Τα νέα μου

Άρθρο του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής” για την συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης

Η χώρα μας ακολουθεί, από την πρώτη στιγμή, μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική με στρατηγικούς στόχους τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Τα αποτελέσματα της είναι, σήμερα, μετρήσιμα με τις αφίξεις να έχουν μειωθεί κατά 51% από την αρχή του χρόνου και 93% το τελευταίο τρίμηνο.

Οι μειωμένες ροές και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, έχει οδηγήσει στην ορατή, πλέον, αποσυμφόρηση των νησιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκδοση αποφάσεων ασύλου έχει αυξηθεί κατά 80% και είμαστε μόλις στην αρχή της προσπάθεια μας. Οι εκκρεμείς αποφάσεις έπεσαν για πρώτη φορά κάτω από τις 100.000, καθώς έφτασαν στα επίπεδα των εκκρεμοτήτων του Αυγούστου του 2019. Οι χιλιάδες νέες αποφάσεις ήταν κλειδί στην προσπάθεια μας για αποσυμφόρηση των νησιών. Κατά 22% έχουν μειωθεί οι διαμένοντες στις δομές των νησιών από την αρχή της χρονιάς. Περίπου 17.000  πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο έχουν  μεταφερθεί στην ενδοχώρα, χωρίς να χρειαστεί η κατασκευή νέων δομών. Τέλος, έχουμε ανοικοδομήσει μια ουσιαστική  σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης με την τοπική αυτοδιοίκηση των νησιών. Μια σχέση που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε μαζί στις απαραίτητες παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν.

Προτεραιότητες μας για το επόμενο διάστημα είναι  ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Υπουργείου, τόσο με τον εκσυγχρονισμό των δομών και του τρόπου λειτουργίας τους αλλά και με την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων με στόχο την  μείωση της τεράστιας γραφειοκρατίας και των κρατικών δαπανών. Το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό  σύστημά "ΑΛΚΥΟΝΗ ΙΙ" και  το σύστημα ελέγχου στις δομές και τα Κ.Υ.Τ. Τα νέα κλειστά κέντρα θα έχουν περίφραξη στον  εξωτερικό χώρο, πύλες εισόδου,  ηλεκτρονικές κάρτες εισόδου με έλεγχο δακτυλικών αποτυπωμάτων και άρα αυστηρό έλεγχο όσων εισέρχονται και εξέρχονται. Εντός του 2020 θα ξεκινήσει και η λειτουργία των νέων Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών στην Κω, τη Λέρο και τη Σάμο, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας όχι μόνο στους διαμένοντες στις δομές, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες.
 

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση