Τα νέα μου

2 χρόνια μιζέριας και παρακμής!

2 χρόνια μιζέριας και παρακμής!

Άρθρο του Βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότη Μηταράκη για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εφημερίδα Πολίτης Χίου.

Είναι εντυπωσιακό να ακούμε τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη για τα πεπραγμένα της διετίας 2015-2016. Ποτέ πριν, ακόμα και σε όλα τα χρόνια της κρίσης, καμιά κυβέρνηση δεν αισθανόταν τόσο έντονη την ανάγκη να δικαιολογείται διαρκώς για τις πράξεις της – φροντίζοντας όμως ταυτόχρονα να βαφτίζει το «κρέας ψάρι».

Γιατί η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της:

Κανένας Έλληνας σήμερα δε ζει καλύτερα σε σχέση με το 2014!

Κανένας Έλληνας σήμερα δεν ατενίζει το αύριο πιο αισιόδοξα απ’ ότι το 2014!

Δυστυχώς βιώσαμε την πλήρη κατάρρευση των οικονομικών μεγεθών, την απαξίωση μεγάλου μέρους των μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων ετών και τελικά την εκμηδένιση των θυσιών των Ελλήνων πολιτών που είχαν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.

Βέβαια ταυτόχρονα βιώσαμε και την πλήρη κατάρρευση των μύθωνπου έθρεψε και γιγάντωσε ο λαϊκισμός. Σήμερα κάθε πολίτης ξέρει πια τι σημαίνει αριστερή διακυβέρνηση. Κατέρρευσαν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα οι μύθοι:

• Το σκίσιμο του  μνημονίου και ο τερματισμός της λιτότητας

• Η διαγραφή τους «επαχθούς» και «επονείδιστου» χρέους

• Το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς

• Η δήθεν  προσήλωσή της στην προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων

Μέσα σε δύο χρόνια:

•Αυξήθηκε ο ανώτερος  ΦΠΑ στο 24% και στην περίπτωση της Χίου για μέχρι το τέλους του 2017 στο 17%. Από 1.1.2018 στη Χίο ο ανώτατος συντελεστής θα διαμορφωθεί και αυτός στο 24%.

•Πολλά είδη βασικής ανάγκης από το μειωμένο συντελεστή 13% μεταπήδησαν στον ανώτατο συντελεστή 24%. Για τη Χίο τα είδη βασικής ανάγκης μεταπήδησαν από το 9% στο 17%.

•Επιβλήθηκε ειδικός  φόρος στο κρασί, τη μπύρα, τον καφέ

•Αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές και εισφορές υγείας (για μισθωτούς, επαγγελματίες, αγρότες) και ταυτόχρονα….

•… μειώθηκαν οι συντάξεις για παλιούς (ΕΚΑΣ, επικουρικές, μερίσματα) και νέους συνταξιούχους (νόμος Κατρούγκαλου).

•Έκλεισαν οι τράπεζες με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους πολίτες, αλλά και για τις εταιρείες μας και τις εξαγωγές.

Η λίστα είναι ατελείωτη.

Ειδικά όμως τα νησιά μας επλήγησαν ακόμα περισσότερο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβέρνηση που «χάρισε»στην Τρόικα – και μάλιστα με πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα – το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά. Ποτέ, καμία κυβέρνηση, δε διανοήθηκε να θέσει το καθεστώς ΦΠΑ των νησιών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ακόμα και όταν ήμασταν σε δυσμενέστερη δημοσιονομική θέση. Η κυβέρνηση Σαμαρά το είχε υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων. Η σημερινή κυβέρνηση απεμπόλησε ένα δικαίωμα που ήταν κατάκτηση της Ελλάδας από την έναρξη εφαρμογής του ΦΠΑ στην Ε.Ε.

Στη συνέχεια, προσπάθησε να «θολώσει» τα νερά παγώνοντας την εφαρμογή του μέτρου στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Κανείς όμως πολίτης της Χίου και των νησιών του Β. Αιγαίου δεν ξεχνάει ότι το «δωράκι» αυτό λήγει οριστικά και αμετάκλητα στις 31.12.2017, όπως έσπευσε να διαβεβαιώσει εγγράφως στην επιστολή μετανοίας προς την Τρόικα ο Υπουργός Οικονομικών.

Όμως, ακόμα χειρότερα και από την οικονομική κρίση, η κυβέρνηση δημιούργησε μια πρωτοφανή μεταναστευτική/ προσφυγική κρίση. Μια κρίση – βόμβα στα θεμέλια των τοπικών κοινωνιών που αποτελεί εν δυνάμει και εθνική κρίση.

Πρώτα, με την ανεύθυνη πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» και μετά με την ανικανότητα διαχείρισης του προβλήματος, μετέτρεψε τα νησιά μας σε «αποθήκες ψυχών». Στοίβαξε ανθρώπους σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου ανθεί η παραβατικότητα και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης . Και ρίχνει το βάρος και την ευθύνη των δικών της πράξεων και παραλείψεων στις τοπικές κοινωνίες, τους φορείς και τους πολίτες!

Οι Χιώτες και οι Χιώτισσες γνωρίζουν τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι:

• Με το ν. 4384/2016 άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για την κατάργηση της αναγκαστικότητας της ΕΜΧ, που για χρόνια προστάτευε τους παραγωγούς μαστίχας και ανέδειξε το μοναδικό αυτό προϊόν.

• Προχώρησε στην απένταξη έργων ΕΣΠΑ 4,3 εκ. €, όπως το έργο της προστασίας της λιμενολεκάνης του λιμένα της Βολισσού.

• Βασικά έργα υποδομής είναι «παγωμένα» εδώ και 2 χρόνια. Με πρώτο το αεροδρόμιο, για το οποίο οι απαλλοτριώσεις είχαν ολοκληρωθεί από το 2014 και εδώ και 2 χρόνια δεν έχει προχωρήσει η περίφραξη…

• Το έργο στα Κεραμεία, να θυμίσω στο συνάδελφο του ΣΥΡΙΖΑ αυτό που όλη η Χίος θυμάται: ότι πολεμήθηκε έντονα και συστηματικά από την παράταξή του. Ότι ήρθε στη διαδικασία fasttrack επί δικής μου υπουργίας και η ένταξη δεν ολοκληρώθηκε γιατί η χώρα σύρθηκε στις εκλογές του 2015 από τον κ. Τσίπρα.

• Στο νοσοκομείο η Παθολογική Κλινική καθυστερεί.

• Το πιλοτικό πρόγραμμα απλουστευμένης διαδικασίας χορήγησης visa Schengen δεν παρατάθηκε για το 2017 – αποκλειστική ευθύνη και αυτό της κυβέρνησης.

Η τοπική κοινωνία ακούει υποσχέσεις για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, το οποίο έχει εξαγγελθεί δύο φορές μέχρι στιγμής από τον Πρωθυπουργό, αλλά μένει στα «προσεχώς».

Ο λαός της Χίου όμως δεν έχει ανάγκη από απολογισμούς και επετειακές δηλώσεις. Γνωρίζει πολύ καλά ποιος εργάζεται για την προάσπιση των συμφερόντων του τόπου και ποια τα αποτελέσματα των ενεργειών του καθενός.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση