Τα νέα μου

Η κυβέρνηση κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση

Άρθρο Ν. Μηταράκη, αν. Τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χίου στην εφημερίδα ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ.

Η κυβέρνηση και στο ασφαλιστικό έχει δώσει ιδεολογικό πρόσημοΘέλει να σκοτώσει την παραγωγική Ελλάδα, την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς, την Ελλάδα της αριστείας. Έφτιαξε ένα νόμο ο οποίος είναι  αντιαναπτυξιακός, «πνίγει» την οικονομία, δημιουργεί αντικίνητρα για παραγωγή, ενώ αντίθετα δίνει κίνητρα για μαύρη εργασία και εισφοροδιαφυγή. Έφτασε μέχρι να εξαπλασιάσει τις εισφορές για κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, και τις αύξησε σημαντικά για τους αγρότες. 

Τριάντα έξι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταθέσαμε επίκαιρη επερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, προκειμένου να προκαλέσουμε μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τον νέο ασφαλιστικό νόμο.

Μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο Μνημόνιο έχει περικόψει 3,6 δις Ευρώ στο ασφαλιστικό. Άγνωστο πού ακριβώς θα φτάσει αυτό το νούμερο, όταν έρθει η ώρα της «προσωπικής διαφοράς». Να θυμίσω ότι το περίφημο mail Χαρδούβελη περιλάμβανε μέτρα μόλις 310 εκ. Ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2014 η Νέα Δημοκρατία είχαμε μειώσει τις εισφορές μισθωτών.

Η κυβέρνηση παραπλανούσε το λαό όταν έλεγε στους παλιούς συνταξιούχους ότι δεν θα έχουν περικοπή κύριων συντάξεων και στους νέους ότι οι περικοπές είναι προσωρινές και από το 2018 οι συντάξεις τους θα αυξηθούν λόγω ανάπτυξης. Σήμερα, η προσωπική διαφορά έχει μπει στον «Προκρούστη» της διαπραγμάτευσης και προαναγγέλλονται σημαντικές μειώσεις. Μένει να μάθουμε το «πότε» και το «πόσο». Οι νέοι συνταξιούχοι θα έχουν άμεσα μειωμένες συντάξεις που μεσοσταθμικά θα φτάνουν το 20-25%! Αυτό βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι θα αρχίσουν να εκδίδονται συντάξεις, καθώς μέχρι σήμερα αυτό ήταν αδύνατο λόγω του λανθασμένου μαθηματικού τύπου υπολογισμού.

Ο Υφυπουργός κ. Πετρόπουλος παραδέχτηκε στη Βουλή, πως δεν είχαν καταλάβει ότι η φόρμουλα υπολογισμού συντάξεων δε «βγαίνει». Έσπευσε όμως, αντί να αναλάβει την ευθύνη, να κατηγορήσει και για αυτό τη Νέα Δημοκρατία… Η παρούσα κυβέρνηση είναι μοναδική στα χρονικά, καθώς αντί να κάνει τη δουλειά της επιλέγει να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση!

Η ολιγωρία και η ανικανότητά της, προσέθεσαν άλλες περίπου 55.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης στις 95.000 που εκκρεμούσαν τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το στοκ θα πρέπει να εκκαθαριστεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 με χρήματα (859 εκ. €) που έχει πάρει για το σκοπό αυτό από τους δανειστές. Για να επιτευχθεί ο στόχος έπρεπε να εκδίδονται περίπου 9.500 συντάξεις το μήνα. Τέσσερεις μήνες τώρα, έχουν εκδοθεί μηδέν…

Οι δυσλειτουργίες του ΕΦΚΑ έχουν δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου σύγχυση σε ασφαλισμένους και εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία. Μεγάλες ομάδες του πληθυσμού όπως οι αγρότες και κάτοικοι απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών, βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς να ξέρουν πού να απευθυνθούν για ασφαλιστικά ζητήματα. Καθημερινά γίνομαι αποδέκτης καταγγελιών κυρίως από αγρότες οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση για συνταξιοδότηση και εξακολουθούν να λαμβάνουν ειδοποιητήρια για να πληρώσουν εισφορές! Το Μητρώο ασφαλισμένων είναι ένα ακόμα αλαλούμ με ανθρώπους να μην υπάρχουν, άλλοι να εμφανίζονται διπλοί, προστατευμένα μέλη να μη βρίσκονται στην οικογενειακή μερίδα. Τα παραπάνω δεν είναι συμπτώματα μιας δύσκολης μεταρρύθμισης που βρίσκεται στα πρώτα της βήματα. Δείχνουν βαθιά συστημικά προβλήματα. Δυστυχώς η κυβέρνηση μας αγνόησε όταν την προειδοποιούσαμε. Προσωπικά έχω καταθέσει κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για καθένα από τα λειτουργικά προβλήματα και δεν έχω λάβει απαντήσεις σε καμία. 

Πειστικές απαντήσεις δεν πήραμε ούτε στη Βουλή. Ο κ. Πετρόπουλος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν πλήρωνε εφάπαξ ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013 είχαν καταβληθεί πάνω από 97.000 εφάπαξ αξίας 3,1 δις Ευρώ. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταβάλει μηδέν εφάπαξ μέχρι την 1/6/2016 και η πρόβλεψή του είναι για 24.500 μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Μας είπε ότι για σαράντα έτη ασφάλισης ο συντελεστής αναπλήρωσης μπορεί να φτάσει μέχρι και το 120%. Αυτό όμως ισχύει μόνο για όσους όλο τον εργασιακό τους βίο έπαιρναν το βασικό μισθό ανειδίκευτου εργάτη. Όλοι οι υπόλοιποι, μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα, θα λάβουν περίπου το 60% του μισθού τους ως σύνταξη. Επιβεβαιώνεται η θέση μας ότι το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου δημιουργεί αντικίνητρα στην πληρωμή εισφορών.

Τέλος μίλησε για την εισπραξιμότητα και είπε ότι υπάρχει ένα μικρό πλεόνασμα. Όμως δεν είπε ότι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν κηρύξει ουσιαστικά «στάση πληρωμών» στον ΕΦΚΑ είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω λαθών στα εκκαθαριστικά. Το πλεόνασμα που παρουσίασε οφείλεται σε κάτι που πάντα ίσχυε: στην καταβολή εισφορών από τους μισθωτούς.

Το σύστημα δυστυχώς δε βγαίνει. Δε γίνεται να έχουμε και μικρότερες εισφορές, και επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και υψηλότερες συντάξεις. Η κυβέρνηση δημιουργεί μια κουλτούρα εισφοροαποφυγής, φορτώνοντας πολλά σε λιγότερους. Σύντομα όλοι (από αδυναμία ή επιλογή) θα πληρώνουν λιγότερα. Αυτό θα οδηγήσει σε αδυναμία του συστήματος να καταβάλλει συντάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε το ασφαλιστικό σε προνοιακό μόρφωμα, στο οποίο κανείς δεν έχει κίνητρο να πληρώνει εισφορές μετά τα 25 χρόνια.

Στη Νέα Δημοκρατία μιλάμε για ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα πνίγει την πραγματική οικονομία. Που θα έχει το βλέμμα στη νέα γενιά και θα εξασφαλίζει αξιοπρέπεια στους συνταξιούχους. Θα διορθώσουμε τις στρεβλώσεις με τις υπέρογκες εισφορές και θα αποκαταστήσουμε την ανταποδοτικότητα μέσω μιας δικαιότερης σχέσης εισφορών και παροχών.

Η κυβέρνηση κάνει αντιπολίτ... by Notis Mitarachi on Scribd

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση