Τα νέα μου

Συνέντευξη Ν. Μηταράκη στην εφημερίδα «Ορθόδοξη Κιβωτός»

Συνέντευξη Ν. Μηταράκη στην εφημερίδα «Ορθόδοξη Κιβωτός»

Συνέντευξη παραχώρησε ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης στην εφημερίδα «Ορθόδοξη Κιβωτός» και τη δημοσιογράφο, κα. Σοφία – Χριστίνα Χρήστου. Αναλυτικά:

Εκτός από πολιτικός, έχετε και ένα άλλο "κρυφό" ταλέντο. Είστε και αναγνώστης. H ανάγκη σας να πλησιάσετε τον Θεό σας έκανε να ανέβετε στο αναλόγιο;

Χειροθετήθηκα Αναγνώστης προ ετών, από τον Αρχιεπίσκοπο Θυάτειρων & Μεγάλης Βρετανίας κκ. Γρηγόριο, όταν ζούσα Λονδίνο. Ως Έλληνας στο εξωτερικό η εκκλησία, η ορθοδοξία, αποτέλεσε για μένα όχι απλώς θέμα θρησκευτικής πίστεως αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι αυτού που αποκαλούμε Ελλάδα, πατρίδα. Προσπαθώ να διαβάζω συχνά, κυρίως πλέον στη Χίο όπου βρίσκομαι τα Σαββατοκύριακα. Βρίσκω γαλήνη στο αναλόγιο.

Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον του ιεροψαλτικού κλάδου και ποια είναι τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αλλάξουν και διορθωθούν;

Η συνέχεια της Εκκλησίας με την ενασχόληση της νέας γενιάς αποτελεί πάντα μια πρόκληση. Χαίρομαι πάντως που βλέπω και συνομήλικους μου αλλά και νεότερους στο ψαλτήρι. Είναι σημαντικό οι κατά τόπου Μητροπολίτες να χειροθετούν νέα παιδιά με ένα συστηματικό τρόπο για να γαλουχηθεί η διαδοχή των ιεροψαλτών. Όπως επίσης και να ενισχύουν τις σχολές Βυζαντινής μουσικής.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στροφή των Ελλήνων ξανά στη θρησκεία και την υιοθέτηση μορφών θρησκευτικής έκφρασης, που είναι και απόρροια των ανασφαλειών που “γεννά” η κρίση, με αρκετούς συμπολίτες μας να προσδοκούν… βοήθεια για καλύτερες ημέρες από τον Θεό, παρά από το πολιτικό μας σύστημα. Το σχόλιό σας…

Δεν νομίζω ότι ο Έλληνας απομακρύνθηκε ποτέ από την θρησκεία. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι η φύση της κρίσης που ανέδειξε ξανά αυτή τη σχέση και έφερε ταυτόχρονα στο προσκήνιο και το πολύπλευρο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας που διαχρονικά ενισχύει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τους άπορους συμπολίτες μας. Θα σας πω ένα παράδειγμα: Φέτος το Ελληνικό δημόσιο θα δώσει 200 εκ Ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Πέρυσι η Εκκλησία της Ελλάδας, στηριζόμενη αποκλειστικά και μόνο στις δικές της δυνάμεις, δαπάνησε περισσότερα από 100 εκατ. Ευρώ για κοινωνικό έργο, είτε αυτό είναι συσσίτια, είτε οικονομική ενίσχυση ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Μιλάμε συνεπώς για ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό έργο που στηρίζει, συμπληρώνει και ενίοτε υπερκαλύπτει τις αδυναμίες παροχής κοινωνικών υπηρεσιών της Πολιτείας. Για ένα έργο που είναι ορατό σε όλους τους Έλληνες και σε κάθε γωνιά της Ελληνικής επικράτειας.

Τελευταία υπήρξαν πολλές αντιδράσεις και στο κυβερνών κόμμα σχετικά με το Άγιο φως και τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας. Ποια είναι η δική σας θέση;

Θέλω να κάνω δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη αφορά το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στη χώρα. Δεν είναι δυνατόν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα να μην συζητάμε για την ουσία τους και να επιχειρούμε διάφορους αντιπερισπασμούς καθιστώντας μια καθαρά θρησκευτική διαδικασία σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Η δεύτερη, έχει να κάνει με την εχθρική διάθεση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ  απέναντι στον κλήρο και την εκκλησία. Λίγος περισσότερος σεβασμός στην ευλάβεια και τη θρησκευτική αντίληψη των ορθοδόξων δεν θα έβλαπτε. Από εκεί και πέρα για το αν έπρεπε να αποδοθούν τέτοιες τιμές, σε αυτό νομίζω η απάντηση έχει δοθεί από τους ίδιους τους πιστούς που κατά χιλιάδες προσήλθαν στο προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας, όχι μόνο από την Αθήνα και την Αττική, αλλά από ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να δείξουν την ευλάβεια και την πίστη τους.

Στο προσκήνιο επανέρχεται και πάλι το θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας - Κράτους. Νομίζετε ότι έχει έρθει η ώρα για κάτι τέτοιο;

Τόσο το Σύνταγμα της Ελλάδος, όσο και ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, δηλαδή το «Σύνταγμα» της Εκκλησίας προβλέπουν τη διάκριση μεταξύ της κρατικής και της εκκλησιαστικής διοίκησης. Επομένως οι ρόλοι των δυο μερών είναι απόλυτα διακριτοί. Η άποψη περί «χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους» θεωρώ ότι στερείται ουσιαστικού περιεχομένου, αντίθετα προσβάλει τις παραδόσεις μας ως λαός. Εάν βέβαια, υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που αφορούν ταυτόχρονα την εκκλησιαστική και την πολιτική διοίκηση, σε αυτές τις περιπτώσεις και μόνο μέσα από ειλικρινή και νηφάλιο διάλογο Πολιτεία και Εκκλησία θα μπορέσουν να διασαφηνίσουν τους διακριτούς τους ρόλους. Μην ξεχνάτε εξάλλου, ότι το Σύνταγμα στο άρθρο 16 προβλέπει και θρησκευτική ελευθερία με το σεβασμό στην ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης όλων των πολιτών.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση