Τα νέα μου

Νότης Μηταράκης στη Νέα Σελίδα: «Υλοποιούμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις»

Νότης Μηταράκης στη Νέα Σελίδα: «Υλοποιούμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις»

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή επέδειξε γενναιότητα και αποφασιστικότητα έχοντας ήδη υλοποιήσει μια σειρά τολμηρών μεταρρυθμίσεων τονίζει στη συνέντευξή του στη Νέα Σελίδα ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης και περιγράφει τις προτεραιότητες και τις ενέργειες που σχεδιάζονται για την εξασφάλιση ενός μακροπρόθεσμα βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη παρακάτω:

Μετράμε τρεις μήνες διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πώς κρίνετε την πρώτη φάση του κυβερνητικού έργου; Έχετε πετύχει τους προεκλογικούς σας στόχους;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή επέδειξε γενναιότητα και αποφασιστικότητα έχοντας ήδη υλοποιήσει μια σειρά τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, θα ήταν αφελές να πούμε πως μέσα σε τρείς μήνες έχουμε επιτύχει τους προεκλογικούς μας στόχους, και δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα, καθώς αυτό που επιδιώκουμε είναι η αναγέννηση της χώρας μας, η ανάκτηση της αξιοπρέπειάς της, η επανατοποθέτησή της ως ισχυρού παίχτη της «παγκόσμιας σκακιέρας», αλλά περισσότερο απ’ όλα, μια ανάπτυξη μοιρασμένη δίκαια για όλους. Αυτά δεν μπορεί κανείς να τα επιτύχει εν μια νυκτί. Συνεχίζοντας όμως τη μεθοδευμένη δουλειά, την αυστηρή στοχοθεσία και με όραμα, μέσα στα επόμενα χρόνια της πολιτικής μας ηγεσίας είναι βέβαιο πως θα έχουμε υλοποιήσει το σύνολο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων.

Δώστε μας μερικά στοιχεία για τις επικουρικές συντάξεις που ετοιμάζετε. Ποια θα είναι τα κύρια σημεία τους;

Η εξασφάλιση ενός μακροπρόθεσμα βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος τριών πυλώνων, υπήρξε μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε στο υπουργείο με την Ομάδα Εργασίας, προκειμένου οι νέοι ασφαλισμένοι από 01.01.2021 να μπορούν να ωφεληθούν από το νέο επικουρικό μοντέλο ασφάλισης.

Μέχρι σήμερα η επικουρική ασφάλιση έφερε τα ίδια διαρθρωτικά χαρακτηριστικά με την κύρια, δηλαδή είχε αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Με την εισαγωγή της κεφαλαιοποίησης στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, επιτυγχάνουμε διασπορά κινδύνου και θωράκιση της επικουρικής σύνταξης του ασφαλισμένου από τον δημογραφικό και δημοσιονομικό κίνδυνο. Επιπλέον ο ασφαλισμένος αποκτά μια σειρά σημαντικών ελευθεριών στη διαμόρφωση του συνταξιοδοτικού του βίου: επιλογή επενδυτικού φορέα, ηλικίας συνταξιοδότησης (εντός καθορισμένου πλαισίου), επενδυτική στρατηγική, μείγμα εφάπαξ και μηνιαίων αποδοχών και επενδυτική στρατηγική.

Την επίβλεψη του συστήματος αναλαμβάνει η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ η πολιτεία θα διασφαλίσει τόσο τη διαφάνεια των διαδικασιών όσο και την πληρέστατη ενημέρωση των πολιτών, έτσι ώστε ο κάθε ασφαλισμένος να προβαίνει σε συνειδητές επιλογές, βάσει των εξατομικευμένων αναγκών του.

Με τη μετάβαση στο νέο επικουρικό, στόχος είναι το ύψος της σύνταξης να καθορίζεται όχι μόνο από τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές αλλά και από την απόδοση του χαρτοφυλακίου του κάθε ασφαλισμένου. Μάλιστα βάσει των εκτιμήσεων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, η νέα επικουρική σύνταξη λόγω των αποδόσεων αναμένεται να είναι μεσοσταθμικά αυξημένη κατά 35% σε σχέση με τη σημερινή σύνταξη.

Τέλος οφέλη αναμένονται και για την ελληνική οικονομία, καθώς θα δημιουργηθούν στο ασφαλιστικό, κεφάλαια που θα επιστρέφουν στην οικονομία υπό μορφή επενδύσεων με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη. Έτσι το ασφαλιστικό θα αποτελέσει σταδιακά ένας σημαντικός «μοχλός ανάπτυξης», ενώ σημαντικό μέρος των κεφαλαίων θα τα διαχειρίζονται Έλληνες θεσμικοί επενδυτές. Αρκεί να λεχθεί πως τα κεφάλαια που επενδύονται σήμερα στην ελληνική οικονομία από το ασφαλιστικό είναι λιγότερο από 1% επί του συνολικού ΑΕΠ και μετά την πλήρη μετάβαση στο νέο σύστημα, υπολογίζεται πως θα ξεπερνούν τα 50 δις ευρώ.

Και η πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις ασφαλιστικές οφειλές;

Σε όσους έχουν οικονομικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δώσαμε την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν το πολύ ευνοϊκό πλαίσιο διακανονισμού, με χρόνο αποπληρωμής τα δέκα χρόνια. Μάλιστα επειδή είδαμε πως υπάρχει πολύ μεγάλος όγκος στα αιτήματα που έχουν ήδη υποβληθεί, δόθηκε μια τελευταία παράταση για τις 7 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, δώσαμε τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι εξαιτίας της πρόχειρης ενοποίησης των ταμείων δεν είχαν την τελική εικόνα των οφειλών τους, να μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους μέσα στο χρονικό περιθώριο που έχουμε θέσει και όταν θα έχουν τη σωστή στοιχειοθέτηση των οφειλών τους στο σύστημα, να μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Ωστόσο πρόκειται όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για μια μοναδική ευκαιρία για ρύθμιση των χρεών τους και δεν θα υπάρξει άλλη.

Πώς βλέπετε τη αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ;

Η αποδοχή των κυβερνητικών ενεργειών από τον κόσμο καθώς και η υποστήριξη που λαμβάνουμε καθημερινά στις πρωτοβουλίες που παίρνουμε και τις πολιτικές που εφαρμόζουμε, έχει φέρει σε αμηχανία τον ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουμε τα στελέχη του, να προβαίνουν συνεχώς σε άτοπες τοποθετήσεις οι οποίες σε μεγάλο βαθμό δείχνουν την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εντάσεις και πόλωση, ενώ φαίνεται πως κριτήριο παραμένει ο λαϊκισμός και όχι ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο.

Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπου ο πολιτικός πολιτισμός θα έπρεπε να είναι αυτονόητος, εξίσου σημαντικός με το ρόλο της κυβέρνησης είναι και εκείνος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, ο ρόλος αυτός υπονομεύεται από την ίδια την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία επιλέγει να συνεχίσει τη μετωπική επίθεση χωρίς υπεύθυνες τοποθετήσεις και ουσιαστική, εποικοδομητική κριτική.

Πώς κρίνετε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Novartis;

Όλοι έχουν πειστεί ότι η υπόθεση Novartis όσον αφορά στα πολιτικά πρόσωπα, υπήρξε μια σκευωρία για να αναδειχθεί το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι η προηγούμενη προανακριτική, της οποίας ήμουν μέλος, με ευθύνη της τότε

κυβερνητικής πλειοψηφίας αποφάσισε να μην εξετάσει μάρτυρες και να μην διερευνήσει τα πραγματικά γεγονότα , προκειμένου να μην αποκαλυφθεί αυτή η σκευωρία. Δηλαδή, αφού σπίλωσαν πολιτικά πρόσωπα, αρνήθηκαν να εξετάσουν την ουσία της υπόθεσης, κατά παράβαση του Συντάγματος.

Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε την πρακτική της στοχοποίησης των πολιτικών μας αντιπάλων. Θα κινηθούμε θεσμικά και δημοκρατικά, με στόχο, εκτός από την ανάδειξη της αλήθειας, την κάθαρση στον χώρο της Δικαιοσύνης και τη θωράκισή της από όσους προσπαθούν να τη χειραγωγήσουν.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας:

 

Υλοποιούμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις by Notis Mitarachi on Scribd

 

 

 

 

 

 

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση