Συνέντευξη στη Χρύσα Σαραντοπούλου, Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο.
Ο Νότης Μηταράκης είναι βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας. Με την πολιτική ασχολήθηκε πρώτη φορά το 2010, όταν επέστρεψε από το Λονδίνο. Το 2012 εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών και το 2015 βουλευτής Χίου, από όπου και κατάγεται. Την περίοδο 2012-2015 διετέλεσε υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, υπεύθυνος για τις επενδύσεις, στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, ενώ κατά την περίοδο της ελληνικής προεδρίας κατείχε τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Λονδίνο το 1998 ως στέλεχος επενδύσεων με εξειδίκευση στις βιομηχανικές επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Το 2003 συνέχισε την καριέρα του στη Fidelity International ως οικονομικός αναλυτής και μετέπειτα ως διευθυντής Επενδυτικής Έρευνας. Το 2005 βραβεύτηκε ως ο καλύτερος αναλυτής στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου στην Ευρώπη. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μ. Βρετανίας. Ο πατέρας του, Αντώνης Μηταράκης, είναι ανιψιός του Έλληνα ζωγράφου Γιάννη Μηταράκη και δισέγγονος της Μερόπης Μπενάκη, αδελφής του Εμμανουήλ Μπενάκη.
Τον συναντήσαμε στον όμορφο πολυχώρο «Thissio View», στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο. Καθίσαμε στο roof-garden του εστιατορίου και με θέα την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό, τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Μαρίνας και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, συζητήσαμε για το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, την πολιτική αλλά και για την οικογένειά του, τα χρόνια στο εξωτερικό και το αγαπημένο του νησί, τη Χίο.
Εκλέγεστε στη Χίο, ένα νησί που έχει σηκώσει το βάρος του μεταναστευτικού τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Από την άλλη, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες διαβιούν σε άθλιες συνθήκες. Ποια είναι η θέση σας για το μεταναστευτικό και ποια τα βήματα για τη λύση;
Οι πολίτες της Χίου εδώ και δυόμισι χρόνια έχουν επωμιστεί ένα δυσανάλογο βάρος. Η κυβέρνηση, με πράξεις και παραλείψεις της, δημιούργησε και γιγάντωσε το μεταναστευτικό και το μετακύλησε στην κοινωνία της Χίου. Η διαμαρτυρία και η κόπωσή τους είναι δικαιολογημένες, όπως και η δυσπιστία τους απέναντι στην κυβέρνηση. Ωστόσο, σήμερα πρέπει να επιδιώξουμε μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση, μακριά από λαϊκισμούς.
Η λύση πρέπει να βασίζεται στην προστασία των κατοίκων, στο άμεσο κλείσιμο της Σούδας, στην αποσυμφόρηση του νησιού και στη διασφάλιση ότι η παραμονή των μεταναστών θα είναι πρόσκαιρη, στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και επαναπατρισμού και στην προστασία των θαλάσσιων συνόρων.
Το Προαναχωρησιακό Κέντρο είναι μέρος της λύσης. Η κυβέρνηση, από την άλλη, διαρκώς υπόσχεται «αντισταθμιστικά». Απορρίπτω αυτήν τη λογική και ζητάω έργα (μειωμένο ΦΠΑ, λιμάνι, αεροδρόμιο, υποδομές, αύξηση ΠΔΕ και ΕΣΠΑ) για την ανάπτυξη του νησιού. Όχι ως φιλοδώρημα για να γίνουμε αποθήκη ψυχών.
Το 2016, η Χίος επλήγη από πυρκαγιές που κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις μαστιχόδεντρων. Πώς επηρεάστηκε η καλλιέργεια της μαστίχας και πώς «αναρρώνει» το νησί από αυτό;
Η μαστίχα είναι ένα μοναδικό προϊόν και πρέπει να προστατεύεται και να στηρίζεται από την Πολιτεία. Οι πληγές του 2016 κλείνουν σταδιακά, αν και αργά, αλλά σήμερα η καλλιέργεια της μαστίχας πλήττεται από άλλους παράγοντες: τη γήρανση του πληθυσμού, το ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα.
Σε αυτήν τη γενικότερη δύσκολη κατάσταση, θα πρέπει να τονίσουμε και τα θετικά στοιχεία! Οι διαχρονικές προσπάθειες της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα στην ανάδειξη του προϊόντος. Παράλληλα, πολύ σημαντική συνεισφορά είναι η δημιουργία του Μουσείου Μαστίχας από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς και η εγγραφή της μαστίχας στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Έχετε αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ και είστε υπεύθυνος για το Ασφαλιστικό. Πώς στέκεστε απέναντι στον νόμο Κατρούγκαλου και στις αλλαγές που έφερε το 4ο μνημόνιο;
Το Ασφαλιστικό σήμερα είναι μία πολύ μεγάλη πρόκληση, καθώς μας αφορά όλους. Ζούμε σε έναν φαύλο κύκλο: Εξοντωτικές εισφορές που πλήττουν την επιχειρηματικότητα και διαρκώς μειούμενες συντάξεις. Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση λειτουργεί τον ΕΦΚΑ είναι μνημείο προχειρότητας και ανικανότητας. Συντάξεις δεν εκδίδονται, στοιχεία χάνονται, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι ταλαιπωρούνται.
Επίσης, η κυβέρνηση στέκεται ανάλγητα απέναντι σε ομάδες όπως οι χήρες και τα ΑμΕΑ. Με το 4ο μνημόνιο περιέκοψαν από το Ασφαλιστικό 3,1 δισ. ευρώ έως και το 2022, μόνο για να καλυφθούν τα λάθη και η ανικανότητα της κυβέρνησης. Στη ΝΔ δουλεύουμε για ένα Ασφαλιστικό που δεν θα πνίγει την οικονομία και θα εξασφαλίζει αξιοπρέπεια για τους συνταξιούχους, εντός των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών. Μια δύσκολη εξίσωση, που θα λύσουμε.
Διατελέσατε υφυπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Σαμαρά. Πώς θα επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη;
Ο δρόμος για την ανάπτυξη περνάει μέσα από την έμπρακτη αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων. Όχι από τη μία να λέμε ότι θέλουμε επενδύσεις και από την άλλη να βαφτίζουμε το Ελληνικό… αρχαιολογικό χώρο και δάσος.
Η Ελλάδα πρέπει να είναι μια ανοιχτή οικονομία: Χρειαζόμαστε εισροή κεφαλαίων και εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών. Τη τριετία 2012-2014 είχαμε προσελκύσει επενδύσεις ύψους 37,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ. Για πρώτη φορά είχαμε τέσσερις επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ έκαστη: TAP, Ελληνικό, ΑΜΚ Eurobank, Αεροδρόμια.
Επί επτά χρόνια η χώρα βρίσκεται σε κρίση και υπό επιτροπεία. Ποιες είναι οι λύσεις για την έξοδο από αυτήν και κατά πόσο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να τις εφαρμόσει;
Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει τη γνώση και την εμπειρία της τριετίας 2012-2014, όταν παρέλαβε μια χώρα στη δίνη της κρίσης με ύφεση (-7,3%) και την παρέδωσε το 2015 με ανάπτυξη (0,4%), ισορροπημένα δημοσιονομικά, αποκλιμακούμενη ανεργία και με ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά μετά το 1948. Σήμερα η χώρα είναι, δυστυχώς, σε πολύ χειρότερη κατάσταση και προσπαθεί να επιστρέψει στο 2014, λόγω της «Βαρουφακειάδας» που μας έπληξε.
Έχετε εργαστεί επί σειρά ετών ως οικονομικός αναλυτής. Με βάση αυτή την εμπειρία, πώς κρίνετε την περίοδο Βαρουφάκη;
Τα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής του 2015 είναι ορατά σε όλους, όχι μόνο στους οικονομικούς αναλυτές. Ο κ. Βαρουφάκης επέβαλε τα capital controls και μηδένισε τις μέχρι τότε θυσίες του ελληνικού λαού με μια σοκαριστική ελαφρότητα. Κάποια στιγμή οι ευθύνες εκείνης της περιόδου θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν. Αλλά τελικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν ο υπουργός Οικονομικών, όχι ο πρωθυπουργός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Μένατε στο εξωτερικό και αποφασίσατε να επιστρέψετε στην Ελλάδα…
Όπως πάρα πολλοί συμπατριώτες μας, έφυγα κι εγώ πριν από πολλά χρόνια για το εξωτερικό, για σπουδές και εργασία, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Έζησα, σπούδασα και δούλεψα σκληρά στην Πολωνία, στη Γαλλία και στην Αγγλία. Όταν η χώρα μας βρέθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, αποφασίσαμε, μαζί με τη σύζυγό μου, να γυρίσουμε στην Ελλάδα για να βοηθήσουμε κι εμείς όσο μπορούμε.
«Η Ελλάδα, δυστυχώς, πολεμάει την αριστεία, δεν δίνει ούτε προοπτικές ούτε μισθούς στα παιδιά της»
Έχοντας ζήσει εκτός Ελλάδας, πώς βλέπετε τους σημερινούς νέους που φεύγουν από τη χώρα; Θα τους συμβουλεύατε να επιστρέψουν;
Η Ελλάδα, δυστυχώς, διώχνει τα παιδιά της. Πολεμάει την αριστεία, δεν δίνει ούτε προοπτικές ούτε μισθούς. Κι αυτό είναι μία από τις καταστροφικές συνέπειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς διαβρώνουν κάθε δομή του κράτους, λόγω των ιδεοληψιών τους. Βέβαια, είναι εγωιστικό να ζητάμε από τους νέους να μην κυνηγήσουν τα όνειρά τους.
Από την άλλη όμως, πρέπει να σταματήσουμε τη μετανάστευση των νέων ανθρώπων. Ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία μπορούν να αντέξουν αυτή την αιμορραγία. Αυτό είναι το χρέος ημών, των πολιτικών. Να δώσουμε κίνητρο στους νέους να μείνουν στη χώρα μας και στους Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν και να συνεισφέρουν κι εκείνοι όπως μπορούν!
Αφήσατε μια επιτυχημένη καριέρα αναλυτή στο Λονδίνο για την πολιτική. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;
Αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική σε μια δύσκολη χρονική στιγμή για τη χώρα, αποδεχόμενος μια τιμητική πρόταση από τον κ. Σαμαρά. Ήταν μια απόφαση για την οποία δεν μετανιώνω, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η ενασχόληση με την πολιτική πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης.
Με τη σύζυγό σας, Μαρία, γνωριστήκατε στο Λονδίνο. Πώς αντέδρασε στην επιστροφή σας στην Ελλάδα;
Ποτέ δεν κόψαμε τους δεσμούς με την Ελλάδα. Εξάλλου, παρότι ζούσαμε στο εξωτερικό, παντρευτήκαμε στην Αθήνα. Η απόφαση της επιστροφής μας ήταν κοινή και καθαρά συναισθηματική, καθώς πάρθηκε ενώ η χώρα ήταν σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Με την απόφασή μας αυτή, αφήσαμε και οι δύο τις απόλυτα σταθερές και ιδιαίτερα επικερδείς καριέρες που είχαμε χτίσει τόσα χρόνια. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η τότε επικείμενη γέννηση της κόρης μας, καθώς θέλαμε να γεννηθεί και να μεγαλώσει στην Ελλάδα.
Η σύζυγός σας είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων.
Η Μαρία έχει μια δική της επαγγελματική πορεία, ακαδημαϊκή και συγγραφική. Προσπαθώ να είμαι αρωγός σε ό,τι κάνει, κυρίως ηθικά λόγω έλλειψης χρόνου. Είμαι όμως και περήφανος για κάθε δραστηριότητά της και θεωρώ ότι αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για την κόρη μας.
Μοιράζετε τον χρόνο σας μεταξύ Χίου και Αθήνας. Υπάρχει ελεύθερος χρόνος για τον εαυτό σας και πώς σας αρέσει να τον περνάτε;
Ο ελεύθερος χρόνος είναι ουσιαστικά μια έννοια ανύπαρκτη όταν ασχολείσαι με την πολιτική, ιδίως όταν η Περιφέρειά σου είναι εκτός Αττικής. Ωστόσο, προσπαθώ να περνάω όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με το παιδί μου και τη γυναίκα μου και να έχω μια κατά το δυνατόν «φυσιολογική» κοινωνική ζωή με φίλους.
Αθλείστε;
Παλαιότερα, όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν, ασχολούμουν συστηματικά με τον αθλητισμό. Θα σας πω και κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό: Έχω υπάρξει Βαλκανιονίκης, Πρωταθλητής Ελλάδος Νέων και Πρωταθλητής στην Πανεπιστημιάδα της Μεγάλης Βρετανίας στο άθλημα της ξιφασκίας. Σήμερα, ασχολούμαι μόνο περιστασιακά και μάλλον λιγότερο από ό,τι θα έπρεπε…
Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες αναμνήσεις σας από τα καλοκαίρια στη Χίο;
Για εμένα η παιδική μου ηλικία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα καλοκαίρια στη Χίο: Το ταξίδι στα Μεστά με το «Νήσος Χίος», η θάλασσα, ο Κάμπος, όπου είναι το πατρικό μου, το Μηταράκικο, ποδήλατο, παιχνίδι και φυσικά η παρουσία των γονιών και των παππούδων μας. Εικόνες που θέλω να δώσω και εγώ στην κόρη μου. Εξάλλου, η βάφτιση της Ελισάβετ πραγματοποιήθηκε στη Χίο!
Συνέντευξη Ν. Μηταράκη με τ... by Notis Mitarachi on Scribd