Θα είμαι ο τελευταίος που θα πω ότι δεν υπήρξαν παραλείψεις ή δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση της πανδημίας. Σας θυμίζω ότι έχουμε πλέον ξεπεράσει τον ένα χρόνο που η κυβέρνηση, η Ευρώπη, ο κόσμος όλος αντιμετωπίζουμε μία πολυεπίπεδη κρίση και πολλές έκτακτες καταστάσεις. Μακάρι να μην υπήρχε ούτε ένας νεκρός από κορονοϊό.
Οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά θεωρείτε ότι σηματοδοτούν μια νέα εποχή για το διπλωματικό "δόγμα" της χώρας έναντι της γείτονος;
Προασπίζουμε τα εθνικά μας δίκαια με αποφασιστικότητα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Η Τουρκία έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει τη θετική ατζέντα. Να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και να βελτιώσει τη σχέση της με την Ευρώπη. Υπάρχει βεβαίως και η αρνητική ατζέντα για τους γείτονές μας. Υπάρχουν κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία επαναλάβει πράξεις επιθετικότητας. Εμείς είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου για τη μοναδική εκκρεμή διαφορά αφορά που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Κάποιοι θεωρούν ότι η "σκληρή" γλώσσα Δένδια στην Τουρκία αφορούσε και το εσωτερικό μέτωπο, της κομματικής και εκλογικής βάσης της ΝΔ και όχι μόνο, ενόψει ενδεχομένως πολιτικών εξελίξεων. Πως το σχολιάζετε;
Κύριε Μαραθιά, θα μου επιτρέψετε. Οι ‘κάποιοι’ στους οποίους αναφέρεστε είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ‘δορυφόροι’ της στα ΜΜΕ και τα social media. Οι οποίοι αδυνατώντας να διαχειριστούν το κλίμα που δημιουργήθηκε στην κοινή γνώμη αλλά και τη διεθνή σκηνή υπέρ των δηλώσεων Δένδια, “ανακάλυψαν” δήθεν διαφορές ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, προσωπικές ατζέντες κλπ. Θα γνωρίζετε, προφανώς, ότι πριν από ένα τέτοιας σημασίας ταξίδι η προετοιμασία και η συνεργασία μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, είναι δεδομένη. Προτείνω στην αξιωματική αντιπολίτευση, όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζει, να αφήσει έξω από την ατζέντα των μικροκομματικών της σκοπιμοτήτων, τα εθνικά θέματα.
Ενόψει του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου για το μεταναστευτικό τι επιδιώκουμε και πως θα χαρακτηρίζατε τη μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας, αλλά και των εταίρων;
H Ελλάδα και οι χώρες της MED 5, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία και Μάλτα, προστατεύουμε τα σύνορα, σηκώνουμε δυσανάλογο βάρος, ειδικά στις ακριτικές περιοχές, εξετάζουμε τις αιτήσεις ασύλου, φιλοξενούμε τους αιτούντες άσυλο, παράσχουμε προστασία στους ευάλωτους, επιστρέφουμε όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ενσωματώνουμε τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Έχουμε εξαντλήσει τις δικές μας ευθύνες. Για αυτό ζητούμε ανακατανομή των μεταναστευτικών βαρών, κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό απελάσεων όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, ενίσχυση της συνεργασίας της Ε.Ε. με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης για τη μείωση των ροών και ορθή και απαρέγκλιτη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.
Η ύφεση που παρατηρείται στις εισροές μεταναστών οφείλεται στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση από τον Έβρο έως τη Ρόδο ή έχει να κάνει με τη "διαχείριση" του ζητήματος και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου;
Στο μεταναστευτικό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019 παρέλαβε χάος. Οι μεταναστευτικές ροές ήταν στα ύψη, οι δομές υπερπλήρεις, ενώ η ελληνική κοινωνία είχε υπερβεί τα όριά της και είχε χάσει πλήρως την εμπιστοσύνη της προς την Πολιτεία.
Παρά την κρίση του περασμένου Μαρτίου στον Έβρο αλλά και θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία και τον εμπρησμό στη Μόρια, καταφέραμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο.
Μειώσαμε τις ροές κατά 80%, τους διαμένοντες στα νησιά κατά 60%, κλείσαμε 57 ξενοδοχειακές μονάδες που φιλοξενούσαν μετανάστες και πρόσφυγες και τρεις δομές φιλοξενίας (Γρεβενά, ΠΙΚΠΑ Λέρος, ΠΙΚΠΑ Λέσβος).
Η ελληνική κοινωνία βλέπει τα νησιά να αποσυμφορούνται χωρίς να επιβαρύνεται η ενδοχώρα. Δεν υπάρχει πλέον κρίση εκτός ελέγχου. Δεν κυνηγάμε τις εξελίξεις. Είμαστε μπροστά και τις συνδιαμορφώνουμε. Όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα συγκυριών. Θα διατηρήσουμε μειωμένες τις μεταναστευτικές ροές, θα συνεχίσουμε την ταχεία διαδικασία ασύλου, θα ολοκληρώσουμε - σε συνεργασία με την Ευρώπη και 100% κοινοτική χρηματοδότηση - τις νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές Νήσων (ΚΕΔΝ) για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ενίσχυση της ασφάλειας για όλους. Διαμένοντες, εργαζόμενους, Έλληνες πολίτες.
Βρισκόμαστε πέντε μήνες τώρα σε καραντίνα αλλά οι αριθμοί της πανδημίας και των επιπτώσεων της σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο δεν σηματοδοτούν ακόμη την απελευθέρωση από τον ιό και η κανονικότητα είναι ζητούμενο. Τι έφταιξε πιστεύετε;
Θα είμαι ο τελευταίος που θα πω ότι δεν υπήρξαν παραλείψεις ή δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση της πανδημίας. Σας θυμίζω ότι έχουμε πλέον ξεπεράσει τον ένα χρόνο που η κυβέρνηση, η Ευρώπη, ο κόσμος όλος αντιμετωπίζουμε μία πολυεπίπεδη κρίση και πολλές έκτακτες καταστάσεις. Μακάρι να μην υπήρχε ούτε ένας νεκρός από κορονοϊό.
Είναι όμως πραγματικότητα ότι τα έχουμε πάει καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι επίσης αλήθεια ότι αν δεν είχαμε πάρει αυτά τα μέτρα - που κάποιοι λίγοι χλευάζουν αλλά ευτυχώς οι περισσότεροι τηρούν - τότε τα θύματα θα ήταν πολλαπλάσια.
Καταλαβαίνω ότι όλοι είμαστε κουρασμένοι. Είμαι όμως απέναντι σε όσους βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των συνανθρώπων τους. ακόμα και των δικών τους ανθρώπων, μη τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Και είμαι μαζί με όσους προσπαθούν να δείξουν υπομονή, στηρίζουν τα μέτρα, αισιοδοξούν και προσπαθούν να κοιτάξουν μπροστά.
Θεωρείτε ότι το άνοιγμα της οικονομίας ευρύτερα είναι επιβεβλημένο με οποιοδήποτε κόστος;
Οικονομία χωρίς υγιείς πολίτες, δεν υπάρχει. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την πιο αποτελεσματική και αποδοτική αναλογία μέτρων προστασίας και μέτρων χαλάρωσης. Τουλάχιστον μέχρι να εμβολιαστεί ο απαραίτητος αριθμός των συμπολιτών μας, για να είμαστε και πάλι ασφαλείς.