Τα νέα μου

Συνέντευξη στο agrinionews.gr: «ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ υπονομεύουν την κυβέρνηση Παπαδήμου»

Συνέντευξη στο agrinionews.gr: «ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ υπονομεύουν την κυβέρνηση Παπαδήμου»

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Περιφερειακού Συμβούλου Αττικήςκ. Νότη Μηταράκη, στο agrinionews.gr.

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι τίθενται σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα με το θέμα της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 και των πιθανών ευθυνών των κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

Η Πατρίδα μας σήμερα πληρώνει τις συνέπειες της ανεύθυνης αντιμετώπισης της κρίσης ελλείμματος του 2009 από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει τις σημαντικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, στη διαμόρφωση του τελικού ελλείμματος για το 2009. Έχουμε πει ότι με τις επιλογές που έκανε το διάστημα Οκτ-Δεκ. 2009, με πράξεις και παραλήψεις, ανέβασαν το έλλειμμα από το 10% στο 13%. Φυσικά και η χώρα μας επηρεάστηκε αρνητικά το 2009 από την διεθνή κρίση. Επηρεάστηκε όπως όλες οι χώρες τις Ευρωζώνης. Μόνο εμείς όμως καταφέραμε, στις αρχές του 2010, να μετατρέψουμε την κοινή κρίση ελλείμματος σε μοναδική κρίση δανεισμού.

Η καταγγελία για την ΕΛ.ΣΤΑΤ αναφέρει ότι ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ, ενσωμάτωσε στα ελλείμματα και στα χρέη εγγυήσεις των ΔΕΚΟ, χωρίς να τηρήσει τις διαδικασίες που απαιτεί το Κανονισμός της ΕΛΣΤΑΤ. Περιμένουμε να φτάσει ο φάκελος της υπόθεσης στη Βουλή και εκεί θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόκειται για πολύ σοβαρές καταγγελίες που πρέπει να διερευνηθούν πλήρως.

Με βάση τις πολιτικές εξελίξεις ενδέχεται η Νέα Δημοκρατία να κληθεί να διαπραγματευθεί με την τρόικα τα μέτρα που θα απαιτεί η επόμενη δανειακή σύμβαση. Θα ήθελα να μου πείτε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές που θα βάλετε σε αυτήν την διαπραγμάτευση.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας παραμένει σταθερή: απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές, πρέπει να πετύχουμε άμεσα πρωτογενή πλεονάσματα. Για να πετύχουμε τον στόχο πρέπει να περιορίσουμε άμεσα τις συνέπειες τις ύφεσης. Για μας το κυρίαρχο στοιχείο σχετικά με την αποδοχή νέων μέτρων είναι η οικονομική αποτελεσματικότητα και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές μας.

Η πολιτική που στηρίχθηκε στην φορολογία και τις οριζόντιες περικοπές δεν απέδωσε. Ήδη διανύουμε την πέμπτη χρονιά ύφεσης, φαινόμενο πρωτοφανές. Η μείωση των δαπανών πρέπει να γίνει πλέον με σχέδιο, με στόχο τον περιορισμό της δημόσιας σπατάλης. Παράλληλα, με αλλαγές στο φορολογικό και ρυθμιστικό καθεστώς, καθώς και με βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς, πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις και να δαμάσουμε την ανεργία. Με χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στην εργασία, δεν επιτυγχάνεται δημοσιονομική πειθαρχεία! Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε συνέχιση της αναποτελεσματικής πολιτικής που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα. Δεν μπορούμε να ζούμε πλέον με την λογική της επομένης δόσης. Όχι γιατί μας φθείρει ψυχολογικά άλλα γιατί οδηγεί σε αδιέξοδο τη χώρα. Δεν μπορούμε κάθε τρεις μήνες να δεχόμαστε οτιδήποτε, για να πάρουμε την δόση όταν ξέρουμε ότι αν δεχτούμε λάθος μέτρα στο επόμενο τρίμηνο θα είμαστε σε δυσχερέστερη κατάσταση από ότι ήμασταν πριν. Εμείς λέμε ναι στη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά με οικονομική αποτελεσματικότητα και ανάπτυξη.

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η επίτευξη της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές. Τι θα κάνετε στην περίπτωση που η Ν.Δ δεν πετύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας;

Η ιστορία της Ελλάδας έχει αποδείξει ότι αποτελέσματα παράγουν μόνο οι ισχυρές Κυβερνήσεις. Είναι τόσο μεγάλα τα προβλήματα και οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας που δεν αφήνουν περιθώρια για συμβιβασμούς και συμψηφισμούς. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση με ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα και ισχυρή λαϊκή εντολή. Πιστεύω ότι την ανάγκη αυτή την κατανοούν πλήρως οι πολίτες και γι’ αυτό θεωρώ ότι μέρα με τη μέρα ισχυροποιείται η δυνατότητα της ΝΔ να είναι αυτοδύναμη Κυβέρνηση.

Θεωρείτε ότι θα διευκόλυνε άμεσα και ουσιαστικά το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου ένας ανασχηματισμός;

Καλώς ή κακώς αυτή η κυβέρνηση σχηματίστηκε για να αντιμετωπίσει τρία συγκεκριμένα θέματα: Την καταβολή της 6ης δόσης, το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση. Την 6η δόση την πήραμε, οι διαπραγματεύσεις για το PSI προχώρησαν πολύ και οι συζητήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση έχουν ήδη ξεκινήσει. Συνεπώς δεν βλέπω πλέον το νόημα για μια τέτοια εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση πάντως αρμόδιος να κρίνει και να αποφασίσει είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Πολλοί είναι αυτοί πάντως που υποστηρίζουν μετά τα γεγονότα στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της.

Είναι δυσάρεστο σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο να έχουμε αυτήν την εσωστρέφεια. Η κυβέρνηση Παπαδήμου βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο εστίες προβλημάτων. Η μία είναι η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Ο εμφύλιος πόλεμος των δελφίνων μεταφέρθηκε στη Βουλή. Ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και οι δελφίνοι βιάζονται για να μην χάσουν το τρένο. Αυτό όμως δεν αφορά τον τόπο και αυτό που προέχει είναι να πετύχει η κυβέρνηση. Το άλλο πρόβλημα είναι η τακτική Καρατζαφέρη. Δυναμιτίζει την κυβέρνηση με απώτερο στόχο να διευρύνει την δικιά του επιρροή. Θέτει διαρκώς θέματα διεύρυνσης του χρόνου και του έργου της κυβέρνησης αλλά στην Βουλή δεν ψηφίζει.

Έχετε ή όχι από κοινού με το ΠΑΣΟΚ την ευθύνη για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η χώρα μας κ. Μηταράκη;

Προσωπικά δεν μου αρέσει να παρελθοντολογώ. Είναι γνωστές οι ευθύνες και πως αυτές επιμερίζονται. Ήταν γνωστό σε όλους, ότι η χώρας μας στερείτο δημοσιονομικής πειθαρχίας για μία 30ετια: Σαν χώρα, ξοδεύαμε περισσότερα από όσα παράγαμε. Ήταν γνωστό σε όλους, ότι το κράτος δεν λειτουργούσε αποδοτικά υπέρ των πολιτών: ξοδεύαμε πολλά-προσφέραμε λίγα. Η διαφορά χανόταν, λόγω της υπερτροφικότητας του κράτους, λόγω αναποτελεσματικότητας και δυστυχώς και λόγω διαφθοράς. Ήταν γνωστό σε όλους, ότι η χώρας μας στερείτο ανταγωνιστικότητας, με εμφανές αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας. Παράγαμε ακριβά, όχι λόγω υψηλών μισθών, αλλά λόγω του πολύπλοκου και αντιπαραγωγικού ρυθμιστικού πλαισίου καθώς και των αγκυλώσεων της οικονομίας. Όλα αυτά δεν είναι καινούργια.

Όμως σε καμία περίπτωση η Νέα Δημοκρατία δεν οδήγησε την ανεργία στο 20%, ούτε 3 εκατομμύρια Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχιας. Μπορεί να μην πετύχαμε όλα όσα έπρεπε, δεν πήραμε όπως «αδιάβαστοι» λανθασμένες αποφάσεις, που οδήγησαν μια οικονομική κρίση να μετεξελιχθεί σε εθνική.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να αλλάξει την συνταγή του Μνημονίου και την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους έχει η Νέα Δημοκρατία εναλλακτικό σχέδιο;

Ας μην κάνουμε υποθετικά σενάρια για την στάση που θα κρατήσουν στο μέλλον οι εταίροι και δανειστές μας. Άλλωστε το δικό τους πρόγραμμα ήταν αυτό που απέτυχε και βύθισε την Ελληνική οικονομία στην ύφεση. Εμείς από την αρχή πιστεύαμε ότι αυτή η πολιτική της υπερφορολόγησης και της λιτότητας δεν θα οδηγούσε πουθενά και επιβεβαιωθήκαμε.

Τι στάση θα κρατήσετε για τις επικουρικές και τον 13ο και 14ο μισθό; Θα μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να διατηρήσετε τις ενστάσεις της ή θα υποκύψετε στις πιέσεις;

Η άρνηση μας στις οριζόντιες περικοπές και η προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων δεν αποτελεί μια ανεύθυνη στάση και κατ’ επέκταση λαϊκισμό. Εμείς στη Ν.Δ. έχουμε δεσμευτεί για τα ελάχιστα γιατί η οικονομία μας δεν αντέχει παραπάνω. Είπαμε λοιπόν, ότι δεν δεχόμαστε οριζόντιες περικοπές στις επικουρικές και ότι θα στηρίξουμε έμπρακτα την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Το θέμα της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας δεν οφείλεται στους μισθούς αλλά στους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, τις ασφαλιστικές εισφορές και το ρυθμιστικό καθεστώς. Αυτά πρέπει να αλλάξουν. Έχουμε δεσμευθεί επίσης να διορθώσουμε τις αδικίες για τους χαμηλοσυνταξιούχους και θα επαναφέρουμε τα επιδόματα που δικαιούνται οι πολύτεκνοι. Διότι, η υπογεννητικότητα συνιστά μείζον Εθνικό θέμα. Έχουμε δεσμευθεί επίσης, ότι θα καταργήσουμε το «χαράτσι» της ΔΕΗ, εξαντλώντας την φορολόγηση των ακινήτων στο ΕΤΑΚ.

Πως εξηγείτε τη σκληρότατη στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου σε συνδυασμό με την αλλαγή πλεύσης του ΔΝΤ; Αποκλείετε το ενδεχόμενο να μας οδηγούν στη χρεωκοπία και φυσικά την δραχμή;

Σενάριο «δραχμή» δεν υπάρχει, τελεία και παύλα. Η Συνθήκη του Ευρώ είναι μη αναστρέψιμη για όλους.

Πως θα βελτιώσετε την ρευστότητα της «αδύναμης» οικονομίας μας με το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί εντός και εκτός της χώρας μας;

Σίγουρα το σημερινό κλίμα αβεβαιότητας δεν συμβάλει. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας να είναι πιο προσεκτικοί και εποικοδομητικοί στα σχόλια που κάνουν. Διότι σήμερα απαιτούνται επενδύσεις, επενδύσεις που για να γίνουν θέλουν κλίμα σταθερότητας. Το Δημόσιο επίσης πρέπει να συμβάλει, ως μέρος του προγράμματος, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς την αγορά. Σε αυτή την κατεύθυνση, από τον Ιούλιο του 2010, έχουμε προτείνει ένα σύστημα αυτόματου συμψηφισμού όλων των οφειλών προς και από το Δημόσιο τομέα, πρόταση που μπορεί άμεσα να υλοποιηθεί για να ενισχύσει την ρευστότητα στην αγορά.

Μπορεί να καταστεί το χρέος βιώσιμο και σε ποια περίπτωση;

Πιστεύω πως ναι. Απαιτείται όμως ανάπτυξη της οικονομίας και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Πρέπει να απελευθερώσουμε την δημιουργικότητα του Έλληνα, ενώ παράλληλα να περιορίσουμε τις δημόσιες δαπάνες. Αν θέλετε, ο λόγος που επέστρεψα στην Ελλάδα είναι γιατί πίστευα και πιστεύω στις δυνατότητες της χώρας μας. Από την εμπειρία μου στον ιδιωτικό τομέα, ήταν απορίας άξιο από όλους τους επενδυτές πως μια χώρα με τόσα πλεονεκτήματα και δυνατότητες δεν μπορεί να τις αξιοποιήσει αποτελεσματικά. Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αξιοποίησης της Δημοσίας Περιουσίας. Δεν μιλήσαμε για ξεπούλημα αλλά για στοχευμένη αξιοποίηση της περιουσίας, με στόχο όχι απλώς να επιφέρει άμεσα πόρους στο δημόσιο, αλλά να δημιουργήσει αναπτυξιακή διάσταση.

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ >>

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση