Τα νέα μου

Ν. Μηταράκης σε Πρώτο Θέμα: Αντιμέτωποι με τρείς Kpiσεις

Ν. Μηταράκης σε Πρώτο Θέμα: Αντιμέτωποι με τρείς κρίσεις

Άρθρο του Ν. Μηταράκη στο Πρώτο Θέμα για τις τρεις κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας:

Στις αρχές του 2015 η διαχείριση της οικονομικής κρίσης ήταν το κυρίαρχο ζήτημα για τη χώρα και για τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η χώρα το 2014 είχε επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, είχε για δυο συναπτά έτη και πρωτογενές πλεόνασμα και πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Το 2014, η χώρα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίες και ατενίζαμε με συγκρατημένη αισιοδοξία το μέλλον. Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των επενδύσεων. Δεν είδαμε ούτε μια νέα επένδυση, αντίθετα είδαμε το κλείσιμο των τραπεζών και την επιστροφή στην ύφεση. Και ακόμα συζητάμε για νέο Αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος έχει λήξει από 31 Δεκεμβρίου του 2014.

Ενώ λοιπόν είχαμε μια κρίση, η οποία αντιμετωπιζόταν, οι Κυβερνώντες πρόσθεσαν άλλες δυο, την μεταναστευτική το 2015 και εν δυνάμει εθνική το 2016. Παράλληλα καταδεικνύουν στοιχεία ολοκληρωτισμού στην αντιμετώπιση της ελεύθερης πληροφόρησης. Ενώ δηλαδή, τον περασμένο Ιούλιο, μετά την καταστροφική μη-διαπραγμάτευση με την Ευρωζώνη, αποφύγαμε, κυριολεκτικά στο παρά ένα, την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, σήμερα, μετά από την υπερφίαλη πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, το κλείσιμο των κέντρων κράτησης και τις δηλώσεις για τους μετανάστες που… «εξαφανίζονται», βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την προοπτική εξόδου από τη ζώνη Σένγκεν.

Δημιουργούμε την εικόνα ότι η χώρα μας είναι ο αδύναμος κρίκος, συγχρόνως, στις δύο μεγάλες Ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις: το κοινό νόμισμα και τα κοινά σύνορα. Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθεί με την πραγματική οικονομία και τις ανάγκες της, οι ιδεοληψίες του και η επιπολαιότητα, που επέδειξε στη διαχείριση του προσφυγικού, έχουν επηρεάσει δραματικά τη σχέση της χώρας με τους υπόλοιπους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όταν στις αρχές του καλοκαιριού ορισμένα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι θα συνδέσουν το νέο πρόγραμμα με το προσφυγικό, είχα επισημάνει το κίνδυνο αυτό το επιχείρημα να χρησιμοποιηθεί σε βάρος της χώρας μας. Τώρα οι εταίροι μας δίνουν αδρά οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα στην Τουρκία, ελπίζοντας ότι έτσι θα μείνουν μακριά από την Ευρώπη οι προσφυγικές ροές. Και η αμηχανία της κυβέρνησης και η έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού για αντιμετώπιση του προσφυγικού οδηγεί Υπουργούς της κυβέρνησης να προαναγγέλλουν μοιρολατρικά το ενδεχόμενο να κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας μας.

Επιπλέον, οι ενέργειες της Άγκυρας , με τις οποίες επαναπροβάλλει τις διεκδικήσεις της για την έρευνα και για τη διάσωση στο Κεντρικό Αιγαίο, τα καψόνια με το Ελληνικό Πρωθυπουργικό αεροσκάφος και η πρόθεσή της να πραγματοποιήσει νέες έρευνες ανάμεσα στην Εύβοια, στη Σκύρο και στα Ψαρά, δημιουργούν συνθήκες νέας κρίσης στα Ελληνοτουρκικά. Συνθήκες που τροφοδοτήθηκαν από την πολιτική κατευνασμού, που ακολούθησε, επί σειρά μηνών, η Ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία.

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του προσφυγικού μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό των συνεχώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών προς την Πατρίδα μας. Αλλά όπως και στα οικονομικά μέτρα που παίρνουμε τώρα, έτσι και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ δεν χρειαζόταν πριν ένα χρόνο. Η «ανάγκη» δημιουργήθηκε από την ανικανότητα της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας μας. Αυτονόητη υποχρέωση είναι ότι αυτή η διεθνής δράση θα πρέπει να σέβεται την εθνική κυριαρχία και τα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δικαιώματα και αρμοδιότητες της χώρας μας. Ότι θα ενισχύει, αλλά δεν υποκαθιστά, τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - και ειδικότερα της FRONTEX - στη φύλαξη των Ελληνοτουρκικών συνόρων, που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Οι ακρίτες κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που τους τελευταίους μήνες έχουν σηκώσει μόνοι τους το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού, παρακολουθούν – όπως και όλοι οι Έλληνες – με ιδιαίτερη προσοχή αυτές τις εξελίξεις. Και δεν είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν με τετελεσμένα, που υπονομεύουν τα εθνικά συμφέροντα στο Αιγαίο και με απολυταρχικές συμπεριφορές και επιχειρήσεις αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Περιμένουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες, για να αποτραπούν τώρα, πριν είναι πολύ αργά, δυσάρεστες εξελίξεις για τη χώρα.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση