Τα νέα μου

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας στη γραμμή του λαϊκισμού λέει ότι τα μνημόνια τελείωσαν

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας στη γραμμή του λαϊκισμού λέει ότι τα μνημόνια τελείωσαν

Συνέντευξη κ. Νότη Μηταράκη, αναπληρωτή τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Βουλευτής Χίου, στην Κυριακάτικη Kontra News και τη δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου.

- Χαρακτηρίζεται από πολλά στελέχη σας «παραμύθι» η έξοδος από τα μνημόνια. Μήπως είστε υπερβολικοί  με δεδομένο ότι σχεδόν όλα τα διεθνή ΜΜΕ γράφουν αυτό το πράγμα;

Η αλήθεια είναι ότι το 4ο μνημόνιο και έχει ψηφιστεί και τους το δώσαμε και δωρεάν…

Ήδη η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα με μέτρα 5,1 δις € από αφορολόγητο και περικοπές συντάξεων από το 2019 μέχρι το 2022. Έχει δεσμευτεί σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% τουλάχιστον για μια πενταετία. Όλα αυτά χωρίς καμία χρηματοδότηση. Έφερε για ψήφιση ακόμα έναν φοροκεντρικό προϋπολογισμό, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια της οικονομίας να ανακάμψει. Άρα οι προοπτικές δεν είναι θετικές.

Σήμερα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται στο 4,2% περίπου, δηλαδή η χρηματοδότηση από τις αγορές είναι εξαιρετικά ακριβή. Ο κ. Τσίπρας θα χρειαστεί οπωσδήποτε κάποιου είδους χρηματοδότηση από τους εταίρους. Ο  διοικητής της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ακόμα προγράμματος. Όμως ο κ. Τσίπρας, αποδεικνύοντας ότι συνεχίζει στη γραμμή του λαϊκισμού λέει στον κόσμο ότι τα μνημόνια τελείωσαν.

- Το θέμα των πλειστηριασμών είναι μεγάλη πληγή αλλά και μνημονιακή απαίτηση. Άρα κι εσείς αν γίνετε κυβέρνηση δεν μπορείτε να αλλάξετε κάτι...

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προστατεύσει στην πράξη και μέχρι τέλους την πρώτη κατοικία με το άρθρο 2 του ν. 4224/13. Η σημερινή κυβέρνηση το κατήργησε. Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» έφτασε στη δήλωση του κ. Τσακαλώτου ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους».Δηλαδή αυτά που λέει η κυβέρνηση δεν είναι προϊόν συγκεκριμένων θέσεων, αλλά πολιτικού καιροσκοπισμού.

Καταθέσαμε σειρά προτάσεων για τους συμπολίτες μας που βάλλονται από την κρίση και χρήζουν προστασίας. Η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει ότι οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν από τις βίλες των εκατομμυρίων και όχι τις μικροϊδιοκτησίες. Αλλά τελικά η λύση βρίσκεται σε αυτό που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Δουλειές, δουλειές, δουλειές.

- Ποιός είναι ο στόχος του συνεδρίου σας; Πιστεύετε ότι μπορείτε να προσεγγίσετε και τους καθαρόαιμους δεξιούς;

Το 11ο Συνέδριό μας είναι ένα συνέδριο θέσεων και αρχών. Τους προηγούμενους μήνες συνομιλήσαμε με τα στελέχη μας, τους ειδικούς, αλλά κυρίως την κοινωνία. Το ζήτημα είναι να κατανοήσουμε τι ενοχλεί σήμερα τους πολίτες, πού ρίχνουν τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, αλλά να δούμε και τι ελπίζουν, τι πιστεύουν και τι απαιτούν.

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα σύνθεσης. Ο λόγος της είναι ενωτικός, καθώς βάζουμε πάνω από όλα όχι το κομματικό συμφέρον, αλλά το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Αυτή είναι και μια βασική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, ο οποίος εκφέρει διχαστικό λόγο και εφαρμόζει βαθιά διχαστικές πολιτικές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ΝΔ κάνει άνοιγμα σε όλους τους πολίτες. Είτε δεξιούς, είτε αριστερούς, αν και επιτρέψτε μου να πω ότι οι χαρακτηρισμοί αυτοί είναι πλέον μιας άλλης εποχής. Σήμερα αντιμετριέται ο ορθολογισμός με το λαϊκισμό, η ικανότητα με την ανικανότητα και η αλήθεια με το ψέμα.

Και φυσικά μας ανήκει ο δεξιός χώρος. Η ΝΔ είναι το «σπίτι» των παραδοσιακών δεξιών πολιτών, το σπίτι των παραδοσιακών αξιών, αλλά είναι ταυτόχρονα ένα κόμμα που εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις επιταγές της εποχής.

- Σημαίνει κάτι η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτή τη χρονική περίοδο για τον αποκλεισμό ουσιαστικά της Ντόρας Μπακογιάννη από μια  κυβέρνηση Ν.Δ;

Η απόφαση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μια σκληρή απόφαση, πρώτα από όλα για τον ίδιο. Έστειλε όμως ένα ηχηρό μήνυμα: ότι μπορεί να πάρει και να εφαρμόσει επίπονες και δύσκολες αποφάσεις εάν αυτό θεωρεί πως πρέπει να γίνει. Και πως βάζει πάνω από το προσωπικό κόστος, τις αρχές και τις αξίες του.

Αυτό, δε μειώνει καθόλου βέβαια, την αξία και την προσφορά της κ. Μπακογιάννη και στη χώρα και στη Νέα Δημοκρατία. Όμως ελήφθη μια απόφαση από τον αρχηγό της ΝΔ, ο οποίος είναι επιλογή του κόσμου της παράταξης, και είναι σεβαστή από όλους μας.

- Πιστεύετε ότι στη μελλοντική δική σας  κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι πολιτικοί γόνοι;

Θεωρώ, ότι η επόμενη κυβέρνηση θα σχηματιστεί με κριτήριο την αξιοσύνη και έχω πλήρη εμπιστοσύνη στον Μητσοτάκη ότι αυτό θα κάνει. Γιατί η χώρα έχει ανάγκη από τους καλύτερους για να μπορέσει να ανακάμψει.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι οικογενειακοί δεσμοί δε μπορούν να αποτελούν ούτε πλεονέκτημα, αλλά φυσικά ούτε και μειονέκτημα.

- Είδαμε σε τελευταία δημοσκόπηση ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν πάρα πολλές αρνητικές γνώμες. Πού κατά τη γνώμη σας οφείλεται αυτό;

Καταρχάς στη διάρκεια και το βάθος της ύφεσης. Οι πολίτες έχουν κουραστεί βλέποντας τις θυσίες που έκαναν, να είναι σε μεγάλο βαθμό χωρίς αποτέλεσμα. Επίσης οφείλεται στη δυσκολία του κόσμου να αντιληφθεί τα ζητήματα στην πραγματική τους διάσταση και να καταλάβει το διακύβευμα. Και αυτό παρά τη ροή και τον όγκο των πληροφοριών που καθημερινά μας κατακλύζουν. Μάλιστα αυτή η ροή είναι συχνά παράγοντας που συσκοτίζει την αλήθεια και παραπλανεί. Έτσι λοιπόν οι πολίτες αφέθηκαν στον υπέρμετρο λαϊκισμό, ακριβώς τη στιγμή που οι θυσίες τους έπιαναν τόπο και η χώρα έβγαινε από την κρίση. Ο λαϊκισμός εξέθρεψε ελπίδες, οι οποίες κατέρρευσαν και οδήγησαν στην απογοήτευση. Ενώ και ο διχαστικός λόγος της σημερινής κυβέρνησης ενέτεινε το θυμό και την απογοήτευση.

Όμως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι θετικών αλλαγών που φέρνουν τη ΝΔ στα όρια της αυτοδυναμίας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω εδώ:

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας σ... by on Scribd

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση