Βουλή

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην 24η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια Κομμάτων και ΜΜΕ

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην 24η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια Κομμάτων και ΜΜΕ κατά την εξέταση του μάρτυρα κ. Η. Τσίγκα από το Mega Channel.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Να ξεκινήσω με ένα θέμα που έθεσε ο κ. Λάππας, το οποίο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Είπατε πριν, κύριε συνάδελφε, ότι για μία εταιρεία ή θα βάλουν οι μέτοχοι νέα λεφτά ή πρέπει να κλείσει.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Όταν υπάρχει δανειακός όρος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ναι, σε αυτό εγώ δεν διαφωνώ μαζί σας και η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι μία καθαρά φιλελεύθερη ή μάλλον νεοφιλελεύθερη γραμμή.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Που λέει ο λόγος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το ερώτημα, όμως, είναι ότι στη σημερινή Βουλή –και θέτω γενικότερα τον προβληματισμό- θα συζητήσουμε πάλι για τα «κόκκινα δάνεια». Με αυτή τη λογική, κύριε Λάππα, δεν πρέπει να συζητήσουμε για τα «κόκκινα δάνεια». Για όποιον χρωστάει πρέπει αμέσως αυτομάτως να κινηθούμε και να του πάρουμε ό,τι πρέπει να του πάρουμε. Πρέπει να αποφασίσουμε και ως πολιτεία –και είναι λίγο διακομματικό το ερώτημα … Είδαμε προχθές τη συμφωνία για το Μαρινόπουλο και για τον Σκλαβενίτη…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Σε βάθος χρόνου…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μισό λεπτάκι, προσπαθώ να μιλήσω λίγο πιο διακομματικά, χωρίς να καταγγείλω ή να κατηγορήσω κάποιον.

Συζητήσαμε πρόσφατα σε αυτή την Επιτροπή για λίγο τη μεγάλη συμφωνία του Μαρινόπουλου και του Σκλαβενίτη το οποίο παρέβη αυτές τις δύο επιλογές που είπατε και βρέθηκε μία τρίτη λύση για να επιβιώσει η εταιρεία. Είναι σημαντικά ερωτήματα που κάποια στιγμή ως πολιτική τάξη θα πρέπει να απαντήσουμε. Θα μου απαντήσετε μετά. Μισό λεπτό να ολοκληρώσω τη σκέψη μου.

Ως προς το θέμα που έθεσε ο Πρόεδρος για τα έγγραφα που υποτίθεται ότι βρέθηκαν στα σκουπίδια της Νέας Δημοκρατίας –είναι πολύ ενδιαφέρον που κάποιος πάει και ψάχνει στα σκουπίδια, καλά κάνει- δεν γνωρίζω τι λένε, δεν γνωρίζω αν είναι γνήσια, αλλά συμφωνώ απολύτως μαζί σας, φυσικά να διαβιβαστούν στις αρμόδιες αρχές για κρίση.

Ως προς το θέμα των δύο αιτημάτων του κ. Λοβέρδου: Ως προς το θέμα του κ. Καψή, ακούω την άποψη ότι ο κ. Καψής δεν κατέχει πράγματι κάποιον διοικητικό ρόλο στο Mega. Όμως, έχει προκύψει αρκετές φορές το ερώτημα και νομίζω ότι και σήμερα η κατάθεση του κυρίου πρώην Διευθύνοντα Συμβούλου του Mega δεν μας απαντά. Είναι από το διάστημα το οποίο συνταξιοδοτήθηκε μέχρι σήμερα. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα σήμερα, τα οποία αφορούν την κοινή γνώμη και πιθανότατα μπορεί να οδηγήσουν και ένα δάνειο να είναι παντελώς ανείσπρακτο. Αυτό σημαίνει ότι είναι...

Μισό λεπτό, κύριοι συνάδελφοι. Παράκληση, κύριε Πρόεδρε, να μην με διακόπτουν.

Αν κρίνουμε από την κατάθεση των στελεχών της Τραπέζης της Ελλάδος, είναι πολύ συγκεκριμένα τα μεγάλα δάνεια που είναι σε «κόκκινο», του Alter παραδείγματος χάριν, το θέμα του ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ. Αναγκαστικά, λοιπόν, στα πλαίσια της εξουσιοδότησης που έχει αυτή η  Επιτροπή από την Ολομέλεια, όσο περισσότερο ασχοληθούμε με τις υποθέσεις που είναι μεγάλες και σημαντικές, θετικό θα είναι για τη διαφώτιση της κοινής γνώμης.

Με αυτήν την έννοια, εγώ τάσσομαι θετικά με την άποψη του κ. Λοβέρδου για τον κ. Καψή.

Όσον αφορά στο θέμα του κ. Κοντομηνά, διαφωνώ με την άποψη του εισηγητή της πλειοψηφίας ότι δεν χρειάζεται να τον ξανακούσουμε και να πάει στα κανάλια. Υπάρχει ένα εντονότατο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες που αφορούν τον διαγωνισμό.

Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα και το έθιξε ο Πρόεδρος: Ποια είναι η πλέον αρμόδια Επιτροπή να το κρίνει, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ή η Εξεταστική Επιτροπή;

Η πρώτη απάντηση είναι ότι, επειδή οι καταγγελίες που έγιναν χθες δεν αφορούν τον δανεισμό, κατά συνέπεια πιο αρμόδια είναι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Σημειώνω, όμως, αυτό που είπε  ο κ. Λοβέρδος και έχει δίκιο: Μη διώξουμε το θέμα από αυτήν την Επιτροπή για να το αγνοήσει η δική σας πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Πρέπει να κληθεί ο κ. Κοντομηνάς. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια συνεννόηση μεταξύ του Προέδρου αυτής της Επιτροπής και του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και να δούμε κατά πόσο είναι διατεθειμένη η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που είναι αρμόδια, να τον καλέσει. Αν τον  καλέσει, συμφωνώ ότι είναι η πλέον αρμόδια. Αν δεν τον καλέσει, δεν μπορούμε εμείς να αγνοήσουμε ένα θέμα το οποίο αφορά κυρίαρχα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Ευχαριστώ.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση