Τα νέα μου

Ο κ. Καμμένος στηρίζοντας την Κυβέρνηση, εμπράκτως στηρίζει και τη συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Καμμένος στηρίζοντας την Κυβέρνηση, εμπράκτως στηρίζει και τη συμφωνία των Πρεσπών

Συνέντευξη Ν. Μηταράκη στην Κυριακάτικη Kontra News με τη Σοφία Λιάκου.

Δικαιώνεστε με τις τελευταίες εξελίξεις με την παραίτηση Κοτζιά;  Βλέπετε επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων;

Η Νέα Δημοκρατία έχει περιγράψει την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου ως ένα κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας. Η απομάκρυνση Κοτζιά είναι πλήρης δικαίωση αυτής της θέσης μας. Ο κ. Τσίπρας απέπεμψε τον βασικό υποστηρικτή και πρωτεργάτη της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποδεικνύοντας ότι είναι όμηρος του συνεταίρου του, κ. Καμμένου. Πρόκειται για μια απίστευτη διγλωσσία του ίδιου του Πρωθυπουργού και ένα παιχνίδι για να διατηρηθούν στην εξουσία, παίζοντας όμως με τα εθνικά μας θέματα.

Πού μπορεί να οδηγήσει η σύγκρουση Τσίπρα – Καμμένου; Έχετε μπροστά σας το ενδεχόμενο εκλογών;

Δε συμφωνώ ότι έχουμε σύγκρουση Τσίπρα – Καμμένου. Ο Πρωθυπουργός με τη στάση του απέδειξε ότι είναι ένας αδύναμος και εκβιαζόμενος πρωθυπουργός που υποκύπτει στις απαιτήσεις του Υπουργού του. Από την άλλη, ο κ. Καμμένος, στηρίζοντας την κυβέρνηση, εμπράκτως στηρίζει και τη συμφωνία των Πρεσπών, παρά τους λεκτικούς λεονταρισμούς του. Έχουμε την απόλυτη συνδιαλλαγή: για να διατηρηθούν στην εξουσία οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος θα βρίσκουν τρόπους να ξεπερνούν τις όποιες διαφορές τους, με κάθε κόστος.

Έπρεπε ο Π. Καμμένος να είχε ρίξει την κυβέρνηση;

Δεν είναι ο δικός μου ρόλος να κρίνω τη στάση άλλων κομμάτων. Θα επικρίνω όμως την διγλωσσία του Υπουργού Άμυνας. Αφενός λέει ότι θα εμποδίσει τη συμφωνία, από την άλλη όμως, όταν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, έδωσε ουσιαστικά την πένα στον κ. Κοτζιά να πάει να υπογράψει τη Συμφωνία στις Πρέσπες. Ο κ. Καμμένος έκανε την επιλογή του, αλλά πλέον αυτή τη διγλωσσία την έχει καταλάβει ο Ελληνικός λαός.

Είστε έτοιμοι σε μία επαναδιαπραγμάτευση αν η συμφωνία ψηφισθεί στη Βουλή;

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή έχει πει σε όλους τους τόνους ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών είτε στη σημερινή, είτε στην επόμενη Βουλή. Βέβαια όλοι γνωρίζουν, ότι από τη στιγμή που αυτή υπεγράφη, παράγει έννομα αποτελέσματα και αν κυρωθεί, μετά τα περιθώρια θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Γι’ αυτό και εμείς ζητάμε άμεσα εκλογές ώστε να αποφύγουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σας κατηγορούν για ακροδεξιά στοιχεία και φαινόμενα. Τι απάντηση δίνετε;

Τα ακροδεξιά στοιχεία και οι ακραίες συμπεριφορές εκφράζονται από την ίδια την Κυβέρνηση, τους Υπουργούς και τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Από τη μια έχουμε τον Αν. Υπουργό Υγείας να λέει ότι για να μείνουν στην εξουσία πρέπει να φυλακίσουν την αντιπολίτευση, δήλωση απαράδεκτη όσο και επικίνδυνη. Ή να στοχοποιούν με απαράδεκτο τρόπο επιστήμονες με τους οποίους διαφωνούνε. Από την άλλη, έχουμε τον Αν. Υπουργό Δικαιοσύνης να κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή, ενώ η δίκη συνεχίζεται. Έχουμε επιπλέον, μια γενικευμένη ανοχή σε φαινόμενα όπως ο Ρουβίκωνας ή η κατάληψη Πανεπιστημίων – ενέργειες κατεξοχήν αντίθετες προς την ελεύθερη έκφραση. Επίσης σε θέματα λειτουργίας των θεσμών, η κυβέρνηση ενεργεί παρεμβατικά. 

Πώς είδατε τον ελληνικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε στην Κομισιόν;

Η Κυβέρνηση κατέθεσε το Προσχέδιο Προϋπολογισμού στη Βουλή, με δύο σενάρια. Και στα δύο, η χώρα μας εξαιτίας της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης αναγκάζεται να διατηρήσει υψηλά πλεονάσματα τα οποία έχουν υφεσιακή επίδραση και διατηρούν την υπερφορολόγηση της παραγωγικής Ελλάδας. Μερικές ημέρες μετά κατέθεσε σχέδιο Προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο αν και ζητήσαμε από τον Υπουργό Οικονομικών δεν μας έχει δοθεί ακόμα. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε προϋπολογισμό σεναρίων και παρόλο που ο Αν. Υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να το δικαιολογήσει, δεν έπεισε. Τα στοιχεία του Προσχεδίου δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν στασιμότητα των επενδύσεων για το 2018 και αυτό επιβαρύνει και τις προβλέψεις του 2019. Ο μόνος δρόμος για να βγούμε από το τέλμα είναι η ανάπτυξη μέσα από τις επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν το διαθέσιμο πλούτο. Μέσα από την ανάπτυξη μπορούμε να στηρίξουμε και τα πιο αδύναμα κομμάτια της κοινωνίας. Αυτό μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να το καταφέρει, γιατί πιστεύει και στηρίζει τις επενδύσεις. Από την άλλη η κυβέρνηση συστηματικά παραπλανά τους πολίτες, καθώς άλλα υπόσχεται και άλλα φέρνει στον Προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΦΠΑ των νησιών. Ο Πρωθυπουργός και βουλευτές λένε στους νησιώτες ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση ο νησιωτικός ΦΠΑ δεν θα καταργηθεί στα 5 τελευταία νησιά. Αλλά δεν έχουν συμπεριλάβει σχετικό κονδύλι στο Προσχέδιο. Και να μην ξεχνάμε βέβαια ότι ο νησιωτικός ΦΠΑ καταργείται σταδιακά με δική τους αποκλειστική ευθύνη.

Κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αδυνατεί να φέρει την ανάπτυξη λόγω της  υπερφορολόγησης. Είναι δυνατόν να βρείτε αλλιώς έσοδα και να φέρετε την ανάπτυξη;

Η υπερφορολόγηση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ύφεση και εξάντληση της οικονομίας. Η κυβέρνηση σήμερα δε χρησιμοποιεί τα φορολογικά έσοδα για αναπτυξιακούς σκοπούς, αλλά τα διοχετεύει είτε στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων, είτε για επιδόματα - «χαρτζιλίκι» σε κοινωνικές ομάδες προς άγρα ψήφων. Η ανάπτυξη αντίθετα δημιουργείται όταν απελευθερώνονται πόροι στην οικονομία, αντίθετα σήμερα όλοι νιώθουμε ότι έχουμε «συνέταιρο» το κράτος σε ότι κάνουμε. Η υφεσιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη οδηγήσει σε κόπωση και έχει ξεπεράσει τις αντοχές κοινωνίας και οικονομίας. Αυτό φαίνεται και στην αύξηση των ληξιπροθέσμων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο κ. Καμμένος στηρίζοντας τ... by on Scribd

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση