Τα νέα μου

Αντίμετρα και Χρέος: Άνθρακες ο «θησαυρός» του 4ου Μνημονίου

Αντίμετρα και Χρέος: Άνθρακες ο «θησαυρός» του 4ου Μνημονίου

Άρθρο στη Hellenic Mail του Νότη Μηταράκη.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε επί μακρόν, βυθίζοντας την οικονομία σε ένα νέο κύκλο ύφεσης και τελικά έφερε πρόσθετα μέτρα στον ελληνικό λαό περίπου 5 δισεκατομμύρια για την περίοδο 2018 έως 2021. Δέσμευσε με αυτό τον τρόπο τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση μέχρι τα μισά τουλάχιστον της θητείας της. Και το έπραξε αυτό, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα ούτε άμεσο, ούτε σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Απόδειξη, είναι τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup, στο οποίο η κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλά (επικοινωνιακά και ουσιαστικά) και τελικά αυτό κατέληξε σε φιάσκο (ούτε χρέος, ούτε QE, ούτε εκταμίευση δόσης). Το ελληνικό ζήτημα για άλλη μια φορά παραπέμπεται σε μεταγενέστερο χρόνο (στις 15 Ιουνίου… και βλέπουμε). Απάτες και αυταπάτες.

Θυμίζω, η ρύθμιση του χρέους ήταν η δικαιολογία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να φέρουν τόσο το 3ο, όσο και το 4ο Μνημόνιο. Στην αιτιολογική έκθεση του 4ου Μνημονίου μάλιστα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην υιοθέτηση όλων των επαχθών μέτρων για τους πολίτες (μείωση αφορολόγητου, μείωση συντάξεων, αύξηση εισφορών, περικοπές επιδομάτων κλπ) ως μέσο και απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Όλα, (συντάξεις, κοινωνική πολιτική, προοπτικές ανάπτυξης) θυσία στο βωμό του χρέους. Πριν δε, στεγνώσει το μελάνι του 4ου Μνημονίου, η κυβέρνηση έσπευσε με τροπολογίες να φέρει και νέα μέτρα αποδεικνύοντας ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει κλείσει. Το πάγωμα των συντάξεων έως και το 2022 σημαίνει επιπλέον μέτρα 250 εκ. € που επιβαρύνουν τους συνταξιούχους και δεσμεύουν τη χώρα και πέραν του Μεσοπρόθεσμου.

Η βιασύνη της Κυβέρνησης να δηλώσει ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο, σε συνδυασμό με τη χαμηλή αξιοπιστία της, οδήγησε στα εξής αποτελέσματα: δεν χρηματοδοτεί το ΔΝΤ το πρόγραμμα, δεν μας εντάσσει η ΕΚΤ στην ποσοτική χαλάρωση και υπάρχουν αδιέξοδα στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ως προς το χρέος, η κυβέρνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή πίσω στη διαπραγματευτική γραμμή του 2012, έχοντας υποχωρήσει από τη θέση της διαγραφής, το Φεβρουάριο του 2015 στο Eurogroup. Σήμερα μιλάνε μόνο για παραμετρικές αλλαγές – οι οποίες καμία επίπτωση δεν έχουν στην καθημερινότητα των πολιτών. Οπότε τα μέτρα είναι πραγματικά, αλλά το χρέος είναι αυτή τη στιγμή στη σφαίρα του επιθυμητού και μόνο.

Ακόμα χειρότερα είναι και τα λεγόμενα αντίμετρα. Είναι πέρα από τη σφαίρα του επιθυμητού… είναι μια επικοινωνιακή απάτη, αντίστοιχη του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» και του παράλληλου προγράμματος. Θα εφαρμοστούν υπό ασφυκτικές προϋποθέσεις (έγκριση δανειστών και επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων) από το 2019 και το 2020. Μάλιστα, για το 2020 έχουν προγραμματιστεί τα μέτρα εκείνα που θα είχαν δυνητικά και το μεγαλύτερο αναπτυξιακό αποτύπωμα. Όταν οι προβλέψεις για ανάπτυξη υποχωρούν από το 2,7% στο 1,8%, (ο ΟΟΣΑ προβλέπει ακόμα χαμηλότερη ανάπτυξη 1,1%) και η οικονομία χρειάζεται άμεσες τονωτικές ενέσεις, είναι τουλάχιστον ειρωνεία να λες ότι θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές από το 2020. Πραγματικό αντίμετρο θα ήταν η μείωση της προκαταβολής φόρου, η οποία πέρυσι οδήγησε σε επιπλέον αφαίμαξη επαγγελματίες και εταιρείες κατά 1 δις! Όπως πραγματικό αντίμετρο θα ήταν και τα όσα πρότεινε η Νέα Δημοκρατία με τροπολογία που δε δέχθηκε ο υπουργός και αφορούσε διανομή τώρα 865 εκ. € από το πλεόνασμα του 2016.    

Τα «αντίμετρα» δεν είναι επιτυχία της κυβέρνησης. Για την ακρίβεια είναι μια ακόμα αποτυχία. Η διανομή μέρους του πλεονάσματος προβλεπόταν ήδη από το 2012, πραγματοποιήθηκε δε το 2014 (το «κοινωνικό» μέρισμα που λοιδορήθηκε και αυτό από τον ΣΥΡΙΖΑ). Σήμερα, η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει καν τα θετικά συμφωνημένα ώστε να μπορέσει να δεχθεί την πρόταση μας για κοινωνικό μέρισμα άμεσα 0,5% ΑΕΠ!

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η μοναδική κυβέρνηση που υπέγραψε και θα εφαρμόσει 2 Μνημόνια. Και τα δύο αχρείαστα. Γιατί πήρε στις αρχές του 2015 μια χώρα με ανάπτυξη και στρωμένα δημοσιονομικά και την έφτασε στο σημείο που όλοι βιώνουμε σήμερα. Φρόντισε όμως μέσω της ψήφισης του Μεσοπροθέσμου (δηλαδή του μεσοπρόθεσμου κρατικού προϋπολογισμού) να δεσμεύσει σε μια τετραετία και πλέον λιτότητας και εξοντωτικών πλεονασμάτων – χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση και χωρίς μέτρα για το χρέος. Για αυτά θα πρέπει να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό. 

Αντίμετρα και Χρέος: Άνθρακ... by Notis Mitarachi on Scribd

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση