Τα νέα μου

Στον Έβρο η παραμονή των αιτούντων άσυλο δεν θα υπερβαίνει τις 24 μέρες και θα αφορά αποκλειστικά διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης

Συνέντευηξη στην εφημερίδα "Παρασκήνιο".

Η ιστορία της Σοφίας Μπεκατώρου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Βιώνουμε το ελληνικό MeTοο; Θα ανοίξουν περισσότερα στόματα; Και τι πρέπει να κάνει η Πολιτεία για να υποβοηθήσει περισσότερες αποκαλύψεις και να θωρακίσει τα θύματα; 

Η Σοφία Μπεκατώρου απέδειξε ότι διαθέτει μεγάλα αποθέματα θάρρους και δύναμης ψυχής. Είμαι σίγουρος ότι η στάση της θα αποτελέσει εφαλτήριο πολλών ακόμη μαρτυριών από θύματα σεξουαλικής βίας. Περιστατικά που χρήζουν καθολικής και χωρίς αστερίσκους καταδίκης στο δημόσιο λόγο. Η χώρα μας διαθέτει κράτος Δικαίου ικανό να σπάσει το απόστημα του φόβου και της ατιμωρησίας. Πρόκειται για βήμα απαραίτητο για να επουλωθούν τα ψυχικά τραύματα.   

Από την άλλη πλευρά, η Πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει ένα πλεόνασμα εμπιστοσύνης, ώστε τα “στόματα”, στα οποία αναφέρεστε κ. Ευγενίδη, να μη μένουν άλλο κλειστά. Θέλω να πιστεύω ότι η επανεξέταση της λειτουργίας των αθλητικών ομοσπονδιών και η ετοιμότητα των δομών ψυχικής υγείας, είναι τομές που οφείλουμε να κάνουμε για να προλάβουμε ή να μην επιτρέψουμε αντίστοιχες καταδικαστέες συμπεριφορές. Τομές που χρειάζονται όμως και την εθνική ομοψυχία, της οποίας, δυστυχώς, δε γίναμε μάρτυρες κατά την πρόσφατη ψήφιση της αθλητικής μεταρρύθμισης στη Βουλή.  

Η αγορά επαναλειτουργεί εδώ και μερικές μέρες και τα δείγματα είναι ενθαρρυντικά. Θεωρείτε ότι είμαστε σε τροχιά χαλάρωσης κι άλλων περιορισμών, για να δοθεί και μια διέξοδος στους πολίτες; 

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων είναι προϊόν της στενής συνεργασίας Κυβέρνησης και ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων, ενώ πάντα ενέχει και λελογισμένο ρίσκο. Η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, όπως και οι αποφάσεις της Πολιτείας απέναντι σε πιθανή βελτίωση ή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων.  

Σίγουρα, η σταθερότητα των δεδομένων σε καλά επίπεδα είναι αναμφίβολα καλός οιωνός. Όλοι μας εμφανίζουμε σημάδια κόπωσης και είναι λογικό. Ωστόσο, πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας και να πειθαρχούμε στις οδηγίες των ειδικών. Μόνο έτσι δε θα πετάξουμε στο κάλαθο των αχρήστων τις πολύμηνες θυσίες μας και θα δώσουμε την απαραίτητη ώθηση στο εθνικό σχέδιο εμβολιασμού. 

Οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες εν μέσω τουρκικής διγλωσσίας. Σας ανησυχεί η προσπάθεια της γείτονος να φορτώσει το τραπέζι της συζήτησης με επιπλέον θέματα; Πόσο αξιόπιστος εταίρος είναι η Άγκυρα; 

Η χώρα μας προσέρχεται στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, έχοντας με το μέρος της το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και την εμπειρία των αποτυχημένων προσπαθειών της Τουρκίας να τορπιλίσει το κλίμα αποκλιμάκωσης. Η επανέναρξη αυτών των επαφών δεν μπορεί να λογίζεται σε καμιά περίπτωση ως αδυναμία ή και αφέλεια από την γείτονα χώρα. Η Ελλάδα, πριν λίγες ημέρες, επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα κατά 12 ναυτικά μίλια. Αύξησε, με αυτόν τον τρόπο, την επικράτεια της, αλλά και τη διαπερατότητα των θέσεων της. Ταυτόχρονα, έχει συνάψει τις απαραίτητες συμμαχίες, αλλά και έχει ενημερώσει αναλυτικά τη διεθνή κοινότητα για τις αλυτρωτικές ορέξεις της Τουρκίας. Ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με συνέπεια και μπαίνουμε στο διάλογο με την αναγκαία σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Το ίδιο περιμένουμε και από την τουρκική πλευρά. 

Θα προχωρήσει η σχεδιαζόμενη επέκταση του ΚΥΤ στον Έβρο; Υπάρχουν ήδη αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία… 

Ο Έβρος αποτέλεσε προμαχώνα της ελληνοτουρκικής κρίσης του περασμένου Φεβρουαρίου. Σε τρεις ημέρες εισήλθαν 2100 άτομα. Σε μία περίοδο όπου η αυξανόμενη και απρόβλεπτη τουρκική προκλητικότητα, απαιτεί μέγιστη εγρήγορση, ετοιμότητα, προετοιμασία, η νέα κλειστή / ελεγχόμενη δομή στον Έβρο, είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας και αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων μας. Επιπλέον, η αναβάθμιση του Φυλακίου, μαζί με τα έργα κατασκευής του Φράκτη, είναι κρίσιμο βήμα για την περαιτέρω ουσιαστική μείωση των ροών και την ασφάλεια της τοπικής κοινωνίας. Είναι μέρος της Εθνικής Στρατηγικής Μετανάστευσης 2020-2021 που έχει αποφασιστεί ομόφωνα στο υπουργικό συμβούλιο. Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν αφορά σε διαμονή, ούτε καν σε μακροχρόνια παραμονή αιτούντων άσυλο. Η παραμονή των αιτούντων άσυλο δε θα υπερβαίνει τις 24 ημέρες και θα αφορά αποκλειστικά διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης. Αφορά στην αυτονόητη υποχρέωση της χώρας να μπορεί να προλάβει οποιαδήποτε ακραίο σενάριο στα σύνορα μας.  

Το προηγούμενο έτος οι μεταναστευτικές ροές ήταν μειωμένες κατά 80% σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία. Θα συνεχιστεί η εικόνα αυτή και το 2021; 

Εργαζόμαστε στον ίδιο δρόμο και με την ίδια κατεύθυνση για να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τις μεταναστευτικές ροές. Δεν θέλουμε η Ελλάδα να είναι πύλη εισόδου. Οι μειωμένες ροές είναι κλειδί για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας.  Θα συνεχίσουμε να φυλάσσουμε αποτελεσματικά τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορά μας και να αποδίδουμε με ταχύτητα τις αποφάσεις ασύλου. Θα συνεχίσουμε την πολιτική που οδήγησε στην αποσυμφόρηση των νησιών που σήκωσαν άδικα και δυσανάλογα το μεγάλο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης. Την πολιτική που μείωσε και μειώνει τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού στην υπόλοιπη χώρα.  

Τι γίνεται στο μέτωπο των επιστροφών παράτυπων μεταναστών; Θα είναι το 2021 έτος περισσότερων και ίσως ταχύτερων επιστροφών έναντι νέων αφίξεων; 

Η Ελλάδα επανεκκινεί το πρόγραμμα επιστροφών όσων αλλοδαπών δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Καταθέσαμε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Frontex για την άμεση επιστροφή 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας. Περιμένουμε τις επίσημες απαντήσεις, τόσο από την πλευρά της ΕΕ όσο και από την πλευρά της Τουρκίας.  

Κύριε Ευγενίδη, σας θυμίζω ότι η διαδικασία των επιστροφών έχει σταματήσει από τις 15 Μαρτίου 2020, οπότε και η Τουρκία επικαλέστηκε τις δυσκολίες που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19. Δέκα μήνες μετά, οι ταχείες διαδικασίες  ελέγχων για Covid-19 στην Ελλάδα και η σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη της διαδικασίας επιστροφών με ασφάλεια όσων αλλοδαπών δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας και εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πρόκειται για απαραίτητο βήμα της αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής που ασκεί η Ελλάδα στο μεταναστευτικό, με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες και τους κανόνες του Διεθνούς  Δικαίου.   

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση