Βουλή

2η Συνεδρίαση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

Παρεμβάσεις Ν. Μηταράκη στη 2η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014.

1η Παρέμβαση Ν. Μηταράκη

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Ελπίζω και το ελπίζουμε όλοι σ' αυτή την αίθουσα ότι οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής θα είναι αποδοτικές. Θα μπορέσουμε ν’ ανοίξουμε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το χώρο της υγείας, σύμφωνα και με τις οδηγίες που έχει λάβει η Εξεταστική Επιτροπή από την Ολομέλεια της Βουλής, να μπορέσουμε να διερευνήσουμε το παρελθόν, να δούμε το παρόν και, κυρίως, να μιλήσουμε και για το μέλλον.

Όλοι οι συνάδελφοι παρακολούθησαν την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή για τα Κόμματα και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, κάποια μέλη είναι κοινά στις δύο Επιτροπές και, νομίζω, απ' αυτήν την Επιτροπή έχουμε όλοι αποκομίσει κρίσιμη εμπειρία και σ' αυτή την κρίσιμη εμπειρία το πρώτο που πρέπει να βάλουμε είναι ότι θα είναι χρήσιμο η Εξεταστική Επιτροπή να προτείνει λύσεις για το μέλλον, κάτι που στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή κάναμε επιφανειακά.

Το δεύτερο σημαντικό πιστεύω είναι να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε ένα κοινό πόρισμα και υπήρχε πραγματική θέληση πολλών συναδέλφων στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή να καταλήξουμε σε κοινό πόρισμα.

Αυτό προϋποθέτει ότι καμία παράταξη δεν θα προσπαθήσει να αποκρύψει θέματα που την αφορούν και δεύτερον, ότι θα υπάρξει αρκετός χρόνος στο τέλος των συνεδριάσεων της Επιτροπής, στο τέλος της Περιόδου, για να συζητήσουμε τα στοιχεία, που έχουν έρθει στη διάθεσή μας, για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κοινό πόρισμα και όχι το κάθε κόμμα τελικά να καταθέσει ένα κείμενο και σε μια συνεδρίαση των δύο ωρών να προσπαθήσουμε να συνθέσουμε, το οποίο φυσικά αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι εφικτό.

Στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή πιστεύω ότι βάλαμε ψηλά τον πήχη, δημιουργήσαμε υψηλές προσδοκίες, στις οποίες το πόρισμα τελικά δεν ανταποκρίθηκε. Υπήρχαν κορώνες, υπήρχαν ιδεολογικές απόψεις, αλλά τελικά η προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή κατέληξε στο ότι δεν υπήρχαν ευθύνες πολιτικών προσώπων για κάτι που πολλοί βουλευτές της πλειοψηφίας είχαν πιστέψει ότι θα έχουν στοιχεία να παρουσιάσουν  που τελικά δεν είχαν.

Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα συμβεί το ίδιο σ' αυτή την Εξεταστική Επιτροπή. Θέτω, λοιπόν, δύο βασικές γραμμές. Το πρώτο είναι να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί η παρούσα Εξεταστική Επιτροπή σε τηλεπικοινωνιακό σόου. Σε κάποιες από τις κλήσεις μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή των κομμάτων και των ΜΜΕ αυτό έγινε, συζητώντας και θέματα, που πολύ σωστά είπατε, κύριε πρόεδρε, είναι δευτερεύοντα. Καλό είναι σε αυτή την Εξεταστική να το αποφύγουμε. Να κληθούν φυσικά οι ουσιώδεις μάρτυρες, οι οποίοι έχουν κάτι να προσθέσουν ή να αναλύσουν ή να απαντήσουν στα συγκεκριμένα στοιχεία που ήδη η Επιτροπή έχει συζητήσει, έχει λάβει και έχει αναλύσει.

Θα κάνω ένα σχόλιο εκτός σειράς, επειδή αναφερθήκατε σε δύο επιστολές και προς Θεού δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα σε αυτές τις δύο επιστολές. Και στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή λαμβάνουν επιστολές πολιτών ή πολιτικών, οι οποίοι έλεγαν ότι έχουν στοιχεία να παρουσιάσουν και όταν ο τότε Πρόεδρος ο κ. Φάμελλος ή αργότερα ο κ. Μπαλωμενάκης τους ζητούσε να τα πουν πριν έρθουν, ελάχιστοι είχαν κάτι να παρουσιάσουν.

Προσκαλούμε τον καθένα και την καθεμιά που έχει στοιχεία για το έργο της Επιτροπής να τα στείλει, αλλά να στείλει τα στοιχεία που έχει, όχι επιστολές, να έρθω να σας πω. Δεν θα γίνει η Εξεταστική Επιτροπή το βήμα για οποιονδήποτε επιδιώκει προσωπική προβολή. Στοιχεία θέλουμε και αν η Εξεταστική χρειάζεται από αυτόν που τα έφερε να τα επεξηγήσει φυσικά και θα κληθεί.

Δεύτερον, θέλω να ελπίζω ότι στην επιλογή των μαρτύρων θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση, όπως και στην επιλογή των εγγράφων. Γιατί θυμίζω ότι κλείνοντας άρον άρον την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή υπήρχαν μάρτυρες που είχαν ουσιώδη στοιχεία, π.χ. για μαύρο πολιτικό χρήμα και δεν εκλήθησαν τελικά για τα παρουσιάσουν στην Εξεταστική Επιτροπή.

Ως προς τα διαδικαστικά θέματα, καταρχήν, νομίζω θα συμβάλλει ουσιαστικά αν προγραμματίσουμε τις επόμενες συνεδριάσεις με μια συγκεκριμένη σειρά και υπολογίσουμε, βάσει αυτού που προτείνατε, τρεις θεματικές ενότητες, πόσες συνεδριάσεις περίπου χρειαζόμαστε. Είναι δεδομένο ότι οι τρεις μήνες δεν αρκούν, αλλά επίσης, δεν είναι και καλό να πηγαίνουμε στην Ολομέλεια κάθε μήνα και να ζητάμε ένα μήνα παράταση. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει ένας πίνακας να δούμε πόσα θέματα, πόσες θεματικές ενότητες, περίπου πόσοι μάρτυρες και να έχουμε μία εκτίμηση χρόνου, για να μπορέσουμε να πάμε στη Διάσκεψη των Προέδρων και να τους πούμε εμπεριστατωμένα περίπου πόσο χρόνο χρειάζεται αυτή η Εξεταστική Επιτροπή.

Ως προς την πρόσβαση στο υλικό, συμφωνώ με τη χρήση της αίθουσας 162, αλλά θέλω να προτείνω μια διαφοροποίηση σε σχέση με την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή. Η προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή σχεδόν όλο το υλικό που είχε ήταν δανειακό υλικό, ή δικογραφίες ή εκθέσεις, οι οποίες ήταν από τη φύση τους απόρρητες. Εδώ θα προκύψει και πάρα πολύ υλικό το οποίο δεν είναι διαβαθμισμένο, οι επιστολές π.χ. που αναφέρατε πριν, εκθέσεις διεθνών οίκων που μπορούν να ζητηθούν για το φάρμακο στην Ελλάδα. Θα διευκόλυνε να γίνεται διανομή τουλάχιστον ένας φάκελος ανά κόμμα. Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε πάλι μια αίθουσα με 150.000 σελίδες και να είναι πολύ δύσκολο στους βουλευτές να πάνε εκεί να τις  αναλύσουν. Προτείνω, λοιπόν, να χρησιμοποιηθεί η αίθουσα 162 μόνο για έγγραφα, π.χ. τη δικογραφία που είπατε πριν ότι πρέπει να έρθει, βεβαίως γι΄αυτή την περίπτωση, αλλά όχι για την καθημερινή αλληλογραφία που αποστέλλεται προς και από την Επιτροπή. Για τα υπόλοιπα έγγραφα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον διαδικτυακό εσωτερικό χώρο της Βουλής, το collaboration, για να υπάρχει ένας κλειστός φάκελος και να διακινείται το υλικό, ίσως σε ηλεκτρονική μορφή, για να μειώσουμε και το οικολογικό αποτύπωμα αυτής της Επιτροπής.

Θέλω να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό να στηριχθούμε σε στοιχεία συγκεκριμένα και όχι γενικότητες και γενικολογίες, οι οποίες απλώς θα προσθέσουν μερικούς μήνες στη διαδικασία αυτής της Επιτροπής και νομίζω η πρόταση που κάνατε για έγγραφα, κ. Πρόεδρε, είναι σημαντική. Αντιλαμβάνεστε ότι επειδή την λάβαμε τώρα δεν μπορούμε να απαντήσουμε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ήδη έχουμε κάνει με το μολύβι κάποιες προσθήκες, να μας δοθεί μια προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα, αν θέλετε, να σας απαντήσουμε γραπτώς πάνω σε αυτή την πρόταση. Φαντάζομαι και τα άλλα κόμματα θα ζητήσουν το ίδιο.

Επίσης, το ανέφερα και πριν, συμφωνούμε απόλυτα με την θεματική διάρθρωση των εργασιών της Επιτροπής. Εσείς προτείνετε να έρθει πρώτο το «Ερρίκος Ντυνάν», δεύτερο το ΚΕΕΛΠΝΟ και τρίτο το φάρμακο. Δεν έχουμε άποψη επί  της πρότασης, την αποδεχόμαστε, εάν αυτό θεωρείτε ότι θα συμβάλλει. Χρειάζεται βέβαια, μια προσοχή και αυτό επειδή είχαμε τα ίδια προβλήματα και στην προηγούμενη Εξεταστική και αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν αντίστοιχα θέματα και στην Προανακριτική, στην οποία δεν συμμετέχω, ως προς την παράλληλη διαδικασία της Βουλής με την κοινή ποινική διαδικασία και αυτό σε κάποιες συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής για τα κόμματα, δημιούργησε προβλήματα. Πρέπει αυτό να το δουλέψει το προεδρείο στην πρότασή του, όταν ανοίγουμε θέματα που την ίδια στιγμή είναι και στην κοινή ποινική δικαιοσύνη. Αυτό αντιλαμβάνομαι, δεν είμαι νομικός, ότι δημιουργεί κάποια θέματα. Φαντάζομαι, ότι στα στοιχεία που θα ζητήσουμε είναι κρίσιμο να ζητήσουμε στοιχεία όλης της περιόδου, βεβαίως, είναι κρίσιμο να ζητήσουμε και στοιχεία της τρέχουσας περιόδου, διότι αποτελεί μια αναγκαία βάση σύγκρισης, παρότι η Ολομέλεια της Βουλής, δεν επέλεξε να εξεταστεί η παρούσα περίοδος από αυτή την Εξεταστική Επιτροπή, μάλλον, αυτό θα πέσει στις «πλάτες» της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, όμως είναι κρίσιμο να συλλεγεί το υλικό για να γίνουν και οι απαραίτητες συγκρίσεις, να δούμε πως εξελίσσονται τα ανοιχτά μέτωπα. Αυτό θα μας βοηθήσει να κρίνουμε καλύτερα τα στοιχεία του παρελθόντος.   

Κλείνοντας, όσον αφορά στο διαδικαστικό, θα ήθελα να πω, ότι θα βοηθούσε πολύ πολλούς  συναδέλφους ιδίως, εμάς που εκλεγόμαστε στην επαρχία, να αποφασίσουμε από σήμερα εάν είναι δυνατόν, ότι κάθε εβδομάδα, την συγκεκριμένη ημέρα και την συγκεκριμένη ώρα  μία ή δύο συνεδριάσεις, ώστε να μπουν στα προγράμματά μας για να προγραμματίσουμε αντίστοιχα όλες τις άλλες κοινοβουλευτικές μας υποχρεώσεις, θα διευκόλυνε πάρα πολύ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ : (Ομιλεί εκτός μικροφώνου) …Τετάρτες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ : Θα δούμε, κύριε συνάδελφε, εάν είναι δύο συνεδριάσεις είχαμε πει για Τρίτη και Πέμπτη.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τρίτη και Πέμπτη είναι παραγωγικότατες. Τετάρτη θα το δούμε…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ : Αλλά καλό είναι να οριστικοποιηθεί. Να μην περιμένουμε Παρασκευή βράδυ που βγαίνει το πρόγραμμα της Βουλής, για να δούμε, επειδή αυτή η Επιτροπή απαιτεί πολύωρη παρουσία.

2η Παρέμβαση Ν. Μηταράκη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ(ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να πάμε εγγράφως. Ο καθένας από εμάς μπορεί να έχει κάτι να προσθέσει και είναι κρίσιμο.

Τη Δευτέρα το πρωί να καταθέσουν όλα τα κόμματα. Μαζέψτε τις απόψεις σας και να πάνε στο Προεδρείο, να γίνει μια κοινή λίστα.

Ως προς τα τρία θέματα, επειδή σωστά με ρωτάει και ο κ. Γεωργαντας, πρέπει να υπάρχει μια πληρότητα κυρίως προς το «Ντυνάν».

Ως προς το θέμα του φαρμάκου της ΚΕΕΛΠΝΟ, φυσικά θα αιτηθούν έγραφα. Πιθανότατα να προκύψει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας η ανάγκη να προστεθεί κάτι ακόμα.

Πάντως σήμερα είχαν αρκετές ενδιαφέρουσες ιδέες, για τον κ. Νεφελούδη π.χ.. Πολύ ενδιαφέρον να κληθεί ο κ. Νεφελούδης, να δούμε τι ξέρει, που τα έχει βρει όλα αυτά. Πολύ ενδιαφέρον.

3η Παρέμβαση Ν. Μηταράκη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, κ. Πρόεδρε.

Κάτι διαδικαστικό. Εάν συμφωνήσουν οι συνάδελφοι, γιατί είναι κάτι ασυνήθιστο.

Εάν τη Δευτέρα, κατατεθούν όλα τα έγγραφα, εάν μπορούμε, εκτός συνεδρίασης, με μια συνεννόηση, να επιλέγουν τα έγγραφα, μέχρι να σταλούν επιστολές, ίσως δεν θα χρειαστεί να βρεθούμε την άλλη εβδομάδα. Δηλαδή, τη Δευτέρα γίνεται η λίστα και γίνεται μία συνεννόηση των Κομμάτων. Συμφωνούμε. Στέλνονται οι επιστολές.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα το εκτιμήσουμε, αναλόγως του ρυθμού της ροής των εγγράφων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Εάν ζητήσετε τη Δευτέρα έγγραφα, την Τετάρτη δεν θα τα έχετε.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση