Τα νέα μου

Νότης Μηταράκης: «Ισχυρή και καθαρή εντολή στον Μητσοτάκη»

Συνέντευξη του Νότη Μηταράκη, Υπ. Βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας στη Νέα Σελίδα και τον δημοσιογράφο Θανάση Γερασιμίδη.

«Δεν ξεχνάμε ότι η κάλπη στις 7 Ιουλίου θα είναι άδεια. Σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε», τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ.

«Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, θα πάμε πάλι σε εκλογές», λέει στη συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» ο υποψήφιος βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης. Αναφερόμενος δε στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, τονίζει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απέναντί μας έχουμε μια χώρα που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».

Ως υποψήφιος βουλευτής του νομού Χίου, θα ήθελα η συζήτησή μας να ξεκινήσει από τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας και συγκεκριμένα από τα ελληνοτουρκικά. Σας ανησυχεί η τουρκική προκλητικότητα ή το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου;

Δεν φοβόμαστε θερμό επεισόδιο και δεν υπάρχει λόγος να καλλιεργούμε κλίμα φόβου, εν μέσω, μάλιστα, τουριστικής περιόδου. Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα έχει συμμαχίες, υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, στην οποία η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου έχει καθοριστικό ρόλο, και, φυσικά, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και κάθε άλλη πιθανή «παρενέργεια» της γενικότερης έντασης με την Τουρκία, όπως, για παράδειγμα, τυχόν αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απέναντί μας έχουμε μια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η Νέα Δημοκρατία θα κρατούσε διαφορετική στάση αν βρισκόταν στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας;

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή εξέφρασε συγκεκριμένη στάση. Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Είναι ένα ζήτημα που αφορά στην Ευρώπη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε κυρώσεις σε περίπτωση κλιμάκωσης. Η απόφαση συνεπώς της Ευρώπης για προειδοποίηση προς την Τουρκία αποτελεί θετική εξέλιξη και μένει να δούμε πώς θα επηρεάσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θέλει να ανοίξει ένα ουσιαστικό κανάλι επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν, ώστε να θέσει το πλαίσιο βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Η επικοινωνία με τη γείτονα χώρα δεν πρέπει να διακόπτεται, ειδικά σε περιόδους έντασης.

Φεύγοντας από την εξωτερική πολιτική, ας πάμε στην οικονομία. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι ο στόχος για 3,5% πλεονάσματα δεν μπορεί να επιτευχθεί. Αυτό σημαίνει νέα μέτρα;

Το μεγάλο στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ο προϋπολογισμός του 2020, στον οποίο θα περιληφθούν και οι πρώτες φοροελαφρύνσεις αλλά θα αποτυπωθούν και τα πρώτα αποτελέσματα των πρώτων αναπτυξιακών κινήσεων. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι προφανώς τα έσοδα είναι διαφορετικά με ανάπτυξη 2% και διαφορετικά με ανάπτυξη 4%. Και τελικά αυτός είναι ο στόχος μας. Η χώρα θα πάει μπροστά με στόχους ανάπτυξης 4% και πλεονάσματος 2% και όχι το αντίστροφο, όπως είχαμε μέχρι σήμερα στους προϋπολογισμούς ΣΥΡΙΖΑ. Και ήταν μια μεγάλη επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη η δέσμευση Βέμπερ ότι πρέπει να επαναξιολογηθούν οι στόχοι των πλεονασμάτων.

Η ΝΔ μιλά για μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και καλύτερους μισθούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει συνεχώς ότι θα γίνουν περισσότερες επενδύσεις απ’ ό,τι έχει καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός του κόμματός σας για να γίνουν πραγματικότητα όλα αυτά;

Η ανάπτυξη, δυστυχώς, δεν εντέλλεται. Εντέλλεται όμως η ύφεση, κάτι που ζήσαμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η Νέα Δημοκρατία έχει εξαγγείλει σειρά αναπτυξιακών δράσεων. Πρώτον, λιγότερους φόρους, με άλλους να μειώνονται άμεσα και άλλους σταδιακά: εισαγωγικός συντελεστής από το 22% στο 9%, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και μερισμάτων, μείωση ΦΠΑ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Επίσης, μιλήσαμε για μείωση στις εισφορές κύριας σύνταξης για εργοδότες και εργαζόμενους από το 20% στο 15% εντός της τετραετίας. Δεύτερον, δεσμευτήκαμε για αποδοτικότερο και φιλικότερο κράτος προς τις επενδύσεις, με άμεσες ενέργειες για να ξεμπλοκάρουν επενδύσεις, με πρώτο το Ελληνικό. Με γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης, επίσπευση απονομής δικαιοσύνης, αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας. Αυτοί είναι βασικοί άξονες για την επόμενη μέρα. Κυρίως όμως αυτό που φέρνει η ΝΔ είναι αλλαγή νοοτροπίας, κι αυτό ήδη αποτυπώνεται στις θετικές αντιδράσεις των αγορών.

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου τα μηνύματα που έχετε λάβει σας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη;

Το πρώτο μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες ήταν με τη διαφορά των ευρωεκλογών και με τις περιφερειακές εκλογές, που σχεδόν ολόκληρος ο χάρτης βάφτηκε μπλε. Συντάχθηκαν μαζί μας πολίτες που δεν ανήκουν παραδοσιακά στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Αυτό σίγουρα μας κάνει να αισιοδοξούμε. Ομως δεν ξεχνάμε ότι η κάλπη στις 7 Ιουλίου θα είναι άδεια. Σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε. Κάθε μας προσπάθεια στοχεύει αφενός να έρθουν οι πολίτες μαζικά στις κάλπες, αφετέρου να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.

Σε περίπτωση που το ποσοστό των εκλογών δεν σας εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, με ποιους θα επιδιώξετε να συνεργαστείτε;

Το βράδυ της 7ης Ιουλίου το ζητούμενο είναι οι πολίτες να δώσουν μια ισχυρή και καθαρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ετσι θα μπορέσουμε από την επόμενη κιόλας μέρα να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα. Προφανώς, αν δεν μπορέσει να σχηματιστεί για οποιονδήποτε λόγο -και όχι λόγω έλλειψης αυτοδυναμίας- κυβέρνηση, θα πάμε ξανά σε εκλογές, αυτή τη φορά με το σύστημα της απλής αναλογικής. Πιστεύω όμως ότι όλοι οι πολίτες ζητούν τη σταθερότητα και ζητούν να μπορέσει επιτέλους να δουλεύει η οικονομία και να αρχίσει να βελτιώνεται η καθημερινότητά τους. Το θέμα είναι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα μπορεί να τα κάνει όλα αυτά. Ως προς τις συνεργασίες, εννοείται ότι η Νέα Δημοκρατία πάντα επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην κυβερνητική συνεργασία, αλλά μπορεί, για παράδειγμα, να εκφραστεί ως μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε κάποιο σημαντικό νομοσχέδιο.

Συνέντευξη του Νότη Μηταράκ... by on Scribd

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση