Τα νέα μου

Αντίδοτο στη φτώχεια, οι δουλειές

Αντίδοτο στη φτώχεια, οι δουλειές

Άρθρο Νότη Μηταράκη, αν. τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Εφημερίδα "Νέα Σελίδα".

«Πραγματική πολιτική καταπολέμησης της φτώχειας οι δουλειές»

Βασική προτεραιότητα μια ευνομούμενης δημοκρατίας οφείλει να είναι η κοινωνική συνοχή και η καταπολέμηση ανισοτήτων και φτώχειας. Αφενός γιατί ο σεβασμός και η προστασία ομάδων όπως οι ηλικιωμένοι, τα ΑΜΕΑ, η οικογένεια αποτελούν βασικές αξίες. Αφετέρου γιατί, η κοινωνική συνοχή εξασφαλίζει τη σταθερότητα και την ευημερία για το κοινωνικό σύνολο. Έτσι, η κοινωνική συνοχή αποτελεί ασπίδα προστασίας για τη σύγχρονη δημοκρατία.

Βασική πολιτική προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας για την κοινωνική συνοχή και την καταπολέμηση της φτώχειας είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Η φτώχεια νικιέται μέσα από περισσότερες, μόνιμες και καλύτερες δουλειές. Και εδώ είναι ο ρόλος των επενδύσεων και η προσέλκυση κεφαλαίων που θα δημιουργήσουν πλούτο.

Βέβαια, πάντα θα υπάρχει ένα ποσοστό του πληθυσμού το οποίο θα πρέπει να στηρίζεται από την Πολιτεία μέσω της κοινωνικής και επιδοματικής πολιτικής, καθώς η ένταξη στην αγορά εργασίας δεν είναι πάντα δυνατή λόγω σωματικών, ηλικιακών και άλλων περιορισμών.

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκανε σημαία της την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας με πολυδιαφημισμένα μέτρα όπως η κατάργηση των 5€ στα νοσοκομεία, το δωρεάν ρεύμα, τα κουπόνια τροφίμων, και άλλα. Και διατείνεται ότι όλα αυτά είχαν θεαματικά αποτελέσματα καθώς ο κίνδυνος φτώχειας για το γενικό πληθυσμό μειώθηκε.

Τα στατιστικά στοιχεία, όλοι γνωρίζουμε έχουν πολλαπλές αναγνώσεις. Όντως, ο κίνδυνος φτώχειας στο γενικό πληθυσμό δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, τα οποία όμως ούτε θεαματικά είναι, ούτε επιτρέπουν πανηγυρισμούς. Από το 2014 ως το 2016 η ο κίνδυνος της φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, μειώθηκε από το 22,1% μόλις στο 21,2%. Όταν επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο κίνδυνος φτώχειας είχε μειωθεί κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, από 23,1% σε 22,1%. Οι πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται αναποτελεσματικές, αποσπασματικές και εξαιρετικά κοστοβόρες.

Την ίδια στιγμή, ο κίνδυνος φτώχειας των εργαζομένων, έχει αυξηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Από 13,4% το 2014 έφτασε στο 14,1% το 2016, αποδεικνύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φτωχοποιεί τον πληθυσμό και σκοτώνει τη μεσαία τάξη. Οι πολιτικές του αποδυναμώνουν το κομμάτι  της κοινωνίας που παράγει, πληρώνει φόρους και χρηματοδοτεί την κοινωνική πολιτική, την παιδεία, την υγεία και τις συντάξεις. Το brain drain θα ενταθεί και οι προοπτικές ανάπτυξης θα χειροτερεύσουν.

Η κυβέρνηση πρόσφατα ψήφισε τη μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε ΟΠΕΚΑ, τον οποίο φιλοδοξεί να οργανώσει ως το μοναδικό φορέα παροχής προνοιακών επιδομάτων. Κατά τη συζήτηση, η αρμόδια Αν. Υπουργός Εργασίας, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έδινε ψίχουλα στην προνοιακή πολιτική. Πρόκειται για αναλήθειες, καθώς, με βάση τον Προϋπολογισμό, φέτος δίνονται 1,3 δις €, ενώ το 2014 2,2 δις. Δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μείωσε τις κοινωνικές παροχές κατά 41%, αντί να τις αυξήσει. 

Το ίδιο το νομοσχέδιο στην ουσία του είναι αποσπασματικό. Ενώ η βασική ιδέα, δηλαδή η συγκέντρωση της προνοιακής πολιτικής σε ένα φορέα είναι σωστή, η προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ είναι λανθασμένη. Πρόκειται για απλή μεταφορά των υπάρχοντων επιδομάτων σε ένα φορέα και δεν καλύπτεται καν το σύνολό τους.  Ο ΟΠΕΚΑ ακολουθεί το υφιστάμενο οργανωτικό πλαίσιο και δεν αλλάζουν ούτε τα κριτήρια, ούτε ο τρόπος καταβολής, ενώ ακόμα και το Μητρώο των δικαιούχων δεν έχει καν σαφές χρονοδιάγραμμα λειτουργίας. Έχοντας την εμπειρία του ΕΦΚΑ που ταλαιπωρεί τους πολίτες, είμαστε δικαιολογημένα απαισιόδοξοι για την πορεία του ΟΠΕΚΑ

Η κοινωνική πολιτική δε μπορεί να στηρίζεται σε υπερπλεονάσματα, υπερφορολόγηση και συνεχή φτωχοποίηση του παραγωγικού πληθυσμού. Δε μπορεί να είναι συγκυριακή και να έχει το χαρακτήρα έκτακτου φιλοδωρήματος, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα πρέπει να στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες: Πρώτον να μειώσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη την κοινωνική πολιτική. Δεύτερον να στηρίξουμε τους ανθρώπους που στηρίζουν σήμερα με τους φόρους τους το κράτος. Όσοι εργάζονται να συνεχίσουν να εργάζονται. Όσοι ψάχνουν δουλειά, να βρουν. Όσοι δίνουν δουλειά, να δημιουργήσουν και άλλες. Μόνο έτσι οι πόροι για την προνοιακή πολιτική και θα αυξηθούν και θα διοχετευτούν σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Νότης Μηταράκης: Αντίδοτο σ... by Notis Mitarachi on Scribd

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση