Τα νέα μου

Αλλάζουμε την εικόνα του μεταναστευτικού, ανακτάμε τον έλεγχο

Άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο.

Μνημείο θράσους, υποκρισίας και σκόπιμης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αποτελεί η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στρέψει την πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα κατά της σημερινής κυβέρνησης, ενώ αφορά στα δικά της πεπραγμένα.

Η πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης -και το γνωρίζουν καλά αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ- δεν αναφέρεται στους προηγούμενους μήνες. Δεν αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις δομές των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η έκθεση αφορά στην επίσκεψη της αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης τον περασμένο Μάρτιο στην Ελλάδα. Οταν η χώρα βρισκόταν σε εθνική κρίση λόγω της υβριδικής επίθεσης της Τουρκίας. Οταν επικρατούσαν συνθήκες επικείμενης σύρραξης και πρώτη προτεραιότητα ήταν η φύλαξη των συνόρων. Πράγματι για λίγες βδομάδες οι αφίξεις από Τουρκία σε 11 νησιά, σε εποχή πανδημίας που εμπόδισε τη μεταφορά τους σε υφιστάμενες δομές, δημιούργησε πίεση στα αστυνομικά και λιμενικά τμήματα. Ομως και πάλι κινηθήκαμε άμεσα, δημιουργήσαμε ειδικές δομές και εντός λίγου χρόνου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα. Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ μάς κατηγόρησε και για το πρόβλημα και για τη λύση του!

Είναι το λιγότερο εξοργιστική η προσπάθεια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, εντός και εκτός συνόρων, να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα όταν ξέρουν πως η παρούσα κυβέρνηση κληρονόμησε μία κατάσταση χάους από τη δική τους ανικανότητα και πλέον έχει ανακτήσει τον έλεγχο στο μεταναστευτικό και αποκαθιστά τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας.

Η έκθεση της αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου καταλογίζει ξεκάθαρα ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι το 2016, το 2017, το 2018 και το 2019 δεν έκανε τίποτε για όσα της είχαν επισημανθεί. Με λίγα λόγια, εκθέτει την προηγούμενη κυβέρνηση καθώς αποδεικνύει ότι αυτοί που σήμερα φωνάζουν για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επί των ημερών τους τα καταπατούσαν και μάλιστα συνειδητά και συστηματικά. Η έκθεση δείχνει ότι την περίοδο 2016-2019, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτε για τη συστηματική παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαμονής τους σε δομές όπως η Μόρια. Οπως επίσης, δεν έκανε τίποτε για την ντροπιαστική πρακτική παραμονής των ασυνόδευτων ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα. Πρακτική που η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί μετά από 20 χρόνια!

 Και επειδή αναφέρθηκε σε επαναπροωθήσεις στον Εβρο και το Αιγαίο, αυτές -όπως ρητά αναφέρονται στην έκθεση- αφορούν τα προηγούμενα χρόνια και ερευνώνται. Βέβαια φαίνεται ότι υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που αναπολούν τις αθρόες ροές του 2015, που γέμισαν κάθε δρόμο και πλατεία, ειδικά στα νησιά μας με μετανάστες.

Είμαι βέβαιος ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαβάσει την έκθεση και έχουν δει τις σχετικές επισημάνσεις. Αλλά και στο μεταναστευτικό υποκρίνονται και προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, όπως κάνουν σε όλα τα θέματα μείζονος πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Από την αντιμετώπιση του κορονοϊού και την κατάσταση του ΕΣΥ ως τις πραγματικές συνθήκες και προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Είναι στη διάθεση οποιουδήποτε πραγματικά ενδιαφερομένου τόσο η τελευταία έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και οι προηγούμενες.

Η διεθνής κοινότητα, η Ευρώπη, οι εταίροι μας στην Ε.Ε. γνωρίζουν ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού, εδώ και μήνες, έχει μπει σε νέα φάση. Με αποτελεσματική φύλαξη των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, με σημαντική μείωση των ροών, με δραματική επιτάχυνση έκδοσης αποφάσεων ασύλου, με πραγματική βελτίωση συνθηκών διαβίωσης σε όλες τις δομές της χώρας και ουσιαστική μείωση των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

Με απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση, καθώς πλέον επιλέγουμε τους διαγωνισμούς-πλαίσιο για τις προμήθειες του υπουργείου και φυσικά ενημερώνουμε τη Βουλή για τις μεγάλες συμβάσεις. Μια διαδικασία που απαιτεί ο Κανονισμός της Βουλής αλλά, για το μεταναστευτικό, πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το 2020.

Αλλάζουμε την εικόνα του μεταναστευτικού, ανακτάμε τον έλεγχο. Προς όφελος όλων. Και για τους Ελληνες πολίτες και για τους αλλοδαπούς αιτούντες άσυλο.

Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση