Τα νέα μου

Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο - Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι

 

Κύριε υπουργέ, ποια είναι η εικόνα σήμερα σε ότι αφορά τις μεταναστευτικές ροές στη χώρα;

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι ροές για το 2020 σε σύγκριση με το 2019, είναι μειωμένες κατά 73%. Το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2019 είχαν έρθει 44.734 άνθρωποι και το αντίστοιχο διάστημα του 2020 έχουν έρθει 12.289. 

Στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάσατε την Εθνική Στρατηγική Μετανάστευσης 2020-21. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες;

Από την πρώτη ημέρα επανασύστασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, εφαρμόζουμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική, σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

Θέσαμε δύο βασικούς στόχους, όπου έχουμε, πλέον, ορατά αποτελέσματα. Την ουσιαστική μείωση των ροών και το δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, ενώ έχουμε επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία ασύλου. Ξεδιπλώνουμε ταχύτατα την αποσυμφόρηση της χώρας από την μεταναστευτική κρίση, με χαμηλές ροές, ταχεία αποσυμφόρηση των νησιών και κλείσιμο δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στο ενιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου εκδώσαμε 66.221 αποφάσεις ασύλου, κατά 82% περισσότερες σε σύγκριση με το 2019, ενώ μειώσαμε κατά 36% τις εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου. Αυτά δεν είναι μόνο αριθμοί. Είναι πράξη ανθρωπισμού να μην αφήνεις τους ανθρώπους χωρίς απάντηση στο αίτημά τους επί μήνες ή χρόνια, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Για πρώτη φορά οι διαμένοντες στα νησιά, στις δομές και τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, είναι λιγότεροι κατά 49%. Τον Ιανουάριο ήταν 42.007 στο τέλος Σεπτεμβρίου 21.564. Μόνο στα ΚΥΤ , σε σύγκριση με πέρυσι τον Σεπτέμβριο, είναι κατά 31% λιγότεροι, 18.319 στις 30.09.2020 έναντι 26.760 στις 30.09.2019. 

Για πρώτη φορά οι διαμένοντες σε όλες τις δομές φιλοξενίας είναι λιγότεροι κατά 19% (- 17.938 άτομα) σε σύγκριση με το τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Πέρυσι ήταν 92.838 σήμερα είναι 74.900.

Για πρώτη φορά δεν υπάρχουν ασυνόδευτα ανήλικα στα ΚΥΤ των νησιών και του Έβρου, όταν τον περασμένο Φεβρουάριο είχαμε 1700.

Δεν υπάρχει πια ανάγκη για νέες δομές στην ενδοχώρα. Μέχρι στιγμής έχουμε κλείσει 40 ξενοδοχειακές δομές φιλοξενίας και ως το τέλος του έτους θα κλείσουν όλες.

Ο σχεδιασμός μας, περιλαμβάνει τη λειτουργία 32 Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών στα νησιά και στην ενδοχώρα, από 39 που λειτουργούν σήμερα σε όλη την Ελλάδα.  Κλείνουμε δομές, διακόπτουμε επίσης την χρήση 67 ξενοδοχείων που χρησιμοποιούσαμε.

Ποιες είναι οι πραγματικές διαστάσεις του θέματος των 4 ΜΚΟ και τι μήνυμα στέλνει η κυβέρνηση;

Το μήνυμα είναι ότι ουδείς μπορεί να λειτουργεί εντός ελληνικής επικράτειας, εκτός νόμου και όποιος το κάνει θα βρίσκεται αντιμέτωπος με την ελληνική δικαιοσύνη. Η συγκεκριμένη δικογραφία αφορά τέσσερις οργανώσεις αλλά πολλοί έλεγχοι που αφορούν τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, είναι σε εξέλιξη. Σε δύο κατευθύνσεις.

Πρώτον, την οικονομική κατεύθυνση και τον έλεγχο για τη διαχείριση των κονδυλίων από ΜΚΟ κατά τα προηγούμενα χρόνια. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, έχει ήδη προχωρήσει σε ενδελεχή και σε βάθος έρευνα για την οποία θα ακούσετε περισσότερα όταν τα πορίσματα πάνε στη Δικαιοσύνη.

Δεύτερον, την κατεύθυνση της γενικότερης δράσης των ΜΚΟ στην Ελλάδα, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου. Κάποιες ΜΚΟ συνέργησαν στην παράνομη είσοδο προσώπων στην ελληνική επικράτεια συνεργαζόμενες και με οργανώσεις που βρίσκονται στην άλλη πλευρά.

Συνέβαλλαν στην παράνομη είσοδο προσώπων στην Ελλάδα, παρακολουθούσαν το Λιμενικό, κατεύθυναν βάρκες, κατεύθυναν ανθρώπους για το πως θα φύγουν από την Τουρκία για να φτάσουν στην Ελλάδα.

Υπάρχουν και εκείνες που προσπαθούν να δράσουν εκτός διακρατικών συμφωνιών όπως προσφάτως κάποιοι Ολλανδοί. Ήρθαν με ένα αεροπλάνο στην Ελλάδα για να πάρουν κόσμο, χωρίς να έχει υπάρξει καμία συνεννόηση ούτε με εμάς, ούτε με την ολλανδική κυβέρνηση.

Και αυτοί, όπως είδατε, αντελήφθησαν ότι η Ελλάδα δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι», είναι ένα σύγχρονο ευνομούμενο κράτος που λειτουργεί με κανόνες που πρέπει να τηρούνται από όλους.

Οφείλω πάντως να διευκρινίσω, ότι δεν πρέπει και δεν τα βάζουμε όλα σε ένα σακί. Πολλές ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμοί έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν πολλά στη διαχείριση του μεταναστευτικού και συνεργαζόμαστε καλά μαζί τους.

   Που βρίσκεται η διαδικασία του Μητρώου ΜΚΟ και πότε θα έχει ξεκαθαρίσει τελικά το τοπίο σε σχέση με το ποιες εξ αυτών δεν ανταποκρίνονται, ενδεχομένως, στον ρόλο τους ώστε να αναδειχθεί και το γεγονός ότι πολλές ΜΚΟ επιτελούν πολύ σημαντικό έργο στην διαχείριση του μεταναστευτικού;

Έχουμε προχωρήσει σε έξι κομβικές αλλαγές, που αλλάζουν το τοπίο.

Δημιουργήσαμε το Μητρώο ΜΚΟ και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους 114 ΜΚΟ, ενώ αρχική εγγραφή έχουν κάνει 75 ΜΚΟ. Διευκρινιστικά, οι 4 ΜΚΟ που αντιμετωπίζουν την ελληνική δικαιοσύνη ως κατηγορούμενες, δεν έχουν κάνει αίτημα για να εγγραφούν, να ελεγχθούν και να πιστοποιηθούν. 

Ακολουθεί το Μητρώο Μελών ΜΚΟ, όπου οι ΜΚΟ  που έχουν νομίμως εγγραφεί και πιστοποιηθεί στο Μητρώο ΜΚΟ υποχρεούνται να εγγράψουν στο Μητρώο Μελών ΜΚΟ, τα φυσικά πρόσωπα που είναι μέλη, υπάλληλοι ή συνεργάτες τους επ’ αμοιβή ή σε εθελοντική βάση και ασκούν δραστηριότητά επ’ ονόματί τους, εντός ή εκτός δομών.

Ανακτήσαμε τη διοίκηση των δομών φιλοξενίας από διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ, με τον ορισμό νέων διοικητών στις δομές φιλοξενίας. Η αλλαγή αυτή ήταν κομβική καθώς οι νέοι διοικητές έχουν αναλάβει την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των δομών φιλοξενίας, ενώ έχουν συμβάλλει σημαντικά στην επίδοση -σημαντικά αυξημένων σε σύγκριση με το παρελθόν- αποφάσεων ασύλου, συνεισφέροντας σημαντικά την αποσυμφόρηση των δομών.  

Προχωρούμε στην ελεγχόμενη πρόσβαση στις δομές φιλοξενίας με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και ελέγχου εισόδου/εξόδου στις δομές. Στο πλαίσιο αυτό, η είσοδος και η έξοδος στις νέες δομές θα μπορεί να γίνεται μόνο με την κατοχή ατομικής ταυτότητας που περιλαμβάνει και βιομετρικό αποτύπωμα και αυτό ισχύει και θα ισχύσει για τα μέλη των ΜΚΟ και όλους ανεξαιρέτως.  

 Σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ασκεί πλέον οικονομικό έλεγχο στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στο Μεταναστευτικό. 

Σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές, συμμετέχουμε στον συστηματικό έλεγχο της δράσης των ΜΚΟ στην Ελλάδα.

Μετά τον εμπρησμό στη Μόρια, ποια είναι η εικόνα στο νησί, πως προχωρά η αποσυμφόρησή του;

Έχω στο γραφείο μου μία ευχαριστήρια επιστολή των επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τον τρόπο που αντιδράσαμε και διαχειριστήκαμε, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, την έκτακτη κατάσταση για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια, από τον εμπρησμό στη Μόρια.

Στο Μαυροβούνι σήμερα υπάρχουν 8.500 αιτούντες άσυλο, ήταν περισσότεροι από 20.000, πριν λίγους μήνες. Έφυγαν όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα και υλοποιείται το πρόγραμμα μετεγκατάστασης με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Οι πολίτες της Λέσβου, αλλά και όλοι οι νησιώτες, βλέπουν ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει αποτέλεσμα. Επειδή όμως έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ και σηκώνουν μεγάλο βάρος είναι ακόμα επιφυλακτικοί.

Δεν είναι όμως, μόνο οι κάτοικοι των νησιών, είναι και οι πολίτες της ενδοχώρας που αντιδρούν στην μετεγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή τους. Τι απαντάτε;

Η δουλειά μας και τα ορατά αποτελέσματα είναι ο τρόπος για να αποκατασταθούν οι σχέσεις κυβέρνησης – τοπικής κοινωνίας, τόσο στη Λέσβο και τα άλλα νησιά, όσο και σε όλη την Ελλάδα. Μειώσαμε τις ροές, επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου και επίδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων, προχωρούμε στην αποσυμφόρηση των νησιών, κλείνουμε τις ξενοδοχειακές δομές, μειώνουμε δομές στην ενδοχώρα.  Αυτό είναι το μήνυμα και ελπίζω ότι βάζοντας όλες οι πλευρές πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, σύντομα θα καταλήξουμε σε κλίμα σύμπνοιας και συνεργασίας και στην τοποθεσία για τη νέα Κλειστή και Ελεγχόμενη Δομή στη Λέσβο.  

Στον απόηχο και της προειδοποίησης του πρωθυπουργού για συλλογική ευθύνη αισθάνεστε ως αρμόδιος υπουργός, ότι στο μεταναστευτικό- η διαχείριση του οποίου είναι ένα σύνθετο ζήτημα- υπάρχει ενιαία στάση στην κυβέρνηση, αλλά και στα στελέχη της ΝΔ;

Υλοποιούμε την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, όπως αυτή έχει αποφασιστεί στο υπουργικό συμβούλιο, με βάση τις κατευθύνσεις που έχει δώσει ο πρωθυπουργός. Αυτονόητη είναι και η ενιαία στάση της κυβέρνησης και η στήριξη του κυβερνώντος κόμματος.

Θεωρείτε πως η πρόταση της ΕΕ για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου είναι επαρκής ή χρειάζεται βελτιώσεις και προς ποια κατεύθυνση;

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η αφετηρία μακράς περιόδου διαπραγματεύσεων. Θα διεκδικήσουμε μέσα από συγκλίσεις ή και συγκρούσεις, αν χρειαστεί, τον μεγαλύτερο βαθμό αποδοχής των θέσεών μας. Έχουμε αιτήματα ρεαλιστικά και δίκαια όπως η ταυτόχρονη δημιουργία κοινών μηχανισμών υποχρεωτικής αλληλεγγύης και μετεγκαταστάσεων, επιστροφών όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και διαχείρισης έκτακτων κρίσεων. Προσβλέπουμε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και θα παλέψουμε οι ελληνικές θέσεις να γίνουν κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

Θα θέλατε να κάνετε κάποιο σχόλιο σε σχέση με την απόφαση για την Χρυσή Αυγή;

Μετά την πολιτική καταδίκη τους στις τελευταίες εκλογές από τους Έλληνες πολίτες, οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής είναι εγκληματίες και με απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης.

Είμαι υπερήφανος που επί Νέας Δημοκρατίας η Χρυσή Αυγή βρέθηκε ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης και επί Νέας Δημοκρατίας καταδικάστηκε.

Η Ελλάδα γίνεται παράδειγμα νίκης κατά νεοναζισμού και του φασισμού με τα όπλα της Δημοκρατίας, για όλη την Ευρώπη. 

Θυμάμαι ακόμα κάποιους που όταν η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου τους έστελνε στη Δικαιοσύνη, έλεγαν ότι η δίωξή τους ήταν πολιτική σκοπιμότητα, τα στοιχεία εναντίον τους ελλιπή και η όλη υπόθεση θα κατέληγε σε φιάσκο κατά της Δημοκρατίας.   

Θυμάμαι ακόμα κάποιους που τους ανέχτηκαν, αν δεν τους ανέδειξαν ως ρυθμιστές, λειτουργώντας με όρους σκοπιμότητας. Κάποιους που φώναζαν μαζί τους συνθήματα κατά της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, κάποιους που έλεγαν ότι οι ψήφοι της Χρυσής έχουν ανοσμία, άρα ήταν ευπρόσδεκτες, για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο by Notis Mitarachi

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση