Τα νέα μου

Οι 100 ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας οδυνηρός απολογισμός για τη χώρα και τη Χίο

Οι 100 ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας οδυνηρός απολογισμός για τη χώρα και τη Χίο

Άρθρο του Βουλευτή Χίου, κ. Νότη Μηταράκη, στην εφημερίδα "Αλήθεια" σχετικά με τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Είθισται στις 100 πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές, η εκάστοτε κυβέρνηση να κάνει έναν μίνι απολογισμό για τα «έργα» της και την πορεία υλοποίησης των υποσχέσεών της.

Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που αυτόν τον «απολογισμό» είναι υποχρεωμένα να τον κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς οι εξελίξεις είναι - με ευθύνη της κυβέρνησης - δραματικές και οι θυσίες του Ελληνικού λαού, πέντε χρόνια μετά την ένταξή μας στο μνημόνιο, είναι πλέον χαμένες.

Η οικονομία παρουσιάζει τους πρώτους μήνες του 2015 σημάδια επιβράδυνσης, μετά την ανάκαμψή της το 2014. Όλοι οι διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί αναθεωρούν, προς το δυσμενέστερο, τις εκτιμήσεις τους και προειδοποιούν ότι η χώρα κινδυνεύει να «βουτήξει», και πάλι, στην ύφεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοέμβριο του 2014 η Ε.Ε. εκτιμούσε ότι το 2015 η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έφτανε το 2,9%. Αυτή η δυναμική εξανεμίστηκε μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της αριστερής διακυβέρνησης. Όπως ακριβώς εξανεμίστηκαν οι προσδοκίες επενδυτών και καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει «πέσει» στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών, μειώνεται ραγδαία το τελευταίο τρίμηνο, ενώ διευρύνεται και η απόστασή του από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως εξανεμίστηκαν τα φορολογικά έσοδα. Κατά το 1ο τρίμηνο του έτους παρουσιάζουν απόκλιση της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ από τους στόχους. Όπως εξανεμίστηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 138,5 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2015, από 160,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. Όπως εξανεμίστηκαν  τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης λόγω του εσωτερικού αναγκαστικού δανεισμού κ.ο.κ.

Μέσα σε αυτές τις λίγες γραμμές, είναι πραγματικά αδύνατο να χωρέσουν όλες οι δραματικές συνέπειες μιας ανερμάτιστης πολιτικής και τα «κατορθώματα» μιας κυβέρνησης που είναι όμηρος της ασυναρτησίας της και των εσωτερικών της διαφωνιών. Μιας κυβέρνησης που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της, που έχει διαταράξει με τους ερασιτεχνισμούς της και τις επιπολαιότητες της όλες τις παραδοσιακές σχέσεις της χώρας στο εξωτερικό  και συνέβαλλε στην αναβίωση του κομματικού κράτους με ένα πρωτοφανές όργιο τοποθετήσεων και διορισμών συγγενών, φίλων και ημετέρων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αυτή δυστυχώς είναι η γενική εικόνα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Και δυστυχώς, εξίσου ζοφερή είναι και η εικόναπου διαμορφώνει η κυβέρνηση και για τη Χίο.

Μέσα σε αυτές τις 100 ημέρες, είναι οδυνηρός και ο απολογισμός  για το νησί μας.

Πρώτον, πάγωσαν οι διαδικασίες για την επέκταση του διαδρόμου στο αεροδρόμιο της Χίου.

Δεύτερον, ματαιώθηκε η ίδρυση ξενόγλωσσου προπτυχιακού τμήματος Ναυτιλίας στη Χίο.

Τρίτον, απεντάχθηκαν και τελικά δεν θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ τα έργα:

α) ενίσχυσης της καλλιέργειας μαστίχας,

β) εκσυγχρονισμού των ΚΤΕΛ,

γ) ψηφιοποίησης του αρχείου της Μητρόπολης,

δ) ενίσχυσης του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος και

ε) ενίσχυσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προς του πολίτες.

Αυτά τα έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των € 2 εκ. προκηρύχτηκαν και εντάχθηκαν προς επιχορήγηση 100% στο ΕΣΠΑ από την προηγούμενη Κυβέρνηση με σκοπό να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των πολιτών και να ενισχύσουν τους μαστιχοπαραγωγούς, το θεματικό τουρισμό, τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, ενώ παράλληλα με την υλοποίησή τους θα δημιουργούσαν πληθώρα θετικών επιπτώσεων στην τοπική οικονομία.

Με τα παραπάνω έργα ασχολήθηκα προσωπικά τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αλλά και μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Όλοι γνωρίζουμε τις θετικές επιπτώσεις που θα είχε για την τοπική οικονομία η προώθηση τους. Όλοι, εκτός από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συναίνεσαν στη ματαίωσή τους εξαιτίας των παρωχημένων ιδεοληψιών που τους διακατέχουν. 

Ταυτόχρονα με τη ματαίωση των έργων, δρομολογούνται δυσβάστακτες φορολογικές επιδρομές.

- Πρώτη, με την επιβολή  πρόσθετου φόρου 3% στις υπηρεσίες εστίασης στα νησιά.

- Δεύτερη, με το κυμαινόμενο τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων.

- Με την μεταφορά των τροφίμων και άλλων δεκάδων βασικών αγαθών  πρώτης ανάγκης, από τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή ΦΠΑ σε νέο, ενιαίο και υψηλότερο.

Αυτοί που μας κατηγορούσαν  για την υπερφορολόγηση των νοικοκυριών, έρχονται τώρα χωρίς αιδώ, αφού πρώτα κατασπατάλησαν το πρωτογενές πλεόνασμα, να διατηρήσουν τον ΕΝΦΙΑ, να αυξήσουν τους συντελεστές φορολόγησης και να θεσπίσουν και νέα χαράτσια για τους κατοίκους 22 νησιών του Αιγαίου.

Αυτές οι επιλογές αντιβαίνουν ευθέως το πνεύμα του Συντάγματος καθώς το άρθρο 106 ζητά ευθέως από την εκάστοτε κυβέρνηση «να λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών».

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο χρόνος δε λειτουργεί υπέρ της χώρας μας. Ούτε βέβαια σε όφελος της Χίου. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και οι όροι της συμφωνίας με τους δανειστές θα είναι δυσβάσταχτοι. Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να αφήσει οριστικά πίσω της τους προεκλογικούς της λαϊκισμούς και να προσγειωθεί στην οδυνηρή πραγματικότητα. Όσο καθυστερεί τόσο πιο πολλές θα είναι και οι επιλογές απελπισίας που θα υποχρεωθεί να κάνει.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση