Τα νέα μου

Αυτό θα είναι το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης

Αυτό θα είναι το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης

Αλλάζουν όλα στις επικουρικές των νέων εργαζομένων μετά το 2021 Αυτό τονίζει σήμερα στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης Νότης Μηταράκης Επίσης οι νέες επικουρικές η εργασία των συνταξιούχων τα χρέη στο ασφαλιστικό σύστημα και η ενοποίηση των παροχών του ΕΦΚΑ βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής συνέντευξης του.

Ποια μορφή θα έχουν οι νέες επικουρικές Από πότε θα ισχύσει το νέο επικουρικό σύστημα και τι αλλαγές θα φέρει;

Το νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα ασφάλισης θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2021 και θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από την ημερομηνία αυτή.

Δηλαδή πώς θα λειτουργεί;

Ο κάθε ασφαλισμένος θα διαθέτει τον δικό του ατομικό λογαριασμό με τις εισφορές του ίδιου και του εργοδότη του ενώ τα χρήματά του θα προσαυξάνονται με βάση την επενδυτική στρατηγική που ο ίδιος έχει επιλέξει.

Και η διαχείριση των καταβληθεισών εισφορών;    

Σε συνεργασία με την κρατική ΑΕΔΑΚ εξετάζουμε τη δημιουργία τριών επενδυτικών προϊόντων χαμηλού μεσαίου και υψηλού ρίσκου μεταξύ των οποίων ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει εκείνο που καλύπτει τις ανάγκες του.

Θα υπάρχει πρόβλεψη για τον ασφαλισμένο σε προεπιλεγμένο επενδυτικό πακέτο;

Στο σημείο αυτό θα εξετάζεται και η πρόβλεψη αυτόματης κατάταξης του ασφαλισμένου σε ένα προεπιλεγμένο επενδυτικό πακέτο «κύκλου ζωής». Αυτό θα προβλέπει την εναλλαγή του επενδυτικού κινδύνου, ξεκινώντας από μια επιθετική επενδυτική στρατηγική για τα πρώτα χρόνια ασφάλισης, ενώ όσο θα πλησιάζει ο εργαζόμενος στα χρόνια συνταξιοδότησής του θα ακολουθείται μια πιο μετριοπαθής επενδυτική στρατηγική, προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο το ύφος στο οποίο θα έχει φτάσει έως τότε η σύνταξή του.

Ποιος θα είναι όμως ο εγγυητής του συστήματος;

Το ΕΤΕΑΕΠ θα είναι ο θεματοφύλακας του συστήματος και ο μόνος υπεύθυνος φορέας συλλογής των εισφορών.

Να πάμε σε κάτι άλλο, επίσης σημαντικό: Τι αλλαγές θα φέρει η ενοποίηση ΕΦΚΑ- ΕΤΕΑΕΠ;

Είναι πολύ θετικό ότι το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του Νοεμβρίου ενέκρινε την ενοποίηση ΕΦΚΑ-ΕΤΕΑΕΠ, καθώς έτσι δημιουργείται μια ισχυρή οικονομική και διοικητική βάση για τη μετάβαση στο νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα ασφάλισης. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως τα όποια σενάρια ουσιαστικής ενοποίησης κύριας και επικουρικής σύνταξης δεν μπορούν να εξεταστούν με σοβαρότητα, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ουσιαστικά αντισυνταγματικό, όπως κρίθηκε από το ΣτΕ στις 4/10/2019.

Δηλαδή;

Συγκεκριμένα, βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ κρίθηκε αντισυνταγματικός ο συμψηφισμός κύριας και επικουρικής σύνταξης, που οδηγούσε στο πλαφόν των 1.300 ευρώ, και αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα αποκαταστήσουμε τις άδικες μειώσεις που υπέστησαν πολλοί συνταξιούχοι. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό το ότι μέσα από την ενοποίηση ΕΦΚΑ-ΕΤΕΑΕΠ μπαίνει τέλος και στην ανησυχία για το κόστος μετάβασης στο νέο κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα, μέσα από την ενοποίηση των αποθεματικών των δύο Ταμείων.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή που καλείστε να διαχειριστείτε είναι τα τεράστια ποσά που οφείλουν στα δημόσια Ταμεία γνωστές επιχειρήσεις, οι αποκαλούμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Τι θα κάνετε με αυτό;

Δεν θα ανεχτούμε άλλο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές του Δημοσίου και έχουμε λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Πλέον, για όσους εργοδότες επιχειρούν να υποβάλλουν ΑΠΔ στον ΕΦΚΑ χωρίς να καταβάλλουν παράλληλα τις εισφορές του συνόλου των εργαζομένων που απασχολούν η διαδικασία θα μπλοκάρεται και θα πρέπει να καταβάλλουν στα Ταμεία τις εισφορές που οφείλουν.

Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) πώς θα κινηθεί;

Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών θα παίρνει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εισφορών και θα επεμβαίνει στις περιουσίες όσων χρωστούν τεράστια ποσά στο Δημόσιο βάσει του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Τι εισπράξεις έχει το ΚΕΑΟ αυτή την ώρα;

Αυτή τη στιγμή, το ΚΕΑΟ έχει να εισπράξει 35 δια οφειλές εργοδοτικών εισφορών από 9.800 ελεύθερους επαγγελματίες και εργοδότες. Εχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους τόσο του ΚΕΑΟ όσο και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, στις οποίες συζητήθηκε η ανάγκη συντονισμού και παρακολούθησης των επιθεωρήσεων, των ελέγχων και των ερευνών μέσω του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ).

Να πάμε στην εργασία των συνταξιούχων. Ο Νόμος Κατροόγκαλου στο Αρθρο 20 προβλέπει περικοπή του 60% της σύνταξης στους συνταξιούχους εκείνους που επιθυμούν να εργαστούν. Σχεδιάζετε να το αλλάξετε αυτό;

Το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ηλικιακού ρατσισμού και περιθωριοποίησης μιας μεγάλης κατηγορίας πολιτών. Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο εξετάζουμε να αποκαταστήσουμε αυτή την κοινωνική αδικία, μειώνοντας σημαντικά την περικοπή του 60% που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας:

Aυτό είναι το νέο σύστημα ε... by Notis Mitarachi on Scribd

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση