όχι τέσσερα, κύριε Μηταράκη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Στόχος αυτής της Επιτροπής, κύριε Πρόεδρε, είναι να βρούμε τα στοιχεία για όλα τα κόμματα. Ό,τι είναι καλό, ό,τι είναι κακό. Δεν υπάρχει κάποια προκατάληψη και το ξέρετε.

Επίσης, να ρωτήσω το εξής: Τα δάνεια των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που είναι μη εξυπηρετούμενα, από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν προβεί σε κάποια ρύθμιση;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΧΑΣ (Μάρτυς):Τα τελευταία στοιχεία που έχω, κύριε Βουλευτά, είναι τα εξής: Στην Εθνική έχετε υποβάλει αίτημα ρύθμισης το οποίο δεν έχει ακόμα εξεταστεί. Στην Πειραιώς οι συμβάσεις καταγγέλθηκαν την 1/4/16. Δεν έχω χαρτί άλλο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αλλά από το ’10 μέχρι το ’16 δεν έγινε κάποια προσπάθεια ρύθμισης;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΧΑΣ (Μάρτυς):Δεν το ξέρω αυτό. Τελευταίες χορηγήσεις, ξέρω, στην Εθνική έγιναν το πρώτο εξάμηνο του ’11. Στην Πειραιώς δεν έγιναν νέες χορηγήσεις.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Προτελευταία ερώτηση: Η έκθεση της GRECO κατά της διαφθοράς των κομμάτων έχει συμβάλει στη δικιά σας δουλειά; Σας έχει δώσει κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα για να κατευθύνει την Τράπεζα της Ελλάδος στην εξερεύνηση υποθέσεων;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΧΑΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε. Στη Διεύθυνσή μου υπάρχει και το Anti- money Laundering, το ξέπλυμα χρήματος, που είναι ειδικοί έλεγχοι αυτοί, γιατί είναι και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν χρειάζομαι κάποιο πόρισμα κάποιας Επιτροπής για να μου πει τι θα πρέπει να κοιτάξω.

Αυτό που ίσως είναι ενδιαφέρον, γιατί το διάβασα -και το άκουσα από τις συνεδριάσεις που είχε αναφερθεί από την κυρία Βουλευτή εδώ και έκατσα και το διάβασα- είναι περισσότερο για την νομοθετική εξουσία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θαυμάσια. Άρα, θα έπρεπε η νομοθετική εξουσία να πάρει πρωτοβουλίες από αυτό.

Φαντάζομαι στο πόρισμα της Επιτροπής, κύριε Πρόεδρε, θα έχουμε σκέψεις και ιδέες που προκύπτουν από αυτό.

Μια τελευταία μου ερώτηση: Γιατί «κοκκίνησαν» τα δάνεια των κομμάτων; Ποιος ήταν ο παράγων που άλλαξε, ο οποίος μπορούσε ή δεν μπορούσε να προβλεφθεί το 2010; Γιατί από ό,τι βλέπω τις χρηματορροές των δανείων το 95%, το 99% των δανείων είναι προ της εκθέσεως της 16/2010. Άρα, ουσιαστικά σταμάτησε η χρηματοδότηση των κομμάτων το 2010, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Ποιος ήταν ο λόγος που «κοκκίνησαν»; Δηλαδή, τι άλλαξε στα οικονομικά τους δεδομένα;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΧΑΣ (Μάρτυς): Τι εννοείτε τώρα;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Που δεν μπορούσαν να τα εξυπηρετήσουν ας το πούμε έτσι; Αυτό δεν εννοείτε; Σταμάτησαν να πληρώνονται.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τι οδήγησε σε αυτό το θέμα;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΧΑΣ (Μάρτυς): Δύο λόγοι. Ο ένας λόγος ήταν ότι ένα, δύο χρόνια, το 2008, το 2009 κυρίως υπάρχει μεγαλύτερος δανεισμός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και ο δεύτερος ότι μειώθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για τα συγκεκριμένα κόμματα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αν τα στοιχεία μου είναι σωστά, το 2009 η Νέα Δημοκρατία πήρε 33 εκατομμύρια και το 2015 πήρε 3,5 εκατομμύρια, άρα μειώθηκε κατά 90% η κρατική επιχορήγηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι σωστά τα στοιχεία μου σαν τάξη μεγέθους;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΧΑΣ (Μάρτυς):Στις κρατικές επιχορηγήσεις δεν έχω φτάσει μέχρι εκεί να έχω κοιτάξει...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω ζητήσει -νομίζω δεν έχει έρθει ακόμα, σας το είχαμε πει και στην πρώτη συνεδρίαση- από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έναν πίνακα της χρηματοδότησης των μεγάλων κομμάτων της τελευταίας δεκαετίας, γιατί έχουμε στοιχεία ο καθένας από διάφορες πηγές. Καλό είναι να πάρουμε από το Γενικό Λογιστήριο έναν απλό πίνακα και να πει στη Νέα Δημοκρατία, στο ΠΑΣΟΚ, στο ΣΥΡΙΖΑ σε όποιο άλλο κόμμα κρίνεται, δέκα χρόνια.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρότι τον έχω αυτόν τον πίνακα, δεν είναι...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αν θέλετε να μας τον μοιράσετε, να υπάρχει μια βάση συζήτησης, να μην λέω εγώ ένα άλλο νούμερο και να πει ένας άλλος συνάδελφος ένα άλλο...

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα κοιτάξω αν αυτός που έχουμε στα αρχεία επεξεργασίας της 162 προκύπτει από θεσμική πηγή, έχει συνταχθεί από συλλογιστική, από διάφορα ΦΕΚ και να δω αν θα χρειαστεί να γίνει αίτημα επίσημο.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Μηταράκη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ και εγώ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση