Συνέντευξη του Νότη Μηταράκη, υπ. Βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας στην εφημερίδα "Παραπολιτικά" και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο.
- Κύριε Μηταράκη, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάτε διαρκώς για προσέλκυση επενδύσεων. Γιατί δεν τις φέρατε την περίοδο 2021-2014 που ήσασταν κυβέρνηση;
Την περίοδο 2012-2014, δουλέψαμε μεθοδικά και εντατικά για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Κάναμε συγκεκριμένες θεσμικές αλλαγές: τα ΕΣΧΑΔΑ, την Ενιαία Αδειοδοτική Αρχή, το Enterprise Greece. Ξέρετε οι επενδύσεις δεν έρχονται από τη μία μέρα στην άλλη. Συχνά χρειάζονται χρόνια προετοιμασίας και συζητήσεων. Και τότε είχαμε προσελκύσει ή ήταν σε εξέλιξη, επενδύσεις ύψους 37,6 δις €. Τέσσερεις από αυτές ήταν άνω του 1 δις € η καθεμιά: το Ελληνικό, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ο αγωγός TAP, η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank. Εν πολλοίς, στις επενδύσεις της περιόδου 2012-2014 οφείλουμε τη συγκράτηση της ύφεσης το 2015-2016 από τους πειραματισμούς Τσίπρα – Βαρουφάκη.
Έρχομαι στο σήμερα: Και πάλι το ζητούμενο είναι να φέρουμε νέες επενδύσεις, που θα κινητοποιήσουν τις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας, θα δημιουργήσουν καλές θέσεις εργασίας και θα φτιάξουμε τελικά πλούτο για να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος. Έχουμε πει συγκεκριμένα πράγματα: μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης, «ξεμπλοκάρισμα» επενδύσεων με πρώτο το Ελληνικό, μείωση γραφειοκρατίας με επέκταση ηλεκτρονικών διαδικασιών, είναι βήματα που ξεκινάνε άμεσα.
Ήδη οι αγορές έχουν δεχτεί πολύ θετικά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Και επειδή η ανάπτυξη δεν εντέλλεται, σε αντίθεση με την ύφεση, εμείς είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε για να την πετύχουμε.
- Τι απαντάτε σε αυτούς που σας κατηγορούν για ασφαλιστικό Πινοσέτ;
Μάλλον δεν έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να καταλάβουν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα κουραστούμε να το λέμε: Πρόκειται για μια πρόταση που θωρακίζει το δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης, διαφυλάσσει τις σημερινές συντάξεις και εξασφαλίζει τις μελλοντικές έναντι του κινδύνου του δημογραφικού και του δημοσιονομικού.
Ο πρώτος πυλώνας, παραμένει κρατικός, διανεμητικός, αναδιανεμητικός με βελτίωση της σχέσης ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και παροχών. Ο δεύτερος, όπου έχουμε τη μεγάλη επανάσταση, γίνεται κεφαλαιοποιητικός, με τους νέους ασφαλισμένους να έχουν το δικό τους ατομικό λογαριασμό. Ο έλεγχος και η διαχείριση παραμένουν στον κρατικό φορέα και η εποπτεία επίσης ασκείται από θεσμικό φορέα. Οι ασφαλισμένοι έχουν την επιλογή είτε να διατηρήσουν το λογαριασμό τους στον ΕΤΕΑΕΠ, είτε να τον μεταφέρουν σε άλλο πάροχο. Τέλος ο τρίτος πυλώνας παραμένει ιδιωτικός, κεφαλαιοποιητικός, προαιρετικός, με φορολογικά κίνητρα.
Απαντάμε λοιπόν: Καμιά ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ασφάλισης δεν επιχειρείται. Μόνο καλύτερες συντάξεις για όσους μπαίνουν τώρα στην εργασία και εκσυγχρονισμός του ασφαλιστικού, όπως ισχύει σε όλες σχεδόν τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για αυτοδυναμία ή εκλογές μέσα στο Δεκαπενταύγουστο. Δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτό ως ένα είδος εκβιασμού;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε το αυτονόητο. Ότι εάν δε σχηματιστεί κυβέρνηση, με οποιοδήποτε τρόπο, μετά την 7η Ιουλίου, τότε θα υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές και αυτές θα γίνουν με απλή αναλογική. Το θέμα είναι τι είδους κυβέρνηση θα σχηματιστεί.
Σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε άμεσα το πρόγραμμά μας και να επιταχύνουμε την έξοδο της χώρας από το τέλμα. Δεν εφησυχάζουμε, καλούμε όλους να έρθουν μαζικά στις κάλπες την Κυριακή και να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία.
- Εκλέγεστε σε ένα ακριτικό νησί, τη Χίο. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε εκεί και ποιο το δικό σας σχέδιο αν εκλεγείτε;
Φιλοδοξώ να είμαι η ισχυρή φωνή της Χίου στην Αθήνα. Και πάνω σε αυτό εργάζομαι συνεχώς. Η Χίος, έζησε και αυτή μια τετραετία εγκατάλειψης, έχοντας επιπλέον να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό και την κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ από τους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Τα τελευταία δύο σχεδόν χρόνια δουλεύω, με τη βοήθεια και τη συμβολή των συμπατριωτών μου πάνω σε ένα σχέδιο για την επόμενη τετραετία. Στηρίζεται σε 4+1 πυλώνες: την οικονομική ανάπτυξη, βασισμένη στη ναυτιλία, τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, το χωροταξικό σχεδιασμό και τα κίνητρα για νεοφυείς επιχειρήσεις. Δεύτερος πυλώνας η κοινωνική συνοχή, τρίτος η ολοκλήρωση βασικών υποδομών, με βασικό προσωπικό μου στοίχημα το Αεροδρόμιο και το Τελωνείο. Τέταρτος πυλώνας η επίλυση του μεταναστευτικού βάσει των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας για φύλαξη συνόρων, γρήγορη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου και επιστροφή στην Τουρκία όσων δε δικαιούνται. Τέλος έχουμε ειδικές δράσεις για τη δημογραφική ενίσχυση των μικρότερων νησιών μας, Ψαρά και Οινούσσες και την Αμανή μια ιδιαίτερα απομακρυσμένη περιοχή.
Συνέντευξη του Νότη Μηταράκ... by Notis Mitarachi on Scribd