Βουλή

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην 31η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια Κομμάτων και ΜΜΕ

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στην 31η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια Κομμάτων και ΜΜΕ κατά την εξέταση του κ. Δ. Δαρειώτη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δήλωση Ν. Μηταράκη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Προκύπτουν κατά τη δική μου άποψη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι τα εξής: Πρώτον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δανειοδοτήθηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο νομιμότητας που δανειοδοτήθηκαν τα άλλα κόμματα, δηλαδή με μοναδική εγγύηση τις μελλοντικές επιχορηγήσεις. Υπερέβαλε εαυτόν και ζήτησε οκταετή και δεκαετή εγγύηση. Έχει δανεισμό πολλαπλάσιο της ετήσιας επιχορήγησης και στήριξε την πεποίθησή του για να πάρει δάνειο στην ιστορία του κόμματος, ακριβώς όπως κάνουν τα άλλα κόμματα. Το επιχείρημα ότι σήμερα πληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνεστε όλοι ότι είναι συγκυριακό στην παρούσα φάση του εκλογικού κύκλου.

Δεύτερον, η επιστολή του κυρίου Πρωθυπουργού, κατά την άποψή μας, ζητάει από τραπεζικά στελέχη να παραβούν την εσωτερική διαδικασία του κόμματος και να δώσουν πολυετές δάνειο και νέο ποσό 1.500.000 ευρώ κατά παρέκκλιση των τραπεζικών κανόνων. Προκύπτει ότι τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ άλλαζε ο εκλογικός νόμος που δεν σας επέτρεπε να δώσετε πολυετείς εγγυήσεις, ζητήσατε δάνειο 1.500.000 ευρώ, το πήρατε αμέσως από την Εθνική Τράπεζα με το μισό επιτόκιο απ’ ό,τι πρότεινε η αρμόδια Επιτροπή. Δεν απαντήσατε ποτέ ποιος είναι ο μέτοχος της ΑΥΓΗΣ. Προκύπτει ότι εταιρεία με έδρα το εξωτερικό -αν θέλετε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο που χρησιμοποιεί ο ν. 4314- χρηματοδότησε έμμεσα τον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας την εφημερίδα που του ανήκει κατά 40%.

Και πηγαίνοντας στο θέμα του ακινήτου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχει ακόμα προκύψει νόμιμος τίτλος μεταβίβασης του ακινήτου από παλαιό ιδιοκτήτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζουμε όλοι την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά κόμματα έμπαιναν κι έβγαιναν, πρέπει να αποδείξετε νομικά ποια είναι αυτή η συνέχεια. Και αυτή η συνέχεια πρέπει να προκύπτει από τίτλους, που οι τίτλοι αυτοί να είναι μεταγραπτέοι σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα. Αυτό, λοιπόν, πρέπει σήμερα με τα έγγραφα που θα δώσετε στην Επιτροπή και οι δικηγόροι που είναι πιο ειδικοί από μένα, να κρίνουν και την νομική διαδικασία που ακολουθήσατε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ πολύ.

 

Εξέταση Μάρτυρα

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Καλή σας ημέρα, καλώς ήρθατε στην Εξεταστική Επιτροπή.

Θα ήθελα να ξεκινήσω με την ουσία των θεμάτων. Εμείς εδώ εξετάζουμε τη νομιμότητα των δανείων που δόθηκαν στα κόμματα. Και θέλω να σας ρωτήσω τη γνώμη σας. Όπως προκύπτει από την Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, από την περίφημη πορισματική αναφορά του κ. Καλούδη, την οποία θα συζητήσουμε την άλλη εβδομάδα, αλλά και από την επιστολή που εσείς καταθέσατε στην Εξεταστική Επιτροπή στις 23 Μαΐου του 2016, ο ΣΥΡΙΖΑ δανείζεται από τις ελληνικές τράπεζες με μοναδική εγγύηση τις μελλοντικές επιχορηγήσεις ως μέλος της Βουλής και της Ευρωβουλής, δανείζεται με μακροχρόνιες εγγυήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι στις 22 Οκτωβρίου του 2010 με την πρόσθετη πράξη που κάνατε με την Εθνική Τράπεζα δώσατε ως εγγύηση την επιχορήγηση του 2018, οχτώ χρόνια μετά, τρεις εκλογικοί κύκλοι και τότε σας θυμίζω ότι είχατε 4,6%.

Σήμερα και καθ’ όλη τη διάρκεια της δανειοδότησης, το υπόλοιπό σας ήταν πολλαπλάσιο της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης. Στηρίζετε την πεποίθησή σας, όπως είπατε και εσείς, στην εικοσαετή ιστορία σας, δηλαδή κάνετε μια μελλοντική εκτίμηση βάσει ιστορικών δεδομένων. Αυτές οι παράμετροι καθιστούν κατά τη γνώμη σας έναν δανεισμό προς κόμμα νόμιμο και ηθικό;

ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Μάρτυς): Υποθέτω και νόμιμο και ηθικό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θαυμάσια.

Ρωτάω. λοιπόν, κατά τη γνώμη σας ως μάρτυς και ως ειδικός στα οικονομικά σε τι διαφέρει αυτός ο δανεισμός από τον δανεισμό των άλλων κομμάτων που δανείστηκαν με μοναδική εγγύηση τις μελλοντικές επιχορηγήσεις, με μακροχρόνιες εγγυήσεις, με υπόλοιπο δανεισμού πολλαπλάσιο της ετήσιας επιχορήγησης και με βασική τους πεποίθηση την ιστορία τους από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.  Έχουν ακουστεί δακρύβρεχτα σχόλια εδώ μέσα από στελέχη άλλων κομμάτων. Πείτε μου λοιπόν, συγκεκριμένα. Όταν καταθέσατε εσείς την επιστολή το Μάιο του 2016, πού διέφερε το δανεισμός σας από τον δανεισμό των άλλων κομμάτων;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τον Μάϊο του 2016;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όταν κατέθεσε στην Επιτροπή τον φάκελο ως οικονομικός εκπρόσωπος και είπε πως έχει δανειοδοτηθεί το κόμμα του, με αυτά τα στοιχεία και όπως τα συμπλήρωσε εδώ προκύπτει αυτή η εικόνα.

Ρωτάω, λοιπόν, κύριε μάρτυς, σε τι διαφέρει αυτή η εικόνα από τον τρόπο που δανείστηκαν τα άλλα κόμματα;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Πρώτον, θα σας διαβάσω τις συμβάσεις ενεχύρασης. Ημερομηνία 20.11.2002, ποσό μέχρι 1.320.000. Ήταν μόνο για το 2003. Το 2004 νέα σύμβαση στις 30.12.2003, το ίδιο ποσό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να πάω στα τελευταία πέντε, έξι χρόνια, αν θέλετε;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Το ίδιο έγινε το 2005. Και το 2006 ετήσια δέσμευση των επιχορηγήσεων. Στις 17.7.2006 είναι για 2.200.000 από το 2007 έως το 2010. Στις 20.10.2009 είναι για 6.000.000, από το 2010 έως το 2014 σας είπα ότι είναι η μόνη που είναι πενταετής. Και στις 22.12.2010 είναι για 10.000.000. Και είναι από το 2015 έως το 2018.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, το 2010 δίνετε οχτώ χρόνια μπροστά. Σε τι διαφέρει, λοιπόν, αυτό από το θέμα της νομιμότητας των κομμάτων;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Τα όρια δεν τα βάζαμε εμείς. Τα έβαζε η τράπεζα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Οι τράπεζες βάζουν πάντα τα όρια. Δεν έχει προκύψει εδώ ότι κάποιο κόμμα έβαλε μόνο του το όριό του.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Σας λέω ότι η σύμβαση του 2009 είναι 2010-2014, η σύμβαση του 2010 είναι 2015-2018.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, δεν μου λέτε κάτι διαφορετικό. Διαφοροποίηση εγώ δεν βλέπω.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αφήστε τον να απαντήσει, κύριε Μηταράκη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Απαντάει πολύ καλά, αλλά απαντάει πολύ αργά, κύριε Πρόεδρε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Η διαφοροποίηση συνίσταται στην αντιμετώπιση των δανειοδοτήσεων από την πλευρά του δανειοδοτούμενου. Εμείς ήμασταν σταθεροί. Πληρώναμε και εξοφλούσαμε τα χρέη μας μέχρι το 2003. Δανειζόμασταν μια χρονιά και εξοφλούσαμε την επόμενη. Κάποια στιγμή συσσωρεύτηκαν. Παρ’ όλα αυτά, βλέπετε ότι σε ένα δάνειο, που αθροιστικά είναι 27.000.000, έχουμε πληρώσει τα 19.000.000. Η διαφορά μας συνίσταται…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η διαφορά κατά τη λήψη του δανείου.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να απαντήσει, όμως, κύριε Μηταράκη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κατά τη λήψη του δανείου δεν προκύπτει, λοιπόν, μια διαφοροποίηση. Το αν πληρώσατε ή δεν πληρώσατε δεν είναι κατά τη λήψη του δανείου. Στη λήψη του δανείου κρίνεστε με κάποια κριτήρια. Άρα, μου επιβεβαιώνετε ότι τα κριτήρια, με τα οποία εσείς δανειστήκατε, είναι τα ίδια με των άλλων κομμάτων.

Προχωράω.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Η συνέπεια της αποπληρωμής, όμως, είναι δεδομένη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Παρακαλώ, μην με διακόπτετε. Στο τέλος ρωτήστε ό,τι θέλετε.

Επιστρέφω στην επιστολή του κ. Τσίπρα στις 14 Δεκεμβρίου 2010, την οποία αναφέρατε κι εσείς. Εκεί πάει για δεκαετές δάνειο. Συγκεκριμένα λέει ότι τα οχτώ χρόνια δεν φτάνουν και ζητάει δέκα χρόνια. Ζητάει, επίσης, από τα στελέχη των τραπεζών να μην δουν το δάνειό του με αποκλειστικά αυστηρά χρηματοοικονομικά κριτήρια.

Τι ζητάει, λοιπόν, ο κύριος Πρόεδρος; Ζητάει από τους τραπεζικούς υπαλλήλους να παρανομήσουν και να του δανείσουν κατά παρέκκλιση των κανονισμών πιστοληπτικής δανειοδότησης και κατά τον κανονισμό της Τράπεζας της Ελλάδος; Δηλαδή, τους ζητάει να διαπράξουν αδίκημα;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Να ξαναδιαβάσουμε την επιστολή, για να δούμε πού είναι το δεκαετές δάνειο που ζητάει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Υπάρχει και μια επιστολή του 2009.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Διαβάζω εγώ για να σας διευκολύνω: «Μας είναι απολύτως σαφές ότι η αποδοχή των παραπάνω δύο αιτημάτων μας, δηλαδή δεκαετές δάνειο και 1,5 εκατομμύριο παραπάνω, απαιτεί ευρύτερη θεώρηση…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Με συγχωρείτε, να διευκρινίσουμε σε ποια επιστολή αναφέρεστε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αναφέρομαι στην επιστολή στις 14 Δεκεμβρίου 2010.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σε αυτή που είπε και ο μάρτυρας προηγουμένως.  Δηλαδή, το δεύτερο σκέλος. Να εξηγήσω ότι δεν είναι προτροπή σε παρανομία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:… αλλά ζητάει να του το δώσουν διαπράττοντας αδίκημα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κατά την εκτίμησή σας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως. Κατά την εκτίμησή μου.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ας μιλήσει ο μάρτυρας, παρακαλώ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Επαναλαμβάνω, ότι η αίτηση που υποβάλλαμε το 2014 με την επιστολή...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εγώ μιλάω για το 2010. Συγκεκριμένα την επιστολή...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Ναι, του 2010. Αφορά ρύθμιση, προσπάθεια να συνεννοηθούμε με την τράπεζα για μια συνολική ρύθμιση του υπάρχοντος. Δεν ζητάμε νέο δάνειο.  

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ζήτησε ο Πρόεδρος του κόμματός…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Όχι, δεν ζητάει αυτό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: …να του δώσουν, να του απαντήσουν χωρίς τραπεζικά κριτήρια; Το λέει η λέξη…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Ένα λεπτό, κύριε Μηταράκη, ένα λεπτό. Υποβάλλουμε την πρότασή μας όπως το χρέος μας -το υφιστάμενο- όπως θα έχει διαμορφωθεί στο τέλος του χρόνου, εν πάση περιπτώσει, να θεωρηθεί δάνειο δεκαετούς εξόφλησης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να πάρει 1,5 εκατομμύριο παραπάνω. Ναι ή όχι; Ζητάει και 1,5 εκατομμύριο παραπάνω σε αυτήν την επιστολή. Νέο χρήμα. Άρα, ζητάει νέο χρήμα. Άρα, είναι νέο δάνειο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Δεν είναι 10 εκατομμύρια δάνειο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν είπα 10 εκατομμύρια. «Δεκαετές» είπα. Δεκαετές δάνειο και 1,5 εκατομμύριο επιπλέον χωρίς την τήρηση των κανόνων.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Όχι, δεν λέει αυτό. Δεν λέει αυτό.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Τι λέει; Για διαβάστε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ-ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ: …(Δεν ακούστηκε)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορούμε να σταματήσουμε τον χρόνο; Εδώ καταλαβαίνετε ότι υπάρχει...

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Να διαβάσει για να αξιολογήσουμε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): «Για αυτό σας υποβάλλουμε την πρόταση όπως το χρέος μας, όπως θα έχει διαμορφωθεί στο τέλος του χρόνου, συμπεριλαμβανομένου και του εκατομμυρίου που ζητάγαμε στο πρώτο σκέλος, να θεωρηθεί δάνειο δεκαετούς εξόφλησης...». Όλο το δάνειο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, δέκα χρόνια μπροστά. Τρεις εκλογές. Όλα τα δάνεια δέκα χρόνια. Άρα, τρεις τετραετίες, όχι μία τετραετία. Τρεις τετραετίες.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: …(Δεν ακούστηκε)

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να μην μιλάμε όλοι μαζί, γιατί δεν θα βγει νόημα. Σας παρακαλώ. Θα πει ο καθένας ό,τι θέλει.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): ...και να προσδιοριστεί το ετήσιο τοκοχρεολύσιο το οποίο οφείλουμε να καταβάλουμε.

Πάμε παρακάτω.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Να ακούσουμε ο κύριος Πρόεδρος, ο κ. Τσίπρας, τι λέει στην τράπεζα;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αν μιλάμε όλοι, μαζί δεν θα ακούσουμε. Ένας-ένας, παρακαλώ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): «Είναι προφανές ότι η παραπάνω ρύθμιση, πέραν του ότι διαμορφώνει ένα σταθερό πλαίσιο σχέσεων, θα επιτρέψει και σε εμάς να διευθετήσουμε καλύτερα τις υποχρεώσεις μας»,

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Διαβάστε και την επόμενη παράγραφο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): «Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για τη δυνατότητα του κόμματός μας, με εικοσαετή σχεδόν και σταθερή παρουσία στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, να ανταποκριθεί με συνέπεια σε μια τέτοια ρύθμιση. Μας είναι απολύτως σαφές ότι η αποδοχή των παραπάνω δύο αιτημάτων μας, απαιτεί ευρύτερη θεώρηση...»

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ευρύτερη θεώρηση!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): «...και δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά...»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, καταθέτει ο κ. Τσίπρας αυτήν την επιστολή εν γνώσει του.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Άσε να ακούσουμε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ πάρα πολύ λίγη ησυχία.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Άσε να τον ακούσουμε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τα κείμενα είναι κείμενα, αλλά φοβάμαι ότι επιδιδόμαστε σε ερμηνεία κειμένων που χωρούν πολλές εξηγήσεις.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μην εκφράζετε άποψη. Κύριε Πρόεδρε, δεν ζητάμε τη δική σας άποψη.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι, αλλά επειδή πρόκειται περί ερμηνείας κειμένων, νομίζω ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε. Όχι, δεν θα πω εγώ την άποψή μου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να κληθεί ο υπογράφων, προτείνετε, για να πει τη γνώμη του;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι, δεν εννοώ αυτό. Επειδή ο καθένας λέει την εκτίμηση, τη μετάφραση αυτής της λέξεως, να κάνουμε λίγο ησυχία για να ακούσουμε καταρχήν τον μάρτυρα. Και μετά θα έχουν όλοι το δικαίωμα, στην τοποθέτησή τους, να κάνουν την εκτίμησή τους για το πώς ερμηνεύουν τη λέξη «θεώρηση», αν είναι, δηλαδή, προτροπή σε παρανομία ή αν είναι παράκληση να μην αποκομιστεί υπερβολικό κέρδος -λέω εγώ- από την τράπεζα. Αυτό ο καθένας έχει το δικαίωμα να το ζητήσει και εσείς επίσης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε μάρτυς, τη γνώμη σας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Η επιστολή αυτή στο δεύτερο σκέλος της εκφράζει μία αγωνία για ό,τι αφορά την εξέλιξη των δανειοδοτήσεων. Εμείς λέμε -για το κόμμα μας μιλάμε, δεν μιλάμε για όλα τα κόμματα- ότι θέλουμε να μπούμε σε μια κουβέντα με την τράπεζα -αυτή είναι η λογική- για να δούμε πώς μπορούμε να χειριστούμε το δάνειο ώστε να μπορούμε να το αποπληρώνουμε, να έχουμε κάποιους σταθερούς κανόνες -να μην παίρνουμε κάποια στιγμή χρηματοδότηση 5 εκατομμύρια και την ερχόμενη χρονιά να παίρνουμε 500 χιλιάδες- για να ξέρουμε τι ακριβώς πρέπει να δώσουμε. Προσπαθούμε να περιγράψουμε το προφίλ ενός καλού δανειολήπτη, που πληρώνει τακτικά τις υποχρεώσεις του και σε τόκους και σε κεφάλαιο, που τα δάνειά του είναι ενήμερα και προσπαθούμε να προϊδεάσουμε για την προσπάθειά μας να έχουμε σε κάθε διαπραγμάτευση τους καλύτερους δυνατούς όρους. Εάν αυτό εσείς προσωπικά το θεωρείτε ότι είναι προτροπή σε παρανομία...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εγώ διαβάζω, κύριε μάρτυς, από την επιστολή, ότι αντιλαμβάνεται ο υπογράφων ότι με τραπεζικά κριτήρια το αίτημά του δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Άρα, αν υπάρξει τέτοια θεώρηση...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Όχι, δεν λέει αυτό. Να μην ισχύσουν μόνο…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, δεν εγκρίνεται...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Εδώ, στην Επιτροπή σας, έχω ακούσει συναδέλφους σας που λένε ότι όταν πας σε ένα δάνειο, η τράπεζα εξετάζει και το προφίλ του δανειολήπτη, αν είναι μπαταχτσής, αν είναι…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αυτά είναι τα τραπεζικά κριτήρια.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Μάλιστα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πέραν των τραπεζικών, δεν ξέρω τι εννοείτε εσείς. Τι εννοείτε «πέραν»;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Στα όρια, λέει, «Είμαστε βέβαιοι ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων σας…». Δεν λέει «Κάντε ό,τι μπορείτε για να μας χαρίσετε δάνεια».

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Είμαστε συνεπείς, πληρώνουμε και η τράπεζα δεν είχε καμμία ευνοϊκότερη μεταχείριση μετά από αυτήν την επιστολή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Έχω πει πολλές φορές ότι δεν θέλω διακοπές. Αν θέλετε να εκπροσωπείτε τον ΣΥΡΙΖΑ, καθίστε σε εκείνη τη θέση.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Μα, να το λέμε, κύριε Μηταράκη. Είμαστε συνεπείς, πληρώνουμε και η τράπεζα δεν είχε καμμία ευνοϊκότερη μεταχείριση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Προέδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ το ρολόι. Διαρκώς το λέω.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Προέδρος της Επιτροπής): Συνεχώς διακόπτω τον χρόνο, απ’ ό,τι βλέπετε. Παρακαλώ όλους να ολοκληρώσει ο κ. Μηταράκης και θα μιλήσει ο καθένας με τη σειρά του.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κλείνοντας αυτόν τον κύκλο ερωτήσεων, το δικό μου συμπέρασμα -το καταγράφω απλώς- είναι ότι δανειστήκατε με τα ίδια κριτήρια των άλλων κομμάτων και αντιθέτως, ζητήσατε μόνο εσείς ευρύτερη θεώρηση και μόνο εσείς να το φτάσετε στα δέκα χρόνια. Η δικιά μου εκτίμηση είναι αυτή.

Πάω στο επόμενο θέμα, για τις εκχωρήσεις.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Οι μόνοι που πληρώνουμε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής, κύριε μάρτυς: Είπατε ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 κάνατε ένα αίτημα για 1,5 εκατομμύριο.  Τι εγγυήσεις δώσατε τον Σεπτέμβριο του 2014 για να πάρετε αυτό το 1,5 εκατομμύριο;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Τον Σεπτέμβριο;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τον Σεπτέμβριο του 2014, είπατε ο ίδιος πριν, ζητήσατε ένα επιπλέον δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, που προκύπτει ότι εγκρίθηκε τον Οκτώβριο. Τι εγγυήσεις δώσατε για αυτό το δάνειο;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Την κρατική χρηματοδότηση μέχρι το 2018, 2015-2018.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να σας ρωτήσω το εξής: Εκείνη την εποχή είχε βγει στη δημόσια διαβούλευση αυτό που έγινε μετά νόμος του κράτους, ο 4304 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 23 Οκτωβρίου του 2014, ο οποίος απαγορεύει πλέον στα κόμματα να δίνουν την κρατική επιχορήγηση πέραν του έτους. Επίσης, προκύπτει, λίγες μέρες πριν ο νόμος μπει στο ΦΕΚ, ότι η Ανώτατη Επιτροπή της Τραπέζης της Ελλάδος σας ενέκρινε το δάνειο ενώ είχατε ληξιπρόθεσμες οφειλές, ήσασταν ήδη στο «κόκκινο» δηλαδή -είναι στην έκθεση, την οποία την έχω, με ημερομηνία 2/10/2014- και ότι η Επιτροπή πρότεινε να έχετε επιτόκιο 7% και τελικά εγκρίθηκε 4,5%. Και αυτό συνέβη όταν όλη η Ελλάδα ήξερε τον Οκτώβριο του 2014 ότι θα είστε κυβέρνηση σε δυο-τρεις μήνες. Πώς το εξηγείτε αυτό; Και θεωρείτε ηθικό…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Τι είπατε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πώς εξηγείτε ότι Κεντρική Επιτροπή της Τράπεζας σας έδωσε σχεδόν το μισό επιτόκιο απ’ ό,τι πρότειναν οι υπάλληλοι. Και δεύτερον, όταν ήταν ήδη νόμος στη Βουλή, για να απαγορεύσει να δώσει το ’16, ’17, ’18, είναι ηθικό εσείς να ζητάτε δάνειο με κάτι που η Βουλή λίγες μέρες μετά το έκρινε παράνομο;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Αυτό είναι θέμα της Τράπεζας. Εμείς υποβάλαμε ένα αίτημα. Ο νόμος ψηφίστηκε το ’14 και εφαρμόζονταν από το ’15. Δεν εφαρμόστηκε…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ψηφίστηκε, ενώ είχε ήδη ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής. Ήταν ήδη στην Ολομέλεια ο νόμος και γρήγορα-γρήγορα η Τράπεζα, σε ελάχιστες μέρες, έβαλε το αίτημά σας, από μια τράπεζα στην οποία ήξεραν όλοι ότι εσείς θα διορίσετε νέο Διοικητή σε λίγες εβδομάδες.

Συνεχίζω.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Πού να ξέρουμε εμείς…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ποιος το ήξερε; Όλη η Ελλάδα γνώριζε εκείνες τις δημοσκοπήσεις. Συνεχίζω, κύριοι.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Προέδρος της Επιτροπής): Εσείς το ξέρατε, φαντάζομαι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θέλω να μιλήσω για το θέμα της ΑΥΓΗΣ. Καταρχήν, εσείς χρηματοδοτείτε την ΑΥΓΗ;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Βέβαια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Και είστε ο βασικός μέτοχος;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Είμαστε ο βασικός μέτοχος με περίπου 40%.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θαυμάσια.

Θέλω να σας κάνω δύο ερωτήματα. Το πρώτο είναι ότι εσείς δίνετε letterofcomforts, ότι θα καλύψετε τη δανειοδότηση της ΑΥΓΗΣ, ενώ την ίδια στιγμή τις επιχορηγήσεις τις οποίες υπονοείτε, τις έχετε εκχωρήσει κατ’ ολοκληρία στις τράπεζες για τα δικά σας δάνεια.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Δεν έχουμε…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μισό λεπτό να τελειώσω την ερώτησή μου. Πώς έχετε την οικονομική δυνατότητα να εγγυηθείτε στις τράπεζες για κάτι που έχετε ήδη εκχωρήσει εξ ολοκληρία; Αυτή είναι η πρώτη μου ερώτηση.

Η δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση της ΑΥΓΗΣ. Ο κ. Στούμπος ήρθε εδώ και είπε ότι δεν θα είναι ποτέ κερδοφόρα η ΑΥΓΗ, δεν θα δώσει ποτέ μέρισμα -το είπε πολύ συγκεκριμένα- και, κατά συνέπεια, όποιος γίνεται μέτοχος της ΑΥΓΗΣ το κάνει γιατί πιστεύει στις αξίες της Αριστεράς -καλά κάνει- και ως οικονομική στήριξη. Ο νόμος -και ο παλιός νόμος, ο 3023/02, αλλά και ο 4304/14- απαγορεύει στα κόμματα να χρηματοδοτούνται με κάθε είδους στήριξη από νομικά πρόσωπα που δεν έχουν την έδρα τους στην ελληνική επικράτεια. Όταν μια εταιρεία που δεν έχει την έδρα της στην ελληνική επικράτεια χρηματοδοτεί τη θυγατρική σας και μειώνει έτσι την ανάγκη εσείς να δώσετε λεφτά στην ΑΥΓΗ -δηλαδή μπαίνουν από τη μια τσέπη, αντί να μπουν από την άλλη- είναι νόμιμο και ηθικό να χρηματοδοτείται έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ από εταιρείες του εξωτερικού;

Πρόεδρε, θα χρειαστώ μια παράταση χρόνου, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι έχω άλλον έναν πυλώνα ερωτήσεων για το ακίνητο, που δεν έχω προλάβει να κάνω.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αν είναι η τελευταία σας ερώτηση, να διακόψω τον χρόνο σας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όχι. Έχω δύο ερωτήσεις για το ακίνητο. Αντιλαμβάνεστε ότι υπήρξε καθυστέρηση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να διακόψω τον χρόνο, λοιπόν, τώρα και να είστε σύντομος. Μην καταχραστείτε τον χρόνο, παρακαλώ.

Να απαντήσει ο μάρτυς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η ερώτησή μου ήταν αν είναι νόμιμη και ηθική η χρηματοδότηση της ΑΥΓΗΣ από εταιρείες του εξωτερικού.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μα, συγγνώμη, αυτή ήταν η ερώτησή σας;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ναι. Και κατά πόσον μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δίνει εγγυήσεις για τα δάνεια της ΑΥΓΗΣ όταν οι δικές του…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Με συγχωρείτε, ας απαντήσει ο μάρτυρας. Περιέχονται πολλές ερωτήσεις υποθέτω.

Κύριε Δαρειώτη, παρακαλώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Προσπαθώ να τις προλάβω.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς):  Πρώτον, για την ΑΥΓΗ δεν υπάρχει καμμία εκχώρηση από την πλευρά του κόμματος. Υπάρχει μια διαβεβαίωση προς την τράπεζα ότι το κόμμα δεν θα αφήσει την ΑΥΓΗ, μια φιλική προς το κόμμα εφημερίδα. Η ΑΥΓΗ δεν είναι κομματικό όργανο…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είναι θυγατρική σας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Είναι ευρύτερη εφημερίδα της Αριστεράς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Νομικά είναι θυγατρική σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Όχι, δεν είναι.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Μηταράκη, παρακαλώ πολύ. Μην διακόπτετε τον μάρτυρα. Αυτό είναι μια κρίση, επίσης, που προχωράει η συζήτηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε...

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αυτή είναι μια εκτίμηση δική σας.

Προχωράμε με τον μάρτυρα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το 40% κατοχή, θεωρείται θυγατρική σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Μηταράκη, να πιάσουμε τέτοια συζήτηση, τι είναι και τι δεν είναι θυγατρική;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Για οικονομικά συζητάμε, κύριε Πρόεδρε. Δεν κάνουμε φιλολογική συζήτηση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εντάξει, καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι.

Κύριε Δαρειώτη, παρακαλώ συνεχίστε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Έλεγα ότι το κόμμα παρέσχε στην τράπεζα μια διαβεβαίωση, ότι ως βασικός μέτοχος της εφημερίδας, με σήμερα το 40%, θα στηρίξει την εφημερίδα στις οποιεσδήποτε προσπάθειες να αποπληρώσει ένα δάνειο που ήταν περίπου στις 900 χιλιάδες και το οποίο υπάρχει σε μια ρύθμιση, η οποία εξυπηρετείται. Δεν έκανε καμμία εκχώρηση, άρα δεν έχει διπλή εκχώρηση της χρηματοδότησης.

Δεύτερον, η εφημερίδα, για την offshore εταιρεία…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Τη λεγόμενη off shore.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς):  …για την λεγόμενη offshore, είναι μια εταιρεία κυπριακών ενδιαφερόντων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ποιανού είναι; Θυμάστε;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς):  Όχι, δεν θυμάμαι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Πώς είναι δυνατόν;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Με συγχωρείτε, έχουν ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο όλα τα στοιχεία στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ένα όνομα δεν μας είπε, όμως. Δεν μας είπε ποιανού είναι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς):  Δεν είμαι υποχρεωμένος να ξέρω το όνομα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Μηταράκη, έχει προκύψει το όνομα. Ο κ. Στούμπος...

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, οι εταιρείες δεν έχουν όνομα. Επωνυμία έχουν. Έχει κατατεθεί η επωνυμία και είναι γνωστή στο μετοχολόγιο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δικαιούχος…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Νομίζω ότι ο μάρτυρας δικαιούται να ολοκληρώσει.

Κύριε Μηταράκη, να κάνετε στη συνέχεια και την τελευταία σας ερώτηση.

Παρακαλώ, κύριε Δαρειώτη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Στη συζήτηση στη Βουλή, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε -και ο κ. Στούμπος στην Επιτροπή-, τα στοιχεία για την κυπριακών συμφερόντων εταιρεία, η οποία –σημειωτέον- έχει περίπου το 2,5%. Υπάρχουν δυόμισι χιλιάδες μέτοχοι, επίσης, των 50 ευρώ και των 100 ευρώ που είναι φίλοι της εφημερίδας και την στηρίζουν.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Μηταράκη, σας παρακαλώ κάντε την τελευταία σας ερώτηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν μας απαντήσατε, όμως, αν είναι νόμιμο και ηθικό να χρηματοδοτείται εμμέσως ο ΣΥΡΙΖΑ…

 

Συνέχεια Εξέτασης Μάρτυρα

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Μηταράκη, είπαμε να κάνετε την τελευταία σας ερώτηση. Αρχίζει πάλι ο χρόνος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πάω στο ακίνητο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μην κάνετε διάλογο μεταξύ σας, όμως.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς):  Πάντως -να συμπληρώσω- και στον ν.3023 και στον προηγούμενο του, η διευκρίνιση για το τι είναι λειτουργικά έξοδα, λειτουργικές δαπάνες, περιλαμβάνει τα έξοδα προβολής και διαφήμισης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν ρώτησα γιατί στηρίζετε την ΑΥΓΗ. Ρώτησα γιατί η ΑΥΓΗ, με μέτοχο offshore, στηρίζει εσάς. Το ανάποδο ρώτησα.

Θα ήθελα, λοιπόν, να μας πείτε γι’ αυτό το περίφημο ακίνητο. Αυτό εμφανίζεται στα κείμενα για πρώτη φορά στις 10 Απριλίου του 2013, όπου ο Πρόεδρος του Κόμματος σε μια επιστολή του προς την Εθνική Τράπεζα λέει ότι θα αποκτήσει αυτό το ακίνητο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013. Ζήτησε παράταση μετά και έγινε ολόκληρη συνεδρίαση της Επιτροπής Πιστωτικού Ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας, για να σας δώσει παράταση μέχρι το 2014. Φαντάζομαι σας δόθηκαν και νέες παρατάσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι ήταν πολύ δύσκολη και πολύπλοκη αυτή η μεταβίβαση. Δεν φαντάζομαι ότι κάποιος βαριόταν να πάει.

Θέλω να μου πείτε πολύ απλά, πώς ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποια πράξη και με ποια διαδικασία μετά από τρία χρόνια προσπάθειας, κατάφερε τελικά να αποκτήσει αυτό το κτήριο, ποιος είναι ο τίτλος που μεταγράψατε και τι φόρο πληρώσατε γι’ αυτήν την μεταβίβαση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα μπορούσα να συμπληρώσω εγώ, αν μου επιτρέπετε, ότι αν ο τίτλος είναι το ζητούμενο, μπορεί να τον προσκομίσει ο κ. Δαρειώτης.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Είναι τίτλος αγοράς.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ας είναι. Αφού το θέτει θέμα …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είναι τίτλος αγοράς;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ό,τι είναι το μεταγεγραμμένο έγγραφο, νομίζω ότι μπορεί να το φέρει στην Επιτροπή για να μας λυθεί η απορία. Επειδή είναι νομικά θέματα …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Για τα Πρακτικά, κύριε μάρτυς, έχει δίκιο ο κ. Λάππας; Είναι τίτλος αγοράς;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Να σας εξηγήσω…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, κύριε Λάππα. Δεν είστε εσείς ο μάρτυς και μη βοηθάτε τον μάρτυρα. Υπάρχει μάρτυρας.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ πολύ. Μισό λεπτό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε μάρτυς, ο κ. Λάππας έκανε ένα σχόλιο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ πολύ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θέλω τον λόγο επί της διαδικασίας.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αμέσως, κύριε Τζαβάρα.

Ένα ζήτημα τίθεται, κύριε Μηταράκη …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο. Επιβεβαιώνεται το σχόλιο του κ. Λάππα;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ακούστε με λίγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μην παρεμβαίνετε. Σας παρακαλώ. Αφήστε …

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θέλω να με ακούσετε μισό λεπτό. Επειδή θέσατε ένα θέμα που είναι καθαρά νομικό …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να απαντήσει ο μάρτυρας.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι, αλλά θέλω να θέσω κι εγώ την πρότασή μου. Λέω ότι αν το ερώτημά σας είναι …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να απαντήσει ο μάρτυς.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αν το ερώτημά σας είναι τι είδους έγγραφο μεταγράφτηκε …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αν είναι να απαντήσει ο κ. Λάππας, να ορκιστεί ως μάρτυς.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ.

Αν το ερώτημά σας είναι τι είδους έγγραφο μεταγράφτηκε, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ απλούστερο να ζητήσουμε από τον μάρτυρα να το φέρει στην Επιτροπή. Αυτό ήθελα να πω. Θα λυθεί η απορία όλων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εγώ θέλω ο κύριος μάρτυς να απαντήσει στην ερώτησή μου και να σχολιάσει την παρέμβαση του κ. Λάππα.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Αν ξέρει τι μετέγραψε, να μας το πει. Ας το φέρει και στην Επιτροπή. Αλλά αν το ξέρει …

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ορίστε, κύριε Τζαβάρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: H ερώτηση δεν είναι νομική. Η ερώτηση είναι…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Χρήζει ερμηνείας, λέτε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Η ερώτηση είναι αρκούντως ουσιαστική και πραγματική. Ζητάει -και αυτό παρακολουθούμε- τον τρόπο με τον οποίο μεταβιβάστηκε, δηλαδή τον…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Επ’ αυτού απάντησα κι εγώ, κύριε Τζαβάρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: … και το νομικό τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέθηκε με το συγκεκριμένο ακίνητο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Πάνω σε αυτό απάντησα κι εγώ. Ακριβώς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό το ξέρει ο μάρτυς.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Δεν είναι νομικό θέμα αυτό;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μετά από χρόνια προσπάθειας, μετά από τετραετή προσπάθεια.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Αυτό είναι εκτίμησή σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το θέμα είναι εάν θα τον ρωτούσε …

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο χρόνος έχει διακοπεί. Είναι στον αέρα η απάντηση. Νομίζω ότι πρέπει να κλείσουμε εδώ πέρα. Ας απαντήσει αν το γνωρίζει. Αν δεν το γνωρίζει, ας επιφυλαχθεί να μας εφοδιάσει με το έγγραφο. Αυτό νομίζω ότι είπα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη. Πριν από μία εβδομάδα είπα ότι θα ζητήσω αυτά τα δύο για να έχει χρόνο ο μάρτυς να τα φέρει. Το είπα επίτηδες, για να μη θεωρήσει κανείς ότι πάνω να αιφνιδιάσω. Είπα ότι θέλω τη συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης και την απόδειξη πληρωμής φορολογίας.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία. Εκτιμήθηκε αυτή η κίνησή σας, κύριε Μηταράκη. Αν δεν το έχει μαζί του ο μάρτυς, νομίζω ότι είναι πολύ εύκολο σε δύο μέρες από σήμερα να το έχει η Επιτροπή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Σήμερα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Και μέχρι το μεσημέρι. Εντάξει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πείτε μας, κύριε μάρτυς.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Η διαδικασία μεταβίβασης του ακινήτου της πλατείας Κουμουνδούρου, για το οποίο υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τον Τύπο, έγινε με όλη τη νόμιμη διαδικασία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δηλαδή;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Το 1990 η ΕΑΡ αγόρασε ένα ακίνητο στην πλατεία Κουμουνδούρου. Το συμβόλαιο αγοράς θα σας το καταθέσω, αν χρειάζεται. Το αγόρασε από την ΙΖΟΛΑ, που ήταν τότε η κ. Δράκου, για εκατόν δεκαπέντε εκατομμύρια δραχμές. Για την αποπληρωμή αυτού του δανείου πήρε ένα δάνειο ογδόντα εκατομμυρίων από την Ιονική - Λαϊκή Τράπεζα. Το δάνειο αυτό δεν εξυπηρετήθηκε για κάμποσα χρόνια, για τέσσερα, πέντε, έξι χρόνια. Το 1992 η ΕΑΡ και το ΚΚΕ υπήρξαν συνιδρυτικά μέλη του σχήματος «Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου». Συμμετείχαν και άλλες πολιτικές δυνάμεις, η Πολιτική Άνοιξη, το ΚΟΔΗΣΟ …

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις κατά το συνηθισμένο.

Με την αποχώρηση του ΚΚΕ απ’ αυτό το σχήμα, οι υπόλοιπες δυνάμεις στο πρώτο ιδρυτικό συνέδριο ως ενιαίου κόμματος…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ποιο έτος;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο -κάπου εκεί- του 1992 έγινε το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος -ως ενιαίου κόμματος και όχι ως Συνασπισμός Συνεργασίας- Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου.

Σε αυτό με προηγούμενο συνέδριο της η ΕΑΡ ενσωματώθηκε. Η ΕΑΡ, δηλαδή, αυτοδιαλύθηκε και πέρασε στο καινούργιο κόμμα με όλα του τα στοιχεία, δηλαδή περιουσιακά και άλλα. Άρα, και το  κτήριο περιήλθε και στην ιδιοκτησία του νέου κόμματος, Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου.

Με τις διαδοχικές μετονομασίες -το ’83, για παράδειγμα, ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου έγινε «Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας» και τελικώς κατέληξε στο να είναι ΣΥΡΙΖΑ-…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εξοφλήθηκε το δάνειο;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Το δάνειο ανέλαβε να το εξοφλήσει ο Συνασπισμός -τουλάχιστον επί δικής μου παρουσίας στα οικονομικά- το ’97-’98. Εξοφλήθη το δάνειο. Πληρώθηκαν 175 εκατομμύρια δραχμές, δηλαδή περίπου δύο φορές το αρχικώς δανεισθέν κεφάλαιο. Επίσης, ο Συνασπισμός πλήρωσε και άλλα χρέη που είχαν δημιουργηθεί από την ΕΑΡ, το προσωπικό, 28 εκατομμύρια στο ΙΚΑ κλπ..

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Συγγνώμη, τι καταθέσατε; Ότι εξοφλήθηκε το δάνειο;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Εξοφλήθηκε το δάνειο.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ολοσχερώς;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Ολοσχερώς. Και υπάρχουν και τα παραστατικά των εξοφλήσεων. Επίσης, υπάρχει και η ευχαριστήρια επιστολή του Σταματόπουλου που λέει ότι είσαστε συνεπείς, πληρώσατε το δάνειό σας, τελειώσαμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Από ποια τράπεζα;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Από την Ιονική - Λαϊκή. Έχω όλα τα έγγραφα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μπορείτε να καταθέσετε τα έγγραφα στην Επιτροπή;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αν έχετε αντίγραφο, το καταθέτετε, αλλιώς δεσμεύεστε αύριο, μεθαύριο να το καταθέσετε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ζητώ κατάθεση εγγράφων, κύριε Πρόεδρε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Βεβαίως.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Βεβαίως, δεκτό το αίτημα. Απλώς εάν τα έχει τώρα, τα φέρνει.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Ό,τι έχω τώρα, θα σας το αφήσω.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Καταγράφηκε, κύριε Τζαβάρα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Εμείς δεν είχαμε κανέναν λόγο να σπεύσουμε να μεταγράψουμε το κτήριο μετά από την αποπληρωμή του δανείου. Δεν υπήρχε κάποιος αποχρών λόγος που να μας πιέζει να κάνουμε γρήγορα αυτήν την αλλαγή. Το κτήριο αυτό ήταν η έδρα της ΕΑΡ. Παρέμεινε η έδρα του Συνασπισμού. Το ΑΦΜ είναι σταθερό από εκείνη την εποχή. Δεν έχει αλλάξει το ΑΦΜ, σε όλες τις ονομασίες. Το ΑΦΜ που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαίο και δεν υπήρχε κανένας λόγος.

Όταν η τράπεζα μας ζήτησε κάποια εγγύηση, να υπογράψουμε αυτήν την επιστολή, το «negativeplate», ευχαρίστως το κάναμε διότι ξέραμε ότι το κτήριο αυτό μας ανήκει. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Γιατί καθυστερήσαμε; Μετά έγινε η διάσπαση όπου ένα κομμάτι του «Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας» έφυγε και έφτιαξε τη ΔΗΜΑΡ. Δεν υπήρξε καμιά αμφισβήτηση ότι το κτήριο μας ανήκει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ποιο ήταν το πρόβλημα;

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Με ποια διατύπωση;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Όταν μας το ζήτησε η τράπεζα, υπογράψαμε με αυτήν την εντύπωση η οποία και ολοκληρώθηκε με την…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Γιατί δεν μπορέσατε τρία χρόνια να την κάνετε;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Όταν μας ζήτησε η τράπεζα την επιστολή, την εκχώρηση κατά κάποιο τρόπο…

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Της αρνητικής δέσμευσης.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς): Ναι, της αρνητικής δέσμευσης.

…τη δώσαμε γιατί δεν υπήρχε πρόβλημα. Εκεί αρχίσαμε πια να κάνουμε τη διαδικασία της μεταβίβασης. Υπήρξαν αβελτηρίες διάφορες, καθυστερήσεις διάφορες που δεν έχουν σχέση με την ουσία. Ήταν άλλου είδους καθυστερήσεις. Δεν συνδέονταν με αυτό.

Εγώ είχα μία εξουσιοδότηση από τον Πρόεδρο για να ασχοληθώ. Αναθέσαμε σε συμβολαιογράφο, πήγε στο υποθηκοφυλακείο, κατατέθηκαν οι επιστολές στο υποθηκοφυλακείο, ότι εμείς θέλουμε το ακίνητο αυτό με τα τάδε έγγραφα να μεταγραφεί. Τελικώς επελέγη η διαδικασία, επειδή τα κόμματα είναι suigeneris, δεν πάνε στο ΓΕΜΗ να πάρουν πιστοποιητικά, ζήτησε το υποθηκοφυλακείο να τους πάμε έγγραφα από τον Άρειο Πάγο. Τα ζητήσαμε και μας έδωσαν τις ανακηρύξεις των υποψηφίων και των κομμάτων όλης της Ελλάδας που δεν μας έκαναν, ζήτησε τότε το υποθηκοφυλακείο να τους πάμε έγγραφα από τη Βουλή που να δείχνουν ότι αυτά τα κόμματα υπήρξαν αλληλοδιαδόχως, τα δώσαμε και έγινε η μεταγραφή. Αυτό είναι…

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ:Τι έγγραφα δώσατε για την διαδοχή από την Βουλή;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς):Ας πούμε ότι το κόμμα Συνασπισμός της Αριστεράς…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Νομίζω ότι ολοκληρώθηκε η απάντηση. Εδώ εισέρχεται το θέμα, κύριε Βορίδη, όσοι νομικοί θέλουν μπορούν να το πάρουν να μελετήσουν το έγγραφο αυτό πια. Τα πραγματικά γεγονότα, νομίζω, τα εξέθεσε ο μάρτυρας…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Κύριε Πρόεδρε, μία λέξη θέλω να πω μόνο…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Κύριε Μηταράκη, σε επίπεδο γεγονότων σας κάλυψε πάντως.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Μία λέξη μόνο. Συμβολαιογραφικό έγγραφο για τη μεταβίβαση υπάρχει ή δεν υπάρχει;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς):Όχι, υπάρχει αυτό. Υπάρχει μεταγραφή στο υποθηκοφυλακείο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Εσείς, για να πάρετε τη μεταγραφή κάτι καταθέτετε. Καταθέσατε κάποιο συμβολαιογραφικό έγγραφο, κάποια πράξη;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ (Μάρτυς):Το συμβόλαιο το υπάρχον, το πρώτο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Πώς το απέκτησε το σημερινό κόμμα; Με ποιο χαρτί;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ:Με απλή μεταγραφή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:Η μεταγραφή είναι το αποτέλεσμα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Κοιτάξτε, να κάνουμε μια διακοπή να το μελετήσετε ή να το δείτε σε εύθετο χρόνο; Είναι νομικό έγγραφο…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ:Κύριε Πρόεδρε, μήπως μπορεί κάποιος συνάδελφος από τους εκλεκτούς εδώ νομικούς να μας εξηγήσει αυτό το θέμα;

 ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία, να μας δώσετε λίγο χρόνο.

Κύριε Τζαβάρα, δεκτό. Στη δεύτερη φάση…

 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Και να μας πει εάν είναι μεταγραπτέα πράξη, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, αυτό που μεταγράφηκε.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση