Βουλή

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην 28η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια Κομμάτων και ΜΜΕ

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην 28η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια Κομμάτων και ΜΜΕ κατά την εξέταση του μάρτυρα κ. Αθ. Σκορδά εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας.

1η παρέμβαση Ν. Μηταράκη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, καθώς φθάνουμε προς το τέλος, επιτρέψτε μου να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο πάνω στη σημερινή συνεδρίαση και να προσκαλέσω το μάρτυρα και να σχολιάσει, αν θέλει, αυτά που θα πω σαν σκέψη.

Όπως είπατε και εσείς στην αρχή, ο ρόλος αυτής της Επιτροπής είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Έρχεται να εξετάσει ένα θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία και να βρει λύσεις για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος.

Δεν μπορώ, όμως, να μη σχολιάσω ότι υπάρχει μία υπέρμετρη πολιτική υποκρισία στην Αίθουσα. Υπάρχει μία υποκρισία στις ερωτήσεις, γιατί υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θα ήθελα κάποια στιγμή να διευκρινίσουμε πρώτον, αν θεωρούμε σωστό να δίνονται δάνεια στα πολιτικά κόμματα με εγγύηση τη μελλοντική επιχορήγηση. Αυτήν την απάντηση δεν την έχουμε δώσει. Γιατί από ό,τι προκύπτει, όλα τα πολιτικά κόμματα, χωρίς εξαίρεση, έχουν πάρει δάνειο με εγγύηση τη μελλοντική επιχορήγηση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Όχι όλα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όλα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Όχι όλα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, διορθώνω, τα κόμματα που έχουν κληθεί.

Το δεύτερο είναι κατά πόσο κρίνουμε αυτά τα δάνεια με τα δεδομένα της στιγμής που δόθηκαν, γιατί ακούω τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ ορθά να λένε ότι σήμερα τα δικά τους δάνεια είναι ενήμερα και το δέχομαι. Αυτό, όμως, προβλέπει ότι για να συνεχίσουν να είναι ενήμερα τα επόμενα χρόνια, υπολογίζεται ότι δεν θα υπάρξει σημαντική μεταβολή συνθηκών, που μπορεί να είναι το ποσοστό σας, μπορεί να είναι η νομοθεσία ή τα γενικότερα έσοδα.

Δέχεστε ότι επειδή σήμερα που τα πήρατε είναι σωστά, είναι για πάντα σωστά. Αυτό το ίδιο κριτήριο δεν μπορείτε να το δεχθείτε για τα δάνεια άλλων κομμάτων, που όπως προκύπτει από τις εκθέσεις τις Τράπεζας της Ελλάδος, όταν πήραν τα δάνεια, τα πήραν νόμιμα.

Το τρίτο θέμα, που προέκυψε από ερωτήσεις σήμερα, είναι κατά πόσο πρέπει να υπάρχει κρατική επιχορήγηση. Είπαν κάποιοι συνάδελφοι ότι δημιουργείται μία αδικία, όταν ένα μεγαλύτερο κόμμα παίρνει περισσότερα χρήματα από ένα μικρότερο κόμμα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Όχι, δεν είπαμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ερώτηση, θα μοιραστείτε την επιχορήγησή σας με τις παλιές …

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Κατασπαταλώνται αλλού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μη με διακόπτετε, κύριε συνάδελφε.

Θα μοιραστείτε τη δική σας επιχορήγηση με τις παλιές σας συνιστώσες, παραδείγματος χάρη, την «Πλεύση Ελευθερίας» ή τη «Λαϊκή Ενότητα», ώστε να έχετε μαζί στις εκλογές την ίδια …

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Διαστρεβλώνετε αυτά που είπα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μπορείτε να απαντήσετε μετά, κύριε Γκιόλα.

Κατά συνέπεια, πρέπει να απαντήσουμε για το αν συμφωνούμε με το σύστημα κρατικών επιχορηγήσεων όπως είναι και αν δεν συμφωνούμε, η Κυβέρνηση πρέπει να φέρει νομοθετική πρωτοβουλία. Έθεσε ο μάρτυς –και ορθά το έκανε- ότι πρέπει η λύση να δίνει τη δυνατότητα στα κόμματα που χρωστάνε, να μπορέσουν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Αυτή είναι η θέση μας. Πρέπει να μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε τα χρέη με τις προσπάθειες που καταβάλλουμε. Ο μάρτυς περιέγραψε τις προσπάθειες που κάνει η Νέα Δημοκρατία.

Τέταρτη και τελευταία παρατήρηση που θέλω να κάνω -και θέλω εδώ επίσης τη γνώμη των μελών της Επιτροπής, πιθανότατα όχι σήμερα- είναι για το πώς αντιμετωπίζουμε τα δάνεια, τα οποία δόθηκαν νόμιμα όταν δόθηκαν και ο δανειολήπτης βρέθηκε μπροστά σε μία απρόβλεπτη μεταβολή συνθηκών.

Ο κύριος μάρτυς περιέγραψε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που μείωσε την πίτα των κομμάτων με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης Σαμαρά, μαζί με την αύξηση των επιτοκίων. Η αρχική θεώρηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι τότε τα κόμματα εξουσίας έλεγχαν τις τράπεζες και έπαιρναν δάνεια.

Εδώ προκύπτει το αντίθετο, δηλαδή πως παρόλο που ήμασταν κόμματα εξουσίας, δεν ελέγχαμε τις τράπεζες και μας επέβαλαν πολύ μεγάλο επιτόκιο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα.

Ρωτάω, λοιπόν: Πώς πρέπει ως Ελληνικό Κοινοβούλιο -και έχω την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να νομοθετήσει- να αντιμετωπίσουμε τους δανειολήπτες που είχαν αυτή την απρόβλεπτη μεταβολή συνθηκών; Πρέπει μόλις φτάσουν στις ενενήντα μέρες να τους πάρουμε το σπίτι αμέσως, να κλείσουμε την εταιρεία αμέσως, να τους πάμε μέσα ή πρέπει να δημιουργήσουμε ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις; Ρωτάω.

Ακούω ότι η Κυβέρνηση θέλει να φέρει τροπολογία για να προστατεύει τους τραπεζίτες για να γίνουν αναδιαρθρώσεις. Έχει έλθει μία τροπολογία ήδη στη Βουλή από τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, τον κ. Καμμένο, που τότε δεν έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση, λέγοντας ότι θα φέρει σχετική τροπολογία.

Ρωτάω, λοιπόν: Όταν ένα δάνειο δόθηκε νόμιμα -και θα ρωτήσω τον κύριο μάρτυρα αν δόθηκαν νόμιμα τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας- όταν υπάρχει απρόβλεπτη μεταβολή συνθηκών, τι πρέπει να κάνουμε; Να κλείνουμε αυτή την επιχείρηση, αυτόν τον ιδιώτη που έχει πάρει αυτό το δάνειο αμέσως ή να του δίνουμε μια ευκαιρία -φυσικά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου- να βγει από αυτή την κρίση;

Διότι θα νομοθετήσετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τους επόμενους μήνες, από ό,τι ακούγεται, πάνω σε αυτά τα θέματα.

Κύριε μάρτυς, πρώτον, ρωτάω αν θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο επ’ αυτού και δεύτερον, να μου πείτε για τα πρακτικά, τα δάνεια την περίοδο που ήσασταν εσείς δόθηκαν νόμιμα, σύμφωνα με τους κανόνες της Τραπέζης της Ελλάδος και των ιδρυμάτων με τα οποία συνεργάζεσθε; Βρήκατε κάποια στιγμή ότι έχετε ιδιαίτερη, δεσπόζουσα θέση απέναντι στα τραπεζικά ιδρύματα που σας έδιναν ευελιξία να καθορίσετε όρους ή ήσασταν ένας πελάτης που αντιμετωπιζόταν από το τραπεζικό σύστημα όπως όλοι;

Τρίτη και τελευταία μου ερώτηση: Πήρατε μέτρα μόλις αντιληφθήκατε ότι υπάρχει πρόβλημα από την απρόβλεπτη μεταβολή συνθηκών για να βελτιώσετε την οικονομική κατάσταση της Νέας Δημοκρατίας ή αγνοήσατε το πρόβλημα;

Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ (Μάρτυς): Επαναλαμβάνω: Καμία εύνοια, καμία παραβίαση νόμου, καμία παραβίαση πιστοδοτικών κανονισμών των τραπεζών, καμία παρατήρηση από κανένα όργανο ελέγχου που έλεγξε όλα αυτά τα δάνεια.

Και επειδή έχει ειπωθεί πολλές φορές για την περίφημη τροπολογία, για την οποία ευθέως τοποθετήθηκα, η τροπολογία αυτή ξέρετε ότι ακόμα και σήμερα είναι σε ισχύ. Εάν είναι μία τροπολογία η οποία ζημιώνει, αν θέλετε, ή σηκώνει παρερμηνείες, γιατί δεν καταργείται;

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Μην το λέτε αυτό.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ (Μάρτυς): Τι μην το λέω;

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Είναι λάθος αυτό που λέτε και το ξέρετε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ (Μάρτυς): Όλα όσα λέω εγώ σε αυτή την Αίθουσα…

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Το ξέρετε ότι είναι λάθος αυτό που λέτε, γιατί ξέρετε ότι ο κατηγορούμενος με την ευνοϊκότερη ρύθμιση θα δικαστεί -μην το λέτε- έστω και μία ώρα να ίσχυσε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ (Μάρτυς): Εν πάση περιπτώσει, εγώ θέλω να διαβεβαιώσω για πολλοστή φορά ότι δεν έχει παραβιαστεί καμμία διάταξη κανενός κανονισμού και κανενός νόμου. Από εκεί και πέρα, όλοι κρινόμαστε και όποιος έχει καλή πίστη και πρόσβαση στο υλικό θα καταλάβει τι έχει συμβεί.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ πολύ.

 

2η παρέμβαση Ν. Μηταράκη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Για να κρατήσουμε λίγο το κλίμα, όπως πάντα στην Επιτροπή, ήρεμο και πολιτισμένο, υπάρχει το εξής θέμα διαδικαστικό που το θέτω στους συναδέλφους. Ο στόχος της Επιτροπής είναι να πάρει απαντήσεις. Μπορούμε να ρωτήσουμε οποιαδήποτε ερώτηση. Όταν, όμως, οι ερωτήσεις είναι φορτωμένες με άποψη και επιχείρημα, δικαίωμα του κάθε Βουλευτή -είναι φυσικό αυτό- να δημιουργεί μια πολιτική απάντηση.

Πρέπει να επιλέξετε, κύριοι συνάδελφοι: Θέλετε να κάνετε ερωτήσεις για απαντήσεις ή θέλετε να κάνετε πολιτικές δηλώσεις οι οποίες θα προκαλούν ένταση; Αυτό είναι διαδικαστικό ερώτημα, για το οποίο δεν χρειάζεται απάντηση.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση