Βουλή

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην 29η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια Κομμάτων και ΜΜΕ

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην 29η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια Κομμάτων και ΜΜΕ κατά την εξέταση του κ. Ν. Σαλαγιάννη από το ΠΑΣΟΚ.

Πρωτολογία Ν. Μηταράκη

Θα ήθελα να θέσω ένα θέμα και να κάνω μία παρατήρηση ενόψει της εξέτασης του μάρτυρα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Θέλω να το κάνω στην Επιτροπή σήμερα για να μην αιφνιδιαστεί ο μάρτυρας του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπάρχει ένα δημοσίευμα στον Μικροπολιτικό στα Νέα, το οποίο αναφέρεται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της φερόμενης ως έδρας του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κουμουνδούρου. Το αναφέρω ως σχετικό με την Εξεταστική Επιτροπή διότι σε επιστολές του κ. Τσίπρα προς τις τράπεζες το συγκεκριμένο ακίνητο αναφέρεται ως κάτι που μελλοντικά, όταν περιέλθει στην κατοχή του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να δοθεί ως εγγύηση για τα δάνεια του κόμματος. Δεν ξέρουμε μέχρι στιγμής από τους φακέλους αν έχει ήδη δοθεί.

Θα θέλαμε να κατατεθούν στο φάκελο του ΣΥΡΙΖΑ οι συμβολαιογραφικοί τίτλοι κτήσης του κτηρίου και από το ΣΥΡΙΖΑ και από τους αρχικούς ιδιοκτήτες, ήτοι ο τίτλος μεταβίβασης, τα φορολογικά παραστατικά που δείχνουν ότι έχουν πληρωθεί οι φόροι μεταβίβασης και δωρεάς και τα παραστατικά που δείχνουν ότι έχει πληρωθεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας.

Αυτό το λέω από σήμερα και όχι την ερχόμενη Πέμπτη για να μη θεωρηθεί ότι προσπαθούμε να αιφνιδιάσουμε και να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Είναι ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα, υπάρχει το δημοσίευμα του Μικροπολιτικού που το καταθέτω στα πρακτικά και παρακαλούμε να συμπεριληφθούν στο φάκελο του ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα στοιχεία.

Επίσης, αν μπορώ να κάνω ένα σχόλιο με την πολιτική αξία που αυτό έχει. Διαβάζω σε αυτό το άρθρο ότι κουρεύτηκαν χρέη της Αριστεράς, κόμματος που προϋπήρχε του ΣΥΡΙΖΑ, γύρω στα 300 εκ. δραχμές τη δεκαετία του 1990. Όπως επίσης γνωρίζουμε ήδη καθώς έχει συζητηθεί στην Επιτροπή, ότι τη δεκαετία του 1990 χαρίστηκαν χρέη στην Εφημερίδα Αυγή. Από ότι φαίνεται τελικά, μέχρι στιγμής, τα μόνα χρέη που πραγματικά έχουν κουρευτεί, και όχι εν δυνάμει μπορεί να μην αποπληρωθούν, είναι χρέη που προέρχονται από την Αριστερά.

Από ότι φαίνεται, το Τραπεζικό σύστημα, όσο κι αν αυτό φανεί παράδοξο, είχε μία προτίμηση να στηρίξει τη δεκαετία του 1990 την Αριστερά και αυτό δεν αποδεικνύεται από το σχόλιο το δικό μου αλλά από τα δύο κουρέματα χρεών που έγιναν τη δεκαετία του 1990, αυτό της ΕΑΡ και αυτό της εφημερίδας Αυγής.

 

Δευτερολογία Ν. Μηταράκη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Πραγματικά μας λύπησε η απουσία του κ. Νικολόπουλου στην προηγούμενη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής. Μακάρι να ήταν εδώ. Γιατί κατά καιρούς έχει θέσει κάποια θέματα σχετικά με τη δανειοδότηση του κόμματος στο οποίο άνηκε για δεκαετίες. Τα θέματα αυτά –θεωρούμε- απαντήθηκαν επαρκέστατα από τον κ. Σκορδά. Κατατέθηκε η σχετική αλληλογραφία που καταδεικνύει ότι θέματα που έθεσε δεν ισχύουν. Κρίμα που δεν ήταν εδώ –θα έπρεπε να ήταν- για να πάρει και ο ίδιος τις απαντήσεις που αρμόζουν. Ευχαριστώ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ:Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι αυτή θα ήταν μομφή στο πρόσωπό σας, γιατί ανακοινώσατε ότι θα διαβάσετε τα ερωτήματά μου. Ο κ. Μηταράκης –όπως πάντα- με ένα εξυπνακίστικο ύφος είπε «Γιατί να μην έρθει ένας άλλος, ανεξάρτητος, να τα διαβάσει;». Εγώ έχω ζητήσει αυτό που υπεσχέθη εδώ ο κ. Μηταράκης και ο κ. Βορίδης, δηλαδή, να έρθει το έγγραφο. Και μου είπαν –είναι εδώ γραμμένο στα Πρακτικά- ότι όταν θα έρθει ο αρμόδιος, θα φέρει και τα έγγραφα. Είδα από τα Πρακτικά ότι δεν κατετέθησαν τέτοια έγγραφα. Όχι, λοιπόν, και ψέματα ενώ είμαι παρών! Ψέματα όταν είμαι απών, ναι. Όσον αφορά για τα Ταμεία το έχω ξαναπεί. Ο κ. Μηταράκης μπορεί να ήξερε και τα «άσπρα» και τα «μαύρα» ταμεία. Οι Βουλευτές δεν τα ξέρουν.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Εντάξει, κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι πρέπει να λήξει αυτή η συζήτηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Όχι, κύριε Μηταράκη, δεν θα μπλέξουμε με αυτό τώρα. Θα απαντήσω εγώ γι’ αυτό. Μην ανησυχείτε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Μα, δεν υπάρχει ανάγκη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Επειδή, υπάρχουν προσωπικά σχόλια, να πω δύο πράγματα. Ο κ. Σκορδάς έδειξε και παρουσίασε τα εξώδικα των τραπεζών τα οποία καταδεικνύουν την ορθότητα αυτών που είπε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ:Δεν ζήτησα τα εξώδικα, κύριε Μηταράκη. Μην κάνετε τον χαζό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν κάνω τον χαζό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ:Κάνετε τον χαζό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Παρουσίασε τα κείμενα. Ως προς το δικαίωμα μελών που απουσιάζουν να κατατίθενται γραπτά οι ερωτήσεις τους είναι κάτι για το οποίο εγώ, αν το αποφασίσουμε, δεν έχω αντίρρηση και όσον αφορά τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας που είναι απόντα θα μπορώ να διαβάζω εγώ τις ερωτήσεις πέντε μελών. Δεν έχω κανένα θέμα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ:Τι πειράζει;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Όχι, λέω αν θέλουμε να θέσουμε ένα θέμα επί της διαδικασίας, να μην αναπληρώνονται τα μέλη, να καταθέτουν γραπτές ερωτήσεις και να μπορώ εγώ, για παράδειγμα, αν λείπει ένας συνάδελφος της Νέας Δημοκρατίας, να έχω δεκαέξι ή είκοσι τέσσερα ή τριάντα δύο λεπτά...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ:Αν είμαι μόνος μου, θα τα πω στον κ. Φάμελλο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αν θέλετε να το κάνουμε έτσι, να το κάνουμε. Δεν έχω καμία αντίρρηση.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ:Γιατί να μην το κάνουμε;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Κύριοι συνάδελφοι, να πω το εξής επί της ουσίας, όμως, τώρα: Οι απόψεις σας έχουν καταγραφεί. Υπάρχει πράγματι ένα θέμα με την αλληλογραφία που κάναμε με τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Νικολόπουλος ζήτησε κάποια έγγραφα όταν ο κ. Βορίδης είχε καταθέσει ότι εγγράφως και εξωδίκως είχαν ενημερωθεί οι τράπεζες για την πολλαπλή εκχώρηση –συγχωρήστε με για τον όρο, μένει να αποδειχθεί, είναι θέμα πορίσματος, τον χρησιμοποιώ για να είναι κατανοητή η συζήτησή μας. Συμφωνήσαμε να κοινοποιήσουμε τα αιτήματα του κ. Νικολόπουλου, για να είναι ενήμερη η Νέα Δημοκρατία, διότι ειπώθηκε από τα στελέχη της εδώ και τους Βουλευτές της ότι στην εξέτασή της θα έρθουν και δεν χρειάζεται ειδική αλληλογραφία. Το είπε, νομίζω, και ο κ. Μηταράκης αυτό. Κοινοποιήσαμε τις επιστολές του κ. Νικολόπουλου στον κ. Μητσοτάκη, ώστε να είναι ενήμερος όταν έρθει η ώρα της παρουσίας εδώ της Νέας Δημοκρατίας, να υπάρχει ενημέρωση.

Υπάρχει το κενό, το οποίο διαπιστώθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση, ότι ο κ. Σκορδάς ήταν εδώ ως άτομο και με βάση το τι γνωρίζει, διότι δεν έχει αυτή τη στιγμή στη Νέα Δημοκρατία ενεργό ρόλο, εκτελεστικό ή επιχειρησιακό, οργανωτικό ή οποιονδήποτε άλλο θέλετε.

Σε κάθε περίπτωση, αν κριθεί, που αυτό διαπιστώνω εγώ από τις τοποθέτηση του κ. Νικολόπουλου, ότι απαιτούνται εγγράφως στοιχεία τα οποία δεν κατατέθηκαν στη συνεδρίαση -παρ’ ότι απουσίαζε ο ίδιος δεν έχει καμία σημασία, το Σώμα ήταν εδώ- αυτό νομίζω ότι πρέπει να επισημανθεί με ένα νέο ερώτημα στον βαθμό που μπορούμε να πούμε συγκεκριμένα ότι ζητούμε τις έγγραφες βεβαιώσεις εκχώρησης σε τράπεζες των ίδιων μελλοντικών χρηματοδοτήσεων.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ:Πρόεδρε, αν δεν θέλει να το στείλει ο κ. Μητσοτάκης, μπορείτε να το ζητήσετε από τις τράπεζες. Ίσως τότε κακώς εγώ σας ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη και όχι από τις τράπεζες. Αφού δεν θέλει ο κ. Μητσοτάκης. Όπως και να μας πει αν τελικά πλήρωσε το δάνειό του ή όχι, να το ξέρουμε και αυτό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, μάλλον φεύγουμε τώρα από το στάδιο της σοβαρότητας και μπαίνουμε στο στάδιο των εντυπώσεων.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Επιτρέψτε μου να σας πω αυτό, όμως, που εγώ κρίνω προς το παρόν και είναι το εξής: Ο καθένας μας κρίνεται με βάση τις επιλογές του. Η Νέα Δημοκρατία πρότεινε τον κ. Σκορδά, το ΠΑΣΟΚ πρότεινε καταρχήν τον κ. Σαλαγιάννη, λέω παράδειγμα, γι’ αυτό και είναι εδώ μαζί μας σήμερα. Αυτό μπήκε στη δημόσια συζήτηση, είναι κάτι το οποίο το γνωρίζει και η Βουλή και το γνωρίζει και η κοινωνία, αν θέλετε, γιατί μας έχει ακούσει και έχει καταλάβει, παρακολούθησε την προηγούμενη συνεδρίαση ή μπορεί να την παρακολουθήσει στο μέλλον.

Εμείς έχουμε ήδη, κύριε Νικολόπουλε -οι Βουλευτές που ήμασταν παρόντες και εσείς διά των Πρακτικών- μια εκτίμηση της συζήτησης που έγινε επί του θέματος αυτού και των αιτιάσεων που κατέθεσε ο κ. Σκορδάς, που ήταν την επίμαχη περίοδο σε θέση ευθύνης στη Νέα Δημοκρατία. Ίσως –και αυτό ίσως είναι και δική μου αμέλεια, δεν είμαι σίγουρος όμως- κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να υπήρχαν έγγραφα τα οποία επέδειξε ο κ. Σκορδάς και δεν του ζήτησα να κατατεθούν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Αυτά μπορούν να κατατεθούν, κύριε Πρόεδρε. Γιατί νομίζω ότι καλύφθηκαν όλα τα θέματα.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Όμως εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη και απέναντι στον κ. Νικολόπουλο, που είχε επισημάνει ότι πρέπει να έρθουν εκ των προτέρων, δηλαδή, να έχουμε προετοιμάσει τη συζήτηση αυτή, γιατί πράγματι η επιστολή απεστάλη στον κ. Μητσοτάκη.

Να δούμε ξανά, κύριε Νικολόπουλε, και μαζί αν θέλετε, γιατί ίσως χρειάζεται πράγματι να κάνουμε επιστολή για κάποια πράγματα που ανακοινώθηκαν, αλλά δεν κατατέθηκαν. Προφανώς, όμως, διατηρούμε όλοι το δικαίωμα να ελέγξουμε στις τραπεζικές συμβάσεις που έχουμε μέσα το τι γράφεται. Εμείς το κάναμε στην εξέταση και διαπιστώσαμε κάποια πράγματα τα οποία δεν δικαιούμαι να τα πω παρά μόνο στη συζήτηση για το πόρισμα, ως Πρόεδρος. Ως μέλος προφανώς και δικαιούμαι, τα είπα, δηλαδή, στην τοποθέτησή μου. Γιατί υπάρχουν ζητήματα που προκύπτουν εκ των πραγμάτων, κατά την άποψή μου, από τα ντοκουμέντα. Παρά ταύτα, όμως, πράγματι αν υπάρχει ζήτημα που ακούστηκε και δεν κατατέθηκε εγώ και ο κ. Νικολόπουλος θα κάνουμε…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, εδώ έχετε δίκιο. Αυτά τα κείμενα έπρεπε να είχαν κατατεθεί.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Έπρεπε να κατατεθούν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Δεν ζητήθηκε εκείνη τη στιγμή.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ:Κύριε Πρόεδρε, επειδή λοιπόν, αυτά τα κείμενα υπάρχουν, όπως είπατε, στους φακέλους -και όσοι είμαστε στην 162 και με συνεργάτες άλλους τα αναζητούμε, δεν έχω δει όμως ποτέ αυτούς που μιλάνε εδώ να πηγαίνουν εκεί, φαίνεται ότι τους τα δίνουν έτοιμα, μασημένα- αλλά τα αμφισβήτησαν -εδώ είπαν και ο κ. Μηταράκης και ο κ. Βορίδης για κάποιο άλλο έγγραφο- αυτό το άλλο έγγραφο ζητάω, λοιπόν, που δεν είναι εκεί. Το δεύτερο: Επειδή δεν ήλθε ο εν ενεργεία οικονομικός αρμόδιος, σας παρακαλώ –και το Σώμα να αποφασίσει- να κληθεί να έλθει ο σημερινός που ξέρει τα σημερινά, τα φρέσκα κουλούρια, όχι τα παλιά κουλούρια. Ο κ. Σκορδάς έχει διοριστεί στην Πειραιώς και ασχολείται τώρα με «ψάρια», δεν ασχολείται με αυτά. Άρα, σας παρακαλώ πολύ να έλθει ο σημερινός, για να απαντήσει σε όσα δεν απάντησε ο κ. Σκορδάς.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε, κύριε Νικολόπουλε.

 

Τριτολογία Ν. Μηταράκη

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Κύριε Μηταράκη, έχετε τον λόγο για δεκαπέντε λεπτά. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι που έχετε ερωτήσεις θα τις κάνετε μετά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Ευχαριστώ.

Να ξεκινήσω σχολιάζοντας θετικά την πρωτοβουλία του κ. Λάππα να διορθώσει κάτι που εκ παραδρομής αναφέρθηκε. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σωστό να το κάνουμε αυτό στην Επιτροπή, όταν καμιά φορά εκ παραδρομής μας έχουν δοθεί λάθος στοιχεία.

Κύριε μάρτυς, θέσατε πολλά σημαντικά θέματα για το περιβάλλον στο οποίο δανείστηκε το κόμμα σας και κάνατε και πολύ σημαντικές συγκρίσεις και με άλλα κόμματα, τα οποία δανείστηκαν τις ίδιες εποχές με τους ίδιους κανόνες. Νομίζω ένα από τα θετικά αυτής της Επιτροπής είναι αν καταλήξουμε στο τέλος σε έναν κοινό ορισμό των κανόνων που έπρεπε ή πρέπει τα κόμματα στο μέλλον να ακολουθήσουν για τη χρηματοδότησή τους. Γιατί ένα σημείο με το οποίο νομίζω μέχρι στιγμής δεν έχουμε ασχοληθεί αρκετά είναι να βρούμε και λύσεις για το μέλλον.

Εγώ θέλω να καταλάβω την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και τις συνθήκες βάσει των οποίων λάβατε τα δάνεια, γιατί η βασική αποστολή αυτής της Επιτροπής είναι να κρίνει τη νομιμότητα των δανείων την εποχή που αυτά ελήφθησαν. Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, πότε ήταν το τελευταίο δάνειο που λάβατε ως κόμμα και ποιο ήταν το συνολικό σας υπόλοιπο εκείνη τη στιγμή πριν αρχίσει να λειτουργεί η ανακεφαλαιοποίηση τόκων οι οποίοι οδήγησαν στο νούμερο που αναφέρθηκε ήδη από τον εισηγητή της πλειοψηφίας, το 189 εκατομμύρια. Δεν έχω κάποιο διαφορετικό νούμερο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς):Το τελευταίο δάνειο που πήραμε ήταν στο τέλος του 2010.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ-ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ:Το 2011. Με την Τράπεζα Αττικής.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς):Δεν υπάρχει σύμβαση μετά το 2010. Το τελευταίο ήταν το 2010.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Μην διακόπτετε, παρακαλώ. Όποιος έχει άλλα στοιχεία να τα παρουσιάσει.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς):Εσείς έχετε τα στοιχεία από τις τράπεζες. Αν υπάρχει κάτι, να μου το πείτε.

Στο τέλος του 2010 το ΠΑΣΟΚ χρωστούσε 115 εκατομμύρια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Καταρχήν όταν πήρατε το δάνειό σας, στο τέλος του 2010, και χρωστούσατε 115 εκατομμύρια εκείνη τη στιγμή ποια ήταν η κρατική επιχορήγηση που λαμβάνατε, η συνολική; Δηλαδή, εγώ ψάχνω να βρω ποιος ήταν ο πολλαπλασιαστής της εποχής που λάβατε τα δάνεια. Γιατί άκουσα τα νούμερα του κ. Λάππα, τα οποία δεν τα διαψεύδω καθόλου, για τα εκατοντάδες χρόνια σήμερα, με τις σημερινές συνθήκες, για να τα αποπληρώσετε. Αλλά, όταν το πήρατε το δάνειο και η τράπεζα σας έκοψε την επιταγή, πόσα χρόνια ήταν τότε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς):Τότε η κρατική επιχορήγηση ήταν 20 εκατομμύρια, με 24 τα προηγούμενα χρόνια και όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν από 25 εκατομμύρια μέχρι 20.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Άρα, θέλατε τέσσερα με πέντε χρόνια για να αποπληρώσετε. Θεωρείτε ότι μία περίοδος πέντε ετών για την αποπληρωμή δανείων των κομμάτων είναι συνετή, είναι υπερβολική ή είναι λίγη λαμβάνοντας την ιστορικότητα των κομμάτων;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς):Όλα αυτά έχουν σχέση και με την αδυναμία των κομμάτων -τότε φαινόταν μία αδυναμία όχι όπως είναι σήμερα, αλλά πάντως φαινόταν μια δυσκολία τα επόμενα χρόνια- και άρα οι τράπεζες, όπως σε κάθε επιχειρηματία, σε κάθε νοικοκυριό έκαναν διευκόλυνση μικρή, όπως σε καθέναν, και γι’ αυτό μπορεί να δέχθηκαν και τέσσερα χρόνια χωρίς να κάνουν υπολογισμούς «ένα και ένα κάνουν δύο».

Όμως, δεν είναι τα 20, είναι 25 με 20, μέσος όρος περίπου 24-23 εκατομμύρια τον χρόνο. Άρα, επί τέσσερα χρόνια ήταν περίπου 92-95 εκατομμύρια. Αν τα κόμματα παίρνανε τα λεφτά αυτά δεν θα είχε καμία τράπεζα κανένα απολύτως πρόβλημα. Θα μπορούσαν και να τα αποπληρώνουν ή και αν κάποιοι δεν αποπλήρωναν θα ήταν ενήμερα τα δάνειά τους, θα έδιναν και παρατάσεις και οι τράπεζες, δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Το κόμμα σας είχε κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση από το τραπεζικό σύστημα ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών πιέσεων ή η σχέση του κόμματός σας ήταν εμπορική; Και πώς συγκρίνεται η σχέση του κόμματός σας με τα άλλα κόμματα, που τις ίδιες εποχές ζητήσαν δάνεια από τις ίδιες τράπεζες;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς):Θέλω να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα με ρεαλισμό, να μην πω το σύνηθες «όχι, το κόμμα μας δεν έχει καμία». Φυσικά δεν είχε καμία ιδιαίτερη μεταχείριση. Όμως, γιατί να έχει ιδιαίτερη μεταχείριση; Οι τράπεζες μέχρι τώρα διαγκωνίζονταν ποια θα πάρει τα δάνεια των κομμάτων. Γιατί; Έπαιρναν ζεστό χρήμα χωρίς να πληρώνουν τόκους που πληρώνουν σε κάθε άλλον καταθέτη. Επομένως, δεν υπήρχε κανένας λόγος να το κάνουν αυτό οι τράπεζες το 2010, δηλαδή, να υπάρχει μια πίεση.

Θα σας έλεγα, κύριε Μηταράκη –και θέλω να ακούει ο κ. Λάππας- τον Ιούλιο του 2010 –Κυβέρνηση εμείς- η ΑΤΕ αύξησε τα επιτόκια από το 1,9% στο 7% και λίγο αργότερα στο 8%. Τετραπλασίασε. Εκεί, δηλαδή, που εμείς χρειαζόμασταν 2 εκατομμύρια για να είμαστε ενήμεροι, ξαφνικά θα χρειαζόμασταν 9 εκατομμύρια για να είμαστε ενήμεροι. Οι τράπεζες για δικούς τους λόγους και τα συμφέροντά τους έβαλαν θηλιά στο λαιμό του κόμματός μας και την έβαλαν όταν εμείς ήμασταν κυβέρνηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Άρα, δεν είχατε την πολιτική δύναμη να πιέσετε τις τράπεζες να συμπεριφερθούν με τον τρόπο που θέλατε. 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς):Δεν ασκήσαμε καμία πολιτική δύναμη και δεν μας είχαν στο χέρι. Χρωστούσαμε; Μας κάναν ό,τι θέλανε και μας επέβαλαν αυτό το πράγμα. Θηλιά στο λαιμό! Αυτό μας έκαναν το 2010.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Το 2010 θεωρείτε λογικό ένα κόμμα να έχει καλή εκτίμηση των χρημάτων που θα λάβει από τον προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς):Κανένας το 2010, ούτε η πολιτική ηγεσία κανενός κόμματος δεν περίμενε το βάθος, την ένταση και τη διάρκεια της κρίσης. Το ποσοστό παίζει πολύ μικρό ρόλο σε σχέση με αυτό που παίζει η κρατική χρηματοδότηση. Κανένας από εμάς δεν περίμενε αυτή τη μείωση. Και δεν περίμενε κανείς τα ίδια τα κόμματά μας το ’11 και το ’12 να μειώσουν την κρατική επιχορήγηση, γιατί εμείς οι ίδιοι τη μειώσαμε την κρατική επιχορήγηση. Κανένας δεν το περίμενε, αυτή είναι η αλήθεια. Αυτοκρεμαστήκαμε και καλά κάναμε, γιατί είχε κρίση ο τόπος και δεν μπορούσε τα κόμματα να είναι αβανταδόρικα στην χρηματοδότησή τους, αλλά δεν το περίμενε κανένας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Άρα, θεωρείτε λογικό το 2010 να κάνει κανείς εκτίμηση μελλοντικών εισπράξεων.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς):Προφανώς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Επίσης, θεωρείτε λογικό το 2009 και το 2010, λόγω των εκλογών να υπάρχει υπέρβαση εξόδων από έσοδα;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς):Όχι, δεν το θεωρώ. Θεωρώ ότι τα κόμματα θα έπρεπε να κινηθούν με τα έσοδα που είχαν. Αυτή είναι η βασική μου θέση. Όμως, θεωρώ ότι για όλα τα κόμματα αυτό συνέβαινε στις εκλογές και μπορώ να σας φέρω τα στοιχεία για να δείτε τα ποσοστά του κάθε κόμματος και τι δαπάνες έκαναν στις εκλογές.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Άρα, και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2009 και το 2010 έχει χρηματοδοτηθεί….

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς):Βεβαίως και μπορώ να αποδείξω με απλή αριθμητική ότι σε σχέση ειδικά με τη δύναμή μας, είχαμε ακριβώς το ίδιο ποσοστό στις δαπάνες των εκλογών. Ας πούμε αριθμητικά ότι 2,5 εκατομμύρια έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με το 4,5%, 25 είχαμε εμείς με το 45%, δέκα φορές πάνω. Όλα τα κόμματα έμπαιναν σε έναν ανταγωνισμό. Άδικο, κακώς κατά την άποψή μου, θα μπορούσαν να μη μπαίνουν. Αυτή είναι η θέση μου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Λέτε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ δανείστηκε για να καλύψει τα ελλείμματα του 2009 και του 2010 λόγω των εκλογών;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς):Δεν το ξέρω αυτό. Δεν ξέρω τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ ξέρω ότι τα κόμματα δανείζονταν, γιατί είχαν μπει σε έναν άγριο ανταγωνισμό και ήταν λάθος.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Κύριε Σαλαγιάννη και κύριε Μηταράκη, μη λέτε πράγματα που δεν ισχύουν. Το 2009 και το 2010 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε κανένα δάνειο. Ένα δάνειο έχει το 2008.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Έχετε δίκιο, μισό λεπτάκι.

Διαβάζω από μια επιστολή τα εξής: «Ο Συνασπισμός, τουλάχιστον για μια δεκαετία δανειζόταν όταν ήταν απολύτως αναγκαίο από την Εθνική Τράπεζα, με την οποία διατηρούσε αποκλειστική σχέση, ποσά κάτω από τα έσοδά του και τα επέστρεφε εντός έτους. Η σχέση αυτή διαταράχθηκε από εξαιρετικά αυξημένες δαπάνες, λόγω των διπλών εκλογών του 2009 και την καθίζηση της κρατικής χρηματοδότησης του 2010».

«Είναι, συνεπώς, εύλογο να επιζητούμε ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την αποπληρωμή του χρέους με τη διαμόρφωση σταθερών κανόνων και υποχρεώσεων. Γι’ αυτό σας υποβάλλουμε την πρότασή μας και ζητάμε δεκαετές δάνειο».

Αυτή η επιστολή που καταθέτω στα Πρακτικά έχει την υπογραφή του κ. Αλέξη Τσίπρα και έχει ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου του 2010. Άρα, ορθά λέει ο κύριος μάρτυς ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε δάνειο το 2009 και το 2010 και ζήτησε δεκαετές δάνειο μέχρι το 2020, για να αποπληρώσει.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς):Να κάνω ένα σχόλιο κύριε Μηταράκη;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ-ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ:Δεν πήρε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Λέω ότι ζήτησε, γιατί στο πόρισμα Καλούδη που θα συζητήσουμε θεωρήθηκε ηθική απιστία η επιστολή που ζητάει κάτι παράλογο. Αυτή η επιστολή που ζητάει κάτι παράλογο στην πορισματική αναφορά του κ. Καλούδη θεωρήθηκε ηθική αυτουργία.

Καταθέτω αυτήν την επιστολή.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Κύριε Μηταράκη, επιτρέψτε μου την παρέμβαση, για ποιο έτος μιλάτε παρακαλώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Για τον Δεκέμβριο του 2010.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Δάνειο ο ΣΥΡΙΖΑ το 2010; Δεν έχει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Έχω καταθέσει επιστολή του κ. Τσίπρα. Πάρτε τον τηλέφωνο να συνεννοηθείτε.

Ως προς τον διαχειριστικό έλεγχο. Θέλω να μου πείτε για τον διαχειριστικό έλεγχο του ΠΑΣΟΚ. Γιατί έγινε ο διαχειριστικός έλεγχος; Με ποιανού πρωτοβουλία έγινε και ποιο ήταν συνοπτικά το αποτέλεσμα του διαχειριστικού ελέγχου;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς): Ο έλεγχος ανακοινώθηκε το 2012. Εγώ σας καλώ να δείτε λίγο το περιβάλλον, γιατί όλα έχουν μια εξήγηση. Το ΠΑΣΟΚ επλήττετο τότε. Σας θυμίζω ότι εγώ, που ανέλαβα τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ τον Απρίλιο του 2012 -πέτρινα χρόνια- είχαμε διακόσιους πενήντα ανθρώπους εργαζόμενους οκτώ μήνες απλήρωτους.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όλοι στην Αθήνα ή για όλη την Ελλάδα;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς): Όλοι μαζί στο ΠΑΣΟΚ ανά την Ελλάδα. Απλήρωτους.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε -ίσως να το φαντάζεστε τώρα, όποιοι από εσάς έχουν έντονη συναίσθηση ή το ζουν στην οικογένειά τους και μπορούν να το καταλάβουν- τι σημαίνει αυτό για εμάς, ας πούμε για μένα, που ήξερα αυτούς τους ανθρώπους είκοσι χρόνια, τριάντα χρόνια με τις οικογένειές τους και με ήξεραν και εμένα, να μην μπορώ να ανταποκριθώ σε ένα μισθό.

Εγώ αυτά τα χρόνια, αγαπητοί κύριοι, κατάλαβα βαθιά, βίωσα τι σήμαιναν αυτά τα χρόνια στη χώρα που τώρα συνεχίζονται –και δεν ξέρω μέχρι πότε- για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, που δεν έχουν κανένα εισόδημα. Το έζησα στο δικό μου χώρο, το αντιμετώπισα εγώ, που ήμουν σε ομηρία, ούτε να κρατήσω τον κόσμο αυτό μπορούσα -πώς να τον πληρώσω;- ούτε να τον απολύσω -γιατί πώς θα τον αποζημιώσω, τόσα άτομα;- και ήμασταν σε πλήρες αδιέξοδο.

Σε αυτό το κλίμα το ΠΑΣΟΚ είπε: Πώς θα χαράξει μια πορεία από εδώ και πέρα. Ποιες είναι οι αιτίες που φτάσαμε έως εδώ; Τι δεν πήγε καλά; Τι πρέπει να αλλάξουμε; Προσέξτε, δεν αναθέσαμε σε μια εταιρία μόνο, μην υπάρξει μονομέρεια, αλλά στις έξι, όχι από τις μεγαλύτερες, τις μεγαλύτερες εταιρίες, που έχει η χώρα αυτή και επί περίπου δέκα-δώδεκα μήνες έκαναν φύλλο και φτερό τα οικονομικά μας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Σας παρακαλώ, για την οικονομία του χρόνου να προχωρήσετε λίγο στο αποτέλεσμα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς): …γιατί είπε ο κ. Λάππας «μήπως κάνατε επιλεκτική;». Όχι. Φύλλο και φτερό. Όσα στοιχεία ζήτησαν, τα είχανε όλα. Όλα!

Όμως, τι θέλαμε εμείς; Εμείς δεν θέλαμε να κάνουν έλεγχο. Κανένας από εμάς ποτέ δεν έθεσε σε κανένα όργανο…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, για την οικονομία του χρόνου να φτάσουμε στο δια ταύτα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς):  …ποτέ δεν έθεσε θέμα να δούμε κάποιοι αν κάνουν κάποιες ατασθαλίες, να τους βρούμε και να τους αποκαλύψουμε. Ποτέ! Σε κανένα όργανο ποτέ δεν θα βρείτε τέτοια δήλωση ή τέτοια συζήτηση. Ποτέ!

Όμως, εμείς θέλαμε να ξέρουμε, όχι απλώς να κάνουμε έναν έλεγχο, αλλά να μας πει κάποιος τι να αλλάξουμε. Τι δεν πήγε καλά; Τι να φροντίσουμε από εδώ και πέρα; Τι πρέπει να αλλάξουμε; Το πόρισμα έχει κατευθύνσεις. Μας λέει τι να κάνουμε. Εγώ όταν πήρα το πόρισμα, το εφάρμοσα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Στην ιστορική διάστασή του, που αφορά τα θέματα της Επιτροπής, τι βρήκε; Το πόρισμα είχε παρελθόν και μέλλον. Στο παρελθόν τι στοιχεία αφορούν την Επιτροπή, που αφορούν τη διαχείριση των δανείων του ΠΑΣΟΚ;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς): Θέτει δύο θέματα. Πέρα από το γεγονός ότι θέτει ζητήματα που αν τολμούσαν κόμματα –το επαναλαμβάνω, δεν είναι καμία κριτική- να κάνουν τέτοιου είδους έλεγχο, θα βλέπατε ότι κατά 80% -σας το εγγυώμαι γιατί ξέρω πώς λειτουργούν τα κόμματα- θα ήταν τα ίδια ευρήματα. Γιατί; Η λειτουργία των κομμάτων διέπεται από ένα καθεστώς διαφορετικό. Δεν είναι μια ανώνυμη εταιρία. Οι εταιρείες θεωρούσαν ότι είναι μια ανώνυμη εταιρία τα κόμματα και άρα παίρνανε μια λεπτομέρεια πως ήμασταν στις ανώνυμες εταιρίες και ό,τι καταγράφουν μέσα, το καταγράφουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις αδυναμίες του συστήματος του μονογραφικού και της μιας ευκολίας με την οποία μπορεί κάποιος να τεκμηριώσει ένα έξοδο στα κόμματα. Όλα τα κόμματα λειτουργούσαν με έναν Κανονισμό που τον ορίζει το Υπουργείο Εσωτερικών και η Βουλή.

Έβαζε δύο θέματα σε σχέση με τα 15 εκατομμύρια και με την Τράπεζα Αττικής και όλα τα υπόλοιπα θέματα, κυρίως αυτό που αφορούσε εμένα ήταν τι δεν πήγε καλά και τι πρέπει να κάνω από εδώ και πέρα. Και αυτό που πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δύο τελευταίες ερωτήσεις, γιατί τελειώνει ο χρόνος.

Πρώτον, θέλω να ρωτήσω να μας πείτε αν όλα τα δάνεια που πήρε το ΠΑΣΟΚ κατά το χρόνο λήψης τους, του δόθηκαν έναντι εγγυήσεων; Δηλαδή, υπάρχουν δάνεια που πήρατε, στα οποία δεν είχατε δώσει ταυτόχρονα εξασφαλίσεις; Δεύτερον, όταν αντιληφθήκατε την αλλαγή στα οικονομικά δεδομένα του ΠΑΣΟΚ πώς το αντιμετωπίσατε; Πήρατε μέτρα; Συζητήσατε με τις τράπεζες; Μειώσατε τις δαπάνες ή απλώς το αγνοήσατε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς):Σε όλα τα δάνεια που πήραμε δώσαμε ως εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση. Θεωρώ ότι ήταν η πιο ισχυρή εγγύηση. Από ό,τι διάβασα εδώ στα Πρακτικά σας, σχεδόν όλοι οι τραπεζίτες είπαν το ίδιο πράγμα. Η πιο ισχυρή εγγύηση ήταν η κρατική χρηματοδότηση, όπως ήταν και η εγγύηση του δημοσίου.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Όχι, μην το λέτε αυτό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς):Εγώ το εκλαμβάνω έτσι, κύριε Λάππα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ:Αυτό που λέει ο κ. Λάππας είναι ότι πρέπει να το δούμε αυτό. Αυτό λέει.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Κρατήστε το «σοβαρή εγγύηση», αλλά αφήστε το «εγγύηση του δημοσίου».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ:Δεν είναισοβαρή ή μη σοβαρή. Αυτό που είπατε ήταν «καθόλου εξασφάλιση».

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ:Λέω, κύριε Λοβέρδο, πρώτον, ότι τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ από την Eurobankήταν μόνο με υποσχετικές επιστολές -καμία εκχώρηση κανενός έτους.

Δεύτερον, κύριε Σαλαγιάννη, να διευκρινίσουμε -γιατί είμαστε και νομικοί εδώ- ότι ξεκαθαρίστηκε νομικά πως είναιμια σοβαρή εγγύηση η κρατική χρηματοδότηση, αλλά δεν ταυτίζεται με την έννοια της εγγύησης του δημοσίου.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ (Μάρτυς): Καλώς, εγώ δεν είμαιοικονομολόγος. Μηχανικός είμαι. Ούτε λογιστής είμαι.Μπορεί να πω μια φράση που να μην ταιριάζει, αλλά να ταιριάζει στη δική μου αντίληψη για τα πράγματα. Και θέλω να ξέρω ακριβώς τι λέω, γιατί ένα και ένα κάνουν δύο. Μπορεί, όμως, μια φράση να είναιαλλιώς νομικά και να την κρίνετε.

Λοιπόν, εμάς ήταν στο χέρι μας και μπορούσαμε να κάνουμε ένα πράγμα: να περιορίσουμε δραστικά, να εξορθολογήσουμε, να νοικοκυρέψουμε τις δαπάνες μας. Το κάναμε με τρόπο δραματικό. Το κάναμε. Δεν θα το κάνουμε. Το κάναμε. Άρα, πήραμε μέτρα δραματικά.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ (Προέδρος της Επιτροπής):Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Μηταράκη. 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση