Τα νέα μου

Ανοίξαμε στους Έλληνες επιχειρηματίες τις πόρτες στο Κατάρ

Ανοίξαμε στους Έλληνες επιχειρηματίες τις πόρτες στο Κατάρ

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης τονίζει στο Capital.gr ότι  «ο δρόμος προς το Κατάρ δεν ήταν στρωμένος με λουλούδια», καθώς, μεταξύ άλλων, δεν ευοδώθηκαν οι επενδυτικές συζητήσεις των προηγούμενων χρόνων.

Έχοντας συνοδεύσει τον Α.Σαμαρά στη Ντόχα (μαζί με τους υπουργούς Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλο), εστιάζει περισσότερο στις ευκαιρίες που δόθηκαν στους Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι αξιοποίησαν με την εκεί παρουσία τους το επίσημο πρωθυπουργικό ταξίδι.

Ο ίδιος άλλωστε ανέλαβε επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Ελλάδας-Κατάρ που θα τρέξει τις επενδυτικές συζητήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Συνέντευξη στην Μαρίνα Μάνη

- Ποιος είναι ο απολογισμός από το ταξίδι στο Κατάρ;

Το ζητούμενο της επίσκεψης στο Κατάρ ήταν η επανάκτηση της αξιοπιστίας μας απέναντι σε μια χώρα που είναι μια από τις πλουσιότερες στον κόσμο μαζί με το Λουξεμβούργο και τη Νορβηγία. Ο δρόμος προς το Κατάρ δεν ήταν στρωμένος με λουλούδια.

Είχαμε μια συμφωνία από τον Σεπτέμβριο του 2010 η οποία, αν και διαφημίστηκε δεόντως στο εσωτερικό, δεν έγινε απολύτως τίποτα σε διμερές επίπεδο για να ενεργοποιηθεί. 

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο της επίσκεψης είναι η  επανενεργοποίηση μιας ομάδας εργασίας, με συγκεκριμένο στόχο και χρονοστοχοδιάγραμμα, η οποία πολύ σύντομα θα εξετάσει σε ποιους τομείς και με ποιόν τρόπο μπορούμε να συνεργαστούμε.

- Το «νέο ξεκίνημα» στις επενδυτικές συζητήσεις Ελλάδας-Κατάρ προκύπτει μόνο από τη συμφωνία που αφορά στο κοινό Ταμείο για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Εκτός από το κοινό ταμείο ύψους 2 δισ. ευρώ, η ελληνική πλευρά μίλησε συγκεκριμένα, κατέθεσε ώριμες ιδέες στον τομέα των ιδιωτικοποίησεων, στον τομέα της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας αλλά και για τα ιδιωτικά έργα μεγάλων ελληνικών εταιρειών που ήταν παρούσες στο Κατάρ.  Είναι σημαντικό ότι το Κατάρ δείχνει ενδιαφέρον για το real estate και την ενέργεια. 

Ο Πρωθυπουργός άνοιξε τις πόρτες στο Κατάρ και είμαι αισιόδοξος ότι αυτές τις πόρτες θα τις κρατήσουν ανοικτές οι Έλληνες επιχειρηματίες μέσα από την λειτουργία κοινού Επιχειρηματικού Συμβουλίου

Ο στόχος αυτής της κυβέρνησης δεν είναι οι βαρύγδουπες εξαγγελίες. Είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η τόνωση της επιχειρηματικότητας. Και αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή στη νοοτροπία  με την οποία προσεγγίζαμε μέχρι τώρα τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και επισκέψεις.

- Η Ντόχα εμμένει στις διακρατικές συμφωνίες ή άνοιξε παράθυρο συμμετοχής της στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ; Θα μπορούσε να ξαναμπεί στο project του Ελληνικού;

Το τι ακριβώς θα πράξει η Καταρινή πλευρά θα το ανακοινώσει η ίδια. Προσωπικά μπορώ να σας μιλήσω μόνο για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης η οποία -πάντα μέσα στο πλαίσιο της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης - εξήγησε το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και παρουσίασε τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στη χώρα μας. 

Δεν είναι μυστικό ότι η Καταρινή πλευρά προτιμά ταχύτερες διαδικασίες. Σε τι βαθμό μπορεί να επιτευχθεί αυτό θα μελετηθεί σύντομα, πάντα όμως υπό το πρίσμα της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και της τήρησης των κανόνων.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση