Πέμπτη, 16 Νοέμβριος 2017 18:43

Παρέμβαση Ν. Μηταράκη στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό στη Χίο

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φίλες και φίλοι,

Κατ’ αρχήν θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας που επέλεξε τη Χίο για αυτήν την προσυνεδριακή διαδικασία. Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, που φιλοξενείται στη Χίο μία κεντρική διαδικασία του κόμματος.

Θα ήθελα να σημειώσω τρία βασικά σημεία:

Πρώτον, βασική προτεραιότητα της Πολιτείας, υποχρέωσή της, είναι η ασφάλεια των πολιτών της Χίου και των άλλων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτό σημαίνει, αφενός ότι προστατεύουμε ενεργά τα θαλάσσια σύνορά μας, αφετέρου ότι δημιουργούμε κλειστά κέντρα στα οποία θα διαμένουν όσοι δεν έχουν λάβει άσυλο και όσοι δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας, ώστε να μην υπάρχουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις όπως έχουμε βιώσει στο παρελθόν. Συζητήσαμε σήμερα το πρωί με τους κατοίκους του Κάστρου της Χίου και μας περιέγραψαν γλαφυρά πώς το βράδυ ανησυχούν που τα παιδιά τους γυρνούν μόνα τους στο σπίτι.

Δεύτερον, εδώ είναι η ακριτική Ελλάδα. Εδώ είναι μία ευαίσθητη – εθνικά – περιοχή και για αυτό, σε καμία περίπτωση δε γίνεται να δεχτούμε μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών, εδώ, στην ακριτική Ελλάδα.

Τρίτον, πρέπει να αλλάξει διοικητικά η διαδικασία του ασύλου. Πρέπει να μπορούμε εντός λίγων εβδομάδων να ολοκληρώνουμε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια διαδικασία. Να εκμεταλλευτούμε την κοινή συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και να έχουμε συστηματικότερους επαναπατρισμούς και αποσυμφόρηση των νησιών όχι απλώς προς την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά κυρίως προς την Τουρκία. Διότι αν ξεκινήσει ο επαναπατρισμός προς την Τουρκία, πιστεύω ότι θα επηρεαστούν κατά πολύ οι ροές από τη γείτονα χώρα προς τα εδώ.

Ευχαριστώ.

Πρόσθετες Πληροφορίες